Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Egy "nem hihető gyilkosság" története
2009-07-20 09:42
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Egy "nem hihető gyilkosság" történeteMikor lesz megbékélés Kiskunlacházán?
Tavaly novemberben megöltek egy lányt Kiskunlacházán, és - a polgármester tevékeny részvételével - helyben gyorsan megszületett a verdikt: cigány elkövezőket kell keresni.

 

 

 

Jó ideig a rendőrség is sötétben tapogatózott, ezért felvetődött, hogy az összes helybeli férfi adjon DNS-mintát. Egy ilyen akció valószínűleg botrányba fulladt volna, de szerencsére nem került rá sor, mert rendőrkézre került a gyilkos. Csakhogy sokan máig állítják: a „magyar" fiatalember nem lehet az igazi tettes, és a nyomozók „falaznak" valakinek.

 

Egy "nem hihető gyilkosság" története

Horák Nóra sírja - 2008. november 23-án találtak rá a 14 éves kislány holttestére a

kiskunlacházi művelődési házhoz közeli erdős részen 

 

Kiskunlacházán sokan máig nem hiszik, hogy a 14 éves H. Nórát nem helyi cigányok erőszakolták meg és ölték meg, hanem egy „magyar" férfi. Ebben vélhetően felelősség terheli a nagyközség fiatal és ambiciózus polgármesterét is: a hivatalosan független, amúgy sokak szerint a legnagyobb ellenzéki párthoz kötődő településpolitikus a tavaly novemberi gyilkosság után sietve fáklyás felvonulást szervezett, ahol - anélkül, hogy bármilyen konkrétumot tudott volna - közölte: „elég volt a roma erőszakból".

 

Mellesleg tény, hogy a kilencezer lelkes községben élő alig 250 fős roma kisebbségnek korábban több tagja is összeütközésbe került a törvénnyel - nem súlyos erőszakos bűncselekmények miatt -, ám egyesek vélt vagy akár valós bűnei okán sem lehet általánosítani. Aki pedig felkorbácsolja a többségi társadalom indulatait, az maga is súlyos hibát követ el. Akár szándékán kívül, de olyan lavinát indíthat el, amelyet senki nem képes megállítani.

 

És valami ilyesmi történt Kiskunlacházán: egy tragikus bűneset már-már a vétkesnek kikiáltott kisebbség elleni erőszak közvetlen veszélyét magában hordozó etnikai konfliktussá vált. Legalábbis a helyi romák így élték meg, hiszen máig rettegnek a „magyarok" bosszújától. A polgármester meg persze hallgat, mintha semmi köze nem lenne a történtekhez.

 

Az ügy nem mellesleg alaposan megtépázta a rendőrség tekintélyét is. Az elkövető szinte napra pontosan hét hónap után rács mögé került ugyan, ám ezzel a teljesítménnyel kevesen elégedettek. Ráadásul a nyomozók szemére vetik, hogy visszatartottak információkat, hamis adatokat közöltek, sőt - a közelgő EP-választásra tekintettel, a szélsőjobb előretörésének megakadályozása érdekében - megpróbálták eltussolni az egész ügyet. Tény, hogy az eset kapcsán sok mindent beszéltek összevissza, de ezért aligha a rendőrség a felelős.

 

A bűncselekményt követően elhangzott például, hogy öt DNS-mintát rögzítettek, amit a sajtó egy része gyorsan úgy fordított le, hogy nyilván több - vélhetően roma - elkövetőről lehet szó. A rendőrség ezután már hiába hangoztatta, hogy bár a különféle helyeken - az áldozat testén és ruházatán - talált mintákat a kriminalisztika szabályai szerint valóban külön kezelik, de az önmagában nem jelent semmit. Így helyben gyorsan megszületett a verdikt: három roma fiatalt kell keresni.

 

Az sem zavart senkit, hogy a helyszín és a lány sérülései egyetlen tettesre utaltak, s később ezt támasztotta alá több DNS-minta vizsgálata is. Tény viszont: arról, hogy hajszálat és fanszőrt is találtak, akkor még rendőrségi források szerint tudatosan nem adtak tájékoztatást. Ennek oka, hogy a szőrszálak elemzésének eredményére várni kellett, és az csak idén áprilisra vált ismertté.

Tavaly novemberben tehát a nyomozók is legfeljebb annyit tudtak, hogy egyetlen tettesről van szó, akit az áldozat valószínűleg ismerhetett, mert cigarettára gyújtott vele (erre a helyszínen lelt, a lány által szívott félbetört cigaretta utalt). Egyébként meg a sötétben tapogatóztak: H. Nóra a diszkóból hajnalban egyedül, a többieket hátrahagyva indult haza, s a hideg, szeles éjszaka a faluban nem járt senki az utcán. A gyilkosságnak emiatt nem volt tanúja. Ezért indultak el a kályhától: kihallgatták a lány családtagjait, közeli ismerőseit, s felkutatták kapcsolatait, potenciális udvarlóit.

 

A koránál jóval érettebbnek tűnő, szemrevaló H. Nóra körül elég sokan legyeskedtek, így már ez sem volt kis feladat. Egyéb nyom híján a diszkó 350 fő körüli közönségét ugyancsak kifaggatták, ám ez sem vitt közelebb a bűnügy megoldásához. Azután szisztematikusan végigjárták az egész falut - jegyzőkönyvileg vagy nyolcszáz embert hallgattak ki, de nem hivatalosan ennél sokkal több emberrel találkoztak -, s aki „érdekesnek" tűnt, azt arra kérték, adjon önként DNS-mintát. Egyébként az eljárás során a rendőrségen a tömeges szűrés gondolata is felvetődött; például Angliában volt olyan bűneset, amikor egy kisváros valamennyi férfi lakóját felszólították mintaadásra, de csak azokat vizsgálták meg, akik nem jelentkeztek, s végül rendőrkézre is került a tettes.

 

Mellesleg most is azt remélték, hogy valaki a vizsgálatot megtagadja, és akkor közelebb kerülhetnek a tetteshez, ám azok között, aki látókörbe került, senki nem tiltakozott. Sőt, a nem különösebben jó hírű Sztojka család feje a három hírbe hozott gyerekét maga vitte el a Teve utcába, és ők nemcsak a mintavételhez járultak hozzá, hanem a poligráfos vizsgálatot is vállalták. Ennek ellenére makacsul tartotta magát a vélekedés, hogy több elkövetőről van szó, és őket a helyi romák között kell keresni. Egyes médiumok ugyanis Sztojkáék önkéntes akcióját úgy interpretálták, hogy a három gyereket gyanúsítottként hallgatták ki, a rendőrség meg hiába cáfolt.

 

Olaj volt a tűzre az is, hogy Kiskunlacháza polgármestere egymillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki, míg a rendőrség egyetlen fillért sem ajánlott fel. Bezzeg a tatárszentgyörgyi ügyben - hangoztatták többen - a két roma áldozat tízmilliót „ért". Csakhogy ott nem volt semmilyen nyom, Kiskunlacházán pedig az elkövető hátrahagyta a „névjegyét" - a DNS-ét -, ezért a nyomozók szerint szakmailag semmi nem indokolta a díjkitűzést. Ám az ORFK vezetője végül engedett a nyomásnak, és idén februárban tízmilliót ajánlott a nyomravezetőnek. Ma már tudjuk: teljesen feleslegesen.

 

A fordulatot ugyanis nem ez, hanem a nyomozás kiterjesztése hozta. Miután a rendőrök majd' a fél falut kihallgatták, s nem jártak eredménnyel, azt próbálták meg kideríteni, kik mentek hajnalban dolgozni - pékek, vasutasok, BKV-sok, pizzafutárok -, és kik tértek haza a bűncselekmény idején más településről. Ekkor derült ki, hogy négy fiatal hajnali kettő körül jött meg a dunvarsányi diszkóból. Hárman kiszálltak a kocsiból, a negyedik meg hazahajtott.

 

A sikerhez azonban szükség volt a szőrszálak DNS-vizsgálatának eredményére is. A szakvélemény idén áprilisra született meg, és csak akkor vált nyilvánvalóvá, hogy a helyszíni szemle során rögzített fanszőr vöröses árnyalatú, ám önmagában ez sem lett volna perdöntő. A szakértő ugyanis a nyomozók kérdésére leszögezte: ettől még az elkövetőnek szőke, barna vagy fekete haja is lehet. Ez tehát nem volt biztos támpont.

 

Ám a dunavarsányi diszkósok között volt egy jól megtermett, rőtes körszakállú, sötéthajú fiatalember is. Ő a bűncselekmény helyszínétől alig párszáz méterre lakik, ám korábban nem került látókörbe, mert sohasem tartózkodott otthon, és - a tetemes nyomravezetői díj ellenére - a szomszédok sem tettek említést a mindig magányos férfiról. Most viszont kihallgatták, s bár tagadott, DNS-mintát vettek tőle. Amikor pedig a vizsgálati eredmény megszületett, P. József a gyilkosságot azonnal beismerte, de a szexuális erőszakot egyelőre tagadja.

 

A gyilkos tehát rács mögé került, ám a történetnek koránt sincs vége. A községben és egyes hírportálokon ugyanis változatlanul „egy nem hihető gyilkosságról" folyik a találgatás. Például arról, hogy a rendőrség továbbra is „falaz" valakinek. Vagyis: mindenáron bizonyítani akarja, hogy H. Nóra nem a romák áldozata. A nyomozók emiatt húzták el ügyet, és ez a vélelmezett szakmai hibák sorozatának is a magyarázata. A szakvéleményt és a tettes legalább részleges beismerő vallomását persze nem lehet semmibe venni, a „cigányvonalasok" azonban kitartanak, és - amint az interneten is követhető - a legelképesztőbb okoskodástól sem riadnak vissza.

 

Például állítják: az amúgy valóban döbbenetesen rendezetlen körülmények között élő P. József - aki tíz éve veszítette el alkoholista apját, öt esztendeje beteg anyját, majd öngyilkosságba menekülő testvérét - szoros kapcsolatban áll a helyi cigányokkal. A lakásában uralkodó rettenetes viszonyokról egy rendőrségi videofelvétel is árulkodik, és erre alapozva - nem minden előítélettől mentesen - hangoztatják, hogy teljesen átvette a „roma életformát", és ezért bizonyára a gyilkosságot is a „barátaival" együtt követte el. Ám gyengeelméjű - mondják -, így hatósági nyomásra mindent magára vállal.

 

A beszámíthatóság megítélése az igazságügyi orvos szakértő dolga, ám rendőrségi források szerint a fiatalember aligha elmebeteg. Bár tagadhatatlan: a szó hétköznapi értelmében vélhetően nem is normális, hiszen cselekményének motívuma az eddigi adatok szerint mindössze az volt, hogy a gyilkosság éjszakáján már a dunavarsányi diszkóban is mindenáron nőt akart. Miután ott nem talált, a fejébe vette, hogy akkor a vágyait Kiskunlacházán elégíti ki. Megtette. És megkapja majd a jól megérdemelt büntetést is.

 

Ennyi a történet, és nem több. Aki a tragikus eseményeket másként igyekszik láttatni, jó, ha tudja: nagyobb bajok okozója lehet. A rendőrség az újabb lejáratási kísérleteket elviseli valahogyan, ám a romákkal szembeni féktelen gyűlöletkeltésnek már súlyosabb, esetleg nem kevésbé tragikus következményei lehetnek. Józan ésszel akarhatja ezt valaki?

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek