Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kutatás a "cigánykérdésről"
2009-07-24 10:41
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kutatás a "cigánykérdésről"A Marketing Centrum ez év januárjában és márciusában reprezentatív közvélemény-kutatást végzett a felnőtt lakosság nem roma és roma tagjainak megkérdezésével a hazai cigányság helyzetéről és megítéléséről. A MIX Online a cég kutatási igazgatóját, Marián Bélát kérdezte a napokban közzétett eredményekről.

 

 

 

Mi volt a kutatás alapcélja? Miért éppen az idei év első negyedében tették fel a kérdéseiket?

 

Már tavaly év végén is látszott, hogy egyre feszültebbé válik, élesedik a viszony a többségi társadalom egy jelentős hányada és a cigányság között, és ennek a hátterét akartuk feltárni. Azt tapasztaltuk, hogy az úgynevezett cigánykérdés neuralgikus pontja lett a magyar társadalomnak. Nem sokkal a tatárszentgyörgyi vérengzés után került sor az adatfelvételre.

 

Ugyanazokat a kérdéseket tették föl romáknak és nem romáknak?

 

Volt átfedés a két kérdőív között, de természetesen voltak olyan kérdések, amelyeket vagy csak az egyik, vagy csak a másik csoport tagjainak tettünk fel.

 

Javaslom, hogy a teljesség igénye nélkül nézzünk néhány sarkalatos kérdést, ahol átfedések is találhatók. Például a családra vonatkozó kérdéseket. Ugye, a romaellenes emberek jórészt azzal érvelnek, hogy a cigányoknál kiugróan magas a gyermekvállalás, amit az önök kutatása részben cáfolt. 4 vagy annál több gyerek a roma családok mindössze 13 százalékában van.

 

Ez igaz, viszont a kutatási eredmények azt is mutatják, hogy a többségi társadalomban a 18 év fölötti felnőtt lakosság harmada él olyan háztartásban, ahol legalább egy 18 éven aluli gyerek van, míg ugyanez az arány a romák körében 69 százalék, vagyis igazán jelentős a különbség. Akik az ön által említett érveket előszeretettel hangoztatják, máskor azon sírnak, hogy fogy a magyar. Szerintem értéke a roma társadalomnak, hogy családszeretők, és sokkal fontosabb számukra a család, mint a többséghez tartozók jelentős részénél. A magyar családok 17 százaléka egyszemélyes háztartást vezet, ez a roma társadalom körében csak 7 százalék.

Ennek a hátterében persze van egy egészen szörnyű adat is, például hogy a romák sokkal korábban halnak meg, mint a nem romák; 6 évvel van elmaradva a roma lakosság életkorátlaga a magyar lakosságétól, ami drámaian nagy különbség. A többségi társadalomban jóval magasabb a 60 évnél idősebbek aránya, mint a romáknál. Egy-két nemzedékkel ezelőtt sokkal általánosabb volt a roma családok körében a többgenerációs modell, hogy nagyszülők, unokák sokan élnek együtt. Ez már kiment a divatból. Ilyen értelemben a roma társadalom követi a többségi társadalom családmodelljét: nagyrészt csak szülők és gyerekek élnek egy háztartásban.

 

Szociológusoktól hallottam, hogy azok a roma családok, amelyek asszimilálódnak, tehát városba költöznek, van rendszeres jövedelmük, kevesebb gyereket vállalnak, mint ami általában jellemző a roma családokra. Ezt alátámasztotta az önök kutatása is?

 

Bizonyos tekintetben igen, ezek általános trendek. Az életmód, meg az a kulturális közeg, amelyben élnek az emberek, erősen hat a gyermekvállalásra. Mindezzel együtt roma specifikumnak tekinthető, hogy náluk még mindig több gyerek van, nagyobbak a családok. Az viszont egyértelműen látszik a kutatási eredményekből, hogy a romák rendkívül erős asszimilációs folyamaton mennek keresztül, ami például nyelvi szinten egészen jól látszik: a felnőtt romáknak csupán 27 százaléka tud beszélni valamilyen roma nyelvet vagy nyelvjárást, 73 százalékuk csak magyarul beszél. Mindez életmódváltozással is együtt jár. Mintegy fél nemzedékkel ezelőtt a romák egyik legfőbb gondja a lakáshelyzet volt, ez ma már nincs így. Igaz, a roma lakások komfortfokozata és a háztartások felszereltsége elmarad a többségétől, de ma már nem az a tipikus, hogy sorházakban vagy vályogházakban élnek, tehát itt is jelentős a felzárkózás.

Amiben viszont jelentősen romlott a helyzet, az a munkanélküliség és a szegénység. A felnőtt magyar lakosság körében 2 százalék mondta, hogy nélkülözések között élnek, a romáknál 20 százalék.

 

Ez kvázi alátámasztani látszik azokat a többségi vádakat, hogy a romák nem is akarnak dolgozni, mert alapvetően munkakerülők?

 

Ez nagyon-nagyon nincs így. Ugyanakkor tény, hogy van olyan roma réteg, amelyik úgy nő fel, hogy már a nagyszülők nemzedékében sem volt olyan férfi, aki elment volna gyárba dolgozni. Ennek a rétegnek más a viszonya a munka világához. Kimutatható, hogy a roma háztartások gazdálkodásában, jórész kényszerből, nagy a jelentősége az alkalmi pénzkereseti forrásoknak, mint a napszámos munka, amire nemigen lehet a többségi társadalomból munkaerőt találni. Ide sorolható a gyógynövény- vagy gombagyűjtögetés, a lomizás. Ebből adódóan a családok gazdálkodására jellemző a kiszámíthatatlanság, ami például a közüzemi számlák fizetésének elmaradásával is jár.

 

Felteszem, a többségi társadalom jelentős részét meglepné, hogy a roma társadalom több mint a fele számára nagyon fontos a magyar identitás.

 

Sőt, egy jelentős részük számára fontosabb, mint a roma identitás. Igen, ők büszke magyarok. Ennek ellenére a többségi társadalom 40 százalékában eléggé heves, érzelmileg telített cigányellenes indulatok munkálnak, míg további 35 százalékuknál valamivel mérsékeltebb romaellenesség mutatható ki. Az előítélet része a cigányok nemzeten kívüliségének a vélelme. Mindössze 25 százalék tekinthető előítélet-mentesnek a cigányokkal szemben.

 

Mi az oka, hogy a romák 74 százaléka azt válaszolta, hogy nincs velük szemben hátrányos megkülönböztetés?

 

A romák döntő többsége főleg mezőgazdaságból élő kistelepüléseken és régóta él együtt a többségi társadalommal. Vannak olyan falvak, ahol már a romák alkotják a többséget. Tehát létezik egyfajta tömbösödés. Ahol régóta együtt élnek a romák a nem romákkal, ott kialakult egy normális viszony. Ezeken a településeken korántsem olyan élesek az ellentétek, mint azokon, ahol kevésbé régóta, szórványosan élnek a romák.

 

A megkérdezett cigányok 73 százaléka gondolja úgy, hogy maguk a romák is felelősek a nem romákkal kialakult konfliktusok miatt.

 

Az előítélet által sújtott csoportok tagjai általában hajlamosak magukra vonatkoztatni az előítéleteket, ezt már a harmincas évek szociálpszichológiai kutatásai kimutatták.

 

Mi lesz a sorsa a kutatási eredményeiknek?

 

A szélsőséges rasszistákat nem az jellemzi, hogy bármiféle tudás alakítaná a nézeteiket. Viszont azt várjuk, hogy a döntéshozók, döntés-előkészítők, önkormányzati tisztségviselők munkaanyagként hasznosítsák az eredményeket. Tükörbe nézve könnyebb megigazítani a frizurát, ez pedig egyfajta tükör.

 

C-PRESS - MixOnline

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek