Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A cigánytelepen repülnek az évek
2009-07-30 13:02
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A cigánytelepen repülnek az évekA konténert kifosztották - A játékok közt soha nem volt gyermekkorukat találták meg a szülők
A monori cigánytelepen megállt az idő. Ugyanazok a házak, ugyanazok az arcok, ugyanaz a szemét az utcán, talán csak a négyszáz embernek épített közös fürdőre kihelyezett "Európa itt épül" tábla lett viseltesebb az elmúlt másfél évben.

 

 

 

 

A cigánytelepen repülnek az évek

A romatelepről vezető kiutat most kezdik nyitogatni 

 

A monori cigánytelepen repül az idő. A közösségi helyiségnek épült hangárban kialakított tanulószoba és játszóház nem tart nyári szünetet, amikor pedig Oláh Zsolt szociális munkás bejelentette, hogy a nyolc általánossal nem rendelkező felnőttek alapítványi ösztöndíjjal helyben pótolhatják a kimaradt éveket, három nap alatt hetvenen iratkoztak fel a listára, hogy tanulni akarnak, sőt szakmát is szeretnének. Ez korábban elképzelhetetlen lett volna.

Lassan öt éve, hogy a Magyar Máltai Szeretetszolgálat kísérleti jelleggel meghirdette a monori cigánytelep helyben történő felszámolását. Akkor hatvan család, úgy négyszáz ember lakott düledező viskókban és cirkuszi lakókocsikban, elképesztő nyomorban. A legszegényebbeket előbb fűthető konténerekbe, majd az elköltöző családok megüresedett házaiba helyezték át. Közben új házak épültek, a romos viskókat elbontották. A hiányzó fürdőszobák pótlására közös fürdőt és vécét alakítottak ki, és megszervezték a rendszeres szemétszállítást. A kitörni szándékozó családok házait megvették, ők így esélyt kaptak arra, hogy máshol új életet kezdjenek. A szeretetszolgálat támogatásával több mint százan költöztek jobb körülmények közé, ám a program látványosabb része ezzel véget is ért.

A szemléletformálás, az életmódváltás, az új értékekre nevelés lassú és nehézkes folyamat, az eredmények nem mérhetők sem forintban, sem százalékban. A monori cigánytelepen látszatra továbbra is hatvan cigány család, mintegy négyszáz ember él elképesztő nyomorban. A program indulásakor Vecsei Miklós, a szeretetszolgálat ügyvezető alelnöke azt ígérte, senkit nem hagynak magára a problémájával. Egy konténerben kihelyezett irodát rendeztek be Kiss Dávid programkoordinátor számára. Az ő feladata lett átjárást teremteni a saját törvényei szerint élő cigánytelep és a normális világ között.


8 óra után telefonálgatásba kezdtünk. G. Imi szeretett volna adókártyát. Már két hónapja megigényeltük, de az APEH egyszerűen nem küldi. Nyolc évig volt börtönben, szabadulása óta csak a hivatalos papírjait szerzi be újra. És papírok nélkül még a munkaügyi központban sem regisztrálják. Hihetetlen, hogy a börtönben nyolc év alatt ezt nem sikerült elintézniük. Hogy engedhetnek ki valakit személyi igazolvány nélkül? ...Az ételosztás ma simán lezajlott. Egy adag kimaradt. 10 perc sem telt el, és benézett Csabi, a telep szerelője, 50 forintot kért kenyérre. Nehéz lehetett neki, ugyanis rendszeresen elküldöm a francba, állandóan kunyerál. De most őszinte volt. Megy kukoricát lopni. Megfőzi, és azt eszi kenyérrel, már egy hete. Adtunk neki 150 forintot meg a kimaradt ételt. Nyár elején még tehernek éreztem az ételosztást. Már nem az."

(Részlet Kiss Dávid naplójából)

A cigánytelepen repülnek az évek

Augusztus végéig mindennap ételt oszt a szeretetszolgálat 

 

Az első időben Kiss Dávid egyedül dolgozott a telepen. Írni-olvasni alig tudó, betegségekkel küzdő, bejelentett munkahelyen soha nem dolgozott emberek hihetetlen ügyei szakadtak a nyakába. Két és fél év után úgy érezte, lerakta az alapokat, elhintette a magvát annak a szemléletnek, hogy a boldogulásért tenni is kell valamit. Majd múlt év tavaszán, fia születésekor másfél hétig nem ment ki a romatelepre. Visszatérésekor az iroda romokban hevert, a konténert feltörték a benne lévő rézvezetékekért. Úgy érezte, mintha minden korábbi sikere semmivé lett volna másfél heti távolléte alatt.

A következő időben bővült a telepen dolgozók köre, belépett Oláh Zsolt szociális munkás, a fürdő takarítására, az utcák rendbetételére pedig változó számú közmunkást bocsát rendelkezésre a településüzemeltetési feladatokat ellátó társaság.

- Oláh Zsolti az egyetlen olyan helybeli, akinek sikerült érettségit tennie, ma már főiskolára jár - mondja Kiss Dávid a kollégájáról. - Amikor Angliába ment dolgozni, tőlem kért táskát az utazáshoz, hazaküldött e-mailjeit én olvastam fel a családjának. Miután viszszatért, egyre többször járt be segíteni. Mivel itt nőtt fel, könnyebben szót ért a telepen élőkkel, mint én. Amikor már napi több órában asszisztált mellettem, megkérdeztük, nem akarná-e pénzért csinálni ugyanezt mint alkalmazott.

"Bejött Tódi, hogy tb-kártyát csináltasson. Már üldöz egy ideje, én meg mindig lepattintottam. Leültünk, töltöttem ki a nyomtatványt, amikor odasúgta: ma vért köptem. Teljes döbbenet lett úrrá rajtam. Letisztult a kép, hát ezért kell annyira az a rohadt kártya, mert anélkül be sem engedik a rendelőbe. 20 éves, és vért köhög. Megbeszéltük, hogy beviszem a rendelőbe, és bedumálom egy vizsgálatra. Alig múlt el nyolc óra, mikor csörgött a telefon. Az iskolából hívtak, hogy az egyik gyerek őrjöng, menjünk segíteni. Nem mindig értem az ilyen mentőakciókat, se én, se Zsolti nem orvos, pszichológus. De persze mentem egyből. Mire beértem, az igazgató megnyugtatta a gyereket, nem is beszéltem vele, nem akartam zaklatni. Ez a kissrác 12 éves, a haja tiszta ősz."

(Részlet Kiss Dávid naplójából)

A telepfelszámolási program kevésbé látványos szakaszához érkezett, bár idén két pályázaton több mint negyvenmillió forintot nyertek, az utcaképet és az összbenyomást ez már aligha fogja megváltoztatni. A hangsúly a gyerekek nevelésére és a szemléletformálásra helyeződött át.

A közösségi célokra épült hangárban délutánonként játszóház és tanulószoba működik. A foglalkozásokat a Jézus Kistestvérei Női Szerzetes Közösség apácái tartják. Elsők között az óvodába, iskolába rendszertelenül járó, gyakran kimaradó gyerekeket szoktatták rá a rendszeres délutáni órákra, majd a bukott gyerekek is egyre többen jöttek korrepetálásra. Kiss Dávidék csodálkozva látták, hogy a gyerekeket kísérő huszonéves szülők maguk is képesek órákon át rajzolgatni vagy akár egy kisautót tologatni a sarokban, csak úgy, a maguk szórakoztatására. Gyerekkorukban valószínűleg soha nem csináltak ilyet.

"10 órára a könyvtárba kellett mennem, együttműködést ajánlottak. Hat hétig olvasótábort szervezünk a gyerekeknek. Heti két alkalommal barátkozunk a könyvekkel, egyszer a telepen, egyszer a könyvtárban. Mikor fél 12-re a telepre értem, már javában zajlott a játszóház. Nagyon jól ment minden, de azért mára is jutott egy kis döbbenet. Az egyik srác - Márió - kérte, hogy emeljem fel. Megfogtam, felemeltem. Ez a fiú kb. 30 kg volt. Úgy emeltem a fejem fölé, mint egy súlyemelő. Meglepődtem, a gyerekek meg azt hitték, izompacsirta vagyok. Vajon mennyit eszik egy nap? Az unokaöcsém pont ennyi éves, 65 kg... A tanulószobában ma nagy volt a csönd. A kicsik elkezdtek irigykedni a nagyokra. Hozzák a füzetüket, és csinálják a leckét. Ma valahogy úgy éreztem, jó irányba haladunk. Régen volt ilyen érzésem."

(Részlet Kiss Dávid naplójából)

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek