Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Iványi: Orbán nem államférfi
2009-07-23 12:46
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Iványi: Orbán nem államférfiKilépett az SZDSZ-ből, bár nem volt a tagja Iványi Gábor. A lelkész-teológus az FN-nek adott interjújában beszélt a cigányságra váró rettenetes lehetőségekről, a gyűlöletkeltés felelősségéről és Orbán Viktor tiltott eszközeiről is.

 

 

 

Formailag most lépett ki az SZDSZ-ből, lélekben már korábban megtette?

Nem is léptem be. Én az alapítók között vagyok, mint lelkész, pártonkívüliként voltam az SZDSZ mellett. Már két éve, a Kóka–Fodor-vitánál is jeleztem, hogy semmiképpen nem megosztó pártelnökre van szükség, most Retkes Attila viszont csak jobban szétfeszíti az SZDSZ-t. Méltatlan volt a hangos ovációtól kísért nyitóbeszéde.

Azért némi váltás ráfért az SZDSZ-re, nem?

Az a hasonlat jut eszembe, hogy le lehet cserélni Kurtág Györgyöt énektanárokra, akik biztosan jobban tanítanak, de ha nem lesz Kurtág, akkor mit fognak tanítani ezek a tanárok?

 

Iványi: Orbán nem államférfi

Bőségesen van tennivaló (Fotó: Gáti András, FN)

 

Olyan emberekről beszélek, akik az SZDSZ-t kitalálták, vagy az Ellenzéki Kerekasztalban végigküzdötték a maguk harcait. Hozzá kell tennem, hogy az egész térségünkben vert helyzetben van a liberalizmus. Sokan nehezen emésztették meg, hogy liberális pártként Közép-Európában csak rétegpártként lehetünk jelen.

Mit gondol, hiányzik majd valakinek az SZDSZ?

Az ellenségeinek biztosan nem. A társadalomnak viszont igen. Még inkább Magyarország politikai fejlődéséből hiányzik majd. Bőségesen van tennivaló, az emberi jogok érvényesülése, a rasszizmus elleni harc és a cigányság helyzetének javítása terén. Ráadásul óriási szükség lenne az SZDSZ-hez közel álló szakemberekre, hogy használható program készüljön, mondjuk a romák helyzetének jobbítására.

Gazdasági válság idején nincs kereslet az emberi jogokra?

Furcsa, hogy az emberek a gazdasági kérdésekre koncentrálnak inkább, miközben azon a téren nagyot alkotni nem lehet. Magyarország kicsi, szendvicsország. Sorsunk gazdaságilag attól függ, mi történik a nagyobbakkal. Az a valótlanságok valótlansága, ha itt valaki előáll egy nagy ötlettel a megoldásra. A gazdasági válságnál is nagyobb probléma a társadalom mentális állapota, az évtizedek óta zajló árokásás, gyűlöletkeltés. Hamis beszéd, ami előcsalta Magyarország rosszabbik arcát.

Miért alakulhatott ez így?

Soha nem voltunk képesek feldolgozni a múltunkat, a két háború közötti szörnyűséges erkölcsi bukásunkat. Az egyházak nem néztek szembe a valódi szerepükkel, utólag persze mindenki kifogástalannak értékeli önmagát. A kommunizmus elnyomott számtalan problémát, még az ügynökügy is nevetségbe fúlt. Így, ebben az állapotában kezdheti elölről a magyar társadalom.

Elölről kezdjük, vagy ugyanazt folytatjuk?

Jó kérdés. A vicc az, hogy az a fajta szélsőjobboldaliság, amelyik a volt kommunista országokban feltámadt, az inkább a két háború közti ocsmányságra emlékeztet, míg másutt a szélsőségesek is enyhébbek. A holland szélsőjobb itt meg sem látszana. Elképesztő az a világ, ahol azok élnek a legjobban, akik ezt előcsalták a föld alól.

Kikre gondol?

Én azt látom, hogy a jobboldalon a lehetőségvesztés, az egymás után két elvesztett választás miatt nagy a keserűség, és ez olyan magatartást szült, amiben nem felelős ellenzékként viselkedtek. Szörnyű mondat volt, hogy „a haza nem lehet ellenzékben”. Ezek mozgósító szavak.

A baloldalnak nincs felelőssége?

Természetesen van, de mindenkinek más. Az SZDSZ-nek is mérlegelnie kell, hogy abban az örök kisebbségi helyzetben mit lehetett volna másképp csinálni.

Ha ön szerint ekkora a jobboldal felelőssége, felvetődik a kérdés, mikor beszélt utoljára Orbán Viktorral, akinek két gyerekét is ön keresztelte.

Személyesen már régen beszéltünk. Tény, hogy az ő felelőssége óriási. Orbán Viktor nem államférfi, inkább ügyes politikus. Mindent kihasznál, amit lehet, és azt is, amit nem. Rengeteg tiltott eszközt vett igénybe ahhoz, hogy újra felküzdje magát oda, ahol most van.

Milyen tiltott eszközökre gondol?

Ahogy a sportban tilos a kábítószer használata, vagy a labdarúgásban a kézzel szerzett gól, a politikában tilos a tömegek gyűlölet felé kormányzása.

Manapság a gyűlölet egyre gyakrabban fordul a romák felé. Javulhat a helyzetük?

Igaza van Horváth Aladárnak, hogy jobb- és baloldalon egyaránt teher a romák ügye, és nincs igazi elszánás, hogy megoldódjon a helyzetük. A nyolcvanas évek közepén egyszer eljött a papokhoz Lakatos Menyhért egy előadást tartani. Ő azt mondta, hogy hatalmas a magyar társadalom felelőssége abban, hogy bizonyos pozíciókba, munkakörökbe nem engedi a cigányokat, mert azok a – főleg fizikai – munkák, amelyeket a cigányok hagyományosan végeznek, el fognak fogyni a gépesítés miatt, és nem lehet egyik évről a másikra embereket kiképezni.

 

Iványi: Orbán nem államférfi

Hatalmas a társadalom felelőssége (Fotó: Gáti András, FN) 

 

Akkor úgy vélekedett, hogy előbb-utóbb két lehetőség közül választhat a társadalom: eltartja vagy kiirtja a cigányokat. Lassan eljutunk erre a pontra, pedig a cigányok nagyobb része dolgozna. A rendszerváltás idején alig létező munkanélküliség is jelzi, nem a munkás fogyott el, hanem a munka.

Szegénység, munkanélküliség, ha valamikor, akkor most lenne feladata az egyháznak.

Én az egyházakat nagyon rossz helyzetűeknek látom. Egyrészt nagyon összezsugorodtak, anélkül, hogy észrevették volna. Másrészt a még meglévő befolyásukat sem akkor használják, amikor igazán kellene. Érdekes módon a tatárszentgyörgyi szörnyűség nem váltott ki akkora felzúdulást az egyházból, mint most a szlovákiai nyelvtörvény elfogadása. Nem szólalnak meg, mert a támogatóik között sok szélsőséges is akad.

Elég borús jövőképet fest le…

Mivel nem azt kérdezte, hogy milyen jó dolgokat látok.

Milyen jó dolgokat lát?

Azt például, hogy előbb-utóbb kilábalunk a gazdasági válságból. Abban is reménykedem, hogy elfárad a harci kedv, és talán jön egy normálisabb nemzedék.

 

C-PRESS - fn.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek