Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
"Csodabogárként kezelnek" - mondja Halmajugra roma polgármestere *** Új nevet kaphat a Nyugati tér egy része *** Farkas Franciska: nem minden cigány vagyok, hanem egy ember *** JÁRVÁNY A CIGÁNYSORON *** Leltárt készített a kormány a szórakoztatóipar megsegítéséről *** "Arra kellenek a cigányok, hogy uniós milliárdokat hívhassanak le" - vélik civilek *** Beoltották Farkas Flóriánt, aki szerint a cigányság aggódik a balliberálisok miatt *** Az előítélet csak a megismerésig tart *** "Miért csak egy szkafanderben lehet teljes értékű egy cigány származású ember?" *** Hazánkban is, növekedett a cigányokkal szembeni kirekesztés és előítéletesség *** Drámai a helyzet: oltást a cigányoknak, cigányok, oltakozzatok! *** Koronavírus a szegregátumokban: sajnos a cigányság egyedül van a bajban! *** A cigányok hatszáz éve érkeztek meg a Kárpát-medencébe *** 30 millió forintos rendkívüli támogatás *** Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Egy utolsó esélyt ad az EU-nak a Jobbik
2009-06-01 17:07
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Egy utolsó esélyt ad az EU-nak a JobbikA legtöbb közvélemény-kutatás szerint az Európai Parlamentbe jutásra leginkább esélyes kispárt a Jobbik, amely eddig elsősorban a cigánybűnözés kifejezés használatáról és a Magyar Gárdáról volt ismert. Az uniót bürokratikusnak és korruptnak tartó párt EP-listavezetője, Morvai Krisztina szerint ki kell mondani, hogy Magyarország vagy egyenrangú tagállama lesz az uniónak vagy ki kell onnan lépni.

 

 

 

Azért jó dolog is van szerinte az unióban: a biztonságos gyerekjátszóterek.

 

2002-ben a Fidesz veresége után három történelem szakos egyetemista arról beszélt, hogy szükség lenne egy új, radikális jobboldali pártra - 2009-re ebből egy olyan párt lett, aminek a közvélemény-kutatások szerint minden esélye megvan arra, hogy képviselőt küldjön az Európai Parlamentbe.

 

Hét év alatt azonban jó néhány fordulat történt. A Vona Gábor, Kovács Dávid és Szabó Gábor által alapított Jobboldali Ifjúsági Közösség eredetileg a MIÉP által üresen hagyott területet akarta betölteni a radikális oldalon. 2003 végén alakultak párttá, ekkor vették fel a Jobbik Magyarországért Mozgalom nevet.

 

Az SZDSZ-t mindvégig politikai ellenfelüknek tartották "szélsőségesen liberális" nézeteik miatt, a Fidesszel és a MIÉP-pel azonban változó volt a viszony. Eleinte bírálták a MIÉP-et is, a 2006-os önkormányzati választáson mégis együtt indultak MIÉP-Jobbik Harmadik Út néven. A Fidesszel épp ellenkezőleg alakult a viszony: eleinte együttműködtek bizonyos kérdésekben, később azonban támadták a Fideszt, a mostani kampányban pedig már egyértelmű a szembenállás. Orbán Viktor is kijelentette a Heti Válasznak adott május végi interjújában, hogy a Jobbikot tartja politikai ellenfélnek.

 

A Jobbik eleinte kisebb akcióiról, például a 2003-as karácsonyi keresztállításról volt ismert, az országos ismertséget azonban kis túlzással egyetlen szó hozta meg: 2006-ban elkezdték használni a rendszerváltás előtt alkalmazott cigánybűnözés kifejezést.

 

Európai Parlamenti programjukban részletesen leírják, hogy mit értenek ez alatt: szerintük létezik a bűnözésnek egy sajátos, a többségi társadalomhoz tartozók bűnelkövetésétől jellegében és arányaiban eltérő formája, a cigánybűnözés. A Jobbik szerint ez nem jelenti a cigányság kollektív megbélyegzését, mert ennek nem genetikai, hanem szocio-kulturális okai vannak. A kifejezéssel ugyanakkor azóta tartó éles vitákat provokált a párt, mely ezért sokak szerint rasszista és gyűlöletkeltő, amiért az Országos Cigány Önkormányzat tüntetést is tartott 2007 februárjában a Jobbik székházánál.

 

Tovább fokozódott a feszültség a Jobbik körül, amikor elnöke, Vona Gábor megalakította a Magyar Gárdát. A hivatalosan hagyományőrző kulturális egyesületként működő gárda a médiába elsősorban felvonulásaival került be, 2008 decemberében a bíróság ki is mondta a feloszlatását. Mivel azonban hivatalosan ez csak a Magyar Gárda Kulturális Egyesületre vonatkozik, a Magyar Gárda Mozgalom, vagyis a ténylegesen létező és tevékenykedő szervezet továbbra is működik.

 

Bár a Jobbik alapvetően megosztó párt, volt olyan akciójuk, mely szinte osztatlan elismerést aratott a közvéleményben. 2008 decemberében a ferencvárosi önkormányzati választáson Novák Előd, a jobbikos küldött számos szabálytalanságot tárt fel, így neki köszönhetően kiderült, szinte több párt is a tilosba tévedt a voksoláson.

 

A Jobbiknak van a legnagyobb esélye a kispártok közül, hogy képviselőt küldhessen az EP-be a Szonda Ipsos adatai szerint. A Medián felmérései szerint hónapok óta 4 százalék a Jobbik támogatottsági eredménye a biztos szavazók körében, a kutatóintézet szerint azonban a kis pártoknál jellemző, hogy jobban teljesítenek az előzetes adatoknál. Könnyen lehet, hogy a mostani eredményt akarják ugródeszkának használni a 2010-es választásokhoz - Morvai Krisztina, a Jobbik listavezetője az [origo]-nak azt mondta, a mostani program és a 2010-es kampányprogramjuk között mindenképpen van hasonlóság.

A programban kifejtik, hogy az EU antidemokratikus, korrupt és bürokratikus, és szerintük nem igaz az, hogy az EU-nak jelenlegi formájában nincs alternatívája. A Jobbik szerint a legfőbb magyar külpolitikai cél védőhatalmi státuszt elfogadtatni a határon túli magyar közösség számára. A gazdaságpolitikával kapcsolatban elsődlegesnek tartják, hogy propagandát folytassanak Brüsszelben a neoliberális gazdaságpolitika ellen, valamint azért, hogy elengedjék a magyar államadósságot. A Jobbik felülvizsgálná Magyarország csatlakozási szerződését, nem tennék lehetővé, hogy 2011-től külföldiek is vásárolhassanak részesedét a magyar termőföldben és a magyar gazdáknak adott támogatást is azonnal megemelnék.

 

"Ezt a gyalázatos alkut visszacsináljuk" - interjú Morvai Krisztinával, a Jobbik listavezetőjével:

 

2004-ben nem indult a Jobbik az EP-választáson, hogy így tiltakozzon Magyarország uniós tagsága ellen. Most miért indultak mégis, meggondolták magukat az EU-val kapcsolatban?

 

- Először is hadd tisztázzuk azt, hogy én nem vagyok tagja a Jobbiknak. Vona Gábor úgy kért fel az listavezetői posztra egy évvel ezelőtt, hogy maradjak ugyanaz a szenvedélyes civil jogvédő, aki voltam. Pártügyekben nem nagyon tudok nyilatkozni, de azt tudom, hogy van egy olyan elképzelés, hogy ha már egyszer európai uniós tagok lettünk, amivel sokan nem értettünk egyet, akkor már próbáljuk ki, milyen az, ha az unióban magyar érdekeket képviselnek és nem idegen érdekekhez dörgölőznek. Olyan sorskérdésekről lesz szó, mint a termőföld kérdése, a gazdáknak nyújtott támogatás, piacvédelem, úgyhogy ha nem lesz ott kemény magyar képviselet, akkor Magyarország véglegesen egy kiszolgáltatott, elszegényedett gyarmat sorsára fog jutni.

 

A Jobbik élesen támadja az EU-t, mert korrupt, túl bürokratikus és antidemokratikus. Mégis, ha egy képviselőjük bejut az EP-be, egy jól fizető uniós állás várja. Ön szerint ez nem ellentmondásos?

 

- Remélem nem veszik rossz néven az olvasók, de jól képzett, 46 éves jogászként pontosan látom, hogy a volt évfolyamtársaim az irodáikban lényegesen kényelmesebb életet élnek, mint az EU-képviselők és nem viszik nap mint nap vásárra a bőrüket. Főleg, akik nemzetközi területen dolgoznak, többet keresnek, mint egy EP-képviselő. Tehát bármennyire bosszantó is ez egy ápoló vagy egy pedagógus számára, akik a megélhetési költségeiket is éppen megkeresik, de a fizetés nem jelentene számomra akkora vonzerőt. Viszont most egy történelmi pillanat jött el az igazságosság történetében, amikor összeomlott a végtelenül igazságtalan, pénzügyi manipulációkra alapuló rendszer, és több millió embert maga alá temetett. Itt az ideje, hogy az igazság erői összefogjanak.

 

Pontosan kik az igazság erői? A Heti Válasznak adott interjúban is azt mondta, felvette a kapcsolatot olyanokkal, akik aggódva figyelik a magyarországi helyzetet, és akikkel együttműködnének az EP-ben. Kik ők?

 

- Nem szeretném egyelőre megnevezni őket, mert megjelenik a nemzetközi sajtóban egy csomó gyalázkodó cikk, ami alsó hangon nácinak, meg fasisztának bélyegez engem is, meg a Jobbikot is, úgyhogy én nem akarok nyugati-európai pártokat meg politikusokat olyan helyzetbe hozni, hogy szégyenkezniük kelljen amiatt, hogy velem egyáltalán szóba álltak.

 

Tehát Ön szerint szégyen szóba állni a Jobbikkal?

 

- Hát, amilyen kampányt folytat a nemzetközi sajtót, úgy tűnik, hogy igen. Bár inkább csak folytatott, amíg adtam nekik interjút. Érdekes, hogy ahogy bejelentettem, hogy nem adok több interjút, sőt még meg is mondtam, hogy be fogom perelni azokat, akik rágalmaznak, a Telegraphban rögtön egy kellemes cikk jelent meg rólam. De mindegy, ezt a hátralévő néhány napot kibírjuk már valahogy. Lényeg, hogy folyamatosan keressük, és meg is találjuk a szövetségeseinket, és ha bekerülünk, márpedig be fogunk kerülni, egy vagy több szövetségesünk lesz az EP-ben.

 

És ott mit tud ön és pártja segíteni Magyarországnak?

 

- Nagyon sok mindent. Ki kell állni és kimondani, hogy nem adjuk a termőföldünket. Hogy ezt a gyalázatos alkut visszacsináljuk. 2011-re palesztinokat kellene csinálni saját hazánkból és fel kellene kínálni külföldieknek megvételre a termőföldünket. Ez gyarmatosítás, ebbe nem lehet belemenni. Sarkunkra kell állni és azt mondani, hogy nem csináljuk. Ugyanígy, 2013-ban jönne el az a pillanat, amikor a magyar gazdák ugyanakkora támogatást kapnának, mint a külföldi riválisaik. Ez gyalázat, és azok neveznek minket szélsőségesnek, akik belementek abba, hogy a magyar mezőgazdaságot lenullázzák, többek között ezzel, hogy kapjon a magyar gazda negyedannyit, mint a külföldi gazdák. Ezt most azonnal meg kell szüntetni, és nem 2013-ban, amikor már egyáltalán nem lesz magyar gazdaság, hanem most és ki kell mondani, hogy vagy egyenrangú tagállamai leszünk az uniónak vagy ki kell onnan lépni.

 

A mezőgazdasági az egyik legerősebb lobbi az unión belül, a közös költségvetés közel fele ehhez kapcsolódó tételekre megy. Hogyan tudnak szembeszállni egy ilyen erős érdekcsoporttal?

 

- Úgy, hogy azt mondjuk, hogy nem adjuk a földünket és kész. Ez a mi hazánk, nem fektethetnek minket két vállra. Vagy akkor ki kell lépni az unióból. Ráadásul a német és osztrák gazdáknak is ugyanaz az érdeke, hogy lokálissá váljon a világ, a multinacionális nagytőke pedig ne nyomja el őket, ne nyomják le az árakat, ne rontsák a minőséget, amivel tönkremegy a gazdák üzlete. Nem annyira állnak távol az érdekek, csak van egy elit, egyébként nemcsak Magyarországon, ami nem igazán az emberek többségének érdekeit képviseli.

 

A Jobbik tehát úgy tekinti ezt, mint utolsó próbálkozást, vagyis ha nem valósulnak meg a céljaik, akkor azt akarják, hogy Magyarország lépjen ki az EU-ból?

 

- Egyelőre nincs a Jobbiknak hivatalos álláspontja erről, de az én személyes véleményen az, hogy igen, akkor ki kell lépni. Olyan áron nem szabad bennmaradni az unióban, hogy palesztinok legyünk, hogy elveszítsük a földünket, tönkremenjen a gazdaságunk, szolgává váljanak a magyar emberek, hát akkor isten ments.

 

Mégis, tud mondani olyan konkrét dolgot, ami jó Magyarországnak az uniós tagságban?

 

- Mondok egyet most azonnal, ami minden kontroll nélkül eszembe jut: gyerekjátszóterek. Nekem a biztonság a mániám háromgyerekes anyakánt, ráadásul gyerekek jogaival is foglalkoztam sokat. Mi egy fatalista ország vagyunk, meg vagyunk győződve arról, hogy minket soha nem érhet baleset és a gyerekeinkkel se. Ehhez képest meg lehet nézni, hogy egy hétvégén hány tragédia történik. Sokan haragudtak ezért is, hogy az EU beleszól, hogy a játszótérre hány téglát kell letenni, meg a hinta lánca milyen vastag kell, hogy legyen - én ennek nagyon örülök. Ezzel gyerekéleteket és gyerekek testi épségét lehet óvni, és nem arról szól, hogy a multiérdekeket szolgáljunk ki. Magyarország szempontjából ez előremutató, és tegyünk a szívünkre a kezünket, akármilyen nemzeti érzelmű is vagyok, be kell ismerni, hogy enélkül a parancs nélkül ezt nem tettük volna meg.

 

És a magyar EP-képviselők értek el valami elismerésre méltót az 2004 óta?

 

- Amióta Tőkés László ott van az EP-ben, Gál Kingával és Becsey Zsolttal együtt tettek lépéseket a magyar autonómia ügyében. Sajnos ott még nem tartunk, hogy magyar kérdés lenne az EU-ban, kisebbségi kérdésként kezelik, egy sorban a török vendégmunkásokkal. Nem látják át, mi az, hogy Trianon, mi az, hogy elcsatolt területek, miért kell autonómia, de legalább vannak magyar képviselők, akik tettek komoly erőfeszítéseket és ezért elismerés illeti őket.

 

C-PRESS - Origo

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2021.szeptember 18-tól 24-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2021-09-18
  Ma nem tudunk figyelni a munkánkra, sokszor elkalandoznak a gondolataink. Ábrándozunk, szerelmes hangulatban lehetünk. Hívjuk fel kedvesünket napközben, vagy barátainkkal is felvehetjük a kapcsolatot. Ma értékes tápanyagokat fogyaszthatunk, ilyen a spenót. Ezt nemcsak a megszokott módon, hanem akár palacsintával is fogyaszthatjuk. A káposztafélék is sorra kerülhetnek, amelyek szintén nagyon gazdagok ásványi anyagokban.
 • Heti szexhoroszkóp 2021.szeptember 17-től 23-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2021-09-17
  Ma örömmel ápoljuk baráti kapcsolatainkat, szívesen szervezünk találkozókat. Kedvünkre vannak a nagy beszélgetések és az intellektuális jellegű programok. Menjünk el egy érdekes kiállításra! Vigyázzunk ma jobban a lábszárunkra, jobban tesszük, ha kényelmes cipőt veszünk fel, semmiképpen sem jó választás a magas sarkú, vagy túlságosan szoros lábbeli. Különösen akkor figyeljünk erre, ha egyébként visszeres problémáink is vannak.
 • Heti anya és gyermek horoszkóp 2021.szeptember 16-tól 22-ig
  Az anya-gyermek kapcsolatban nagyon fontos az érzelmi visszajelzés, mégpedig a gyermek részéről is.
 

Bulvár hírek

Sport hírek