Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A múlt köde
2009-07-28 11:50
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A múlt köde"Nem lehet álmokat valóságként hirdetni" - erre a főcímre ébredtek a Népszabadság olvasói 2005 júliusának első hajnalán. A cím alatti interjúban Gyurcsány Ferenc elmagyarázta, miként lesz kicsi a hiány és nagy az adócsökkentés, miközben nem lesz szükség fájdalmas költségcsökkentésre, és még a versenyképességünk is megmarad.

 

 

 

Az interjú készítője (Várkonyi Iván) emlékeztette a miniszterelnököt arra, hogy a külföldi elemzők választási költségvetést emlegetnek, az euró bevezetésének csúszását sejtetik, és "egyszerűen nem hisznek abban, hogy a kormány képes lesz az adócsökkentések fedezeteként meghozni a szükséges kiadásmérséklő intézkedéseket". Gyurcsány szerint: "Az elemzők egyrészt joggal kételkednek, másrészt viszont indokolatlanul. Jogos a kétely, mert a rendszerváltás óta minden kormány a választási évben tönkretette a költségvetést. Én viszont ezt el fogom kerülni."

 

A múlt köde

 

Július 4-én az országos napilapokban megjelent a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium hirdetése Magyarország: kirobbanó siker címmel. A miniszter, Kóka János a hirdetés keretei között közpénzen, néhány ügyesen kiválasztott adatsorral tájékoztatta a polgárokat arról, hogy "gyorsabban fejlődünk, mint a legtöbb öreg európai ország, a munkanélküliség is alacsonyabb nálunk. Minket irigyel Németország, Franciaország, Olaszország vagy Spanyolország. Sikeres a magyar gazdaság. Nőnek a jövedelmek, csökken az infláció, szárnyal a tőzsde." A hirdetéssel egy időben jelent meg a Nemzetközi Valutaalap dokumentuma, amely a költségvetési hiánycélt tarthatatlannak minősítette, felhívta a figyelmet a folyó fizetési mérleg minden korábbinál magasabb hiányára, és azonnali hiánycsökkentő intézkedésekre szólította fel a magyar kormányt. (Vitéz F. Ibolya: Tematizélés, HVG, 2005. július 9.)

 

Orbán Viktor július 23-án az erdélyi Tusnádfürdőn leszögezte, hogy a baloldal, amikor erre lehetőséget kapott, rárontott a saját nemzetére. Ezt tette a jelenkori magyar kormány is, elutasítván a kettős állampolgárság automatikus megadását etnikai alapon azon magyarok számára, akik nem kívánnak Magyarországon élni. (A beszéd teljes szövegét lásd Magyar Nemzet, 2005. július 30.) Egy héttel korábban Kövér László Zentán kifejtette, hogy a kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazás (amelyet a Fidesz hevesen támogatott, s amelynek kampányában Kövér igen aktívan részt vett) "felelőtlen, eleve bukásra ítélt és semmilyen hasznot nem hozó" kezdeményezés volt, s elképzelhetetlen következményekkel járna a nemzetre nézve, ha a külhoni magyarok megkapnák a magyar állampolgárságot, mivel akkor a magyar fiatalok tömegesen elköltöznének a szülőhelyükről.

 

Ez az álláspont csak a Fidesz akkori és Kövér addigi állásfoglalásával állt ellentétben. A kormányon lévő Fidesz és Kövér 2000-2001-ben vallott nézetével tökéletesen megegyezett. (Simon Zoltán: Kövér egészen mást mondott a népszavazásról, mint eddig, Népszava, 2005. július 23.) Orbán Viktor nem mondta, hogy a Fidesz is rárontott a nemzetre, amikor lehetőséget kapott rá, és Kövér Lászlót sem vádolta ezzel. Nem is volt rá oka. Ha egy álláspont a nemzet védelmének minősül, ha a jobboldalon képviselik, és a nemzet elárulásának, ha a balon, akkor tényleg csak a baloldalnak áll módjában rárontani a nemzetre. A Fidesz elnöke Kun Bélától eredeztette és Rákosin vezette keresztül a nemzetre való rárontás baloldali hagyományát az MSZP-ig mint kommunista utódpártig. Az elődpárt utolsó és az utódpárt első frontembere, Pozsgay Imre nem vette magára a minősítést, mi több, egyetértett vele, egyben jelezte, nem lenne ellenére, ha felajánlanának néki egy helyet a Fidesz országos listáján. (Nem vettem magamra, Gréczy Zsolt interjúja Pozsgay Imrével, Népszabadság, 2005. július 26.) 

 

A múlt köde

 

Romániában április óta már a harmadik hatalmas árhullám vonult le. Sok ember meghalt, sok ezer ház összedőlt, legalább egymilliárd eurós kár keletkezett, az újjáépítési és kárpótlási kötelezettségekre való tekintettel módosították a költségvetést.

Megkezdték a hadrévi károsultak kárpótlását is. Őket nem a víz károsította, hanem a tűz. És nem azon a nyáron, hanem 13 évvel azelőtt.

 

Romániában a kilencvenes évek elején csaknem harminc cigányellenes pogrom volt, sok fölgyújtott házzal, halálos áldozatokkal. Egész közösségek váltak akkor földönfutóvá.

 

Hadrévén 1993 szeptemberében egy háromtagú roma társaság egyik tagja agyonszúrt egy román fiatalembert. A román tanúk szerint inzultáltak egy román lányt, s az ő segítségére siető fiatalembert szúrták le. A bírósági tárgyaláson kiderült, hogy inzultálásról szó sem volt, de másfél tucat ember ebben a hitben támadt rá husángokkal a romákra. Akárhogy is: meghalt egy fiatalember. Aztán meghalt mindhárom roma. Az is, aki szúrt, az is, aki nem. Összegyűlt 80-100 ember, fölgyújtották a házat, ahová a három roma bemenekült. Az égő házból kijövő két embert agyonverték, a harmadikat visszadobták a tűzbe. Utána egy 20-40 fős csoport körbejárta a falut, és fölgyújtott egy tucat házat. Négy roma család maradt a faluban, a többiek elvesztették mindenüket, akár leégett a házuk, akár nem. Az "önbíráskodásnak" nem a rendőri jelenlét és hatóerő hiánya volt az oka. A rendőrök ott voltak a helyszínen, ők maguk tanácsolták a tömegnek, hogy gyújtsák fel a házat, ahol a tettes rejtőzött. A faluban gyújtogató tömeget is egy rendőr főhadnagy irányította, aki azután is rendőr maradt, elő is léptették. A hadrévei gyújtogatók bevett mintát követtek: "Az egész falu ott volt. Azt akartuk, hogy a cigányok menjenek el innen... Így csinálták máshol is, hallottuk, s megszabadultak tőlük... Antonescu kell nekik, az rendet csinálna, nem demokrácia. Majd visszaengedünk négy családot, s azzal az ügy meg van oldva" - így magyarázta el a történtek értelmét egy helybéli úriember. A gyújtogatókat felfüggesztett szabadságvesztéssel bátorították. Három embert ítéltek el hosszú évek múlva, nemzetközi nyomásra, különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság vádjával öt évre, amelynek a felét ülték le. Már rég elhagyták a börtönt, mire az áldozatok kárpótlása megkezdődött. (Lásd Haller István-Tóth Andrea: A hadrévi pogrom története, Élet és Irodalom, 2005. július 15.)

 

A múlt köde

 

2005 júliusában két újszentmargitai roma férfi, Burka Ferenc és fia is kiszabadult a börtönből. Ők majdnem hat évet ültek előzetesben. 1999 márciusában a falujuk kocsmájában egy (ha érdekli az olvasót: gádzsó) kuncsaft igyekezett eljátékgépezni a jövedelempótló támogatását, de szerencsétlenségére nem sikerült neki: nyert. A férfit a kocsmából való távozása után nem sokkal agyonverték. A rendőrök úgy vélték, "jellegzetes roma bűncselekménnyel" van dolguk, s egy rendőrségi besúgó később visszavont vallomása alapján igyekeztek gyorsan megoldani az ügyet. Burkáékat első fokon nagyon gyenge "bizonyítékok" alapján nagyon súlyos börtönbüntetésre, 15, illetve 13 évre ítélték első fokon. A debreceni ítélőtábla másodfokú ítélete szerint a hajdúsági rendőrök, ügyészek és bírák igen súlyos szakmai hibákat követtek el. Az ítéletet, hála a Magyar Helsinki Bizottság által megbízott elszánt ügyvédeknek, megsemmisítették. Nélkülük Burkáék esetleg még most is a börtönben penészednének. A vádlottakat fölmentették, a magyar állam pénzéből kárpótolták őket, amennyire ez lehetséges, az életükből elvett hat évért, a teljességgel megalapozatlan vádiratot jegyző és képviselő ügyészek pedig továbblépdeltek fölfelé a ranglétrán, még felelősségteljesebb beosztásokba kerültek. (Lásd Fahidi Gergely: Tévedések végjátéka, HVG, 2005. július 16.)

 

"A rendőrség szerint lehet cigányt ölni. Interneten, játszásból." Így kezdődött a Magyar Narancs szerkesztőségi cikke (Cigányvadászat, 2005. július 7.), amely abból az alkalomból született, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság megszüntette a nyomozást az Oláh Action nevű internetes játék ügyében. A játék fölvezető szövege arról tájékoztatja a lelkes fiatal játékosokat, hogy "Szervezkednek a rohadékok! Néhány köcsög cigányvajda érkezett ebbe a megyébe!... Hatástalanítsd őket..." A képernyőn mennek a cigányok, az egérrel kell lőni rájuk, úgy kell a rohadékokat hatástalanítani. Találat esetén csak egy vörös folt marad utánuk. "A cél: a Fehér-Magyarország." A rendőrség azzal a szellemes magyarázattal állapította meg a "tényállás hiányát", hogy az internetes játékost és a gyűlöletkeltés célpontját fizikai távolság választja el egymástól, tehát nem állhat fenn a veszély, hogy a gyűlöletkeltés közvetlenül erőszakba torkollik. Az indoklás attól, hogy abszurd, még lehetne törvényes, de persze nem az. A magyar törvények a gyűlöletre uszítást, a rasszista erőszak érzelmi feltételeinek megteremtését is büntetik, csak éppen a magyar törvényalkalmazók bizonyos magyar törvényhelyekről nem hajlandók tudomást venni.

 

A Magyar Katolikus Püspöki Kar élesen tiltakozott az ellen, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeket a "szellemileg, lelkileg egészségesekkel" egy közösségben oktassák. (Népszabadság, 2005. július 8.) Az Oktatási Minisztérium élesen elutasította ezt az álláspontot. Az esélyegyenlőségi tárca pedig az év végéig befagyasztotta a továbbtanuló cigány diákok ösztöndíját. A miniszter asszony, Göncz Kinga bejelentette, hogy a szeptemberben kezdődő félévre senki nem kap egy fillért se. Visszaélésekre és visszásságokra hivatkozott. Azok voltak. Sok gádzsó diák jelentkezett be roma ösztöndíjra, és sok lemorzsolódott roma diák eleve csak azért iratkozott be egy félévre valahová, hogy néhány hónapig kicsit több pénzből éljen a család. A megélhetési diákokra és a megélhetési romákra hivatkozva kiszúrtak több ezer komoly szándékkal és súlyos anyagi nehézségekkel továbbtanuló cigány fiatallal. Sokat lehetne javítani az államkincstár állapotán, ha például egyetlen rokkant sem kapna rokkantnyugdíjat, amíg nem sikerül kiszűrni a rendszerből az álrokkantakat...

 

A múlt köde 

 

Július másodikán a Népszabadság hétvégi mellékletének a címoldalát Ladányi János cikke foglalta el: "Magyarországon ma mintegy 700 ezer embernek esélye sincs kitörni a kirekesztettségből..., amiről itt szó van, az nem csupán a cigányokat érintő probléma, hiszen a tartósan kirekesztettek »csak« mintegy 30 százaléka roma bár ez is igen erős felülreprezentáció, hiszen a teljes népességben csak 6-8 százalék a romák aránya. És persze az sem igaz, hogy mindegyik cigány e körbe tartozik »csupán« 40 százalékuk." (Ladányi János: Merre száz, Népszabadság, 2005. július 2.) A társadalom alján nálunk sokkal mélyebb a szakadék, sokkal erősebb a térbeli és a társadalmi elszigeteltség, mint más, akár szegényebb és nagyobb egyenlőtlenségekkel sújtott országokban, mondjuk Oroszországban vagy Lengyelországban. "Ne higgye senki, még a jómódúak sem, hogy őket nem érinti a szegénység. Mert a legszegényebbek ott vannak városainkban, és vidéki társaik, ha nem akarnak törvénytisztelő állampolgárként éhen halni kis falujukban, ha felköltöznek a városokba, és boldogulnak, ahogy tudnak. Nem lehet nem megfizetni a probléma árát. A kérdés csak az, hogy értelmes programokra költjük a pénzt, vagy segélyekre, hajléktalanszállók, börtönök fenntartására... A választási programokban csak az szokott szerepelni, hogy »felszámoljuk a szegénységet«. Hogy ezért milyen áldozatot kell hozniuk a nem szegényeknek, és mindezért mit kapnak cserébe soha. Úgy lehetetlen választásokat nyerni, hogy elveszek a magasabb státuszúaktól, és cserébe nincs látható eredmény. Nem javul a közbiztonság, nincs kevesebb hajléktalan és koldus az utcán... Érezni a feszültség növekedését, Mindenki egyénileg próbál védekezni, ami persze nem megy. Ez szörnyű iundulatokat gerjeszt, rossz köröket indít be. Hogy a választások előtt vagy a választások után, azt nem az én dolgom eldönteni, de hogy lépni kell, az bizonyos."

 

A Népszabadság július 28-i címlapján egy gyermek haldoklott. Tömeges éhhalál fenyegetett Fekete-Afrikában a szárazság és a sáskák miatt. Nigerben, Maliban, Mauritániában stb. két és fél millió ember éhezett. A nagyvilág tragikus késéssel reagált a válsághelyzetre, az ENSZ becslései szerint szeptemberig legfeljebb a fenyegetettek harmada kerülhette el az éhhalált, csak Nigerben százötvenezerre becsülték az éhen haló gyermekek számát. A nigeri kormány még 2004 novemberében jelezte a veszélyt, de érdemben senki nem reagált. Az elosztóhelyeken végtelen hosszúságú sorok álltak. Akik nem bírták a sorállást, elvesztek, akik bírták, megverekedtek egymással az előrejutásért. Aki sorra került, de nem tűnt elég éhesnek, azt elzavarták. Aki rosszkor került sorra, annak nem jutott semmi. A hónap elején a G8-ak csúcsértekezletén Afrika volt az egyik fő napirendi téma. A világ leggazdagabb országai megállapodtak a segélyek növelésében, az adósságok egy részének elengedésében, aztán gyakorlatilag nem történt semmi. És végképp semmi a távlatosabb válságkezelés, a szegény államokat sújtó világgazdasági protekcionizmus felszámolása, a szegény országoknak piaci esélyt nyújtó, sajátosságaikat kedvezményező világgazdasági rend kialakítása ügyében.

 

Húsz évvel a Bob Geldoff kezdeményezte Live Aid koncert után a rockvilág sztárjai újabb koncertsorozatot abszolváltak. A fölhajtás nagy volt, a szándék nemes, az eredmény csekély. Az 1985 utáni két évtizedben is nőtt az éhezők száma, és csökkent az egy főre jutó nemzeti jövedelem Afrikában, a segélyek útja átláthatatlan maradt, fölhasználásuk hatékonysága minimális.

 

Az idén június 27-én a Népszabadság hétvégi mellékletének címoldalát Tamás Gábor cikke foglalta el: "Az ENSZ élelmezésügyi világszervezete, a FAO nemrégiben minden eddiginél riasztóbb adatokat adott közre az éhezés világméretű terjedéséről: a számítás szerint az idei év végéig meghaladhatja az egymilliárdot azon embertársaink száma, akik folyamatosan nem jutnak hozzá a »statisztikai minimumként« meghatározott napi 1800 kilokalóriányi élelmiszerhez." (Tamás Gábor: Az éhezés szakadéka, Népszabadság, 2009. június 27.)

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek