Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Zsidózott és cigányozott a pécsi ámokfutó
2009-12-03 07:56
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Zsidózott és cigányozott a pécsi ámokfutóElőzetes letartóztatásba helyezte a Pécsi Városi Bíróság azt a 23 éves hallgatót, aki a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Biofizikai Intézetében megölte csoporttársát, egy másik, 19 éves fiatalembert pedig életveszélyesen megsebesített. A lövöldözésben súlyos sérülést szenvedett egy 36 éves, laboránsként dolgozó férfi és egy 54 éves takarítónő is.

 

 

 

 

A gyilkost húsz percen belül elfogták. Azóta megy a találgatás, hogy G. Ákos őrült volt-e vagy csak egyszerűen gonosz.

A szakértők előbbire hajlanak, de akik közelebbről ismerték a fiút, egyértelműen az utóbbi megoldásra szavaznak.

 

Számos jel arra utal, hogy Ákos előre kitervelte a bűntényt. Már előző nap nagyon ideges volt. A délutáni gyakorlaton ököllel verte a vasszekrényt, mert nem tudta leírni az adatokat a kivetítőről. Miután a társa, akivel együtt dolgozott, rászólt, hogy ne csapja rá a vasajtót a lábára, visszaszólt: „Mekkora paraszt vagy! Úgy pofán verlek, hogy nem érdekel, mi lesz a következménye." Este kitörölte minden adatát az iwiw-ről. Másnap szokásával ellentétben bement a reggeli előadásra is, amire kétszáz fő jár. A gyakorlat, amelyen a lövöldözés történt, délben kezdődött. Ákos idő­ben megérkezett, de nem köszönt sen­kinek. Miután leült, megkérdezte, hogy mindenki jelen van-e, és szemügyre vette, hogy ki hol ül. 12:20 körül elhagyta a termet (korábbi hírekkel ellentétben nem küldték ki, magától ment), de az ajtót nyitva hagyta. Csoporttársa, Miklós ment oda becsukni utána, de ekkor már előrántotta a fegyverét, amivel először az ajtóban álló Miklósra lőtt, majd földre esett áldozatán flegmán átlépve, a pisztolyt a többiekre szegezte. Innentől az egyik szemtanú meséli könnyes szemmel:

 

„Amikor elkezdte a lövöldözést lebuktam a pad alá, elkezdtem mászni az ajtó felé. Közben el kellett másznom a már lelőtt csoporttársam mellett. Gyorsan megnéztem, van-e még pulzusa. Nem volt, vagy csak én nem éreztem. Vért még nem láttam rajta. Utána kiszaladtam a teremből, de láttam, hogy Ákos jön utánam. Rám fogta a pisztolyt, ezért irányt változtattam, egy másik folyosóra futottam. Utána hallottam a durranást, majd nagy sikoltozást. A takarító néni volt az. Kiszaladtam az épület elé, ott volt egy hölgy, akit megkértem, hogy hívja gyorsan a rendőröket, mert lövöldözés volt, és lelőtték a csoporttársaimat. Közben már észrevettem, hogy Ákos is kijött utánam az épületből és a zipzáras pulcsija alatt fogta a pisztolyát. Elszaladtam egy olyan helyre ahol védve voltam, nem akartam nyílt céltáblája lenni. Ezután ő elment a kórház épülete felé. Azóta is rémálmaim vannak, hogy kiszabadul, és befejezi, amit elkezdett. Az, hogy túléltük, szerintem azt jelenti, hogy újjászülettünk."

 

A hallgatók szerint Ákos tudatosan választotta ki áldozatait. Valószínűleg a harmadik fiút is lelőtte volna a baráti társaságból, ha az nem ugrik ki az ablakon. Lehetségesnek tartják, hogy a gyilkosság hátterében féltékenység (vagy irigység) áll: az áldozat és a meglőtt hallgató népszerű, tehetséges, láthatóan jó családból származó, könnyed és kiegyensúlyozott személyiségű fiúk voltak, akiket a lányok is nagyon kedveltek. Ákos tanulmányi eredményei ezzel szemben a legrosszabbak voltak a csoportban, és kapcsolatokat sem tudott építeni. Az a tény is beszédes, hogy a tanárok, akik ismerték a csoportot, rögtön tudták, hogy ő a tettes, amikor hallották a hírt a gyógyszerészek között történt lövöldözésről. A gyilkosság után ő maga hívta fel a rendőrséget, hogy feladja magát, de később mégis ellenállást tanúsított. Miután bevitték a rendőrségre, az arcán széles mosollyal hintázgatott a székén. Felfogta, hogy mit tett, de láthatóan nem bánta meg. Lapunk úgy értesült, hogy ezt már ki is fejezte a rendőröknek, és utalt rá, hogy áldozatait nem véletlenszerűen választotta ki.

 

A pécsi ámokfutó csoporttársai visszautasítják a média azon állításait, miszerint cukkolták, kiközösítették volna az elkövetőt, illetve hogy annak konfliktusai lettek volna az áldozattal, vagy annak barátaival. Tanárai is azt erősítették meg lapunknak, hogy ilyesmiről szó sem volt, a csipkelődés soha nem lépte túl a baráti határokat. Szerintük kifejezetten értelmes, barátságos, jó csoportról van szó. A fiatalok megpróbálták Ákost is bevonni a közösségbe, de ő nem tudott beilleszkedni a többiek közé. Gólyatáborban nem volt, bulikra, szakestre még külön invitálás után sem ment el. Ha valaki közeledni próbált felé, és kérdéseket tett fel neki, azt vallatásnak érezte, amikor pedig ő maga szólalt meg az órán, furcsa kérdéseket tett fel, mások helyett válaszolt vagy oda nem illő témát feszegetett. „Mindenről megvolt a maga szélsőséges véleménye" - nyilatkozzák róla csoporttársai. Az is előfordult, hogy hirtelen és indokolatlan kitárulkozással riasztott vissza másokat: többeknek beszélt például előzetes kérdés nélkül urológiai problémáiról. Azt is állította, hogy pénzért vásárolt nőket, egyik csoporttársától pedig drogdíler után érdeklődött. Többször tett rasszista kijelentéseket is, a külföldi hallgatókat szidta mondván: „elveszik tőlünk a helyet". Emellett azt is kérdezgette egyik-másik csoporttársáról, hogy nem zsidó-e vagy roma. Egyikükkel össze is veszett, mikor kiderült, hogy az il­le­tőnek volt zsidó a rokonai között.

 

Ákos személyisége több dologban is hasonlít az eddigi iskolai ámokfutókéra. Nehéz családi háttérrel rendelkezik. Édesapja hajón dolgozott, sokat utazott. Amikor otthon volt, részegeskedett és agresszívan viselkedett. Meg nem erősített információk szerint Ákos tizennégy éves korában öngyilkosságot kísérelt meg. A család egyik ismerőse úgy emlékszik rá, mint aki régebben még kedves, okos, jó tanuló kis­fiú volt. Apja ennek ellenére nem akarta, hogy fia tovább tanuljon, inkább dolgozni küldte volna. Ákos mégis az egyetemet választotta, ahol több szakot is kipróbált, de rosszak voltak az eredményei, majd egészségügyi okok miatt félbe is hagyta tanulmányait. A gyógyszerész szakot 23 évesen kezdte el. Itt már szinte az egyetlen beszédtémája a lőfegyverek voltak, és bár csoporttársai nem tudták konkrétan, mégis meg voltak győződve róla, hogy tart otthon fegyvert, akár illegálisan is. Később ki is derült, valóban járt egy lövészklubba, ahol szituációs gyakorlatokon vett részt. Számítógépen is játszott hasonló játékokat. Amikor az egyik reggeli gyakorlaton nagyon kialvatlannak tűnt, egyik csoporttársa kérdésére azt válaszolta, hogy egész éjjel fegyveres oldalakat böngészett. A lányokat többnyire riasztotta, hogy obszcén és morbid hangnemben nyilatkozott a nőkről.

 

Zsobrák Péter a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta a Heteknek: a nyomozati szakasz következő részében kulcsfontosságú momentum lesz, hogy a szak­értők elmebetegnek nyilvánítják-e az elkövetőt, vagy sem. Márpedig az ámokfutó diák ügyvédje mindenképpen erről szeretné meggyőzni a hatóságokat. A szakértői vélemények egye­lőre megoszlanak. A Pécsi Tu­do­mány­egyetemről két közlemény is napvilágot látott, amely a fiú elmeállapotával foglalkozik. A PTE Igazságügyi Orvostani Intézet igazgatója arról számolt be, hogy Ákos tizenöt éves kora óta tudatzavarral küszködött. Szorongását gyógyszerrel is kezelték, de emellett egy kényszeres magatartásforma is kialakult nála, amely kü­lön­böző tünetekben nyilvánult meg, többek között abban, hogy hangokat észlelt. Prof. Fekete Sándor, a PTE Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikájának igazgatója pedig azt írja, hogy az ámokfutó diák korábban valóban járt pszichiáternél „depresszív, szorongásos és részben kényszeres tünetek miatt". Ekkor kapott antidepresszáns gyógyszert, amitől „panaszai jelentősen csökkentek", valamint egy ízben felkeresett egy pszichiátert, akit az interneten talált. A szakember kiemeli, hogy a „lövöldöző hallgatónál zavart, szétesett állapotra utaló jelet" korábban nem észleltek.

 

Az elfogását követően G. Ákos szer­vezetében terápiás dózisra utaló mennyiségű benzodiazepin szorongásoldót találtak, a pszichiáter szak­értők pedig azt állapították meg, hogy páciensüknél a „paranoid pszichózis keresztmetszeti képe" és „kóros elmeállapot" észlelhető. Csoporttársai szerint szakértők nélkül is megállapítható volt, hogy Ákos erősen antiszociális, ugyanakkor a vele eltöltött időszak alapján állítják: egyértelmű, hogy nem volt elmebeteg. Egyszerűen csak - ahogyan ők fogalmaznak - szemét volt.

 

A héten újrakezdődött az oktatás a Biofizikai Intézetben, azt a tantermet azonban, ahol a lövöldözés folyt, kutatólaboratóriummá fogják átalakítani, ott többet nem lesz tanítás. A történtek miatt az egyetem vezetése fontolgatja a biztonsági előírások szigorítását, de amit valóban elkerülhetetlen­nek tartanak, az a szóbeli vizsga visszaállítása az egyetemi felvételiknél. Azokon ugyanis egyebek mellett le­he­tő­ség nyílik a pályaalkalmasság, a kommunikációs készség és a stressz­tűrő képesség vizsgálatára.

 

C-PRESS -  hetek.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2019-07-17
  Ma megfontoltan látunk hozzá a feladatokhoz, hihetetlen munkabírással rendelkezünk. Lelkiismeretesen dolgozunk, nem lehet kivetnivalót találni a munkánkban. Még akkor is tökéletességre törekszünk, ha ezért a saját igényeinkről kell lemondanunk. Ma ne várjunk romantikus gesztusokat párunktól, hiszen az érzelmek kissé "fagyosabbak" lehetnek. Visszafogottabb a szerelmi életünk, viszont nagyon komolyan vesszük a párkapcsolatot.
 • Heti vagyonhoroszkóp 2019.július 17-től 23-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2019-07-16
  Ma energikusan intézzük a teendőinket, talán több is az erőnk, mint kellene. Ha nem tudjuk levezetni a feszült erőket, akkor könnyen torkollik a nap veszekedésbe. Különösen a válságban lévő kapcsolatokban élők figyeljenek! Ma a fejfájás kellemetlen tünete jelentkezhet. Sokat tehetünk magunkért, ha nem idegeskedünk, és tudatosan kerüljük a stresszes helyzeteket. Igyunk ma nyugtató teákat. A cigaretta és a túlzásba vitt édességfogyasztás kerülendő a mai napon!
 • Heti általános horoszkóp 2019.július 16-tól 22-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti Tarot: az új lehetőség hete következik
  A Tarot kártya egy rendkívül ősi és hihetetlenül precíz sorselelzmő módszer. Évszázadokon keresztül emberek milliói használták. KaLily cikkeiben és személyesen hetente emberek tucatjainak segít döntések meghozatalában és az elkövetkezendő események kifürkészésében.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek