Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kolompár Orbán: nagyon sok cigány lesz kénytelen útra kelni lakóhelyéről
2009-07-03 12:22
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kolompár Orbán: nagyon sok cigány lesz kénytelen útra kelni lakóhelyérőlKolompár Orbán a magyarországi cigányság egyik meghatározó alakja. Pártja - a Roma Összefogás - az európai parlamenti választásokon nem tudott komoly sikert elérni, még annak ellenére sem, hogy saját becslésük szerint mintegy fél millió roma szavazó él az országban.

 

 

 

A társadalom más területein sem dicsekedhet - az ugyancsak Kolompár Orbán által elnökölt - Országos Cigány Önkormányzat komoly, egységes fellépéssel, az okokról is beszélt az elnök a STOPnak, és kommentálta a Magyar Gárda éppen interjúnkkal egy időben történt feloszlatását is.

 

STOP: A legaktuálisabb kérdés: mit szól a Magyar Gárda feloszlatásához?

Kolompár Orbán: Üdvözlöm a független bíróság döntését, jó tudni, hogy Magyarország ismét bebizonyította, erős demokráciában él, és ha nagy a veszély, ami ezt fenyegeti, akkor számíthat mindazokra - legyenek akár rendőrök, akár bírók, vagy ügyészek - akik képesek a demokráciát saját keretei között megvédeni. Ezekben a felemelő órákban nem szabad megfeledkeznünk azokról a szervezetekről sem, amelyek az elmúlt időszakban folyamatosan felemelték a hangjukat a Gárda - már önmagában is fenyegető - léte ellen, köszönet nekik és vezetőiknek.

- Folyatassuk egy sokkal kellemetlenebb kérdéssel, minden híradás - de még a saját honlapjuk is - arról tanúskodik, hogy egyre nagyobb és nagyobb a széthúzás a roma társadalmon belül. Miért nem képesek összefogni?

- Amikor 2005-ben létrehoztuk az első roma pártot, ezzel együtt járt az az igény is, hogy itt az ideje végre megfogalmazni mindazokat a célokat, amelyek egységesítik a romák közösségét, mert tudtuk, hogy csak így lehetünk komoly belpolitikai erő. Láttuk a rendszerváltás óta eltelt idő negatív hozadékát, ebben a két évtizedben a cigányság ugyan úgy széttagozódott, mint a többségi társadalom. Ezt tovább súlyosbította, hogy a pártokon belül, amelyekhez a romák csatlakoztak - ki ide, ki oda -, nem tudtak meghatározó szerephez jutni, de ha nem is meghatározóhoz, még az elvárhatóhoz sem, amit pedig számarányuk indokolt volna. Ennek ellenére a cigányok a mai napig ott vannak a pártokban, és ez nem tette eddig lehetővé, hogy a roma társadalom összefogjon, és a lehetőségeit kihasználva, bele tudjon szólni az ország politikai alakításába.

- Mennyi roma él ma az országban?

 

- Felmérések szerint valahol a nyolcszázezer és egymillió közé tehető a számarányunk. Ha azonban a szavazóképesek számát nézzük, négy-ötszázezer, ez majdnem annyi, mint akár a Jobbik, akár az MSZP által begyűjtött voksok száma az EP választáson, ez a szám egy közepes részvétellel lezajló országgyűlési választáson, akár tíz százalékos bejutást is eredményezhetne.

- Akkor végképen nem értem, miért nincsenek még ott a parlamentben?

- Azért, mert az egyes pártok tudatosan megosztanak bennünket.

- Megosztani csak azokat lehet, akik hagyják.

- Az elmúlt két évtizedben, szinte valamennyi nagy párt talált magának egy-egy - nem tudom másként mondani - "díszcigányt", akiknek az volt a feladatuk, hogy az előbb említett, közel félmilliós szavazóbázisból szakítson ki nekik valamennyit. Nyilvánvalóan jól tudták ezek a pártok, hogy teljes körű szavazatmaximalizálást lehetetlen a romák körében elérni, így megelégedtek azzal, amit az az egy-két ember hozott, a néhány száztól a néhány ezer szavazatig, tehát ezek a cigányok "kilízingelték" a romák egy-egy kisebb csoportját, tették ezt annak ellenére, hogy jól tudták, a pártok szinte semmit nem tartanak be azokból az ígéretekből, amiket a kampányidőszakban hangoztatnak. Ennek köszönhető, hogy mint említettem, 2005-ben sikeresen létrehoztuk a saját pártunkat, hiszen a romák egyre inkább látják a kiszolgáltatottságukat, kezdenek tisztába lenni saját értékeikkel. A mostani EP-választásra megháromszoroztuk a ránk szavazók számát, ez sem sok, de azért a tendencia bíztató. Az emberek lassan kezdik felismerni a saját gazdasági és politikai érdekeiket. Rá kell ébrednie minden roma politikusnak, hogy a roma társadalom összekovácsolása azért fontos, hogy végre ne egy szétesett, megosztott, nagyon rossz fényben feltüntetett közösség legyen. Nos, ez az a cél, amiért a roma ügyet a pártérdekek elé kell helyezni, és majd, amikor a társadalmi palettán végre összefogva elfoglaltuk önerőnkből a minket megillető helyet, akkor - és csak akkor - kell szövetségre lépnünk másokkal, de ez még messze van. Be kell látniuk a cigányoknak, hogy vagy változtatunk, vagy tovább romlik a helyzet.

 

C-PRESS - STOP!

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek