Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Bokoji kenyér - az ínség receptje
2009-07-24 10:51
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Bokoji kenyér - az ínség receptje Szerzőnk, Varjú Katalin révkomáromi pedagógus újabb története a felvidéki roma közösségek mindennapi betevőjéről, a cigány- avagy bokoji kenyérről szól.

 

 

 

 

Sokszor kerekeztem olyan utakon, ahol bizony néha én vittem hátamon a járgányomat, nem pedig fordítva. Akkor épp a nyeregben tekertem hazafelé a Vág folyó töltésén, amikor hangos jókedv foszlányait hallottam. Le is ereszkedtem a töltésről a bástyafal tövébe, ám a derékig érő bokroktól nem láttam senkit. Mivel mellettük suhantam el rám kiáltottak.

 

- Phábaaaj! Phábaj! - azaz Alma, szólítottak meg, mert ekkor már cigány nevem is volt ám!


- Jaj, hát ti vagytok?


Természetesen azonnal lefékeztem és egy nagy bal kanyarral már ott is voltam a tűznél. Még jó hogy teljes életnagyságomban bele nem estem a hatalmas fehér, zománcos, kékcsíkos lavórba. Igazán nem tudtam mi lehet az a fehér massza benne. Ilyen lavórt gyerekkoromban láttam utoljára, akkor is itatóként egy baromfiudvarban. Egyszóval igencsak koros lavór volt már.

 

- Nna má föl ne lökjé!


Ekkor vettem csak észre a lavór mellett guggoló asszonyt. Furcsa, de mégiscsak praktikus küldetése volt ennek a lavórnak. A könyékig fehér kezű, guggoló asszony mögött meg két rönkre egy deszka volt fektetve, azon valami porféleség egy nagy papírzsákban, mellette néhány rongy meg egy másik edényben víz.

 

- Mit gyártasz itt?


Közben átvillant az agyamon, nemrég hasonlóan készítették az anyagot, nem messze innen az udvaron a meszeléshez. Igaz, ott más edényt használtak.


- Tudod, eztet most cipelték ki az emberek már bent elkészítettük. Kitalálták, hogy itt együk meg. Itt amúgy is több hely van, mint a házaink mellett. Vizet is hoztak, ha inni akarsz. Odoj (ott) a kannában.


- Mi lesz ebből?


- Ez már kész. Ez a bokoji.


Közben az emberek már sorban érkeztek, volt aki önkiszolgálást akart, de annak barátságosan kezére csapott az asszony. Ő lisztbe mártotta kezét, majd a lavórba nyúlt. Mindenki kapott egy gombócot a markaiba. Kis előadást tartott, hogy a lisztett sóval, vízzel meg zsírral kellett összegyúrni, kicsit állni hagyni. Ennyi az egész.

 

- Azt meg má érezni kell, milyen kemény legyen a tészta.


Szokatlan volt az élükre állított téglákat látni a tűzben. Tetejükre pedig törött cserepek, vaslemezek voltak fektetve. Az én sötét bőrű testvéreim (akkor már testvérnek is szólítottak), kezük között kilapították az előbb még gombóc formájú tésztafélét, majd a cserépre, vasra dobták. Kis idő elteltével, kisebb-nagyobb sikerrel leemelték. Néhány darab a porban kötött ki, vagy azért mert forrón elejtette az illető, vagy nem is tudta levenni, csak valami bottal lepiszkálni. Gondosan letisztogatták és majszolni kezdték. Egy darabkát én is kaptam.

 

- Le! (Vedd el). Bestele! (Ülj le). Egyél! Cigány kenyér!

 

Ez volt az első találkozásom a cigánykenyérrel. A másik már az iskolában esett meg, ahol tanítok. Többeknél fordult elő, hogy a segély folyósítása előtti időszakban nem jöttek a gyerekek iskolába. A jelenség nem volt ismeretlen, szerettem volna megtudni az okát. Kellemetlen firtatni a szegénységet, a pénztelenség okait, a gondokat, hát még rákérdezni. Laktak tanítványaim háztömbökben, „fehérek" közé rakva. Tudtam, hogy a közösség támogatását már nem élvezik, hozzájuk már nem tartoznak, emezek viszont nem fogadták őket maguk közé. Kívülről úgy tűnhetett rendezettebb körülmények között élnek a péróban élőkhöz képest, de mi lakozik bennük? Kívülállónak nem volt könnyű sem kibogozni, sem megérteni. Mégiscsak ég és föld a két életmód közti különbség. A család, a nagy közösség törvényeinek védelme alatt élni, vagy a tömbház harmadik emeletén, védtelenül már sehova sem tartozva.

 

Kínos kérdéseim megfogalmazásával foglalatoskodtam egész úton odafelé. Mondtam aztán tanítványom anyjának:
- Világos, a gyerek éhesen nem jöhet iskolába. Értem én, hogy nem jutott szalámira meg kiflire. Attól még hozhatott volna valami más tízórait. Valamit tegnapról. Akár zsiros kenyeret, vajasat, lekvárosat. Én sem eszem a szalámis kenyeret minden nap, sőt nem is szeretem.


Ám az asszony másként vélekedett:


- Szégyen ám az! A másiké meg azt eszi, amit reggel frissen a boltban megvett. Mind szalámit eszik ottan az iskolában, mondják a gyerekek. Minket meg majd kibeszélnek, mert nincs rá. Megígértem az irodámban ehet a gyerek és nem kell a többinek látni, hogy mit eszik.


- Nem szégyen a pénztelenség, mint ahogy mást enni sem az. Itthon is csak esznek valamit.


- Eszünk, eszünk. Akortot (diót), szotyelát (napraforgó magot).... Voltunk kint...a földeken is répáért, purumért (hagymáért). Csirikla (madár) tojást is hoztunk.

 

Szomorúan hagytam ott őket, nem voltam meggyőződve róla hogy ezután másképpen lesz.


Reggel aztán kellemes meglepetésben volt részem. Az én kis emberkém széles mosollyal, dugta be fejét az ajtón.


- Bacht te del o Del! (Szerencsét adjon az Isten!)


A cigány minden köszöntésében jókívánság van, és ebbe többnyire Isten is belefoglaltatik.


- Anyám mondta, ez egy kicsit parasztosított bokoji! A piros az paprikás, a sápadt az hagymás.


- Gyere csak be! - invitáltam.


Közben belenéztem a zacskóba. Finom illata volt a tartalmának. Darabokra tördelt, centi vastag sült tészta darabok.
- Köszönöm! Tudod hogy csinálják ezt?


- Má‘ hogyne tudnám! Liszt, só, zsír, meg víz kell hozzá, de ebben tej van, meg csiriklatojás is. Az egyikbe reszelt hagyma, a másikba meg piros, por- paprika. Így parasztosabb, érted van így!


- Na de te, te mit eszel?


- Aztat, amit te!


- Mond meg anyádnak köszönöm és hogy megint tanult valamit a gádzsi a cigánytól.

 

Valóban ízletes volt, és ez már városi tűzhelyen, sütőben készült. Ételeiket mindig is a környezetükben élőkéhez igazították.

 

Megtisztelve éreztem magam.

 

C-PRESS - hvg.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek