Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Simon Gábor (MSZP): Mielőbb kellene egy miniszterelnök-jelölt
2009-07-10 16:37
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Simon Gábor (MSZP): Mielőbb kellene egy miniszterelnök-jelöltA stabilitás érdekében mielőbb kellene egy miniszterelnök jelölt - mondta Simon Gábor, az MSZP országos választmányának elnöke, a szociális minisztérium államtitkára a HírExtrának. A politikussal az MSZP előtt álló feladatokról beszélgettünk.

 

 

 

Sokan mondják, hogy a hétvégi kongresszuson nem történt szinte semmi érdemleges, a párt megújítását előmozdító döntés. Ön szerint is így van?

Úgy látom, hogy a kongresszus a párton belüli összerendeződést segítette. Elindított egy olyan munkát, amit az MSZP Országos Választási Bizottsága [ovb] a hét eleji döntéseiben is tovább vitt. Ez pedig már hozzájárul a választási felkészüléshez. Amikor a kongresszus állásfoglalását elfogadtuk, rögzítettük a tartalmi irányokat, vagyis melyek azok a társadalmat illetve az emberek mindennapjait elérő és általunk támogatható ügyek, amiknek a programban szeretnénk prioritást adni.

Mik ezek?

 

A szociális igazságosság, azaz a hétköznapok szociális biztonsága, a közbiztonság kérdése, és az igazságosabb teherelosztás irányába mutató lépések. Ezek azok a tartalmi kérdések, amik a párt formálódó programjában is határozottan meg fognak jelenni. Megjegyzem, a baloldaliság a legősibb emberi érték, azt jelenti: szolidáris vagyok a másik emberrel, közösséget vállalok vele.

A baloldaliság egyfajta út a közösséggé váláshoz. Mindenkiben lakozik baloldaliság. A baloldaliság feladhatatlan. Ezért fontos, hogy az országban sok helyütt képviselni tudjuk ezt a közösségi mentalitást, ezt az értéket – amely társadalmi bázis – és nem hatalmi szervezet.

Ön is felszólalt a kongresszuson

Így van. Elmondtam, hogy az MSZP elsőrendű feladata a baloldali érdekek és értékek hatékony képviselete. Ezért egy erős MSZP-re és nem spóraszerűen széthullott sok kicsi MSZP-re van szükségünk. Számomra nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar társadalomban felfokozottan jelent meg a szolidaritás iránti igény. Ezt a társadalom által is támogatható programokkal és konkrét intézkedésekkel kell kiszolgálni.

A helyi aktivitások összekapcsolásával új energiát kell adni a társadalomnak. Példaként említeném, hogy míg Szabolcsban rengeteg gyümölcsfán - az idei kedvező időjárás miatt - majd leszakadnak az ágak a rajtuk rothadó gyümölcs miatt, addig az ország több településén az óvodák nem tudnak gyermekeinknek gyümölcsöt venni. Felszólalásomat azzal zártam: a bajban össze kell fogni – ez a következő időszak kulcsa.

Mi történt az ovb ülésén?

Az ovb a kongresszus után elkezdte a munkát. Kedden kiadtunk egy közleményt, ami lényegében a programalkotás elindítását jelenti. Ezzel indítjuk el a szakmai közösségek, műhelyek és az MSZP egyéb szerveinek konzultációját és belső felkészülését.

Az ovb bővítését eredetileg a kongresszuson szerették volna megtenni. Ám kiderült, hogy az alapszabály szerint csak az országos választmány teheti meg ezt. Hogyan lehetséges ez? Nem tudták előre, hogy ebből gond lehet?

Az ovb bővítését egy több héten keresztül zajló politikai vita előzte meg. Ennek eredménye volt az, hogy ezt az egyeztetést végül a kongresszus egy politikai döntéssel zárja le. A kongresszus azonban azt vetette föl, hogy ez nem csak politikai döntés, hiszen az alapszabállyal is összhangban kell legyen. Az ovb bővítését tehát támogatta a kongresszus, de a végső döntést az országos választmánynak kell meghoznia.

Volt arról szó, hogy ezért akár már ezen a héten összehívják a választmányt. Végül hogyan döntöttek, mikor lesz gyűlés?
 

Ezekben a napokban intenzív egyeztetéseket folytattunk a kérdésben. Ezek alapján egyértelművé vált, hogy a választmánynak még az őszi politikai időszak előtt össze kell ülnie. A választmányi tagok visszajelzése alapján azt mondhatom, hogy erre augusztus második felében kerül sor.

Nem túl késő ez? Hiszen az ovb bővítése lényeges kérdés, szeptemberben pedig már jön a költségvetési vita, ami az egész politikai mezőnyt erősen próbára teszi.


Az ovb már most is dolgozik. Én elkötelezett támogatója vagyok, hogy a bizottság bővüljön, és megjelenhessenek benne a munkára jelentkezők. Nyitott, integratív megközelítést tartok helyesnek. Ezért vetettem fel, hogy Szili Katalin is legyen tagja az ovb-nek. Nagyon méltányolnám és örülnék, ha számíthatnánk tudására és az erejére az ovb-ben is.

Erre kapott már reakciót?


Személyesen még nem. De visszatérve a választmány augusztusi ülésére: úgy gondolom, egy-két hét érdemben nem befolyásolja a következő időszak munkáját.

Ez az idő azonban alkalmat adhat arra, hogy a már szinte eldöntött nevek - akikkel eredetileg bővíteni szerették volna a bizottságot - megváltozzanak.

 

Nekünk az a dolgunk, hogy a kongresszus felhatalmazása alapján ezt a munkát elvégezzük. De egy vita lefolytatása előtt, nehéz annak az eredményéről nyilatkozni. Ez a választmány feladata. Ha van az elkövetkezendő időszak politikai vitái során olyan felvetés, hogy változzon ez a kör, akkor a választmánynak ezt is meg kell tárgyalnia, utána pedig döntenie kell.

Ön támogatja azokat a személyeket, akiknek neve felmerült? (A testület tagja lenne Ficsor Ádám titokminiszter, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Botka László szegedi polgármester, és Burány Sándor budapesti elnök.)


Én a nyitott, integratív szemléletű ovb bővítés mellett vagyok. Mint említettem, akár további személyeket is el tudok képzelni a bizottságban. Az elnökség politikai javaslatot hozott, ami természetesen személyeket is magában foglal. Ezek után én mindent el tudok képzelni, csak azt nem, hogy a politikai, a döntést segítő vita helyett teret kapjon egy személyeskedő, személyeket minősítő megközelítés.

A személyekről külön-külön vagy együtt dönt majd a választmány?

Még nem tárgyaltunk pontos ügyrendről. Ez majd augusztus folyamán alakul ki. De az biztos, hogy ha erről tárgyalunk, akkor figyelembe kell vegyünk méltányossági és politikai eredményességi szempontokat is.

Lehet már tudni, hogy miről fog ezen kívül dönteni a választmány?

Már formálódik a napirendünk. Az ovb munkájáról, a párt belső megújításának tennivalóiról szeretnénk tájékoztatást kapni, mert szükség van egy belül elfogadható és kívülről támogatható programra, az emberek számára felvállalható ügyek képviseletére. A pártparlament ezekben a kérdésekben aktív, kezdeményező magatartást képvisel. A témák között szerepelni fog egy konzultáció a programok elindításáról, illetve szeretnénk tárgyalni az őszi hónapok politikai menetrendjéről is.

Önnek van miniszterelnök-jelöltje?


Több alkalmas személyt is látok, de nem egyedül az én tisztem, hogy találjak egy miniszterelnök-jelöltet. Ám azzal teljes mértékben egyetértek, hogy ezt a személyt előbb-utóbb meg kell keresnünk, hiszen egy többhónapos időszak főszereplője lesz. Az segíti a stabilitást, ha mielőbb megmondjuk ki lesz a jelöltünk.

Ön elvállalná?

A felkérésre akkor lehet választ adni, ha megtörténik. Egyébként ez Önön kívül még senkinek nem jutott eszébe.

 

C-PRESS - HírExtra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek