Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Megengedhető a "Cigány mentes település"?
2009-07-17 09:32
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Megengedhető a "Cigány mentes település"?Ki gondolná, hogy öt éve az Európai Unióban lévő szeretett Magyarországunk nem előre, hanem visszafelé halad az alapvető értékek megítélésének terén. Konkrétan a diszkrimináció tekintetében.

 

 

 

Egy Nógrád megyei településen épülő lakópark egészen megdöbbentő reklámszöveggel hirdeti magát. A következőt írják:

„Nézsa egy csendes és békés település, Pest és Nógrád megye határán. Rendkívül egyszerű és gyors megközelíthetőségű. (…) Tiszta, ipari tevékenységektől, légszennyeződéstől mentes levegő jellemzi a környéket. Lakosainak száma 1.200 fő körüli (100 százaléka magyar származású). A lakosok nagy része római katolikus vallású, szorgalmas ember.”

Ugye világos a helyzet? Száz százaléka magyar származású. Vajon mire gondolhattak itt a lakópark hirdetői? Esetleg arra, hogy nincsen egy fia szlovák, német, vagy szász a faluban? Ez kevéssé hihető. Könnyen élhetünk a gyanúperrel, hogy ez a jelentőségteljes mondat bizony a cigány származásúakra utal. Magyarán szólva ezzel azt mondják: nincs cigány a faluban.

 

Hát kérem, itt tartunk 2009-ben, az Európa szívében, boldog uniós tagként. Bármennyire is megdöbbentő ez a fajta diszkrimináció, valljuk be érthető a lakópark tulajdonosának célja. Ne legyünk szemellenzősek és mondjuk ki: ahol kisebb-nagyobb roma kisebbség él, ott a lakások, házak árai kevesebbet érnek. Mivel az említett mondatot leírták, világos, hogy így többért adhatók el a lakópark otthonai.

Sokan éppen ezért azzal érvelnek majd, hogy nincs ezzel gond, hiszen ez meghatározza a lakás értékét, tehát le kell írni. Ám ez nem jó megközelítés. A nyílt diszkrimináció ugyanis olyan érzetet kelt a többségi társadalomban, mintha ez a hozzáállás teljesen elfogadott, akár támogatott is volna.

Tény, hogy a szomszédok személye fontos. Ha valaki vásárolt már lakást, találkozhatott már olyan helyzettel, mikor a házban lakó, vagy maga az ingatlanügynök szinte azonnal közli, laknak-e romák a házban: cinkos összekacsintással elmondják, a ház teljes etnikai térképét. De ne legyünk a sztereotípiák rabjai: számtalanszor hozzáteszik, nincsen velük semmi gond. Ahogy azt is közlik, hogy ez a néni itt a szomszédban teljesen süket, az meg folyton a virágait bújja. Ezek az információk hozzátartoznak a lakásvásárláshoz. No, de nem nyíltan.

 

Ne táblázzunk!

Ha a „romamentességgel” kilép egy hirdető a nyilvánosság elé, azzal átlép egy olyan határt, amit nem lenne szabad. Mert ettől már csak egy tyúklépésre van az, hogy megjelenik a tábla a falu szélén: „Cigány mentes település”

Az egész történetnek ezért nagyon keserű íze van. De még inkább ízléstelen. Elfogadottá tenni a cigánygyűlöletet nem lehet egyetlen normálisan gondolkodó embernek sem a célja. Van éppen elég gond „roma-fronton”, nem kellene még jobban tetőzni. Olyan irányba mutató folyamatokat indíthat el ez a fajta gondolkodásmód (és annak eltűrése is!), hogy a végén kettészakad az ország, és lesznek száz százalékos roma települések, meg száz százalékosan magyarok. Aztán meg a kettő közé határt lehet húzni, és máris két államra szakadtunk. Ennek nincs jövője. Együtt kell élni.

A nézsai ügynek van azért annyi pikantériája, hogy a községben szlovák nemzetiségi önkormányzat kívánt alakulni. Igaz, hogy ehhez öt jelölt kellett volna és csak négy volt (egyikük visszalépése miatt), ám jelzi, laknak azért ott más nemzetiségűek is. Azaz mégsem annyira száz százalék az a száz százalék.

 

C-PRESS - Hírextra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek