Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Tölgyessy Péter: Összeomlott a Gyurcsány-mítosz
2009-07-06 12:25
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Tölgyessy Péter: Összeomlott a Gyurcsány-mítoszAz MSZP szombati kongresszusán eldőlt az a nagyon fontos kérdés, hogy nem lesz előrehozott választás. Tulajdonképpen nem történt semmi, az MSZP rendezte sorait kádári alkukkal - jelentette ki Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

 

 

 

Tölgyessy Péter szerint az MSZP hét végi kongresszusán eldőlt egy nagyon fontos kérdés, hogy nem lesz előrehozott választás. Ez azért nagyon lényeges, mert az elmúlt másfél év politikája éppen arról szólt, hogy lesz-e előrehozott választás. A szocialisták rendezték soraikat klasszikus kádári alkukkal, a régiek és a feltörekvő nemzedékek kiegyeztek, de tulajdonképpen nem történt semmi – nyilatkozott az MR1-Kossuth Rádióban az alkotmányjogász. Az MSZP minimalizálta egy rövid időre a kormány bukásának kockázatát, de ez óriási kockázatot is jelent a választásokon. Újdonság volt, hogy Lendvai Ildikó eddig húzódozott attól, hogy a párt vezetője legyen, de most olyan erősen szólalt meg, hogy valószínűleg hajlandó lesz ezután vezetni a pártját.


A megszorításokkal gyengül az önkormányzatok teljesítménye

Az önkormányzatok nagyon régóta nem kedveltjei a kormánynak, ha baj van, a kormány az önkormányzatoktól sokkal többet vesz el, mint saját magától, és ez különösen így volt az elmúlt két évben – jelentette ki. Jelentős részét az önkormányzatok úgy gazdálkodták ki, hogy hiteleket vettek fel egyáltalán a létezésre. A válság miatt azonban nagy arányban csökkenni fognak a bevételek, az iparűzési adó. Ebből még 120 milliárdot kivenni csak úgy lehet, ha az önkormányzatok is csökkentik a teljesítményüket, és ez mind-mind jelentős politikai feszültséggel jár.

A MÁV-tól elvett 40 milliárdról kijelentette, bő 200 milliárddal támogatja évente a költségvetés a vasúttársaságot, ennek ellenére gyenge teljesítményt nyújt. Az egyik lehetőség ebben a helyzetben, hogy a MÁV elad néhány ingatlant, és hitelt vesz fel, de ez nem megoldás, hiszen ezt csináljuk 20-30 éve – közölte Tölgyessy Péter. A megoldás nagyon nehéz, egyértelmű, hogy a MÁV-nak alacsony a hatékonysága, és sok gyanús ügylet van. Valószínűtlen hogy 40 milliárdot ennek a rendbetételével meg lehet takarítani, ezért szerinte újra kell gondolni a kedvezmények rendszerét, be kellene zárni vonalakat, ahol kevés az utas, de még így se nagyon jön össze a megtakarítandó összeg.


Már az idén is nagyobb lehet a hiány

A költségvetésről azt mondta, nagyon nagy átrendezés van, bizonyos régi adók csökkennek, új adók jelennek meg, de mindig kérdéses, hogy bejön-e ebből annyi bevétel, mint amennyit terveztek. A másik, hogy nem a gazdasági visszaeséssel arányosan csökkennek bizonyos bevételek. Példaképp említette az autókon lévő adókat. Olyan jelentősek ezek a kockázatok szerinte, hogy nem kizárt, már az idén is nagyobb lesz a hiány valamennyivel, a következő évet pedig alig látjuk – tette hozzá. Ha a kormány tényleg tartani akarja magát a 3,8 százalékos hiányhoz, biztos, hogy továbbra is olyan döntéseket kell hoznia, amelyeket nem szeret majd a választó.


Összedőlt a mítosz: Gyurcsány ment, és kinek hiányzik?

A kongresszuson látható volt, hogy a miniszterelnök már nem pusztán válságkezelőként lép fel, hanem társadalompolitikai kérdésekben is megszólal, és nagyon imponálóan nyilatkozik. Tölgyessy Péter szerint nem szokványos szocialista megfontolásokat hallunk tőle. Sok ügyben, nem kevés alkut kötött az MSZP-vel, de alapvetően sikeres a válságkezelése. A szocialisták ma már nem tehetnek mást, mint hogy kitartanak Bajnai Gordon mögött, és egyetlen esélyük van, úgy szavaznak, ahogyan a kormányfő mondja. Bajnai Gordon ráérzett arra, hogy ha ő nem a közvetlen népszerűségnek dolgozik, akkor ez őt teszi igazán erőssé. Nehéz őt alkura kényszeríteni, de valószínű, hogy kitart, mert leválthatatlan. Jelentős változás, hogy a baloldalon sokáig úgy gondolkodtak, Gyurcsány Ferenc pótolhatatlan: és lám, összedőlt ez a mítosz – fogalmazott Tölgyessy. Gyurcsány ment, és kinek hiányzik? Ott van egy kormányfő, aki messze jobban teljesít, mint Gyurcsány Ferenc. Olyan vezető, aki jelentősen felülmúlja a korábbi szocialista vezetőket. A kormányzás arról szól, hogy a szocialisták még nyerjenek kilenc hónapot, ettől azonban nem lesznek népszerűbbek – mondta. Bajnai Gordon semmivel sem népszerűbb Gyurcsánynál, mégis nagyban különbözik tőle.


A Fidesz egyre óvatosabb

A Fidesz hihetetlenül nagy támogatást élvez, ugyanúgy támadja Bajnai Gordont, mint Gyurcsány Ferencet. Azt mondja, hogy a libás Bajnai viszi el a pénzt tőletek, és ezzel azt sugallja, hogy lehet egy sokkal könnyebb megoldás is. A Fidesz megnyilatkozásai az utóbbi időben egyre óvatosabbak voltak, Orbán Viktor egyre óvatosabban nyilatkozik, csak két ponton mondja azt, hogy mindenképpen visszavonja a kormány intézkedéseit: az egyik az ingatlanadó, a másik a gyes szűkítése. Azt mondja, majd ha jobb lesz a gazdasági helyzet, akkor fog változtatni. A Fidesz ugyanakkor cövekeket vert le, és az elkövetkezendő kilenc hónapban még többet ver majd le, ami senkinek sem lesz jó – mondta az alkotmányjogász. Az lett volna a jó, ha a következő költségvetést az rakja össze, aki már végig is csinálja, vagyis már most szeptemberben meg kellett volna tartani az előrehozott választásokat.


A Jobbik átlépett egy olyan határt, amelyet a rendszerváltás óta senki sem


Az alkotmány világosan rögzíti, hogy politikai célú fegyveres testület Magyarországon nem lehetséges. A passzus egyébként korábban még az ő javaslatára került be az alkotmányba. Tölgyessy szerint azon, hogy a Magyar Gárda átlépte-e ezt a szabályt, lehet vitatkozni, de még valószínűleg nem. A Magyar Köztársaság bírósága jogerősen feloszlatta a egyesületet, végre kell hajtani a döntést, jogorvoslat nincs. A Jobbik a szombati tüntetésen azonban szerinte tesztelni akarta a magyar államot. Az egyik lehetőség az volt, hogy a rendőrség nem avatkozik be, behunyja a szemét, vagyis akkor a Gárda győzött. A másik lehetőség, hogy ha a rendőrség beavatkozik, akkor mártírok lesznek, vagyis akármit csinál a hatóság, a Magyar Gárda csak jól járhat. A jobbik azonban a szombati tüntetéssel átlépett egy olyan határt amelyet a rendszerváltás óta idáig még senki sem. Vona Gábor pártelnök ugyanis nyíltan szembeszegült a jogállam döntésével, és ez az elmúlt húsz évben nem fordult elő. Tölgyessy Péter a szólás szabadságának jogi rendezését jónak tartja Magyarországon, világos a határ, sokszor megdöbbentő, hogy mégsem lépnek fel a hatóságok. Holott – mondta – nincs joghézag. A térség országaiban azt gondolják, hogy az államnak mindent befolyásolnia kell, atyáskodó szabályokat hoz, de aztán behunyja a szemét, ha az állampolgárok átlépik a határt. Van azonban egy másik modell, amely az angolszász államokból indult ki, ahol igen nagy szabadságot ad a polgároknak az állam, de ha valaki mégis átlépi a határokat, rendkívül szigorú büntetésre számíthat. Ez lenne Magyarországon is a cél, világos szabályok, és ha ezeket áthágják, igen szigorú büntetés vár rájuk – jelentette ki Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió reggeli műsorában.

 

C-PRESS - MR1-Kossuth

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek