Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kiskunlacházán nem hisznek a rendőrségnek
2009-07-03 13:08
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kiskunlacházán nem hisznek a rendőrségnekPár óra alatt nehéz megítélni, hogy egy faluban milyen a hangulat, de nagyon úgy tűnik, a kiskunlacháziak többsége nem hiszi el, hogy a múlt csütörtökön letartóztatott P. József egyedül ölte meg tavaly novemberben a 14 éves H. Nórát. A romák és a nem romák közötti utálkozás cseppet sem csökkent attól, hogy a letartóztatott férfi, aki már beismerő vallomást is tett, nem roma.

 

 

 

"Hát már mióta mondom, hogy találnak majd egy balekot, akinek a nyakába varrják a gyilkosságot" - magyarázza egy negyvenes férfi Kiskunlacháza központjában az egyik presszóban. Ez volt az első mondat, amit a buszról leszállva hallottunk, és mint később kiderült, egyben ez volt a leggyakoribb is.

"Elmondaná teljesen névtelenül, hogy miért gondolja ezt?" - próbálok beszédbe elegyedni a férfival, de ő csak rázza a fejét.

A pult mögött álló nők kicsit közlékenyebbek, miután rajtunk kívül mindenki elment.

"A vendégek 80 százaléka ezt gondolja" - mondja egyikük.

Ugye maga is cigány?

A hőségben alig járnak az emberek az utcán, de ahol többen összeverődnek, kocsmában, bolt előtt, azt tárgyalják, hogy a rendőrség múlt héten letartóztatta P. Józsefet H. Nóra meggyilkolásának vádjával.

A falu egy másik vendéglátó-ipari egységében, ahová roma nem teheti be a lábát, dél körül már igen emelkedett a hangulat. Vagy féltucat ember védekezik intenzíven a folyadékveszteség ellen. 

Arra persze nem számítottam, hogy bárki is azt mondja a településen, oké, lehet, hogy előítéletességünk miatt vádoltuk a gyilkossággal a romákat, de azért volt részünk meglepetésben.

"A kolléganőjében van egy kis cigány vér" - mondja egy vendég fotósunk barna arcára és fekete hajára utalva.

"Legfeljebb egy kis örmény" - mondja Anna, kissé zavarban, hogy lecigányozzák.

"Mindegy, azok is tudnak gyilkolászni."

"Én úgy tudom, inkább őket irtották" - próbálom kizökkenteni, de nem reagál, én meg inkább nem megyek bele az örmény genocídium ügyébe.

A vendégek közt nem akadt senki, aki elhinné, hogy P. József egyedül ölte volna meg Nórát. Az a kislány sportolt, meg tudta volna védeni magát, mondja egyikük. Egy másik azért nem hiszi el, mert először a rendőrség azt mondta, több, különböző embertől származó DNS-t is találtak a lány holttestén.

"De beismerő vallomást tett."

"Ugyan, biztos megfenyegették, mondták neki, hogy jobb, ha bevallja."

Bár teljesen egyértelmű volt, hogy a romákkal szembeni ellenszenv nem csökkent, mióta legutóbb itt jártunk, mégis megkérdezem, változott-e bármi is a romák és a nem romák között, mióta a rendőrség letartóztatta P. Józsefet.

"Eddig meghúzták magukat, de most előmerészkedtek, és nagyobb lett az arcuk, mint valaha" - mondja az egyik vendég, aki felháborítónak tartja a gondolatot, hogy a polgármester kérjen elnézést a romáktól.

"Mi azért kimennénk Peregre beszélgetni velük."

"Oda ne menjenek, még bajuk lesz! De legalább a mobiltelefonjaikat hagyják itt" - mondja nevetve a kocsmárosnő, de azért útba igazít.

Értelmes roma? Olyan itt nincs

Pereg húsz perc séta, és közben egyetlen emberrel sem találkozunk. A temető sarkánál, a Sirató névre hallgató élelmiszerbolt előtt egy idős férfi és egy nő beszélget, biciklijükre támaszkodva. A téma természetesen az, P. József lehetett-e az egyedüli gyilkos.

 

Kiskunlacházán nem hisznek a rendőrségnek

 

"Merre laknak itt a romák?" - kérdezem tőlük.

"Ott, arra hátul."

"És tudnának mondani egy cigány embert, aki nagy tiszteletnek örvend, és lehet vele értelmesen beszélgetni."

"Nincs itt olyan!"

"Valaki, aki régen benne volt a kisebbségi önkormányzatban?"

"Menjenek Sz. Józsefhez. Bent a boltban megkérdezem, hol lakik pontosan."

A boltosok is segítőkészek, bár lesújtó véleményük van a romákról.

"Akkor tudná, mi van itt, ha itt dolgozna" - mondja egyikük.

"Szokott itt balhé lenni?"

"Nem, a főnök egy nagy darab ember, nem fél tőlük, helyre teszi őket."

Sz. Józsefet nem találjuk otthon. A bejárati ajtó előtt, az árnyékban fél tucat kisgyerek, két kamaszodó fiú és egy férfi álldogál, aki csak látogatóba jött. Senki nem hajlandó beszélgetni velünk.

"Megnézhetjük azért a lovaikat?" - próbálkozunk kerülő úton.

"Meg."

 

Image

 

"Hát maguk meg mit keresnek itt, ez itt magánterület!" - ripakodik ránk egy nő hátul az udvarban.

Magyarázkodásba kezdünk, de nem hatja meg. Ő megfogadta, nem áll szóba újságírókkal, mert a múltkor is itt voltak a tévések, aztán a gyerek lyukas cipőjét filmezték, hogy ők micsoda körülmények között élnek.

"Változott valami, mióta letartóztatták a srácot, akit gyilkossággal vádolnak."

"Semmi."

És sorolni kezdi sérelmeit. "Azt a kisgyereket is rákényszerítették, hogy adjon DNS-mintát!" - mondja végül felháborodva.

Nekünk pedig ekkor esett le a tantusz, hová csöppentünk, és már nem csodálkozunk a barátságtalan fogadtatáson, amilyennel romák között még sosem találkoztunk.

A gyerekek lassan elkezdenek cigányul beszélni, és röhögnek rajtunk. Egy kicsit hagyjuk magunkat alázni, az szokott működni, de most még ez sem.

"Most mit röhögtök?"

"Meg kell tanulni cigányul - mondja az asszony, aki egyébként nem roma. - Amikor idejöttem egy szót sem tudtam, és pár hónap alatt megtanultam."

"Akkor költözzek ide nyelvtanfolyamra?"

"Hát, ha eltartasz bennünket" - válaszolja nevetve a legnagyobb fiú.

Mi meg elköszönünk.

Magyar se szereti, ha lyukas cipőjét fotózzák

Mielőtt felszállnánk a pesti buszra, a megállóval szemben betérünk még egy kocsmába, de az kong az ürességtől. Egyszer csak belép egy vendég. Olyan, mintha egyenesen az aszfalt fölött remegő levegőből vált volna ki. Egyik cipőjének talpát narancssárga műanyagdarab rögzítí a felsőrészhez. Nem engedi lefényképezni.

Viszont leírhatatlanul trágár kéményseprő-verseket tud, ugyanis az volt a szakmája. Hatvan fölött jár, de még mindig könnyedén fel tud állni törökülésből, sőt, úgy is meg tudja csinálni, hogy a homlokán egyensúlyoz egy poharat, de ehhez a mutatványhoz még nem ivott eleget.

 

Kiskunlacházán nem hisznek a rendőrségnek

 

A kocsmárosné itt is 80 százalékra teszi azon vendégek arányát, akik nem hiszik, hogy P. József az egyedüli tettes. Nem ez volt a törzshelye, itt csak cigit szokott venni, meséli. A Filléresbe kellene átmennünk, ott szokott üldögélni. Ő csak annyit tud róla mondani, nehéz sorsú, de nagyon rendes gyerek volt, az anyját kísérgette mindig az orvoshoz.

"Nem ilyennek ismertük" - mondja összegzően.

"A kéjgyilkosoknál így szokott lenni. Nem?"

"Igen, van, aki azt gondolja, hogy kettős személyiség" - válaszolja, de ő nehezen tudja elképzelni.

 

C-PRESS - Hírszerző

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Tanító pofonok - Így ne legyél ezotroll
  Ne aggódj, nem Makarenkó előtt akarok főt hajtani! Sallert sem ígérek senkinek, még annak sem aki egyébként megérdemelné, mert mi van, ha mégsem az a legjobb megoldás? A tanító pofon ugyanis létezik, de én nem helyeslem. Ettől ő még köszöni szépen jól van. Sőt, a sok ezónyálon csúszó spiricsiga még kiemelt figyelmével eteti is a pofonosztókat. Bocs, én nem állok be a sorba. Nem kérem a pofont és oda állok amellé, aki a pofont kapja. Elterjedt egy eléggé idealista, félre...
  image
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-06-20
  Ma érzékenyebbek leszünk a megszokottnál, ezért könnyebben megsértődünk. Vigyázzunk jobban egymás lelkére, mert a ma ejtett sebek nehezebben gyógyulnak. Ne ma provokáljunk veszekedéseket! Ma érzékenyebb a gyomor területe, ne végezzünk operációkat ezen a területen! A gyomorproblémák, emésztési problémák gyakran javulnak, ha néhány napig csak zöldségfélét fogyasztunk. A gyümölcskúrák nem túl jók, hiszen savasítanak.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-06-19
  Ma érzékeny hangulatban leszünk, mindent a szívünkre veszünk. Akár ok nélkül is megsértődünk. A békülés nehéz lesz, inkább duzzogva vonulunk félre. Nincsenek ínyünkre az új helyzetek, új arcok. Ma azt tapasztalhatjuk, hogy felszaporodik a víz szervezetünkben. Néhány kilóval többet mutat a mérleg, de nem kell pánikba esnünk, hiszen ez nem valódi súlygyarapodás. Megtehetjük, hogy csalánteát iszunk, - kúraszerűen ? hat héten keresztül.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-06-18
  Ma már nyugodtabb hangulatban leszünk, - nyoma sincs már bennünk a tegnapi feszültségnek. Türelmesen dolgozunk, és az sem ráz meg nagyon, ha sok munkával kell megbirkóznunk. Ma érzéki hangulatban leszünk, így minden olyan szépségápolási praktikát élvezünk, amely egyben kellemes is. Jó ötlet egy finom masszázs, s ha már masszíroztatunk, akkor kérjük meg a masszőrt, hogy tápláló krémmel végezze a műveletet!
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-06-17
  Ma már lassabbak leszünk, eltűnik a tettre készség. Több időre van szükségünk a munkahelyi teendőkhöz, lassabban érünk be reggel. Érdemes korábban kelnünk, hogy mégis mindenre legyen idő. A mai nap egészségügyi problémája a fogak érzékenysége lehet. A fogfájás, rosszindulatú gócok sok más problémának lehetnek előidézői a szervezetben. Gyulladásos folyamatok, hajhullás alakulhatnak ki következményképpen.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek