Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Karsai József: "Még rabszolgák sem vagyunk saját országunkban"
2009-07-09 09:49
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Karsai József: "Még rabszolgák sem vagyunk saját országunkban"Karsai Józseffel beszélgettünk a magyar mezőgazdaság helyzetéről, a kormányról, az MSZP-ről és a bankok hitelezési gyakorlatával szemben tervezett demonstrációjáról.

 

 

 

Karsai József MSZP-s országgyűlési képviselő a közelmúltban levelet írt a miniszterelnöknek, a Bankszövetség és a pénzügyi felügyelet elnökének. A politikus ebben két nagyon súlyos problémakört említett meg: egyrészt, hogy a forint erősödése mikor érvényesül már végre a devizahitelezésben is, másrészt, hogy mi lehet az oka a pénzintézetek feltűnő húzódozásának az idei gabonaszezon finanszírozásától.

 

A levélből kiderült, hogy a szocialista képviselő kész július 25-től országos agrárdemonstrációt szervezni, ha továbbra sem történik változás az agrárszektor finanszírozásában.

Ön szerint mi az alapvető baj a jelenlegi banki hitelezési gyakorlattal?

A véleményem szerint óriási, példátlan mértékű pénzkivonás történik a magyarországi leánybankoktól a külföldi anyabank felé. Azt mondják ezek a pénzintézetek, hogy Magyarországon kockázatos befektetni. Ezzel én nem értek egyet: hiszen 20 százalékig, állami garancia mellett (!) egyáltalán nem kockázatos finanszírozni a mezőgazdaságot.
Miért tettük az elmúlt hónapokban a hihetetlen mértékű megszorításokat, amelyekkel leszorítottuk 275-re az eurót, ha nem változnak a törlesztő-részletek? Ha a bankok ezt nem követik, akkor csődbe mennek a vállalkozások. Egy 10-15 százalékos nyereséggel működő vállalkozás már nagyon jónak mondható.

Az agrárium ön szerint nagy gondban van, Gráf József agrárminiszter szavai szerint azonban ön „extrém körülmények között él az ország legszegényebb vidékén” és nem lehet ezeket a körülményeket kivetíteni az ország egészére. Tényleg csak marginális problémáról lenne szó?

 

Gráf József – aki egyébként nekem nagyon jó barátom – is pontosan tudja, hogy 33 ilyen hátrányos térség van az országban.

A mezőgazdaság pont az a terület, ahol az ország különböző területein teljesen más a helyzet, de mindenhol van kisebb-nagyobb gond. Mondok egy példát: Pécsen (az ő körzetében) minden nap esett az eső, míg mi imával sem tudtunk idecsalni egy milliméter vizet sem. Ettől függetlenül engem például Szigetvárról, az Ormánságból és Nógrádból is hívtak azzal, hogy ott is baj van.

Épp ma beszéltem a MOSZ elnökével, akivel 11 évvel ezelőtt – még Torgyán alatt – együtt kezdtük a demonstrációkat. Azóta a költségek háromszorosra emelkedtek, de az árak még mindig ugyanannyiak, mint amekkorákat mi akkor kiharcoltunk. Így nemhogy haszon nincs a földön, hanem még a művelési költségek sem jönnek vissza.

Gráf József szerint a magyar mezőgazdaság nyeresége még nőtt is a megelőző évhez képest, most 100 milliárd forint körül van. Ez akkor ön szerint nem igaz?

Ez a tavalyi, kimagasló (16 millió tonnát termő) év volt. A nagy nyereség azonban még akkor sem a gazdáknál volt, hanem annál, aki tudta tárolni a gabonát. A gazdáknál is volt nyereség, de azt befektették (például gépeket vettek belőle). De még egyszer hangsúlyozom, az a tavalyi év volt!

De mit lehetne tenni, hogy ezt az évet is át tudják vészelni a gazdák? A minisztérium már tárgyalt öt vezető pénzintézettel…

Gráf miniszter úr mindent megtesz, de egyszerűen mást mondanak neki a bankok és mást az általunk kiküldött integrátornak. Ez ellen a kormány nem tud mit csinálni, itt csak a tüntetés hozhat eredményt. Annira kiszipolyoztak minket az elmúlt években a bankok, hogy az lehetne mondani, hogy még rabszolgák sem vagyunk saját országunkban, hiszen azokat legalább etetik.

 

Mit lehetne tenni, hogyan lehetne nyomás gyakorolni a bankokra?

Itt csinálni kellett volna egy több tízezer milliárdos erős és határozott magyar bankot és egy 3-400 milliárd forintos magyar központi intervenciós gabonafelvásárlást (mint Szerbiában), s csak onnan vehetne a multi. Akkor nem kétezerért, hanem négyezerért tudnánk eladni a búzát. Megvették volna, hiszen nincs gabona.

Nagyon elszántnak tűnik a demonstrációt illetően. Mikor kerülhet erre sor?

Én már jövő hét szerdára szervezek egy elő-demonstrációt. Csütörtökön pedig tüntetek az egyik multicégnél, mert azt felháborítónak tartom, hogy bezárva tartja az 1500 vagonos tárolóját és az odaszoktatott 100 gazdától egyetlen mázsa árpát vagy búzát sem hajlandó átvenni.

A demonstrációt illetően milyen szervezetekkel vette fel a kapcsolatot? Megkereste esetleg a Magoszt is?

 

Természetesen megkerestem több szervezetet, éppen ma várom Jakab István visszajelzését is. Ebben a kérdésben maximálisan együttműködünk, hiszen nem politikai, hanem gazdasági, mezőgazdasági kérdésről van szó. Most nem a kormány ellen kell tüntetni, hanem a bankok ellen. Ha átalakul politikai tüntetéssé, akkor én onnan elmegyek.

Az MSZP-n belül milyen a tüntetések támogatottsága? Áll ön mögött egy erősebb csoport?

Nézze, én egy „magányos harcosnak” tűnök, ennek ellenére többen is támogatnak (például Tóth Károly képviselő úr).

Sajnos azonban ez a probléma nem frakciószintű, nem kormányszintű probléma, mert már túlmutat a kormány hatáskörén is. Itt az IMF irányít…

Meg egyébként is: az MSZP mára neoliberális párt lett. Szerintem az embernek a cselekedete mondja meg, hogy miért baloldali, s nem az, hogy MSZP-snek vallja magát. Mostanában többen baloldali fordulatról beszélnek, de szerintem ez csak retorikai fogás.

Képviselő úr, ön már korábban is több látványos akciót tervezett, gondolok itt a tavalyi dinnye-ügyre vagy a Providenttel kapcsolatos nyilatkozataira. Ön hogy látja, ezek kellően eredményesek voltak?

Még most is borsódzik a hátam, ha arra gondolok, hogy amikor mi tavaly békésen, senkit nem bántva elvittünk 1200 mázsa dinnyét, akkor egyszer és mindenkorra megtanulták a multik, hogy amíg mi itt vagyunk a gazdákkal, addig nem lehet velük szórakozni. Nézze csak meg: van mostanában dinnye-akció, nagy leárazások? Nincsenek. Látják, hogy mi komolyan vesszük, hogy végig visszük azt, amit elterveztünk.

Most megtanulják ezt a bankok is.

 

C-PRESS - HírExtra

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek