Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kromofággal "bírálják" a zákányi romatelep felszámolóját
2009-12-06 16:41
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kromofággal "bírálják" a zákányi romatelep felszámolójátFélidőhöz közeledik Zákányban a cigány telep felszámolásának a programja. A vezetőjét ért atrocitás és egy népszavazási kezdeményezés jelzi: törékeny a falu nyugalma.

 

 

 

Viharos hónapok állnak a Somogy megyei Zákány lakói mögött. A község önkormányzata 50 millió forintot nyert a roma telep felszámolására a szociális tárcától, ám a helyiek közül sokan nem támogatják a programot. Ellenzik, hogy a „romák ingyen kapjanak házakat”, és az is elhangzott, „a faluba költöztetésükkel véget ér a nyugalom Zákányban.” A falu vezetői közölték: a pályázati pénzből öt házat vesznek, s azokba csak bérlőként költözhet majd a telepen nyomorúságos körülmények között élő négy család. Elbontják a telep víz, gáz, és csatorna nélküli épületeit, közmunkaprogramot indítanak, és szakmát adó tanfolyamra íratják be az aktív korúakat.

 

A lakossági tiltakozások nem csitultak, a viták miatt pedig szeptemberben lemondott a falu polgármestere és egy képviselő. Ezután Jankó Szabolcs alpolgármester vette át a falu vezetését, s a képviselőkkel egyetértve úgy döntött: nem mondanak le a telep felszámolásáról. Azóta két hónap telt el.

 

– Egy házat már megvásároltunk, a többi négyet még idén kifizethetjük. Ezt követően közbeszerzési eljárást írunk ki az épületek felújítására. A telepen élő aktív korúak közcélú munkásként dolgoznak. Hamarosan életvezetési tréninget indítunk a számukra, hogy segítsük beilleszkedésüket – összegezte Novográdecz Antalné, a zákányi telepfelszámolás projektvezetője, aki hozzátette: a program félidejéhez közeledve úgy tűnik, sikerült behozni az őszi viták miatti késlekedést, időben befejeződhet a program, az érintett családok májusban beköltözhetnek új otthonaikba.

 

A program azonban mind a mai napig megosztja a zákányiakat. Erre utal, hogy a telepfelszámolás bírálói népszavazást próbáltak kezdeményezni az ügyben. Azt a kérdést tették volna fel a zákányiaknak: „Egyetért-e ön azzal, hogy az önkormányzati testület a szegregációs programról hozott határozatát visszavonja?” A népszavazás azonban elmaradt, sőt, már az azt megelőző aláírásgyűjtésre sem kerülhetett sor a jegyző és a Nagyatádi Városi Bíróság döntése miatt.

 

– Nem hitelesíthettem az aláírásgyűjtő íveket, mert a jogszabályok szerint nem lehet ilyen, a falu költségvetését közvetlenül és jelentősen érintő ügyben népszavazást kiírni – mondta László Piroska, Zákány jegyzője, a helyi választási iroda vezetője. – Döntésem miatt az érintettek bírósághoz fordultak. A bíróság a közelmúltban hagyta jóvá az elutasító határozatot, vagyis nem lesz népszavazás a telepfelszámolási programról Zákányban.

 

A megosztottságot, az indulatokat jelzi az is: maró anyaggal – valószínűleg kromofággal – öntötték le a telepfelszámolási program projektvezetőjének autóját. Az esetről Novográdecz Antalné – nem akarva tovább szítani a feszültséget –nem akart nyilatkozni.

 

Az, hogy a telepfelszámolás továbbra is érzékeny téma a somogyi községben, kiderült, amikor a korábbi polgármester lemondása miatt – december hatodikára – kiírt időközi választáson induló jelöltek bemutatkoztak. A megjelentek kiemelt figyelmet szenteltek a telepfelszámolásnak. A rendezvényen a három jelölt közül ketten vettek részt: a jelenlegi fideszes alpolgármester, Jankó Szabolcs, valamint a község egykori iskolaigazgatója, a függetlenként induló Merész István. Mindketten kiálltak a program mellett, igaz, más-más indokkal. Jankó Szabolcs szerint a projekt jó és megvalósítása szükséges. Merész István szerint viszont más módon kellene a romák integrációját segíteni, de a projektet – mivel már folyamatban van – nem szabad leállítani.

 

A harmadik polgármesterjelölt, Légár János kérdésünkre azt mondta: ha őt választanák meg, valószínűleg folytatná a telepfelszámolást.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-07-17
  Ma megfontoltan látunk hozzá a feladatokhoz, hihetetlen munkabírással rendelkezünk. Lelkiismeretesen dolgozunk, nem lehet kivetnivalót találni a munkánkban. Még akkor is tökéletességre törekszünk, ha ezért a saját igényeinkről kell lemondanunk. Ma ne várjunk romantikus gesztusokat párunktól, hiszen az érzelmek kissé "fagyosabbak" lehetnek. Visszafogottabb a szerelmi életünk, viszont nagyon komolyan vesszük a párkapcsolatot.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.július 17-től 23-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-07-16
  Ma energikusan intézzük a teendőinket, talán több is az erőnk, mint kellene. Ha nem tudjuk levezetni a feszült erőket, akkor könnyen torkollik a nap veszekedésbe. Különösen a válságban lévő kapcsolatokban élők figyeljenek! Ma a fejfájás kellemetlen tünete jelentkezhet. Sokat tehetünk magunkért, ha nem idegeskedünk, és tudatosan kerüljük a stresszes helyzeteket. Igyunk ma nyugtató teákat. A cigaretta és a túlzásba vitt édességfogyasztás kerülendő a mai napon!
 • Heti általános horoszkóp 2019.július 16-tól 22-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti Tarot: az új lehetőség hete következik
  A Tarot kártya egy rendkívül ősi és hihetetlenül precíz sorselelzmő módszer. Évszázadokon keresztül emberek milliói használták. KaLily cikkeiben és személyesen hetente emberek tucatjainak segít döntések meghozatalában és az elkövetkezendő események kifürkészésében.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek