Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Amiről a bíróság azt mondta, hogy nem működhet, az nem is fog"
2009-07-17 09:30
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"Amiről a bíróság azt mondta, hogy nem működhet, az nem is fog"Draskovics Tibor: A törvénynek is van visszatartó ereje
Példátlan, hogy egyesek nyíltan szembefordulnak az államot képviselő bíróság döntésével; ráadásul egy parlamentbe törekvő párt támogatása mellett. A jogállam válasza is példátlan lesz, ki fogja kényszeríteni a törvényes helyzet helyreállítását - nyilatkozta lapunknak Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter.

 

 

 

- Az MSZP kongresszusa településőrségek felállításával javítaná a közbiztonságot. Bár vita van még erről, sokak szerint ehhez kétharmados többség kellene.

- A kongresszus közbiztonsággal kapcsolatos döntései azt üzenik, hogy az MSZP megértette, hogy az emberek több biztonságot akarnak. Az MSZP és a kormány már korábban elkötelezte magát a rendőrség megerősítése mellett, a múlt év végén és ez év elején több kézzelfogható intézkedést is hoztunk; felállítottuk a Készenléti Rendőrség területi egységeit, növeltük a körzeti megbízottak létszámát, felemeltük a fizetésüket. Lényegesen növeltük a közterületi jelenlétet, láthatóbbá és elérhetőbbé vált a rendőrség. Tavaszszal a Btk. és a büntetőeljárási törvény módosításával folytattuk. A következő lépésként segítséget nyújtunk a településeknek, hogy az eddigieknél hatékonyabban teljesíthessék a helyi közbiztonsággal kapcsolatos feladataikat. A részletekről még idő előtti beszélni, de hatásos, gyors lépésekben gondolkodunk. Csak átfogó program vezethet sikerre. Szervezéssel, erők átcsoportosításával és jogalkotással is sokat tehetünk a helyzet javításáért, és talán még kétharmados törvényekre sincs szükség. Én, ha nem muszáj, nem készíttetek elő ilyen támogatást igénylő javaslatot, de ha elkerülhetetlen lesz, megteszem.

- Amikor a Fidesz arról beszélt, hogy 30 milliárd forint hiányzik a rendőrség költségvetéséből, önök gyorsan átutaltak az ORFK-nak 14 milliárdot. Mi ez, ha nem annak elismerése, hogy nincs elég pénze a rendőrségnek?

 

- Tévedés. A Fidesz azt mondta, hogy a rendőrségnek idén kevesebb pénzből kell gazdálkodnia. Ez nem igaz. Más kérdés, hogy ha többletfeladatokat adunk, meg is kell fizetni. A kormány a 14 milliárdos többlettámogatással a pluszfeladatok teljesítésének feltételeit teremtette meg. És ez a jövőben is így lesz: az emberek jogosan növekvő igényeit nagyobb erőfeszítéssel és az adófizetők nagyobb áldozatvállalásával lehet kielégíteni. Nem csak a rendőrség lehet a címzett, hanem az önkormányzatok is. Emellett a családokat, a vállalkozásokat is segíteni kell, hogy hatékonyabban védhessék magukat és vagyonukat a bűnözéstől.

 

- Az embereket hogy támogatnák? Leírhatják a riasztó árát az adóból?

 

- Nem, hiszen épp most szakítottunk azzal a gyakorlattal, hogy mindent az adórendszeren keresztül próbálunk meg támogatni. Szolgáltatásokkal, testreszabott tanácsadással segít majd a rendőrség. Meg például úgy, hogy csatlakozási lehetőséget kapnak a közösségi térfigyelő rendszerekhez.

 

- Juhász Ferenc nemrég elismerte: a Jobbik előretörése hívta fel az MSZP és a kormány figyelmét, mennyire elégedetlenek az emberek a közbiztonsággal. Önnek és a rendőrség vezetőinek ez nem tűnt fel?

 

- Az elmúlt tíz évben folyamatosan javultak az ország bűnügyi mutatói, idén negyedével csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma. A közbiztonság kérdése 2007-ig nem volt az érdeklődés középpontjában. A rendészeti irányítás és a rendőrség vezetése 2008 elején észlelte, hogy valami mégsincs rendben, mert egyes országrészekben bizonyos bűncselekményfajták elszaporodtak, illetve bizonyos jogsértésekre, például a kis értékű lopásokra az állam és az igazságszolgáltatás képtelen hathatós választ adni.

 

- A rendszerváltozás óta töretlen gyakorlat, hogy ha baj van a rendőrséggel vagy a közbiztonsággal, a kormányok elcsapták a főkapitányt, adtak pár milliárd gyorssegélyt a rendőrségnek. Folytatja ezt?

 

- Nem tervezem. Nem javítják a rendőrség hatékonyságát a túlságosan gyakori főkapitánycserék, átszervezések, stratégiaváltások. Megjegyzem: a sűrű minisztercserék sem. Nem átfogó reformra kellene várni. Sokkal inkább egy irányba mutató, következetes, rövid távon ható intézkedések sorára van szükség. Ezek fő iránya a nagyobb közterületi jelenlét, a rendőrség reagálóképességének javítása. E sor a képzésnél kezdődik. Elégedetlen vagyok a rendészeti szakközépiskola képzésének hatékonyságával. Több gyakorlati foglalkozásra van szükség. Szeptembertől a másfélszeresére emeljük a felvehető hallgatók számát is. Felülvizsgáljuk az egyes kapitányságok leterheltségét, és ösztönzőket vezetünk be - lakás- és utazási támogatásra gondolok -, amelyekkel a leterhelt kapitányságok magukhoz csábíthatják azokat a rendőröket, akiknek a munkájára máshol esetleg már nincs szükség.

 

- Szigorodott a Btk. Vajon nem mindegy, hány évet nem kap az, akit soha nem fognak el?

 

- Évről évre több bűnözőt fognak el a rendőrök, és nő a tettenérések száma. Ettől függetlenül én hiszek abban, hogy a törvény önmagában is képes megváltoztatni az emberek viselkedését. Hadd emlékeztessem: miután bevezettük az objektív felelősség rendszerét és hozzá egy átlátható, kikerülhetetlen bírságolási rendszert, az autósok magatartása is megváltozott, s ennek hatására csökkent a halálos kimenetelű és a súlyos sérülésekkel járó balesetek száma. Hamarosan nagyon súlyos következményekkel kell számolnia annak, aki például "fegyvernek látszó tárggyal" megy a boltba. Ezért öt évet kap majd. És reményeink szerint annak is lesz visszatartó ereje, hogy a jövőben nagyobb lehetőséget kapnak az emberek arra, hogy megvédjék magukat. Emellett ma már törvény mondja ki, hogy a büntetőbíróságoknak el kell bírálniuk a sértettek polgári igényeit is. Eddig a büntetőbíróságok ódzkodtak attól, hogy a sértett kártalanításával foglalkozzanak, a jövőben ezt nem tehetik meg. Nem lehet ugyanis csak az a cél, hogy az állam a bűnöst megbüntesse. A bűncselekmények sértettjeivel is törődni kell. Ma egy autótulajdonost, akinek ellopták az autóját, akkor éri a legnagyobb baj, ha a rendőrség megtalálja az autót, mert akkor hónapokig, akár évekig nem látja viszont. Most előírtuk, hogy a megtalált autókat a lehető legrövidebb időn belül vissza kell adni jogos tulajdonosuknak. A megújult BTK keményebb a bűnözőkkel és megértőbb az áldozatokkal. És ez a BTK még jobban figyel az intézkedő rendőrre, jobban védi. Nem tűrhetjük és nem is tűrjük, hogy bárki kezet emeljen a rendőrökre, vagy fenyegesse őket.

 

- Bezárt a Gyorskocsi utcai fegyintézet, felteszem, emiatt újra nőni fog a börtönök zsúfoltsága. Épülnek új fegyintézetek? Tervezik az alternatív büntetés-végrehajtási megoldások hazai bevezetését?

 

- A Gyorskocsi utcai intézmény bezárásával mindenki jól járt: a fegyőrök és az elítéltek is jobb körülmények közé kerültek. A Venyige utcai intézményben volt szabad hely, de nem volt elég őr, ezért ott helyeztük el a Gyorskocsi utca "lakóit" és dolgozóit. De nem tagadom, van ebben és a következő hasonló lépésekben, megtakarítási szándék is. Ha válság van, akkor mindenhol meg kell fogni a pénzt. Középtávon bizonyosan szükség lesz új fegyintézetekre, már csak azért is, mert egyes elavult, vagy épp egykor a város szélére épült, ám ma már a település központjában lévő intézményt előbb-utóbb be kell zárni Őszre a parlament elé viszszük az új, minden tekintetben európai büntetés-végrehajtási törvényt. Ez az alternatív büntetés-végrehajtási módozatokat is szabályozza majd.

 

- A jogállam láthatóan nem bír a "gárdajelenséggel". A bíróság által feloszlatott gárda újra megalakult.

 

- Példátlan, hogy egyesek nyíltan szembefordulnak az államot képviselő bíróság döntésével; ráadásul egy parlamentbe törekvő párt kifejezett támogatása mellett. A jogállam válasza is példátlan lesz: a törvény erejével, az öszszes lehetséges eszköz és szankció következetes alkalmazásával ki fogja kényszeríteni a törvényes rend helyreállítását, fenntartását. Tehát amiről a bíróság azt mondta, hogy nem működhet, az nem is fog. Magyarország polgárainak látniuk és érezniük kell, hogy senki sem helyezkedhet a jog fölébe. Biztos vagyok abban, hogy minden állami intézmény - rendőrség, ügyészség, bíróság - ezt vallja, és ennek alapján cselekszik.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek