Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Újabb esély a roma egyetemistáknak
2009-12-06 15:51
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Újabb esély a roma egyetemistáknakA Romaversitas Alapítvány a tehetséges és szorgalmas roma fiatalok támogatója.
A 2009/10-es tanévben egy új partneri megállapodás eredményeként minden hallgató ellátása biztosítva van.

 

 

 

A vállalati közgondolkodás, a felelős társadalmi szereplőként való cselekvés újabb példája valósult meg. A Romaversitas alapítványt 16 millió forinttal támogatta a Szerencsejáték Zrt. - ezzel minden diák ösztöndíját és tankönyvtámogatását biztosítja a 2009/10-es tanévben.

 

Ugyanannyit kell-e tanulnia annak az egyetemistának, aki értelmiségi családban nőtt fel, akit már kisdiákként nyelvórákra küldtek, aki a szülei beszélgetését hallgatva már egy hétköznapi vacsora közben gyerekkorában is észrevétlenül tanult, mint annak a fiatalnak, aki mély szegénységből, iskolázatlan családból indulva jutott el saját erejéből az egyetemre?

 

Pótolható-e ez a tudás? Egy biztos, pótolni kell! Ezt ismerte fel a Romaversitas, amely már 13 éve segíti a cigány fiatalok értelmiségivé válását. A munka eredményét bizonyítja az a sok roma szakember, aki az elmúlt években innen indult.

 

Ezt a bizonyítottan hatékony és érdemes munkát támogatja most a Szerencsejáték Zrt. A diákok csak sikeres felvételi után és szigorúan jó tanulmányi eredménnyel juthatnak be, illetve maradhatnak a Romaversitasban. Ösztöndíjat kapnak, segítik a nyelvtanulásukat, témavezetőt választhatnak a tudományos munkájukhoz, a kisebbségek történetéről pedig azért kell tanulniuk, hogy oldják az esetleges túlkompenzálást, és hogy sikerüljön megtalálni és megőrizni az identitásukat. A Szerencsejáték Zrt. támogatása a rendszeres havi ösztöndíjra, tankönyv- és utazási támogatásra fordítja az alapítvány.

 

Felelős társadalmi szereplőként a Szerencsejáték Zrt. csatlakozott az alapítvány céges támogatóihoz, hozzájárul az előítéletek csökkentéséhez, a hallgatók minőségi támogatásához. A Romaversitas értékes tevékenysége révén pedig továbbra is folytatódik elismert roma szakemberek képzése és elhelyezkedése az államigazgatás, oktatás, média, művészetek és a tudományos élet számos területén.

 

„Nem cigány egyetemista szeretnék lenni, hanem egyetemista"

 

Suha Nikolett csak egy az elmúlt években itt tanuló 168 Romaversitas hallgató közül.

 

Egy Borsod-Abaúj Zemplén megyei faluból, Parasznyáról jön. Családjába hetedikként született, ő a legkisebb testvér, rengeteg szeretetet és támogatást kapott otthonról. Ez a támogatás hatalmas elszántsággal párosult, így már 12 évesen eldöntötte: jogász lesz, hogy segíthesse azokat a romákat, akik szembe akarnak és mernek szállni az előítéletekkel, és meg akarják mutatni a világnak, hogy képesek komoly és maradandó értéket teremteni.

 

Nikinek a parasznyai általános iskolában 8-10 roma osztálytársa volt, a kazincbarcikai gimnáziumban viszont az osztályban már ő volt az egyetlen cigány. A diákok nem egyszer bántották a származása miatt.

 

Egyetemre akart menni, de tudta, hogy a családja anyagilag nem tudja támogatni, így számos ösztöndíjat pályázott meg, és nyert el. A Romaversitas Alapítványba másodszori próbálkozásra vették fel. Ennek már négy éve. Azóta nem csupán kap - ösztöndíjat, segítséget a kommunikációs, idegen nyelvi és számítástechnikai készségei fejlesztéséhez, szakmai tudása elmélyítéséhez - a Romaversitastól, de ő maga is ad, segít. Gyakornokként dolgozik egy, a kisebbségeket segítő nonprofit szervezetnél.

 

Bár családjában ő az egyetlen, aki egyetemre járhatott, unokahúgai és unokaöccsei számára már most példakép, így már ők is tervezgetik, hol fognak a középiskola elvégzése után továbbtanulni.

 

„Nem cigány egyetemista szeretnék lenni, hanem egyetemista." - mondja Suha Nikolett, akivel hamarosan már dr. Suha Nikolettként találkozhatunk.

 

dr. Lugosi Viktóri kommunikációs igazgató, Szerencsejáték Zrt., 30/21-20-100

 

Daróczi Gábor programigazgató, Romaversitas Alapítván 30/466-24-23

 

 

A Romaversitasról:

 

A Romaversitas a roma kisebbség felsőoktatásban tanuló hallgatóinak pénzügyi, oktatási és közösségi támogatási programja, kiemelten közhasznú alapítvány. Az alapítvány jelenleg 80 hallgatót támogat, akik 20 felsőoktatási intézményben, 49 különböző szakon folytatják tanulmányaikat.


A hasonló támogatási rendszerek között egyedülálló, hogy az ösztöndíj tanulmányi szerződésbe foglalt vállalások függvénye, megszerzése szigorú feltételekhez kötött. Az alapítvány a magas minőség elkötelezett híve: a felvételi eljárást az egyéni teljesítmények folyamatos követése és értékelése követi - a támogatás nem pusztán a roma származás, de ugyanúgy a tehetség és a szorgalom függvénye is.

 

Külön érdekesség, hogy a tanulmányi támogatás mellett a program szakértő segítséget nyújt a kisebbségi lét lehető legtöbb aspektusában. Neves szakemberek bevonásával a tudományos témákon túl az önértékelés, a problémamegoldás területén is értékes támogatást kapnak a hallgatók. Emellett a kiegészítő képzési programok többek között nyelvtanulást, informatikát, szakszemináriumokat, tutori együttműködési rendszert foglalnak magukban.

 

A felsőoktatásban való esélyegyenlőség elősegítésével az alapítvány a roma identitás vállalására képes, a romák jövőjéért felelősséget érző értelmiség kialakulását segíti. A program működése óta a magyar társadalom számos elismert roma származású szakemberrel, vezetővel és művésszel gazdagodott.

 

A Romaversitas a támogatottak körét és a támogatás minőségét tekintve tehát egyedülálló a magyarországi, nem állami finanszírozású ösztöndíjas programok között, s immár 10 éve dolgozik a tehetséges főiskolás és egyetemista roma fiatalok anyagi, szellemi támogatása érdekében.

 

A magyarországi fiatalok több mint egyharmada tanul tovább főiskolán vagy egyetemen. A romáknak viszont csak egy százaléka.

 

MIÉRT?

 

A legtöbb roma család nincs abban a helyzetben, hogy vállalja a gyerekek taníttatásának költségeit, ezért föl sem merül a továbbtanulás gondolata. Vagy ha a fiatal tehetsége, szorgalma és a család erőfeszítései eredményeképpen be is kerül a felsőoktatásba, munkát kell vállalnia a tanulás mellett, és ez óhatatlanul rontja a teljesítményét.

 

A roma tanulók nagy része Magyarország elmaradottabb régióiban él, rosszabb általános és középiskolába járt. Nem ritkán szegregált intézményekbe, ahonnan a nem cigány szülők elvitték, másik iskolába íratták a gyerekeiket, és a legjobb tanárok is magasabb presztízsű iskolába mentek tanítani. Ezek a diákok nem rendelkeznek azokkal a tanulási és kommunikációs készségekkel, amelyek ahhoz szükségesek, hogy nagyobb nehézségek nélkül boldoguljanak az egyetemen.

 

Ahhoz, hogy valaki másmilyen jövőt képzeljen magának, mint amilyen a szülei élete volt, elsősorban el kell hinnie magáról, hogy képes megvalósítani azt, amire vágyik. Az előítéletesség és a hátrányos megkülönböztetés, amely az iskolában, az utcán, a boltban éri a roma fiatalokat, nagy visszahúzó erő.

 

ROMAVERSITAS - KI VAGYUNK, ÉS MIT CSINÁLUNK?

 

Tíz éve támogatjuk ösztöndíjjal és képzési programokkal a felsőoktatásban tanuló roma fiatalokat. A Romaversitas volt az első olyan kezdeményezés Magyarországon, amely a felsőoktatáshoz kapcsolódva, a minőségi képzést előtérbe helyezve az anyagi támogatást speciális képzési programokban való részvételhez illetve szigorú tanulmányi követelmények teljesítéséhez kötötte.

 

Létrehozásában jelentős szerepet játszottak azok a tapasztalatok, amelyek egyértelművé tették, hogy a hátrányos szociális helyzetből induló, az egyetemista lét és az értelmiségivé válás kínjaival küszködő roma fiatalok számára nem elégséges az anyagi támogatás. A tanulás hatékonyságát erősítő, a készségeket fejlesztő, önbizalmukat növelő, hátrányaikat kompenzáló közegre és speciális képzési programokra is szükségük van ahhoz, hogy valóban jól képzett, versenyképes szakemberekké váljanak.

 

A programot évről évre megújítjuk annak érdekében, hogy az ösztöndíjasainkat minél személyre szabottabban segíthessük. Jelenleg a következő szolgáltatásokat nyújtjuk:

 

1) Ösztöndíj

 

A Romaversitas havonta harmincezer forint ösztöndíjat ad a diákoknak azért, hogy teljes erejükkel tanulmányaikra koncentrálhassanak, ne kelljen munkát vállalniuk.

 

2) Tankönyvtámogatás

 

Valamennyi hallgatónk húszezer forint tankönyvtámogatásra jogosult évente.

 

3) Készségfejlesztő szemináriumok

 

A szemináriumok nem a hagyományos, az iskolából jól ismert frontális tanulási technikát alkalmazzák, hanem a diákok önismeretére, kooperációs készségére, személyes tapasztalataira és játékos kedvére alapozva fejlesztik a résztvevők kommunikációs és önkifejezési készségét. Az idén három készségfejlesztő szeminárium közül választhatnak - kötelezően - a hallgatók: Drámajáték; Álláskereső tréning; Identitás, modernitás, hagyományok.

 

4) Nyelvtanulás

 

A diploma megszerzésének elengedhetetlen feltétele a nyelvvizsga. A romaversitasos diákok - elsősorban angol - nyelvtanfolyamra járhatnak, és különféle nemzetközi programokon vehetnek részt, hogy idegen nyelvi készségeik fejlődjenek.

 

5) Szakmai programok

 

a) Minden évben - a hallgatók szakjának és szükségleteinek figyelembe vételével - szakmai szemináriumokat indítunk. Az idén a következők közül választhatnak - kötelezően - a hallgatók: Alternatív pedagógia; Kvalitatív módszertan; Roma polgárjogi mozgalom; Eu-s ismeretek és közigazgatás; Közoktatás, esélyegyenlőség, szegregáció;

b) A kiemelkedően tehetséges fiatalok tanulmányait, ha igénylik, tutor is támogathatja.

c) Azok a hallgatók, akiknek nehézségei támadnak egy-egy tantárggyal, felkészítő tanár segítségét kérhetik.

d) Valamennyi hallgató részt vesz a Magyarországi romák társadalomtörténete című előadáson.

 

6) Roma Klub

Együtt vagyunk, és eszmét cserélünk a valamennyiünket foglalkoztató, a jövőnkkel, identitásunkkal, a roma kisebbség helyzetével kapcsolatos kérdésekről, segítjük egymást önismeretünk elmélyítésében, az önértékelési és identitásproblémák feldolgozásában. Leendő roma értelmiségiként, szakemberként, döntéshozóként fontos, hogy véleményünk kiforrott, személyiségünk stabil legyen, és hogy támogató és értékadó közösség álljon mögöttünk.

 

7) Kiegészítő szolgáltatások

 

Egyéni pszichoterápia; angol nyelvű filmklub; alternatív színházi műhely; gólyatábor.

 

CÉLJAINK

A Romaversitas minden hallgatója

- sikeresen fejezze be felsőfokú tanulmányait;

- nyelvvizsgát szerezzen;

- értelmiségiként képes legyen vállalni roma származását;

- ne csak a minimálisan elvárható tanulmányi követelményeket teljesítse, hanem megalapozott tudással rendelkező, önmagával szemben igényes szakemberré váljon.

 

HOGYAN LEHET BEKERÜLNI A PROGRAMBA?

Azok a roma származású diákok jelentkezhetnek hozzánk, akik magyarországi felsőoktatási intézmények nappali tagozatán tanulnak, és már legalább két félévet sikeresen befejeztek. A felvételit minden év tavaszán hirdetjük meg. A felvételi kétfordulós (írásbeli és szóbeli). Az idei tanévre 100 jelentkezőből 16 nyert felvételt a programunkba.

 

C-PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti szexhoroszkóp 2020.február 28-tól március 5-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-02-28
  Ma már energikusabbak leszünk, örülünk a kihívásoknak a munkahelyünkön. Talán még az sem zavar túlságosan, ha vitába keveredünk a munkatársakkal. Nem rejtjük véka alá a véleményünket, ami bizony konfliktusforrás lehet. Ma a szex elemi igényünkké válhat, meg akarjuk kapni kedvesünket. Ha nem akar kötélnek állni, akkor addig üldözzük szerelmünkkel, amíg be nem adja a derekát.
 • A hét érdem gyakorlata
  A lelki átalakulás, ami a belső béke felé vezet, majd az egyéni, családi, nemzeti és világbéke alapja lehet, napi meditációnkkal kezdődik.
  image
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.február 27-től március 4-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-02-27
  Ma tetterősnek, határozottnak érezzük magunkat, - úgy gondoljuk, hogy ki kell állnunk a saját érdekeinkért. A beleérző képességünk azonban nem nagyon működik, így talán nem is vesszük észre, hogy beletaposunk mások lelkébe. Ma több bennünk a szenvedély, örülünk az új szerelmi kalandnak. Nagyobb igényünk lehet a szexre is, s ha kedvesünk nem osztozik a vágyainkban, akkor belebonyolódhatunk egy új flörtbe.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek