Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Villás Lajos: "HÉT MÁSODPERC"
2009-12-07 09:05
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Villás Lajos: "HÉT MÁSODPERC"Közlekedési baleset nap, mint nap történik. Két villamos ütközött, személyi sérülés is történt. A balesetet okozó villamos vezetője - elismeri vétkességét - idegi állapota súlyosan megromlott. Hibáztatja önmagát, mert egy rossz döntésével másokat sodort veszélybe, okozott személyi sérüléses balesetet. Tettéért felelnie kell, de azt is látni kell, hogy ez az asszony, maga is áldozat ! Saját döntésének áldozata.

 

 

 

Csörög az ébresztőóra! Mint más alkalommal, most is kiugrana az ágyból, de nem tud. Teste, verejtékben ázik. Élete párja megcsókolja homlokát.  – Pihenj drágám, Neked ma nem kell elindulni – mondja. Aztán, amikor becsapódik a bejárati ajtó, bebújik a paplan alá. Összehúzza magát, szívében valami görcsös fájdalom mar. Ott, a paplan alatt, ahova menekült, tisztán hallja az óra ketyegését. Minden egyes hang, egy másodpercet jelent. Összegömbölyödik, és sír, zokog, mint a záporeső….

 

Azon a bizonyos napon, borult őszi idő volt. Szemerkélt az eső. Az utak nedvesek voltak, a villamos pályatest is csúszott. Ült a vezetőfülkében és tette a dolgát éppen úgy, mint máskor. Az utasok is a azon a napon mintha más emberekké váltak volna. Még az ismerősök is morcosak, a máskor vidám férfiak morózusan néztek maguk elé. Köszöntek egymásnak, hiszen látásból majdnem mindenki ismerős volt. Az időjárás azonban ezen a napon mindent megváltoztatott.

 

Megnőtt a menetidő, egyik késés a másik után. Sem étkezni, sem pedig emberi szükségletet elvégezni nem lehet, indulni, menni kell. Szabályok, amelyeket be kell tartani, amelyek a közlekedés biztonságát óvják, egyre több van. Pályafelújítás, karbantartási munkák sok helyen folynak. Nem csak a közúton, de a villamos pályatesten is vannak szabályok – szigorú szabályok – amelyeket áthágni nem lehet. Súlyos szabályszegésnek minősül a megengedett sebesség túllépése, vagy a tilos jelzésen való áthaladás is. –Kések, állandóan kések – gondolta, - fontolgatta, és egy-két helyen bizony megsértette a biztonsági szabályokat. Sikerült egyszer, sikerült kétszer, és talán harmadszor is, vagy sokadszor. Ma már erre csak azok tudnak választ adni, akik azon a bizonyos napon a szerelvény sebességmérő berendezését megvizsgálták.

 

Vezette a villamost, amelyen, most is sok utas volt. Elérkezett ahhoz a bizonyos ponthoz. Tudta, hogy a kereszteződésben a villamos részére, mindössze, „HÉT MÁSODPERC” áll rendelkezésre ahhoz, hogy ezen a ponton áthaladhasson biztonságosan. Előtte, egy másik szerelvény haladt. Az első szerelvény a veszélyes ponton túl volt, közúti forgalom abban a pillanatban szinte semmi.

 

Meggondolatlanul döntött. _Áthaladok, - gondolta, és így is cselekedett. Közben pedig az előtte eddig egyenletesen haladó villamos szerelvény hirtelen leblokkolt, megállt. Úr Isten, mi történik? Vészfékezés, de a szerelvény nem lassul. Egyre közelebb csúszik egymáshoz két villamos kocsiszekrény, és az ütközők. Aztán bekövetkezett az, amitől tudat alatt. mindig is tartott, mindig is félt, a két jármű összekoccant. Az erős fékezés, no meg maga az ütközés is olyan erejű volt, hogy néhány utas elesett, megsérültek. Volt, aki nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett, mások pedig könnyebb zúzódásokkal vészelték át az ütközést.

 

Gyors belső vizsgálat, aminek eredményét senki nem vonja kétségbe. „Hibázott a villamos vezetője” ezért anyagi és erkölcsi felkelősséggel tartozik. Közös megegyezéssel felbontotta a munkaszerződését, és egyik pillanatról a másikra, munkanélkülivé vált. Egyedül neveli gyermekét, és csak a napokban kötötte hozzá sorsát egy férfihoz, akit kislánya is elfogadott, megszeretett. Kölcsön, kölcsön hátán, adósság, mint a tenger. Nincs végkielégítés, nincs év végi juttatás, és nincs pénz az ünnepekre. Kenyér és munka nélkül, reménytelenül, elhagyatottan. Előtte, mint sötét felhő tornyosul egy nagyon komoly büntetőeljárás, amelynek eredménye sajnos előre megjósolható. Mert a tények, azok makacsok. A szabálysértő magatartás pedig kétséget kizáró módon bizonyítható…

 

Idegileg összeroppant. Barátai keresik, hívják telefonon, de vele kapcsolatot létesíteni nem tudnak. Két alkalommal is kórházba került, súlyos depresszió miatt. Gyermekét nevelnie kell, ezért a kezelésről is szinte lemondott. Hibázott, és bár több nap is eltelt az események óta, még mindig a hatása alatt van. Gyötrődik tehetetlenül…

 

Fekszik összegömbölyödve a paplan alatt, és zokog! Az óra pedig ketyeg, ketyeg, a másodpercek pedig követik egymást, hiszen más dolguk sincs… HÉT MÁSODPERC, amely olyan rövid idő, szinte észre sem vesszük. Most, ennyi idő alatt történt egy tragédia, amelynek okozója, maga is áldozat lett…

 

Közeledik a Karácsony, a szeretet ünnepe.

 

Munkatársak, akik ismerték, és szerették, munkatársak, akik csak időnként találkoztak vele, most összefogtak. Tudják, igen nagy a baj. Segíteni nem tudnak hosszú távon, de most, amikor olyan nagy a szükség gondolnak rá. Ő, még nem is tudja. Most mutatkozik meg az emberi tisztesség, a barátság, a szeretet, az egymásra való odafigyelés. Gyűjtenek. Van, aki pénzt ad, van, aki vásárlási utalványt, de valahogy, valamilyen módon ki akarja nyilvánítani az összetartozást, az együttérzést, a szeretetet.

 

Egy asszony, aki munka közben hibázott, és a következmények súlya alatt összeroppant. Egy kollektíva, amelyik a súlyos szabálysértést elítéli, - hiszen nekik is be kell tartani a szabályokat – de társuk kezét nem engedik el végleg akkor, amikor olyan nagy bajban van.

 

Szerettem volna valami szépről, valami szívet melengető dologról, történetről hírt adni. Körül nézek ismerőseim körében, és mindenütt gondterhelt arcokat látok. Közeledik az ünnep, szeretetről kellene beszélni, boldogan közeledni egymás felé, de nem ez történik.

 

 Nézzük egymást gyanakvóan, figyeljük a másik ember minden pillanatát, még a gondolatát is, és lessük, mikor csaphatunk rá ideológiai alapon, mikor vethetjük szemére azt, amiben hisz, és mikor mondhatjuk azt, hogy most, „megkaptad a magadét”!

Békés Karácsonyi Ünnepekre vágyom!

 

Van egy kollektíva, amely most, akár egy ország példaképévé is válhatna!

 

Kövessük emberségüket, tisztességüket.

Megérdemlik!

 

Budapest, 2009. december 5.

Villás Lajos

 

C-PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Ha hazudnak nekem, én is hazudok? A tükör törvényéről
  Ami nem tetszik bennem, azt javítsd ki magadban - ez az a mondat, ami a legtöbbször vált ki indulatokat sokakban. Hisz ez azt jelenti, hogy ha hazudnak nekem, akkor én is hazudok másoknak? Nem erről van szó, és sajnos ezt a kijelentést gyakran arra használják sokan, hogy elbújjanak a felelősségvállalás elől.
  image
 • Mi az a belső templom?
  A lélek temploma a test, amire vigyázni kell, hogy a lélek jól érezze magát benne. A test tisztasága nem csak a fürdésről és a tisztálkodásról szól, hanem arról is, hogy meg se érintse testemet olyan ember, akit nem kedvelek, vagy nem szeretek.
  image
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-02-21
  Ma a társasági események, közös szórakozások napja van, amelyet barátainkkal osztunk meg. Kedvünkre lehet egy érdekes kiállítás is, de a mozinak is örülünk. Különösen a művészfilmek hoznak lázba. Ha ma este táncolni megyünk, akkor kényelmes cipőben tegyük ezt. Nagyon szexi a magas sarok, ám a bokánk ma sérülékenyebb. Könnyen adódnak balesetek, ezért szükséges a fokozott óvatosság. A ruhánk is legyen laza, kényelmes darab!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.február 21-től 27-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.február 20-tól 26-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek