Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Buldózerek, drótkerítés: gettóba kényszerítik a belgrádi romákat a diákolimpia idejére?
2009-07-15 09:22
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Buldózerek, drótkerítés: gettóba kényszerítik a belgrádi romákat a diákolimpia idejére?Belgrád vezetése, miután negyven házat leromboltatott, most drótkerítéssel vette körül a három hónap múlva esedékes Universiade játékok helyszíne melletti cigány telep maradék részét. Erre reagálva egy tekintélyes nemzetközi civil hálózat petícióval kezdte bombázni a szerb vezetést és a diákolimpia szervező testületét.

 

 

 

Három hónap múlva Belgrád ad otthont az Universiade elnevezésű, kétévente megrendezett diákolimpiai játékoknak, mely jelentőségét tekintve a második legfontosabb sportesemény a nyári olimpiai játékok után. 

A szerb főváros vezetése úgy döntött: az esemény miatt lerombolja a sportolók elszállásolására kijelölt Belleville nevű olimpiai falu mellett található roma telepet. Két hónapja először bejelentés nélkül buldózerek jelentek meg a romák lakta külvárosi területen, és leromboltak negyven házat. 

Új módszer: drótkerítés

Az eset után civil szervezetek tucatjai tiltakoztak az eljárás ellen, nyomásukra a belgrádi önkormányzat elállt eredeti elképzelésétől, és a telep teljes felszámolása helyett új stratégiát választott: most a telep lakóit próbálja elszigetelni a külvilágtól. 

Drótkerítéssel vették körbe a romák lakta területet, melyet rendőrök és biztonságiak vigyáznak kívül-belül. Erre reagálva a csaknem negyven országban jelenlévő, UNITED elnevezésű, nemzetközi, civil rasszizmus-ellenes hálózat tagjai petícióban követelik a belgrádi vezetéstől, hogy azonnali hatállyal bontassa le a kerítést, és tegyen lépéseket a Belgrád-szerte található mintegy másfélszáz roma telepen élő több tízezres lakosság nyomorúságos életkörülményeinek javítása érdekében. 

Ha olimpia, akkor gettó?

A civil szervezetek nevében Natasa Golubovic független szakértő úgy fogalmazott: elfogadhatatlan a város és az olimpia érdekére hivatkozva gettóba zárni embereket, megfosztva őket méltóságuktól. A tiltakozó aláírásgyűjtés jelenleg is zajlik, a UNITED a belgrádi polgármesteren kívül a szerb állam elnökéhez és az Universiadét szervező Nemzetközi Egyetemi Sportszövetséghez is eljuttatta tiltakozását. 

A belgrádi vezetés módszere egyébként nem példa nélküli: annak idején az ENSZ Szociális és Gazdasági Jogokért felelős Bizottsága és az uniós Szociális Jogok Európai Bizottsága is elmarasztalta Görögországot, amikor 2004-ben az athéni olimpiai stadion építésekor mintegy másfélszáz roma házát rombolták le törvénytelenül, és a játékokra való felkészülés ürügyével százával toloncolták ki a cigányokat a városból mindenfajta kártalanítás vagy gondoskodás nélkül. 

A kilakoltatások során tömegesek voltak a letartóztatások, az erőszakos rendőri eljárások, önkényes rendőri rohamok a romatelepek ellen. A Szociális Jogok Európai Bizottságának Görögországot elmarasztaló határozata volt a testület első döntése romákat érintő kérdésben. A bizottság nyilvános meghallgatásán a vád álláspontját erősítette a magyar európai parlamenti képviselő, Járóka Lívia írásban benyújtott hivatalos nyilatkozata is, amelyben beszámolt a görögországi cigánytelepeken tett látogatása során szerzett negatív tapasztalatairól.

 

C-PRESS - Hírszerző

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti vagyonhoroszkóp 2020.szeptember 30-tól október 6-ig
  Vagyoni helyzetre, lehetőségekre vonatkozó horoszkóp.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-09-30
  Ma kitör rajtunk az álmodozó kedv. Romantikus hangulatunk arra ösztönöz, hogy kimutassuk az érzelmeinket kedvesünk felé. Ma van az érzelmes szerelmi vallomások ideje. Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők is, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Heti általános horoszkóp 2020.szeptember 29-től október 5-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-09-29
  Ma nem tudunk figyelni a munkánkra, sokszor elkalandoznak a gondolataink. Ábrándozunk, szerelmes hangulatban lehetünk. Hívjuk fel kedvesünket napközben, vagy barátainkkal is felvehetjük a kapcsolatot. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is fogyaszthatjuk. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén nagyon gazdagok ásványi anyagokban.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.szeptember 28-tól október 4-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk