Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

ifj. Ruva Pál: Bürokratikus rasszizmus
2009-07-10 16:26
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
ifj. Ruva Pál: Bürokratikus rasszizmusHogyan lesz Roma Évtized Programból Halmozottan Hátrányos Helyzetűek programja?

Válság van! Ezt a két szót már elfogadtatta velünk a média. Hirtelen támadta meg az emberek hétköznapjait ez a rövid mondat. Válság van... Az elamerikanizálódott nyugati piac, a kizsákmányolás, profitnövelés, veszteség elkerülés szentháromságára épülő birodalom megrendülésének híre
hamar eljutott hozzánk is.

 

 

 

Megüzenték előre, hogy ne ijedjünk meg nagyon, csak egy kicsit. A hír azonnal testközelivé vált a bankcsődökön keresztül, otthonaikat elvesztő jelzáloghitelesek, a megemelkedett törlesztőrészletekkel küzdő embereken keresztül, miközben tömeges elbocsájtások, létszámleépítések mentek végbe még ebben az adósságtörlesztő kis országban is.

Csak azt nem tudom, hogy ebben az országban miért volt ez új hír? Ebben az országban nagyon régóta válság van. Méghozzá igen súlyos, gazdasági és morális válság. Ebben az országban már nagyon régóta küzdenek az emberek a bankoktól kapott kölcsönök visszafizetésével. Ebben az országban már nagyon régóta nő a munkanélküliek száma.

Most csak annyi történt, hogy az árfolyamváltozások miatt egy kicsit felgyorsultak az események. De hát ha már New York-ban is hirtelen csőd van akkor itt is! Nem tudom, miért a New York-i tőzsde problémáival kellene foglalkoznunk, miközben az Európai Unió milliárdokat juttat a balkáni
térségek fejlesztésére. Úgy érzem, ez a szándékos apokaliptikus propaganda csupán egy csúnya történelmi társasjáték megteremtője, a szélsőséges politikai erők támogatását szolgálja.

Véleményem szerint a "gazdasági válság" kitűnő ürügy a fennálló kormány számára az EU célzottan a cigányok felzárkóztatására szánt támogatásainak a felmorzsolására. A kimondottan cigányoknak címkézett pénzek osztódnak, hiszen válság van, spórolni kell, így a cigányokat a 3H-sok (Halmozottan Hátrányos Helyzetűek) táborába terelték. Így az ezen belülieknek minden támogatásra szorulóval osztozni kell a pénzen.

 

Márpedig a Roma Évtized Program keretén belül az EU 2015-ig több milliárd eurós összeggel támogatja a cigányság felzárkóztatását! Mivel azonban láthatatlanná varázsolták a cigányokat, ezért célt tévesztettek a célzott támogatások.

A társadalmi társasjáték pedig nem más, mint a jó öreg bűnbakkereső játék. Ha egy társadalom gazdasági problémákkal küzd és építő jellegű, hatékony,
jólétteremtő programjai, irányítani képes vezetői nincsenek, akkor a legszegényebbek, leghátrányosabb helyzetűek kirekesztése lesz célszerű, mivel ők a nálunk már nem látható, nem létező szociális háló foglyai, az állam ellátórendszerének túlsúlyát képezik. Ők azok, akiket támogatni kell, képzetlenek, munkanélküliek, ráadásul nagycsaládosok, ők azok, akiket "költséges" fenntartani. Így hát a legegyszerűbb megszabadulni tőlük.

A rasszizmus a XX. században megmutatta leplezetlen arcát, a XXI. században már rafináltabb. Manapság a bürokratikus rasszizmus a megfelelő megnevezés. Ez egy beidegződés, amely a demokrácia paragrafusain keresztül gettóba zárja, a társadalom perifériájára szorítja a cigányokat.

 

Az Európai Unió 2015-ig szóló Roma Évtized Program keretén belül több milliárd euróval járul hozzá az elmaradottabb régiókon belül élő cigányok felzárkóztatásához, így Magyarországon belül is. Sajnálatos módon azonban mindezidáig nem történtek olyan intézkedések, melyek szemmel látható eredményeket tudnának felmutatni! A papíron roma szakértők által kreált programok a gyakorlatban nem érnek el a cigányokhoz. Sem az oktatás, sem a szociálpolitika, sem a kultúra területén.

A legnagyobb probléma az, hogy a "szakértők" igen távol állnak a cigányoktól minden tekintetben. Nincs kommunikáció. Ha pedig nincs kommunikáció, nincs rálátásuk a cigányok mindennapjait befolyásoló problémákat illetően, és így nincsenek felmérve az igények, melyekre alapozva lehetne konkrét, életszerű programokat kidolgozni. A probléma gyökere, hogy egész egyszerűen a cigányok többsége még csak nem is tudja, mi az a Roma Évtized Program és hogy már lassan vége is annak. Ha egy programról pont azok nem tudnak, akikről szól, akiknek létrehozták, akkor igen nagy baj van.

Úgy érzem, hogy ez a hozzáállás a kormány részéről lekezelő és cinikus!


Mondván, a cigányok úgysem tudják megfogalmazni azokat az intézkedéseket, amelyek segíthetik felzárkózásukat. Ehelyett az Esélyegyenlőségi Minisztériumban olyan emberek (táv) irányítják ezt a folyamatot, akik majd "kidolgozzák", mi lesz a frankó azoknak a problémás cigányoknak.
A civil szerveződéseknek pedig nem adnak lehetőséget, hogy beleszóljanak a cselekvési tervekbe. Ahhoz meg főleg nem szeretnének hozzájárulni, hogy megerősödjenek, mert abból még véletlenül kialakulnának azok a csoportok, akik hitelesen, valódi érdekeket képviselve dolgoznának ki pályázati lehetőségeket. Ha erre rövid időn belül nem kerül sor, akkor az EU-s pénzek eltűnnek egy átláthatatlan fiókrendszerben, anélkül, hogy bármilyen cigányokat segítő állami intézkedés egyáltalán megvalósult volna! Mi lesz a cigányok sorsa egy kudarcot vallott felzárkóztató program után? Erre a kérdésre a választ nem szabad kivárnunk!

Ebben az országban törvényileg lehetővé tették a cigányoknak, hogy szabadon válasszák meg identitásukat, etnikai hovatartozásukat. Milyen szép és demokratikus gesztus, nem? Milyen előzékenyek és jók hozzánk a törvényalkotó atyák ezekben a magyar gárdás időkben is! A Roma Évtized Program egyik erős bástyája ez!

 

Ma már nem kell vonatokba tuszkolni, szigetekre száműzni, lebombázni, agyonlőni és mindenféle véres, költséges projekteket megszervezni, hogy eltávolítsák a "felesleges egyedeket". Elég egy trükk: elég, ha láthatatlanná teszik őket. Elég, ha a népszámlálásnál kiderül, alig vannak cigányok ebben az országban.(A legutóbbi népszámláláskor már csak kb. 150 ezren vallották magukat cigánynak, a tényleges közel 800 ezerhez képest.) Ha pedig alig vannak, akkor nem is kell őket annyira támogatni. Így lesz Roma Évtized Programból Halmozottan Hátrányos Helyzetűek programja. Nem kell őket már felzárkóztatni, hiszen sokba kerülnének.

Inkább integrálódjanak, ha már olyan kevesen vannak. Csakhogy ez magyarországi viszonylatban inkább azt jelenti, asszimilálódjanak! De hová?
A gettó falai épülnek azáltal, hogy a cigányok félnek cigánynak nevezni magukat, nyilvántartásba vetetni magukat. Az erkölcs pedig, ma már
láthatatlan és elhaló vékony hangján képtelen megvédeni az évszázadokon keresztül letagadhatatlan rasszjegyeiket hordozó, barna bőrű, "szebb jövőt" remélő cigányokat.

Nem véd meg bennünket, ha félelmeink irányítanak és elhisszük, hogy védelmet kapunk, ha nem cigánynak valljuk magunkat. Mert így akar minket eltűntetni a bürokratikus rasszizmus, mert így tűnik el a belénk kódolt kulcs, a túlélés kulcsa. Túlélés kulcsa pedig, hogy tovább örökítjük gyermekeinkbe a boldogságot a büszkeséget, hogy Isten cigánynak teremtett bennünket, és hogy megőrizzük nyelvünket, kultúránkat, melyet íratlanul adtak át őseink.

Támogatni kell az őrzőket, akik birtokában vannak még az ősi értékeknek, mert rögzíteni kell a következő generációk számára, hisz félő, hogy ha most ez nem történik meg, akkor eltűnünk a történelem süllyesztőjében.A mai cigányság kezdi elveszíteni identitását, s ezt nem szabad engedni. A
szegénységből kitörni akaró fiatalok többsége a leggyorsabb utat választja a kitöréshez, és ez legtöbbször törvényellenes. A rendszerváltás óta megindult lavina, mely a foglalkoztatottságból való kiszorulással indult, a túlnyomó részben alulképzett cigányok számára kilátástalan helyzetet teremtett. Ezt a folyamatot csak akkor lehet megállítani, ha a cigányok számára munkahelyeket teremtenek, támogatni kell azokat a projekteket, melyek elősegítik a cigány származásúak elhelyezkedését a munkaerőpiacon, végzettségüknek megfelelően.

Az alulképzettség felszámolása érdekében legyenek ingyenes felnőttképzési lehetőségek, melyeknek elvégzése után munkalehetőséget biztosítanak a munkavállalóknak.A következő generációk számára biztosítsák, hogy szakmát vagy érettségit, vagy akár diplomát szerezzenek és ezt csak képességeik határozzák meg, ne pedig a számukra megfizethetetlen tandíjak és tankönyvek alapján. Ez a nagyszabású befektetés a kormány részéről azoknak a nem cigányoknak is lehetőséget teremthetne, akik szintén szegénységben élnek a cigányokhoz hasonlóan, és bizony ma már egyre többen vannak ők is.


Nem engedhetjük, hogy betereljenek minket az asszimilálódás gettójába!

 

Egységesen kell fellépnünk érdekeinkért, hogy a cigányoknak szánt uniós támogatás valódi, látható eredményeket felmutató, monitoringolt projektek
megvalósítását szolgálja, ne pedig egy a magukat a romák felemelkedéséért dolgozó, részben cigány, nagy részben nem cigány réteg megélhetését
biztosítsa!

A közeljövő egyik legfontosabb kérdése Magyarországon a cigányság helyzetének a megoldása. Azért nem csupán javítását szeretném, mert azok a kísérletek évtizedek óta kudarcra vannak ítélve. Csak akkor valósulhat meg a cigányság felzárkóztatása a közeljövőben, ha a cigánypolitika nem négyévente változó pártérdekeket szolgál majd. Ha nem csak a választásokat megelőzően mozgósítják őket szép ígéretekkel, meg némi harapnivalóval, hanem létrejön egy a cigányság érdekeit szem előtt tartó pártsemleges műhely, ahol civilek, szakemberek, valamint hiteles emberek csoportjai dolgoznak majd együtt, hogy segítsék a fennálló kormányok munkáját.

A következő kormány, ha nem ezt az összefogást tartja szem előtt, akkor nekik sem jósolok sok időt a hatalomban. vegye minden kormány tudomásul, hogy korunk már nem tűri el a szociális, sem a kulturális nyomort.

ifj. Ruva Pál - jogászhallgató

 
2009. július 3.  Magyar Nemzet

 

 

C-PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek