Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Elröppent illúziók: adományok a mélyszegénységben élőknek
2009-12-02 07:52
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Elröppent illúziók: adományok a mélyszegénységben élőknek - Hatalmas az emberek szociális érzékenysége - hökkent meg Érsek-Obádovics Mercédesz, miközben vékony termetéhez képest hatalmas ruhás zsákot kap a vállára és a megindul a lift irányába. A színész-fotográfus-rendező és művésztársai nem mindennapi feladatot vállaltak fel: a Zalai megyei szegényeknek gyűjtenek ruhát, játékot és bútort.

 

 

 

Még mielőtt tiltakozni tudnék a kijelentés ellen, hozzáteszi: ma még három helyre kell mennünk. Van, ahol egy egész lakás bútorait ajánlották fel.

„December 23.-áig adománygyűjtést szervezünk” – írta egy művészcsoport, a Lavina Corporativa közleménye. Érsek-Obádovics Mercédesz az egyik alapító. „Az adományokat a Zalaegerszeg környékén fekvő falvak szinte indiai körülmények között élő családjai között osztjuk szét. Kérlek benneteket,ha találtok otthon ruhákat, háztartási eszközöket, ágyneműket, kozmetikai- tisztálkodási szereket, gyógyszereket, tartós élelmiszereket, tankönyveket, vagy bármilyen könyvet, játékokat, iskolai eszközöket, táskákat, vagy bármit amire már nincs szükségetek, de nekik örömet okozna,vagy hasznukra válna ha megkapnák, kérlek küldjétek el hozzánk, és mi elvisszük nekik.”

 

– El se tudják képzelni az emberek, milyen körülmények között laknak, akiknek visszük ezt az adományt. Van olyan falu, ahol negyvenen laknak egy házban. Sokszor nincs villany, vagy víz. A házakról hiányzik az ablak, az egész egy sátortáborra emlékeztet – meséli a fiatal színházi rendező, miközben újabb ruhaadagot pakol be a liftbe. Az adományokat először egy nagy, Gellért téri lakásban gyűjtik össze, aztán saját autókon viszik el a rászorulóknak. „Ha csak egy csomag lisztet, rizst, vagy egy doboz tejet küldesz nekik az is életmentő lehet!” – írja a közleményük.

Elröppent illúziók

– Forgattunk egy kisjátékfilmet Zalaegerszeg környéki falvakban, az volt a címe, hogy Elröppent illúziók. Így kezdődött, innen ered az ötlet. Később visszamentünk az Index-szel, hogy cikk is készüljön az ottani állapotokról. Az iskolában szegregáltan kezelték a cigánygyerekeket, de felvettek pénzt az integrált oktatásért – állítja Érsek-Obádovics.

A falvakban, a Zalaegerszeg környékén alig-alig akad munkalehetőség – tudtuk meg a színésznőtől, aki szerint a cigányok is aktívan munkát keresnek; de még kevesebb lehetőséghez jutnak, mint a nem cigány sorstársaik.

– Ne érj hozzá senkihez, itt mindenki tetves – súgta oda neki az egyik ismerőse, amikor végiglátogattak néhány falut, ahol csak romák laktak. – A falak tapasztott sárból készültek, mint a középkorban – mesélte borzongva. – Az emberek nagyrészt az utcán éltek.

Nem oldható meg ez intézkedéssel

– Igényük van rá, hogy dolgozzanak és taníttassák a gyerekeiket – állítja színész-rendező, megcáfolva ezzel az általános tévhiteket a cigánysággal kapcsolatban. A pakolás mindjárt készen, a ruhák bálákba csomagolva állnak a lakásban és a folyosón. – Lakik ott egy család, akiknek a két lánya már egyetemre jár. De nem olyan könnyű legyőzniük a saját hagyományaikat sem: az idősebbek már a szemükre vettették, hogy taníttatják a gyerekeket. Még most is hallom a kérdést: „Mit csinálsz a gyerekből, magyar-romát?!” 

 

A rendező szerint már kiskorukban elrontják a cigánygyerekeket: nem adnak nekik házi feladatot az iskolában, „mert úgysem tanulnak”, vagy mert „értelmi fogyatékosok”. Hallott olyan esetről, hogy egy tanár egy egész osztálynyi cigánygyerekről kérte a pszichiáterek véleményét: értelmi fogyatékosok-e. – Azon a településen azóta minden cigánygyereknek papírja van róla, hogy nem értelmi fogyatékos – állítja. – Miért kell velük már kis korukban úgy bánni, mintha kevesebbek lennének, mint a többiek?

A színésznő úgy látja: hosszú távú, átgondolt társadalompolitikai projekttel lehet a kérdést megoldani, egy-egy elkapkodott intézkedéssel nem. – De legalább rengeteg ember segít nekünk adományt gyűjteni. Nagyon sokakat megmozgatott ez a projekt. Az emberek nagyon érzékenyek szociálisan – mondta lapunknak Érsek-Obádovics Mercédesz.

A felajánlásokat december 23-ig fogadja a szervezet. Ha valaki adományt küldene, az írjon a Az email cím védve van a spam botoktól, a megtekintéséhez a JavaScript bekapcsolása szükséges e-mail-címre.

 

C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Ha hazudnak nekem, én is hazudok? A tükör törvényéről
  Ami nem tetszik bennem, azt javítsd ki magadban - ez az a mondat, ami a legtöbbször vált ki indulatokat sokakban. Hisz ez azt jelenti, hogy ha hazudnak nekem, akkor én is hazudok másoknak? Nem erről van szó, és sajnos ezt a kijelentést gyakran arra használják sokan, hogy elbújjanak a felelősségvállalás elől.
  image
 • Mi az a belső templom?
  A lélek temploma a test, amire vigyázni kell, hogy a lélek jól érezze magát benne. A test tisztasága nem csak a fürdésről és a tisztálkodásról szól, hanem arról is, hogy meg se érintse testemet olyan ember, akit nem kedvelek, vagy nem szeretek.
  image
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-02-21
  Ma a társasági események, közös szórakozások napja van, amelyet barátainkkal osztunk meg. Kedvünkre lehet egy érdekes kiállítás is, de a mozinak is örülünk. Különösen a művészfilmek hoznak lázba. Ha ma este táncolni megyünk, akkor kényelmes cipőben tegyük ezt. Nagyon szexi a magas sarok, ám a bokánk ma sérülékenyebb. Könnyen adódnak balesetek, ezért szükséges a fokozott óvatosság. A ruhánk is legyen laza, kényelmes darab!
 • Heti szexhoroszkóp 2020.február 21-től 27-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2020.február 20-tól 26-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek