Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Az is baj, ha a cigányok tenni akarnak valamit?
2009-07-21 11:15
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Az is baj, ha a cigányok tenni akarnak valamit?Sajókazán a cigánytelepen élő, eladósodott, az áramot szabálytalanul fogyasztó családok nagyon komoly javaslatot tettek a falu önkormányzatának asztalára. A program az önkormányzatnak egyetlen fillérjébe sem került volna. Harmadszor is elutasították.

 

 

 

A Népszabadság újságírója, Ónody-Molnár Dóra "Nem, nem, nem!" című riportja beszámol arról, hogy a képviselőtestület ülésén az első vitát az váltotta ki, beengedjék-e tanácskozási joggal az önkormányzat szociális kerekasztalának munkájába Lázi István Benő szociális munkást (a fiatalember a cigánytelepről került egyetemre), és a cigánytelepiek országosan ismertté vált Segítő Kéz Asszonygyülekezetét. A képviselők szerint "nem igazán célszerű a kerekasztal létszámát felduzzasztani, mert akkor annál bonyolultabb működtetni". A polgármester is csóválta a fejét, hiszen a testületben felkészült szakemberek vannak, "akik teljes mélységében ismerik a település problémáit", de végül ráálltak, Lázi Benő bekerült a testületbe. Az asszonyok nem.

A legfontosabb téma, amit tárgyaltak: az adósságkezelés, amelynek segítségével a helyi cigányok valahogy kikerülhetnének az adósságcsapdából.
Az áramszolgáltatón kívül más közmű nem érdekelt a telepen: nincs csatorna, nincs gázvezeték, ahogyan folyóvízhez is mindössze négy utcai csapból juthat az itt élő ezer ember.
Az adósságok akkor keletkeztek, amikor az éves elszámolás kijött, és azt egyszerre nem tudták befizetni.
"A faluban évekkel ezelőtt hatvan családnál kikapcsolták az áramot, leszerelték a villanyórákat. Frizsider, villanykörte, televízió - ilyesfajta eszközöket működtetnek illegálisan, életveszélyes módon összeeszkábált villanyvezetékeken át, jó néhány százan. Az Émász időnként kimegy, néha rendőrökkel, a szakértő megállapítja, hogy a telepen egyesek "lopják az áramot", jegyzőkönyvet vesz fel, írni-olvasni alig tudó emberekkel aláíratja a cég vélt vagy valós káráról szóló dokumentumot. Aztán már csak a bírósági idézés jön a cigányokhoz. Évek óta úgy zajlanak a tárgyalások, hogy nincs kirendelt ügyvédjük, így nincs senki, aki kontrollálhatná, az Émász valóban akkora tartozást számláz-e ki, mint amekkora a szabálytalan fogyasztás volt. A büntetés pénzbírság és egy-két év börtön, szerencsésebb esetben felfüggesztett börtön. Évek óta azért jutnak börtönbe a telepről családanyák, családapák, mert másképpen nem tudnak hozzáférni az áramhoz."

Az eladósodás problémájára már létezik megoldás: az előre fizetős mérőóra és az állami segítség, az adósságkezelés, amelynek keretében az állam - az újrakezdés érdekében, bizonyos feltételek teljesülése esetén - a tartozás döntő részét átvállalja. Az önkormányzatnak csupán kisebb önrésszel kell hozzájárulnia. Adósságkezelést a szociális törvény értelmében csak a legalább negyvenezer lakosú településeken kötelező bevezetni, a kisebb falvakban ez az önkormányzat döntésétől függ.
Sajókazán a Dzsaj Bhím buddhista közösség segített megszervezni a falu cigány lakosságát. A filmes szakma és a Szociális Innováció Alapítvány pedig az idei Filmszemlén gyűjtést szervezett, hogy a sajókazaiak önsegítő pénztárat hozzanak létre tartozásaik kifizetésére. Két és fél millió forint gyűlt össze. A telepen felgyülemlett tartozások húszmillióra rúgnak, ezért ez az összeg kevés az évek során kialakult probléma kezelésére, de elég önerő lehetne az állami adósságátütemezési segítség elindításához.

Az állami pénz érkezésére azonban az önkormányzatnak áldását kellene adnia. Az adósságkezeléshez szükséges lenne módosítani az önkormányzat szociális rendeletén. Az adósságkezelés összegének kilencven százalékát az állam állja, mindössze tíz százalékot kellene az önkormányzatnak saját költségvetéséből kigazdálkodnia. Egy 550 milliós éves költségvetéssel rendelkező falunak, mint amilyen Sajókaza, ez nem lenne könnyű, ha nekik kell fizetniük az önrészt.

Sajókazán azonban ezt a tíz százalékot - a kezelendő 5,5 milliós összadósságból 550 ezer forintot - a filmesek akciójának köszönhetően az asszonygyülekezet felajánlotta az önkormányzatnak. Vagyis az adósságkezelés a falunak pénzébe nem kerülne, de az állam csak akkor utalja át a kilencven százalékot, ha az önkormányzat szociális rendeletének módosításával ezt lehetővé teszi. Az önkormányzat erre mondott nemet. "Már harmadszor léptek föl a sajókazai asszonyok ezzel a kéréssel. A válasz: nem, nem és nem" - fogalmaz a Népszabadság újságírója.

Az adósságkezelésbe bevont ügyfelet erre felkészített szociális munkás segítené a családi kassza megtervezésében és a törlesztésben. A képviselők azonban félnek, nehogy egyre nagyobb és nagyobb adósságokkal jelenjenek meg az emberek: "gazdasági világválság van, szegényedik a lakosság, az önkormányzat nem tudja felvállalni, a szolgáltatás az áram- és vízfogyasztásra is kiterjedne és akkor még több pénzbe kerülne". Furcsa érvelés: a cigánytelepen se víz, se gáz nincs. "Egyszer csak a filmesek pénze is elfogy. És a testületnek hosszú távon kell felelősen gazdálkodnia." "Nem az adósság miatt, hanem a jogtalan áramvételezésért kerülnek börtönbe, a kettőt válasszuk külön, ha a település bevezeti a szolgáltatást, a börtön akkor is fenyeget", fogalmaz határozottan a jegyző.

A riportból az is kiderül, Sajókazának van egy "hivatalos" és egy "kevésbé hivatalos" focicsapata. A cigánytelepi fiatalok a "kevésbé hivatalosban" játszanak. A falukupát ők nyerték, a kazincbarcikai kistérségi amatőr labdarúgó-bajnokságot is. A megyei másodosztályba viszont nem tudnak nevezni, mert nincs elég pénzük. Hiába jobb a másiknál - nem kapnak helyi pénzt.

Az önkormányzat az 550 milliós éves költségvetéséből a sajókazai néven futó, de más településeken lakó félprofikból álló csapatot csaknem kétmillió forinttal támogatja. A nem hivatalos csapat egy éve alakul(na), és a képviselő-testület őket is támogatni kívánja, tavaly ősszel pontosan 170 ezer forintot szavaztak meg nekik. De a pénz valahogy nem tud megérkezni a csapat számlájára, mivel még mindig nem alakult meg az egyesület.
A helyiek focicsapata azért nem alakult még meg hivatalosan, mert az egyesület bejegyzési kérelme a debreceni ítélőtáblán várakozik. A Bigindo Sportegyesület bírósági bejegyzése ellen valaki a faluból unos-untalan fellebbez. A fiatalok a Felcsuti Alapítvány támogatásának köszönhetően rúghatnak labdába.

"A Segítő Kéz Asszonygyülekezet az Út a munkához programnak megörülvén, összeírta a telep dolgozni akaró embereit. Háromszáz aláírással teli papírt rakott a polgármester elé. Az önkormányzat szociális kerekasztala közfoglalkoztatási tervet készített. Mintegy száz embernek tudnak három-négy hónapra munkát biztosítani, ároktisztítást, gyomlálást a falu központjában és az intézmények előtt. Vannak nyolcórás munkák is, de a hatórás foglalkoztatás a jellemző. Az asszonyok arra panaszkodnak, hogy döntően csak a férfiak kapnak munkát. Meg arra, hogy a nyolcórásat jobbára csak a kiváltságosok kapják - akik nem cigányok" - olvasható a riportban.

A sajókazai asszonyok a jelek szerint a nehézségek ellenére sem adták fel. "Rendszeresen összegyűlnek, ügyvédekkel tárgyalnak, képezik magukat, jelenlétükkel megtisztelik a testületi üléseket, a helyhatóság segítségével utat építenek, kukákat szereznek (a telepen eddig nem voltak kukák, az utcák végén egy nagy konténerbe hordták az emberek a szemetet), parkosítják a cigánytelepet, a leginkább elesett szomszédoknál kimeszelik a házakat, ha fenyeget a gyámhivatal."

 

C-PRESS - STOP!

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek