Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Jobb cigánynak lenni Romániában, mint magyarnak?
2009-07-13 12:40
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Jobb cigánynak lenni Romániában, mint magyarnak?Magyarból romává válna a romániai Tenke lelkipásztora, hogy állami támogatáshoz jusson az egyháza által fenntartott idősek otthona. Döntését az indokolja, hogy a faluban élő roma családok minden hónapban pontosan megkapják a szociális segélyt, míg ők évek óta nem jutnak hozzá törvényes jussukhoz. Emiatt egyébként adót sem fizetnek.

 

 

A tenkei református egyházközösség tizenöt éve tart fenn idősek és mozgássérültek gondozását ellátó otthont. A Nagyváradtól 40 kilométerre található, egykor színmagyar községben olyan magatehetetlen, elsőfokú rokkant betegeket is ápolnak, akik teljes körű ellátásra szorulnak. Berke Sándor lelkész elmondása szerint az egy főre jutó havi költség összege meghaladja az 1100 lejt (73 ezer forint), amit eddig önerőből és holland támogatók adományaiból fedeztek.

A segély megszűnésével teljesen ellehetetlenülnek gazdaságilag, de a hatóságok mindeddig elmulasztották folyósítani a jogszabály alapján járó állami hozzájárulást. Évek óta harcolnak, hogy az intézmény megkapja az 1998 óta hatályos törvény biztosította fejpénzt. Miközben valamennyi illetékes állami intézmény elismeri az igény jogosságát, a helyi és megyei önkormányzatok, valamint a szociális igazgatóság is elhárította a pénzkiutalás felelősségét.

Jobb romának lenni

 

A faluban élő mintegy 2500 roma lakos minden hónapban, napra pontosan megkapja a szociális segélyt a román államtól, azzal viszont már senki nem törődik, hogy a segélyosztást követő napokban tele van a település központja duhajkodó emberekkel – mondta a lelkész.

Kérdésünkre, hogy ezek szerint jobb cigánynak lenni Romániában, mint magyarnak, azt felelte, hogy „ez nem kérdés, mindig is egy privilegizált réteg volt”. Hangsúlyozta, hogy nem a romákkal, van problémája, – hiszen idénymunkákra a parókia foglalkoztatja is őket, – hanem azzal, hogy ha az egyik kisebbségnek jár, akkor miért diszkriminálják a másikat. „Nem könyöradományt kérünk, a törvény által biztosított összeg jár nekünk. Keményen megdolgozunk azért, hogy az otthonban élő betegek ne érezzék az állandó pénzhiányt. Saját magunk sütjük a kenyeret, ami így egyharmadába kerül, állatokat nevelünk és van harminc hektár földünk, ahol búzát, árpát, napraforgót és kukoricát termesztünk” – mondta Berke Sándor.

„Végső kétségbeesésünkben jutottunk arra az elhatározásra, hogy az otthon 23 lakójával együtt cigánynak nyilváníttatjuk magunkat, így remélhetőleg mi is részesülünk állami támogatásban. Hiszen mindenki az, akinek vallja magát, és ha ez az ára, hogy az intézet fennmaradjon, akkor identitást váltunk. Ha az állam nem képes a saját maga által hozott törvényeket betartani, akkor átminősítjük magunkat” – tette hozzá elkeseredetten a református lelkész.

Nem fizetnek majd adót

Diszkriminációnak tartja azt is, hogy miközben az állami öregotthonok lakói havonta 1600 lejes (106 ezer forint) fejpénzt kapnak, az egyház által működtetett intézmény gondozottjait mindössze 250 lej (16 600 forint) illeti, a tenkeiek esetében azonban ez is csak papíron szerepel. Berke Sándor számításai szerint a román állam tizenegy évre visszamenőleg mintegy hatszázötven ezer lejjel (több mint 43 millió forint) tartozik az egyház szociális intézményének, és amíg azt ki nem fizetik, addig ők sem teljesítik kötelezettségüket az államnak, vagyis amíg nem kapják meg a törvény által biztosított támogatást, addig nem adóznak.

„Elvégre először a nagyobb tartozást kell rendezni” – mondta a lelkipásztor, hozzátéve, hogy „Visszaéltek az alázatunkkal, a hallgatásunkkal, és azzal, hogy túl kicsik vagyunk ahhoz, hogy érvényre juttassuk az akaratunkat.”

Fontolóra vették azt is, hogy beperelik a román államot, de parlamenti képviselők óva intették a lépéstől, mert szerintük biztosra vehető, hogy csak vesztes félként kerülhetnének ki az ügyből. Berke Sándor elmondása szerint Romániában nem bevett, hogy az Alkotmánybíróság az állam ellen döntsön. Ráadásul a hivatkozott törvény sem egyértelmű, ezért úgy csavarhatják, ahogy az érdekük kívánja. „ Nálunk mindenkit el lehet hallgattatni, de mi nem hátrálunk meg, mert csak azt veszítjük el, amit már feladtunk” – mondta határozottan a lelkész.

A lelkipásztor kijelentette, hogy gesztusát figyelemkeltő felhívásnak szánja, de reméli, hogy e nélkül is megkapják a jogszabály által biztosított támogatást. Ha mégsem, akkor a román törvényeknek nincs létjogosultsága Berke Sándor szerint. Felháborítónak tartja azt is, hogy az elmúlt 15 év alatt több mint száz, magyar és román nemzetiségű idős gondozását ellátó egyházi intézményt így fosztottak meg jogaitól.


Tenke (Tinca)

 

Tenke (Tinca) lakosainak száma jelenleg körülbelül 5 500 fő, akik közül 65 százalék román, 20 százalék roma és 15 százalék magyar nemzetiségű. A falu a 20. század elején még csaknem teljesen magyar lakosságú volt, de a század második felétől kezdve a magyarok nagyobb része elvándorolt - főleg Magyarországra -, és a helyükbe mintegy 64 környező településről románok költöztek. Rajtuk kívül a falu melletti cigánytelepre az utóbbi évtizedekben több ezer roma is betelepült.

 

C-PRESS - fn.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek