Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Túl nagyra nőtt a siker az igrici cigányoknál
2009-07-28 14:09
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Túl nagyra nőtt a siker az igrici cigányoknál Túl sikeres lett az igrici romák uborka-ötlete: a termelőszövetkezetbe tódulnak munkáért a szomszéd falvakból is és ráadásul az uborkák túl nagyra nőttek. A helyi konzervgyár pedig csak a kisebb uborkákat veszi meg tőlük. A cigányokat segítő civil szervezet néhány munkatársa most önkéntesekkel szeretne segíteni a túlzott sikeren.

 

 

 

Termelőszövetkezetet alapított a helyi cigány kisebbségi önkormányzat a Borsod megyei Igriciben, hogy így próbáljanak segíteni önmagukon - írta a Délmagyar.hu.

 

A téeszben öt hektáron uborkát termelnek, a termést egy konzervgyár veszi át. Csaknem negyven ember dolgozik a földeken minden nap. A program olyan sikeres, hogy környékbeli településekről már jelezték: szeretnének ők is így segíteni a munkanélkülieken.

– Az utóbbi hat-hét évben az egyik kollégám részvételi fejlesztéssel foglalkozott, a nem roma közösségekben. Azt vettük észre, hogy a kistérség 30%-a, vagyis a cigányság pont kimarad a fejlesztésekből. Kellene valamit csinálni - mesélt a program kezdeteiről Szombati Kristóf társadalomkutató a 168 Óra Online-nak.

Az ötlet végül egy helyi vállalkozó, Nótár Zoltán agyából pattant ki, aki húsz évig dinnyetermesztésből élt. Ő lett az Igrici Kertészeti Szövetkezet elnöke. A Független Hírügynökségnek azt mondta: jó üzlet az uborka, mivel kevesen termelik. A konzervgyárak nagyon jó árat adnak érte, úgyhogy a termesztése hosszú távon fenntartható, gazdaságos és jövedelmező.

– Akkor volt alakulóban a Polgár Alapítvány az Esélyekért. Ez az Alapítvány támogatja a program továbbvitelét a kistérségben, most azonban romákkal. Egy ideig csak interjúztunk, felmértük a terepet. Kíváncsiak voltunk arra, hogy az emberek miben látják a saját problémáikat és a megoldásokat – mondta Szombati Kristóf. Kiderült, amit már előre sejteni lehetett: Igriciben a megélhetés a legnagyobb probléma. Az is kiderült, hogy régebben működött a faluban egy téesz. – A helyiek találták ki, hogy újra kell szervezni a szövetkezetet és uborkát fognak termelni - tette hozzá a szociológus. Elmondta: a program annyira sikeres lett, hogy már a szomszéd faluból is jönnek az emberek munkáért. Mert munkalehetőség nincs a környéken, hiába akarna bárki dolgozni.

A helyiek az induláshoz 13 millió forint kölcsönt kaptak a hátrányos helyzetűeket támogató Polgár Alapítványtól. Számításaik szerint a pénzt augusztusban visszafizetik, és onnantól önmagát eltartja a szövetkezet. – Mi csak kérdéseket tettünk fel nekik. A programot alapvetően a helyi cigányok dolgozták ki, Nótár Zoltán vezetésével, aki éjt nappá téve dolgozik az utóbbi pár hónapban - közölte lapunkkal a társadalomkutató.

Már megvan az eredmény

 

A földeken most csaknem 40 ember dolgozik. Bárki csatlakozhat, aki kiváltja az őstermelői igazolványt. A dolgozók között van olyan, akinek korábban soha nem volt munkahelye. A szövetkezet négy hónapja működik, Kislászló Csaba, Igrici polgármestere szerint már látszik az eredménye: azóta nem jelentkezett senki rendkívüli szociális segélyért.

Az emberek havonta körülbelül hatvanezer forintot kapnak kézhez - írta a Délmagyar.hu. A munka folyamatos, mert szerződést kötöttek a tyukodi konzervgyárral, ott veszik át a termést. Illetve vennék. A nagy terv veszélybe került, méghozzá meglehetősen abszurd okból: az uborkák túl nagyra nőttek. Ezért le kell szedni a termést, hogy a következőkhöz, a kisebbekhez hozzá lehessen férni és azokat el lehessen adni. Ehhez azonban több munkás kell - amit a szövetkezet már nem tud megfizetni. Ezért most önkéntesekkel próbálják meg megoldani a krízist.

Túl nagy lett a siker - meg az uborka

A termelőszövetkezet és a kistérségben dolgozók legutóbb már a wiw-en toboroztak önkénteseket. Felhívásuk szerint "a projekt kútba fog esni, ha a következő pár napban nem szedik le a túl nagyra növekedett ubikat. A helyzet az, hogy a szövetkezetnek nincs pénze a kertészetben szorgoskodó 25 főn túl szükséges munkaerő foglalkoztatására. Ezért sürgősen kéne minimum 20 önkéntes, aki beállna a helyi romák mellé szüretelni a most következő hétfőn, kedden (esetleg szerdán)."

– Sürgősen meg kell tisztítani a nagy uborkáktól a terepet, mert félő, hogy így a kicsik nem nőnek ki. A tyukodi konzervgyár pedig csak a 3 és 12 centi közti uborkákat veszi át. Ezért várjuk az önkéntesek jelentkezését - erősítette meg a felhívást Szombati Kristóf. Aki önkéntesnek állna, annak a helyiek állják a szállást és az étkezést, az odajutást pedig közös autókkal oldják meg.

 

C-PRESS - 168ora.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek