Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Gettóbontók - Összművészeti fesztivál Bánkon
2009-07-28 11:56
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Gettóbontók - Összművészeti fesztivál BánkonA lakótelepünkön folyton megverik a barátaimat, és a rendőrség nem tesz semmit - válaszolta a Vaskereszt medálos kamaszfiú arra, hogy miért lépne be a Magyar Gárdába. Akkor Schönberger Ádám rádöbbent: Magyarországon egyik szubkultúra sem ismeri a másik érveit. A főszervező szerint ezért is indul augusztus elején a Bánkitó fesztivál.

 

 

 

- Már a múlt hét végi helyszínbeépítésen megtörtént mindaz, amit ettől a fesztiváltól remélünk - örvendezik az augusztus 6-án kezdődő összművészeti találkozó, a Bánkitó főszervezője, Schönberger Ádám. - Például színpadácsolás közben megtudtam két tizenéves önkéntes munkásunktól, miért fontolgatták, hogy belépnek a Magyar Gárdába. A srácok érve egyszerű és érthető volt: a lakóhelyükön, ahol egyébként semmi sem zabolázza az agressziót, biztonságot jelent nekik a gárda közelsége. Kvázi polgárőrséget, civil sorompót. Ebbe a szempontba még sosem gondoltam bele, sem abba, amire egy szintén nálunk önkénteskedő hiphoprajongó srác döbbentett rá. Ő az egyre izmosodó magyar nemzeti hiphopideológiája szerint él, őszintén hisz a dalszövegek sugallta értékekben. Meggyőződése, hogy lehet alkohol és drog nélkül is jót bulizni, tiszteli a nőket, ápolja a nemzeti értékeket. A barátnője pedig zsidó iskolába jár, és ragyogóan elvannak.

 

Schönbergernek - sem a Marom nevű zsidó kulturális egyesület igazgatójaként, sem a legheterogénebb magyarországi színházi társulás, a TÁP tagjaként, sem pedig a Bánkitó szervezőjeként nincs más célja, csak ez. - Jöjjön el minél többféle ember, és elő a kibeszéletlen problémákkal! Vitázzunk cigányokról, zsidókról, kurdokról, melegekről, és kérdezzünk. Úgy, hogy kész válaszokra senki ne számítson, mert azok az idén még biztosan nem lesznek. Nem akarjuk például kimondani, hogy a fővárosban ma is léteznek gettók. De megkérdezzük, hogy a többiek szerint léteznek-e. Lehet-e annak nevezni a zsidók által sűrűn lakott hetedik és a tizenharmadik kerületet? Cigány gettó-e a nyolcadik kerület?

 

Esztétákat, irodalmárokat, közösségfejlesztőket, szociológusokat, írókat és mozgalmárokat azért hívtak meg Bánkra, hogy - többek között - a művészet felelősségéről indítsanak vitát, vagyis arról, hányféleképpen lehet megmutatni ugyanazt a valóságot. A Csíííz! című diskurzushoz egy fényképkiállítás anyagát adják mankónak, mégpedig a Chachipe Youth nevű, diákoknak szóló fotópályázat nyertes felvételeit. Az ififotósok feladata az volt, mutassák meg, milyennek látják ők a romákat, a kerekasztal-résztvevőké pedig az lesz, fogalmazzák meg, mitől lesz hiteles egy ábrázolás. Pellengérre állítják a szervezők a hazai médiát is: jól teszi-e, ha elmondja egy bűntettről, hogy elkövetője roma volt, vagy épp azzal árt a kisebbség ügyének, ha elhallgatja ezt.

 

Vagyis rendkívül csúszós hegygerincen poroszkálnak témáikkal a Marom egyesület tagjai. Mondjuk, megidézik a Kádár-korszakot, annak "elmebetegeivel" és Lipótmezőn gyűjtött kórrajzaival együtt. - Akkoriban gyakran a rendszer szolgálatában álló pszichiáterek döntöttek arról, mi számít normális és mi patológiás állapotnak, amikor ezt faji kérdésekkel tetézték, valóban érdekes kórtörténetek születtek - meséli a Marom-igazgató. - Például amikor egy zsidót 1944-ben azért zártak be a Lipótra, mert az volt a kényszerképzete, hogy üldözik...

 

Meglehetősen extrém elgondolás a fesztivál élő könyvtára is, ahol cigány, zsidó és szlovák fiatalokat kölcsönözhetünk, hogy beleolvassunk az életükbe. A budapesti fotóművészeti galéria, a Lumen workshopot tart - izraeli művészek dokumentumfilmjeivel -, amelyekben a zsidó videoművészek nyíltan elítélik az izraeli területfoglalókat, a palesztin földek gyarmatosítóit.

 

Emlegetik majd Schönbergerék a sokak által ördögimádónak tartott kurd jezidiket, lesz iszlámszeminárium, szenzitivitástréning, TÁP-színház, cigánytánc, klezmerzene és kerékpáros fesztiválról lévén szó, bringagyorsasági-, ügyességi és szépségverseny. Csatakiáltás: Tekerjatóra!

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek