Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A "cigánykérdés" és a Fidesz
2009-07-02 13:26
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A "cigánykérdés" és a FideszA Jobbik sikerét mindenekelőtt annak köszönheti, hogy politikájának középpontjába az etnikai gyűlöletkeltést állította. Erre 1939-ben volt példa utoljára Magyarországon. A Fidesz kénytelen átszámolni politikai kalkulációit; ismét kétfrontos harcra kényszerül. Ha egyedül akar alkotmányozó többséget, akkor mondandóját meg kell fogalmaznia a szélsőjobboldali szavazók számára érthető nyelven is.

 

 

 

Olyan várakozásokat kell keltenie a cigányok iránti éles ellenszenvüket nyíltan kifejező Jobbik szavazóiban, amilyeneket feltehetően nem akar.

 

A szerző szociológus

 

Nem kétséges, kormányra jutása esetén a Fidesz ismét drasztikusan átcsoportosítja a jóléti jövedelmeket a középrétegeknek kedvezve; durva, fegyelmező feltételekhez köti a legszegényebbek segélyezését; felszámolja vagy megalázó szegénypolitikává változtatja a gyermekszegénység elleni programot, nyíltan vagy kimondatlanul, de szakít az integrációs oktatáspolitikával, felszámolja, vagy felpuhítja a deszegregációs jogszabályokat, oktatáspolitikai krédóját rendpárti elemekkel egészíti ki. Esetleg szigorítja a büntetési tételeket, és eljátszik a büntethetőségi korhatár csökkentésének gondolatával. De mindez a Jobbik-szavazók megnyeréséhez kevés; őket csak nyílt cigányellenes üzenetekkel lehet elcsábítani.

 

Csakhogy amit a szélsőjobboldali párt szavazói "cigánykérdésnek" gondolnak, az jórészt nem az, hanem olyan problémahalmaz, amelyre egyetlen politikai erő sem találja a választ. A munkapiacon feleslegessé vált százezreknek csak kisebb része roma, sőt az alacsony iskolázottságú inaktívak többsége sem az, a szegények többsége sem, és a tartós mélyszegénységben élőknek is legfeljebb a fele. A megállíthatatlanul erősödő közoktatási szegregáció és a falusi gettóiskolák növekvő száma is csak tünete a közoktatás nagyfokú egyenlőtlenségének, a korai iskolai szelekciónak.

 

Az elmúlt hét év deszegregációs oktatáspolitikájának kudarca is a tüneti kezelés hatástalanságát bizonyítja: a jelenlegi önkormányzati és intézményi keretek csak eseti esélykiegyenlítő projektekre adnak lehetőséget, az alapvető trendek megfordítására nem. De a falusi, kistérségi gettósodásnak sem egyszerűen a romák ottani arányának növekedése a fő oka, hanem az, hogy a helyben élő középosztálybeli családok kiszervezik az életüket az adott térségből, máshová járatják gyerekeiket, máshol lévő intézmények szolgáltatásait veszik igénybe, és ellenérdekeltté válnak abban, hogy lakóhelyükön jó színvonalú iskolák és szolgáltatások legyenek.

 

A kormányzásra készülő pártok ígéreteinek nemcsak a források szűkössége szab határt, de a társadalompolitikai mozgástér is. Az alacsony foglalkoztatottságot a képzetlen rétegek kirívóan rossz munkapiaci helyzete teszi különösen súlyossá. A csak nyolc általánost végzett aktív korú népességnek mindössze 28 százaléka dolgozik, szemben az EU-országok 47 százalékos átlagával. Az elmúlt másfél évtizedben csendes egyetértés volt a politikai élet mérvadó szereplői között abban, hogy ezt a réteget lehetetlen visszajuttatni a legális munkapiacra, ám a kedvezményes nyugdíjazás, a családtámogatási rendszerek, a közfoglalkoztatás, nem utolsósorban pedig a fekete- és szürkemunka bizonyos fokú tolerálása enyhíthetnek a munkapiactól reménytelenül távolra sodródott családok helyzetén.

 

Először a Fidesz-kormány kísérletezett munkateszttel a foglalkoztatási törvény szigorítása során, részben közcélú munkavégzéssel helyettesítve a tartós munkanélküliek segélyezését. A törvénymódosítás jottányit sem segítette az alacsony képzettségűek munkapiaci reintegrációját, ráadásul a közfoglalkoztatási programok is többe kerülnek az adófizetőnek, mint a segély.

 

A "monoki kezdeményezés" néven elhíresült modell a tartós munkanélküliek segélyezését kényszerű ingyenmunkához kötné. Ennek már kendőzetlen cigányellenes éle van: a polgármesteri petíciók, nyilatkozatok, szónoklatok a segély reményében megszült "stratégiai gyerek" koncepciójától a növekvő cigány népesség nemzetbiztonsági kockázatán keresztül a fenyegető "cigánybűnözésig" minden ismert és ócska sztereotípiát újrafogalmaztak. Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter pedig megértő volt és intézkedést ígért.

 

A kormányzati választ, az Út a munkához programot az ellenzéki pártok, az önkormányzati szövetségek és a Hírszerző publicistáinak, nyílt vagy csendes egyetértése fogadta. Tatai-Tóth András szocialista és Sió László fideszes oktatáspolitikusok együtt parentálták el az integrált oktatást, mondván, hogy nem lehet sikerre vinni a deszegregációt, ha egyszer azt nem akarja a "többség" - mármint az oktatási javak egyenlőtlen eloszlásának haszonélvezői. Az oktatáspolitikában még nem történt meg a cigányellenes retorikai fordulat, de egyre egyértelműbb utalásokat hallunk arra, hogy az iskolai erőszak terjedése az integrációs oktatáspolitika következménye. Az utcai rablásokért kizárólag a cigányokat felelőssé tévő miskolci rendőrfőkapitány védelmében már az összes párt helyi vezetői az utcára vonultak, a szocialista polgármesterrel és a Jobbikkal, a kormány pedig visszavonulót fújt.

 

Az eredmény június 7-én vált világossá: a társadalmi problémák "cigánykérdéssé" stilizálásának, az etnikai konfliktusok élezésének vagy akárcsak kijátszásának hasznát a szélsőjobboldal söpri be. A választók közel 15 százaléka - de az északkeleti megyék szavazóinak ötöde - a politikusok értésére adta, hogy nem kíván roma polgártársaival közös társadalmi térben élni, az izolációt pedig csendőrséggel kívánja biztosítani. Őket nem lehet néhány rendpárti fordulattal kifizetni, sem pedig vágyaikat valóra váltani.

 

A Fidesz nem ígérheti meg, hogy képes lesz enyhíteni a tartós munkanélküliek, az elmaradott régiók foglalkoztatási krízisén, de az is nyilvánvaló, hogy a munkateszt csak fokozza kirekesztésüket. Az integrációs oktatáspolitikát sem lehet mindenestül kidobni, mert ennek következményei messze túlmutatnak a közoktatási egyenlőtlenségek fokozódásán; a falusi iskolák "elcigányosodása" az elsődleges oka annak, hogy a kistérségi gettósodás folyamata gyorsabb, mint amit a romák, a tartós munkanélküliek térbeni koncentrációja indokolna. A "cigánybűnözés" kifejezés meggondolatlan használata is olyan bomba lehet, amely a fideszesek kezében robban.

 

A "cigányügyi agendát" a szélsőjobboldal diktálja; az ő szavazataikat vagy politikai partnerségüket a Fidesz csak radikális fordulattal lenne képes elnyerni. Ha középre húzódik, vállalnia kell a konfrontációt a várhatóan középerős szélsőjobboldali ellenzékkel. Csakhogy ehhez olyan inkluzív, a legszegényebb 600-700 ezer ember érdekeit is felvállaló, a "cigánykérdés" szótárát határozottan elvető társadalompolitikát kellene kidolgoznia, ami szemben áll eddigi krédójával. Ha még nem késő.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek