Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Villás Lajos kérdései dr. Répás József Kiskunlacháza polgármesteréhez
2009-07-02 09:31
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Villás Lajos kérdései dr. Répás József Kiskunlacháza polgármesteréhezTalálkozót kértem dr. Répás József Kiskunlacháza polgármesterétől. Jeleztem, hogy provokálni szeretném, és a találkozó ennek ellenére létre jött. Feltettem a kérdéseimet, és írásban azokra a mai napon választ is kaptam...Döntse el az olvasó, hogy a feltett kérdésekre számára a válasz kielégítő volt, vagy nem.

 

 

 

Egy azonban biztos. Kiskunlacházán elkezdődött valami, ami előbb, vagy utóbb a megbékéléshez fog vezetni. Igaz, ehhez mindkét félnek engedményeket kell tenni. Egyben azonban engedni nem szabad. Közösen kell fellépni mindenkivel szemben, aki nem hajlandó a közösségi normákat elfogadni. Mert a bűnnek nincs színe. Csak áldozatok, és elkövetők vannak...

 

1. Villás Lajos:  A Magyar gárda vonulásakor miért nem adott lehetőséget a felszólalásra Száva Vincének a Magyarországi Kisebbségek pártja vezetőjének és az illetékes rendőri vezetőnek?

 

Répás József : A tavaly novemberi Erőszak elleni demonstrációt nem nevezném a Magyar Gárda vonulásának. Ezen a rendezvényen felvonulhatott minden ember, aki együtt érzett velünk és egyet értett céljainkkal, aki úgy érezte ideje felszólalni az egyre brutálisabb mérteteket öltő erőszakhullám ellen. Száva Vince sem felszólalni nem kívánt a rendezvényen (nekem legalábbis nem jelezte), sem a menetben nem vett részt (Állítása ellenére). Az illetékes rendőri vezető sem kívánt felszólalni. Pedig meggyőződésem, hogy Kiskunlacháza lakossága örömmel vette volna, a cigányság képviselői is fellépnek az erőszak ellen.

 

2.  Villás Lajos:  Érez-e felelősséget azért, hogy a közhangulat három olyan ember ellen fordult, akik az eddig rendelkezésre álló adatok alapján az emberöléshez közük nem volt?

 

Répás József: Nem. Én soha nem említettem neveket a bűnténnyel kapcsolatban. Azt hiszem azt a kérdést, hogy miért egyből rájuk terelődött a gyanú, annak a három embernek kellene feltenni, akik gyanúba keveredtek.

 

3. Villás Lajos:  Milyen kommunikációs kapcsolatok jellemzik Kiskunlacháza cigány és magyar származású polgárait egymás köreiben?

 

Répás József: A kérdés értelmetlen, ezért nagyon nehéz rá válaszolni. Kiskunlacháza egy 9000 fős település. Vannak emberek, akik sűrűbben találkoznak cigányokkal, vannak, akik ritkábban. Akik sűrűbben találkoznak romákkal, azok nyilvánvalóan szóban kommunikálnak, esetleg telefonon keresztül. Akik ritkábban találkoznak egymással, azoknál gyakori, hogy kizárólag nonverbális kapcsolatot létesítenek.

 

4. Villás Lajos:  A csoportosan elkövetett rablás kísérlete kapcsán (ahol egy kislányt támadtak meg roma fiatalok), joggal háborodott fel minden jóérzésű ember. A fiatalkorú elkövetőkkel szemben a gyermekjóléti szolgálatok (pl. gyámügy) alkalmaztak-e óvó-védő intézkedést?

 

Répás József: Mivel a bűncselekmény elkövetőit a mai napig csak részben sikerült beazonosítani, erre a kérdésre jelen pillanatban nem tudok válaszolni. Tény, hogy a gyermekjóléti szolgálat munkatársai már korábban is jelezték, hogy probléma van egyes gyerekekkel és mindent meg is tettek a helyzet normalizálása érdekében. Azonban itt elsősorban a szülők felelőssége a meghatározó.

 

5. Villás Lajos: Hány oktatási intézmény van Kiskunlacházán és kb. mekkora lehet a roma tanulók aránya?

 Répás József: Kiskunlacházán 2 óvoda, 1 általános iskola 4 tagintézménnyel illetve egy szakközép-és szakközépiskola működik. A cigány tanulók aránya kb.:3-5%.

 

6.  Villás Lajos:  Van-e iskolarendszeren kívüli olyan programja az önkormányzatnak, amely a hátrányos helyzetű gyermek (roma, nem roma) részére hasznos elfoglaltságot, programot tartalmaz, melynek egyik legfontosabb célja egymás megismerése, és a közösségi normák betartására való felkészítés?

 

Répás József: Mivel Kiskunlacházán integrált oktatás folyik minden szinten, külön olyan programok indítását, amik egymás megismerését célozzák, feleslegesnek érzem. Hiszek abban, hogy igazán „lakva” lehet megismerni a másikat. Ehhez az integrált oktatás kitűnő terep. A közösségi normák betartására való felkészítés elsősorban a családon belül történik, kellene történnie. Egy gyermek azon keresztül tanulja meg, hogy egy társadalomban mi a kötelessége, hol vannak a határai, amit otthon lát. Mivel azonban úgy látom, sok családban ez nem a társadalmi normáknak megfelelően történik, elindítottunk egy programot roma és nem roma fiatalok részére, ahol egy három napos tréninggel egybekötött tanfolyamon vehetnek részt elsajátítva és megismerve az alapvető társadalmi értékeket és magatartási szabályokat.

 

7.  Villás Lajos: Hozzávetőlegesen kb. hány roma él Kiskunlacházán, és ezek közül hány emberrel van olyan probléma, amely veszélyt jelenthet a közrendre, közbiztonságra?

 

Répás József: Körülbelül 250-300 cigány származású ember él Kiskunlacházán. A pontos adatot nehéz lenne mondani, mivel tényleges népszámlálás nem készült. Ezek között van kb.: 4-5 család akinek magatartása nagyon sok kívánnivalót hagy maga után, különös tekintettel ezen családok tizenéves tagjaira.

 

8. Villás Lajos:  Ön azt nyilatkozta, hogy a segélyezést bizonyos magatartási szabályok betartásához kötné. Melyek ezek és van-e jogszabályi megalapozottságuk?

 

Répás József: Az általam elvárt magatartási normák meglehetősen hétköznapiak, és több évtizedes, évszázados szokásjogi megalapozottságuk van. Sajnálatos, hogy ezeket írásba kell foglalni, természetesnek kellene lennie, hogy ezeket minden állampolgár, és minden egyén, aki egy falu, város közösségéhez szeretne tartozni, betart.

Ezek a következők: A szülő kötelessége a gyermekét óvodába illetve a tankötelezettség időtartama alatt iskolába járatni. Egy szülő nevelje úgy a gyerekét, hogy be tudjon illeszkedni az oktatási intézmény házirendjébe. Azért, ha egy kiskorú meglopja, megveri és fenyegeti a társait, a szülő, a szülői minta a hibás. Ugyanezek a szabályok érvényesek a felnőttekre is. Aki a közösség bármely tagját fenyegeti, meglopja vagy rendszeresen inzultálja, ne számítson a közösség jóindulatára és támogatására.

 

9. Villás Lajos: Hogyan tiltaná meg este 20 óra után a fiatalkorúak közterületen való tartózkodását?

 

Répás József: Az ellenőrzés az arra hivatott szervek részéről csak egy módszer. De az alapvető megoldás, ha a szülők megértik, hogy 14 év alatti gyereknek semmi keresnivalója este 8 óra után az utcán. Szülői felügyelet mellett továbbra is tartózkodhatnak kiskorúak közterületen, de meggyőződésem, hogy 14 év alatti gyermeknek az esti órákban otthon a helye. Az utca nem tud a társadalom számára hasznos embereket nevelni, az utca csak bűnözőket nevel.

 

10.  Villás Lajos: Helyi szintű szabályozással és a rendőrség fokozott ellenőrzése mellett. Történt-e az Önkormányzat részéről intézkedés a tekintetben, hogy a vendéglátó ipari egységekben 14 év alatti személyek tartózkodtak az esti órákban és őket szeszesitallal szolgálták ott ki.

Nem tudom, melyik esetre gondol.

 

11.  Villás Lajos: Mi az igazság a tekintetben, hogy Ön nem fogadta a Roma Sajtóközpont képviselőjét?

 

Répás József: Semmi. Soha nem keresett senki a Roma sajtóközpontból. Én eddig mindenkit, aki jelezte, hogy szeretne velem találkozni, fogadtam. Olyanra viszont volt példa, hogy roma vezetők nem voltak hajlandók leülni velem, beszélni a problémákról. Idén januárban egy eddig példa nélkül álló roma-magyar kerekasztalt szerveztünk községünkbe, ahova a parlamenti pártok képviselőit, az önkormányzati szervezetek vezetőit, és roma érdekképviseleti szervezetek képviselőit is meghívtuk. Sajnálatomra a meghívást sem Kolompár Orbán sem Farkas Flórián nem fogadta el. Itt kell megemlíteni, hogy a rendezvényen nem képviseltette magát Kállai Ernő kisebbségi ombudsman, illetve sem az MSZP, sem az SZDSZ képviselője.

 

12.  Villás Lajos: Milyen lehetőséget lát arra, hogy rövid távon rendezni lehessen a magyar – cigány kapcsolatokat, hogy létre jöjjön egy Ön által is konszolidáltnak értékelhető békés helyzet?

 

Répás József: Azt gondolom, hogy először is hiteles cigány vezetőket kell választani, akik erkölcsi és morális értelemben is megfelelő, alkalmas emberek, nem pedig megélhetési politikusok. Olyan emberek akik mernek őszintén és nyíltan beszélni a problémákról, feszültségekről, akik nem rasszistáznak és fasisztáznak le rögtön valakit, csak mert nyíltan beszél a meglévő problémákról, negatív jelenségekről, és aki kiadja a társadalmi normákat, és beilleszkedjen a többségi társadalomba.  tudnak és akarnak is tenni azért, hogy a cigány társadalom minden tagja elfogadja

 

 

Villás Lajos - 2009. június 29.

 

C-PRESS

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-07-11
  Ma bizonytalanabb, szórakozottabb hangulatban leszünk, a munka sem megy úgy, ahogyan máskor. Több útmutatást igényelhetünk a főnökünktől. Ha nem értünk valamit, akkor kérdezzünk rá, de ne zaklassuk feleslegesen! Ma a káposzta vagy a spenót nagyon fontos vitaminokkal láthatja el szervezetünket. A káposzta segíthet a zsírégetésben is, ha sokat fogyasztunk belőle, akkor könnyebben fogyhatunk néhány kilót.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-07-10
  Érzékeny hangulatban leszünk, a romantika mindennél fontosabb számunkra. Örülünk a közös programoknak, kedvesünkkel. A munka már nem megy ennyire jól, teljes egészében képtelenek lehetünk az odafigyelésre. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen például a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is ehetjük. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén gazdagok ásványi anyagokban. Töltsük fel vitaminkészleteinket!
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Csütörtöki HarmoNet horoszkóp 2020-07-09
  Ma fontosak lesznek az érzelmek, szívesen törődünk idős családtagjainkkal. Ha nem tudjuk őket meglátogatni, akkor legalább hívjuk fel őket! A nap kiválóan alkalmas a fotózásra, vagy festegetésre. Ma figyeljünk jobban, ha éppen fogyókúrázunk! A szénhidrátok sokkal jobban beépülnek szervezetünkbe, így könnyen kaphatjuk magunkat azon, hogy híztunk egy-két kilót. A legjobb, ha ma egyáltalán nem eszünk kenyeret, vagy péksüteményt.
 • Szerdai HarmoNet horoszkóp 2020-07-08
  Ma érzékeny, befelé forduló hangulatban leszünk, - nincs kedvünk a nagy társasághoz. Inkább otthon maradnánk, és hódolnánk a kedvteléseinknek. Csendes elmélyült tevékenységekre kiváló a nap. Ma vigyázzunk jobban a lábainkra, érzékenyebbek lesznek, mint máskor. Ha nem feltétlenül szükséges, akkor ne erőltessük a lábainkat szoros, vagy túlságosan magas sarkú cipőkbe. A legjobb, ha azt a cipőnket vesszük fel, amelyik a legkényelmesebb.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek