Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

LIPOVECZ IVÁN - Vaku
2009-07-06 12:13
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
LIPOVECZ IVÁN - VakuPontosan az történt, amire előre számítani lehetett: a Nagy Imre és mártírtársai újratemetésére emlékező rendezvények nagy része a közönség szinte teljes érdektelenségével találkozott. Hiába állítják sokan, hogy 1989. június 16-a volt a rendszerváltás emb­le­ma­ti­kus napja, az emberek ma már nem feltétlenül így élik meg, és nagy valószínűséggel legtöbbjüknek megvan a saját története arról, hogy melyik pillanatban és mitől érezte egyszer csak azt: mostantól minden másképpen lesz.

 

 

 

Nekem például a két évtizeddel ezelőtti júniusi napok közül az maradt meg legmélyebben az emlékezetemben, amikor huszonöt éves érettségi találkozónkat tartottuk a Fészekben. Egyik osztálytársunk, az azóta sajnos már elhunyt Bártfay Pali elhozta megmutatni a háromoldalú politikai tárgyalások megkezdéséről aznap megkötött megállapodást. Pali ügyvéd volt, a Független Jogász Fórum vezetői közé tartozott (ebben a minőségében vehetett részt az egyeztetéseken), és ha nem tévedek, a dokumentum aláírói közt szerepelt - a Magyar Ifjúsági Szervezetek Országos Tanácsa képviseletében - Stumpf István, illetve Gyur­csány Ferenc is.

 

Végül is talán azt lehet mondani: 1988 ősze, a pártalakítások kezdete és 1990 márciusa, az első szabad parlamenti választások között számos olyan mozzanat eleveníthető fel a hazai politikatörténetből, amely valakinek a „point of no return" érzését adhatta. (Témánkhoz tartozik egyébként, hogy az akkori választási kampányban már megjelentek az első cigány-, illetve zsidóellenes feliratok, legalábbis a budapesti lakótelepeken.) Az is lehetséges persze, hogy az embereknek már elegük van a múltba révedésből. Azoknak, akiknek változatlanul meghatározó élményük a rendszerváltás, nincs szükségük ilyen szakrális kapaszkodókra. Azoknak viszont, akik menet közben már megcsömörlöttek tőle, kevés vigaszt nyújt, hogy mekkora reveláció volt az a bizonyos újratemetés.

 

Másfél generáció nőtt már fel a húsz évvel ezelőtti események óta, és nekik hiába magyarázza az ember, hogy milyen volt a világ „azelőtt". Őket, akiknek egy percig sem kellett kódolva kommunikálniuk (más kérdés, hogy sokan közülük kódolatlanul se képesek kifejezni gondolataikat), nem a múlt, hanem a jelen és különösen a jövő foglalkoztatja. Az utóbbi pedig most éppen nem tűnik fényesnek, de még világosnak sem. Hogyne lettek volna vevők a viszonylag egyszerű válaszokat adó, a bajok okozóit első-, másod- és harmadsorban megnevező job­bi­kos üzenetekre, pláne ha azok jó adag rasszizmussal, cigány- és idegengyűlölettel, illetve antiszemitizmussal párosultak.

 

Ezeket az indulatokat nem kellett túl mélyről a felszínre hozni. Latens viselkedésről, a társadalom egy részében mindig is megvolt elfojtások szabadon engedéséről van csak szó. Amit valószínűleg az is megkönnyített, hogy ha az elmúlt csaknem három évben egy­re sikeresebben felülkerekedő jobboldali ellenzék következmények nélkül pocskondiázhatja, bűnözővé degradálhatja a hatalmon lévőket, és szegülhet ellen bármifajta konszenzuskereső kísérletnek - függetlenül attól, hogy mekkora bajok felé sodródik az ország -, akkor a tőle jobbra zászlót bontóknak sem kell visszafogniuk magukat, ha buzizni, cigányozni, zsidózni akarnak. És lám, máris lett tizenöt százaléknyi szavazóközönség, amelynek mindez módfelett tetszik.

 

Hogy e változás nem hamarabb következett be - mint mondjuk Ausztriá­ban, Lengyelországban vagy Lettországban -, abban az is közrejátszhatott, hogy 2002 és 2007 között a vezető kormánypárt, az MSZP bőkezűen osztogató politikát folytatott, márpedig abba a tenyérbe nem szoktak beleköpni, ahonnan a fincsi falatokat kapja az ember. 2006-ban a Fidesz „Rosszabbul élünk, mint négy éve" választási szlogenjének csak nagyon kevesen dőltek be, és egy minden szempontból felkészültebb és határozottabb rendőri vezetés talán a szeptember-októberi utcai zavargásokon is előbb úrrá tudott volna lenni. A 2008. márciusi népszavazás azonban meghozta az igazi fordulatot: amennyivel gyengébben kecmergett ki az egészből a kormány (parlamenti többségét is elveszítve), annyival zajosabbak lettek az „új vadak", szép lassan harmadik politikai erővé nőve ki magukat a két nagy tábor mellett.

 

Az alantas érzelmeket meglovagolni, a verbális ultraradikalizmust a közbeszéd részévé tenni (lásd: metélt farkinca) nem volt igazán megerőltető feladat. A vetés érett talajra hullott. Európában - az ország összlakosságához képest - Franciaország után nálunk él a legtöbb zsidó. (Amikor negyven évvel ezelőtt, az ottani diáklázadások idején a jobboldali francia sajtó „lené­met­zsi­dóz­ta" Daniel Cohn-Benditet, az azóta az európai zöldek máig népszerű vezérét, a párizsi diákok ezzel a transzparenssel vonultak az utcára: „Mi mind német zsidók vagyunk".) A cigány népesség tekintetében talán csak Románia előz meg bennünket, és itthon engedte meg a politikai elit leginkább, hogy a gyűlöletbeszéd gyakorlatilag büntetlen cselekedet legyen. (Jellemző, hogy a minden jel szerint az SZDSZ lekörözésének, de legalábbis megosztásának szándékával színre lépő, amúgy mindenféle jogvédőkből álló Lehet Más a Politika elnevezésű for­mációnak épp e téren volt a legkevés­bé mondanivalója.) Apró, de felettébb beszédes epizód a starthangulat érzékeltetésére: az egyik vidéki kisvárosban, ahol a Jobbik támogatottsága jóval az országos átlag felett volt, a szavazás másnapján több, jól szituált helyi vállalkozó kereste fel a pártirodát, hogy a mozgalomhoz való csatlakozás lehetőségéről érdeklődjön.

 

Két emlékkép sejlik fel bennem: az egyik 1994, a másik 1998 választási napjának estéjéről. Az előbbi helyszíne az MSZP székháza, az utóbbié a Fidesz által a választási ünnepségre kibérelt Tisza-palota volt. Ugyanazok a személyek, akik négy évvel korábban a választási eredmény hallatára drága, nagy limuzinjaikon a Köztársaság térre siettek, a következő alkalommal ugyanilyen tempósan igyekeztek a Stefánia útra. Úgy látszik, ebben a körben nem jó érzést kelt nem a győztes oldalára állni a kellő pillanatban.

 

Ha megnézzük, hogyan alakult a radikális jobboldal támogatottsága az idén a 2004-es EP-választásokhoz képest, nagyon érdekes adatokra bukkanunk: tíz országban nőtt, hatban viszont csökkent ez a szám. Két olyan ország van - Hollandia és mi -, ahol korábban a megfelelő adat nulla volt, és ugyancsak kettő - Lengyelország és Lettország -, ahol viszont az előző, 26, illetve 30 százalékos arány esett vissza 15, illetve 75 százalékra. Erre mondhatnánk tehát azt, hogy van miben bizakodni. Másfelől viszont a hazai 148 százalék nem különösebben hízelgő. A listát vezető Ausztria (17,8) és Hollandia (17) után mindjárt Magyarország következik, holtversenyben a harmadik helyen Dániával (14,8), hajszálnyira megelőzve a negyedik helyezett Finnországot (14). Ráadásul a többiek jellemzően befogadó országok, ahol tehát az idegengyűlölet klasszikusan a bevándorló népesség ellen irá­nyul. Nálunk viszont azok, akik felé az újnyilasok a társadalmi együttélés alapvető normáit összetrutyizó szövegeiket lövellik - nem is beszélve a robba­nó­szerkezeteikről -, legalább annyira őshonosak, mint ennek a legújabb keletű „honvédelemnek" a harcosai.

 

C-PRESS - Élet és Irodalom

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.július 13-tól 19-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-07-13
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, minden megérint minket. Együtt érző, empatikus hajlamunk megnyilvánul, örömmel hallgatjuk végig a munkatársak panaszait. Ne osztogassunk kéretlen jó tanácsokat! Ma a lábunkra kell jobban vigyáznunk, ezért jobban tesszük, ha kényelmesebb lábbelit veszünk fel. Jó ötlet a talpmasszázs is, ami egész szervezetünket remekül felfrissítheti. Jót tesznek a frissítő lábfürdők, használjuk az élénkítő citromos, vagy narancsos fürdősót.
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-07-12
  Még mindig töretlen a tettrekészségünk, nagyon energikusak vagyunk. Örülünk a kihívásoknak, a máskor bosszantó, vagy nehéz helyzeteket is könnyebben kezeljük. Ám igaz, hogy könnyebben keveredünk vitákba is. Ma a fejünk lesz érzékenyebb, így aki gyakran szenved fejfájástól, migréntől, ma könnyen tapasztalhatja meg a kellemetlen tünetet. Legyünk résen, hiszen ha időben elkapjuk a fejfájást, akkor könnyebben orvosolhatjuk. Sokszor segít az elsötétített szoba, vagy az aromaterápia.
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek