Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kiskunlacháza: egy nem hihető gyilkosság
2009-07-05 10:40
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kiskunlacháza: egy nem hihető gyilkosságRoma demonstráció volt szombat délután Kiskunlacházán a tavaly novemberben meggyilkolt kislány emlékművénél, miután kiderült, hogy a tettes - az előzetes hiedelmekkel ellentétben - mégsem cigány származású. Sztojka Csaba szervező azt mondta lapunknak: az ország számos településéről várják a romákat, hogy egy-egy szál virág elhelyezésével adózzanak az áldozat emlékének, és kifejezzék reményüket, hogy a bűnügy megoldását követően az etnikai feszültségeket is sikerül megoldani.

 

 

 

Kiskunlacházán azonban a helybeliek nagy része nem hiszi, hogy a rendőrség az igazi tettest fogta el. Ahogyan sokan azt sem akarják elfogadni, hogy a helyi romáknak nincs közük a tragédiához.

 

Horák Nóra tizennégy éves kiskunlacházi kislányt november 23-án megerőszakolta és meggyilkolta egy tőlük alig 250 méterre lakó, magányosan élő 25 éves férfi. A tettes kiléte azonban hét hónapig nem volt ismert. A meggyőződés, hogy a szörnyű bűntényt csakis cigány követhette el, szinte pillanatok alatt gyökeret vert a településen. Öt nappal azt követően, hogy a kislányt a központhoz közel, egy fákkal borított településrészen megtalálták, Répás József polgármester azt mondta: Kiskunlacházán elég volt a roma erőszakból.

 

A rendőrségnek hét hónapra volt szüksége, hogy felgöngyölítse az ügyet. Múlt péntekre virradóra elfogták a tettest, akiről végre kiderült, amit a nyomozók már öt hónappal korábban is tudtak, hogy az illető nem roma. Az áldozaton talált DNS-minta alapján fehér bőrű, vörös szőrzetű férfit kerestek. Ez volt P. József 25 éves, magányosan, alkalmi munkából élő vízszerelő, aki elfogását követően beismerte a bűncselekményt. A DNS-vizsgálat igazolta, hogy ő volt a támadó, lakásán a porszívóba rejtve megtalálták a kislány személyes tárgyait is.

 

Kiskunlacháza lakóinak mindez nem elég. A helybeliek nagy része nem akarja elhinni, hogy egy csendesnek ismert, zárkózott férfi magányos bűne rázta meg a települést. A férfi Dobó utcai házának kapuját egy hete lakat zárja le, a kerítés mögött magára maradt házőrzőt a szomszédok etetik.

 

Kiskunlacháza: egy nem hihető gyilkosság

 

- Bella kutya nagy, de békés jószág, olyan, mint a gazdája volt - mondja az egyik szemközti szomszéd. - Nem nagyon tudom elhinni a Józsiról, annyira csendes, nyugodt ember. Mondják, sok roma járt hozzá, hát én nem láttam, csak egyet, az is évek óta elmaradt már. Korábban volt valami barátnője is, de inkább magának való ember volt. Reggel elment itthonról, este meg hazajött. Ha szembejöttem az utcán, köszönt illemtudóan.

A háztól alig kétszáz méternyire, ahol a kislányt megtalálták, Horák Nórának sírt formázó emlékművet állítottak. Kerékpáros idős asszony érkezik, Mária néni a piacról hazafelé állt meg néhány szál virággal.

 

- Nem tudom, mit higgyek erről az egészről - mondja. - Hiszem is, meg nem is, hogy az a fiatalember volt a gyilkos. Inkább nem hiszem. De a kislányt azóta is siratom.

 

A tettes elfogása előtt egy másik, lényegesen kisebb súlyú bűncselekmény is borzolta a kedélyeket Kiskunlacházán. Egy, az iskolából hazafelé tartó, a településen csak "másik Nóriként" emlegetett tizenkét éves kislányt hat-nyolc helyi fiatalember megtámadta, tankönyveit kiszórták a táskájából, kézsérülését a támadást követően begipszelték. A támadókat tizenéves romákként azonosította a helyi közvélemény. Nem sokkal később fiatal felnőttek cigány gyermekekre támadtak a település központjában, egyiküket egy autóból lelökték a kerékpárjáról.

 

A csaknem tízezer lelkes Kiskunlacházán két és fél száz roma él, fele a Sztojka családhoz tartozik. A család gerincét tíz testvér alkotja, építési vállalkozók, fémkereskedők, illatszerárusok. Mindegyiküknek népes családja, saját építésű háza és autója van. Többük ellen büntetőeljárás zajlott, illetve most is folyamatban van, csalás gyanújával. Sztojka Miklós családfőt évekkel korábban szocpolos házakkal kapcsolatos csalás miatt el is ítélték. A család hírének aligha tesz jót, hogy nem dolgozó tizenéves családtagok (igaz régebbi évjáratú) 200-as Mercedessel járnak a faluban, vagy az, hogy tizenhat éves legények időről időre olyan bankjegyköteget húznak elő a zsebükből, amihez hasonlót sokan fizetéskor sem látnak.

 

Kiskunlacháza: egy nem hihető gyilkosság

 

Más kérdés, hogy mindez alapot ad-e arra, hogy egy szörnyű gyilkosság elkövetőivel azonosítsák őket. Hogy a gyanúsítgatásoknak elejét vegye, Sztojka Miklós három unokaöccsét maga vitte be a Teve utcai rendőrpalotába, hogy DNS-tesztnek és hazugságvizsgálatnak vessék alá őket. A vizsgálatról a fiatalemberek nem szívesen beszélnek, egyikük magáról hirtelen lekapott pólójával takarja az arcát, amikor megszólítjuk őket.

 

- A három fiú fényképe felkerült az internetre azzal a szöveggel, hogy ők a lehetséges elkövetők - mondja Sztojka Csaba, a településen nemrég létrejött roma szervezet alelnöke. - Miklós bátyám azután döntött úgy, beviszi őket a rendőrségre, hogy a vizsgálat tisztázza már, nincs közünk az esethez. Mert nagyon eldurvult a helyzet. A szomszéd utcában felvonult a gárda, vittek egy koporsót, amelyre azt írták: Horák Nóra gyilkosának. Míg a nyomozás tartott, többször is elköltöztünk itthonról, én a gyerekeket például Nagykátára vittem rokonokhoz. Mi, férfiak éjjelente ébren gubbasztottunk, vártuk, nem repül-e Molotov-koktél valamelyikünk házára.

 

- A bűnügyből faji kérdés lett - mondja a Sztojka család egy másik tagja. - Az unokaöcséimet nem szolgálták ki a boltban, amire korábban nem volt példa. Horák Nóra édesapja itt dolgozik a hentesüzletben. Azelőtt, ha nagy mennyiségű húst rendeltünk, kihozták házhoz. Most nem hozzák.

 

Image

 

Benyitunk a hentesüzletbe, a pult mögött álló férfi ránk néz, és közli, hogy nem nyilatkozik. Répás József polgármestert nem érjük utol. Az utcán, buszmegállóban, üzletben megszólított helybeliek viszont nem rejtik véka alá a véleményüket, de a nevét senki nem akarja megmondani. Az óvodánál arról beszélnek, nem ez lenne az első eset, amikor a rendőrség téved, példaként többen is a móri esetet hozzák fel.

 

- A helyi romák egy részével semmi probléma - mondja egy asszony - de akadnak néhányan, akikkel nagyon nehéz az együttélés. A gyerekeiket nem nevelik, csak nőnek bele a világba, és rengeteg kisebb-nagyobb bűn terheli a lelküket, mindenki tud valamit, anyukámat háromszor lopták meg, a kolléganőm azt látta, hogy a rendőr által elvett rendszám helyére másikat tesznek, és még sorolhatnánk. Azt mondják, a gyilkosságot nem ők követték el. Lehet, hogy nem, bár egyáltalán nem vagyok róla meggyőzve, hogy nincs hozzá közük. Azt beszéljük a faluban egész nap, hogy nem lehet ilyen egyszerű ez az ügy.

 

Horák Nóra emlékművén a Magyar Gárda, a Jobbik és a Gój Motoros Egyesület szalagjai láthatók, valaki elhelyezett egy koszorút az Olaszliszkán 2006-ban helyi romák által meggyilkolt tanár, Szögi Lajos emlékére is. Mi köze a két ügynek egymáshoz, kérdezi több helyi roma is. Mások szerint a koszorú az koszorú és kész.

 

C-PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Vasárnapi HarmoNet horoszkóp 2020-06-21
  Mára tovatűnik a nehézkesség, lassúság. Felgyorsulunk, érdeklődésünk kitágul. Szívesen beszélgetünk, ismerünk meg új arcokat. Igaz, hogy kissé pletykássá válunk, ami nem tesz jót a munkakapcsolatainknak! Ma a reuma okoz panaszokat. Fájdalmas időszakokat jelent, így a nagyon megterhelő. A tünetek mérséklésére jó módszer, ha egy héten egyszer zöldségnapot tartunk, ami segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből. Segíthet a hagyományos fizikoterápiás kezelés.
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek