Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Elsötétítés
2009-07-24 10:48
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ElsötétítésFordulatot jelenthet az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szankcionálási gyakorlatában, hogy a közelmúltban az RTL Klubot és a TV2-t is félnapos elsötétítésre ítélték - előbbit az elnök Majtényi László, utóbbit a fideszes Szalai Annamária javaslatára. Majtényi Lászlótól megtudtuk: a közeljövőben a cigányellenes műsorokkal is foglalkoznak.

 

 

 

- Mikor látta utoljára a Mónika-show-t?

- Nem vagyok szorgalmas tévénéző, legutoljára azelőtt, hogy az RTL Klubot és a TV2-t félnapos elsötétítésre ítéltük volna. A feleségem kiabált, hogy ezt nézd meg. De már nem emlékszem, hogy az a Mónika-show vagy Joshi Bharat műsora volt-e.

- ORTT-elnökként nem pécézett ki magának műsorokat, hogy na, ezt mindenképpen meg kell nézni?

- Előfordul, de vagyok annyira önző, hogy csak azt, ami valóban érdekel. Van az ORTT-ben egy kitűnő digitális archívum, azokat a műsorokat, amiket vizsgálunk, általában itt nézem meg.

- A 12 órás elsötétítés fordulat az ORTT életében? Ezentúl minden jogsértő ilyen kemény büntetésre számíthat?

- A jogalkalmazás kommunikáció a jogalanyok és a hatóság között, s e párbeszédben a 12 óra valóban fordulatot jelent. Az ORTT üzenetet küldött, hogy van határ, s nem engedjük, hogy azt a műsorszolgáltatók átlépjék.

 

- Az RTL Klub és a TV2 azonban túlzónak tartja a büntetést, előbbi bírósághoz is fordult.

- Ennek legfőbb értelme, hogy az elsötétítést későbbre lehet tolni általa. Meg vagyok győződve róla, hogy helyes döntést hoztunk, nincs sok kétségem, hogy a bíróság is jogszerűnek tartja majd. Egyébként is teli van a szekrényünk olyan bírói döntésekkel, amelyek hasonló esetekben következetesen nekünk adnak igazat.

- Majtényi jó kis PR-t csinált magának az elsötétítésből, miközben egyáltalán nem az ő érdeme - mondta lapunknak az egyik ORTT-tag.

- Egyáltalán nem keresem a nyilvánosságot. Mutasson egy újságírót, akinél én jelentkeztem. Az érdem természetesen közös, mert nem én döntöttem, hanem a testület. A múltkor azt is megkaptam, hogy milyen ügyes PR-húzás volt, hogy nem ültem bele a szolgálati Audiba, amit alám toltak, hanem egy olcsóbb autót használok.

- A trágárság, a verekedés, az egyszerű emberek megalázása ellen eddig miért nem léptek fel határozottabban?

- A kiskorúak védelmének nagy hagyománya van az ORTT-ben, sokkal korábbról, minthogy én odakerültem. Csakhogy kiderült, sem a pénzbüntetéssel, sem az egy-két órás elsötétítéssel nem érünk célt. Viszont mégis van eszközünk arra, hogy kikényszerítsük a jogkövető magatartást: olyan hosszú elsötétítést kell elrendelni, hogy ne érje meg a jogsértést folytatni.

- A fogatlannak, primitívnek ábrázolt cigányok miatt is várható hasonlóan szigorú büntetés?

- Valóban gyakori, hogy cigányokat mutatnak méltatlan helyzetben a képernyőn, s ez az előítéleteket fokozza, a cigányellenes indulatokból pedig alattomos módon húz hasznot a média. Ez a híradóban is előfordul. Több ilyen beadvány van a testület előtt.

- A megrendezett, de valóságosnak feltüntetett jelenetek etikai kérdéseivel mikor foglalkoznak?

- Ennek vizsgálata nem tartozik az ORTT hatáskörébe. Sajnos nincs működő társadalmi felügyelete az elektronikus médiának, a jelenlegi kuratóriumi rendszer egy csőd, a politika gyarmatosította. Az Európai Unió országaiban jól működő önszabályozás van, nálunk ezt a problémát csak egy új médiatörvény fogja megoldani. De van egy másik jogsértő műfaj, aminek a szabályozásában most látunk előrelépési lehetőséget: ezek a betelefonálós műsorok. Miért nem telefonál? Itt van ötvenezer forint, megnyerheti! - mondják a tévében, miközben szerencsétlen nagyon szegény emberek percenként horribilis összegekért várakoznak. Szabályosan lerabolják őket. Egy luxemburgi bírósági döntés alapján hatékonyabban tudunk fellépni ezek ellen.

 

- A szigorúság a rádiókat is elérte? Az eddig a Danubius és a Sláger Rádió által birtokolt frekvenciára hétfőn kiírt pályázatban jelentősen emelték a műsorszolgáltatók által fizetendő összeget.

- Örülök, hogy idáig eljutottunk, hiszen a parlament megszavazta, hogy változatlan díjjal meghosszabbítható a frekvenciahasználat. A köztársasági elnök azonban nem írta alá a törvényt, az Alkotmánybíróság pedig megsemmisítette azt - így írhattuk ki a pályázatot. Bizonyos, hogy ezáltal több közpénz folyik be, mint korábban. Egy olyan közhatalmi szervnek, mint az ORTT, nemcsak a jogsértések ellen kell fellépnie, hanem a közpénzek iránt is felelősséggel tartozik.

 

C-PRESS - Heti Válasz

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek