Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Csak a rohammunka ért véget
2009-05-29 13:10
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Csak a rohammunka ért végetFodor Gábor szerint fennáll a veszélye, hogy a Haider-féle Ausztria sorsára jussunk
"Ha sokáig hallgatunk, azon kaphatjuk magunkat, már nincs erőnk tenni a szélsőjobb ellen." Fodor Gábort, az SZDSZ elnökét a Bajnai-kormánynak adott felhatalmazás "vastagságáról" faggattuk.

 

 

 

- Több mint egy hónapja az SZDSZ támogatásával alakult meg a Bajnai-kormány. Túl vannak a legfontosabb szavazásokon. Ma hogyan látja: megérte a támogatás?

- Az SZDSZ annak idején azért állt a válságkezelő-szakértői kormány mellé, mert úgy ítéltük meg, az előre hozott választás, ami mellett egyébként súlyos érvek szóltak, hosszú hónapokra megbénítaná az országot. Gondoljunk bele, ha az a forgatókönyv érvényesült volna, micsoda mély demagógiával és populizmussal átitatott kampányban lennénk ma, ahelyett, hogy a válságkezelés eredményeiről beszélnénk. Úgy gondolom, az ország számára nagyon sokat számít, hogy ebben a kritikus időszakban van kormánya, ráadásul kiszámítható, stabil támogatottsággal, ellentétben a Gyurcsány Ferenc által vezetett kisebbségi kabinettel. A Bajnai-kormány meghozta a legfontosabb válságkezelési intézkedéseket, ezzel a válságkezelés első szakasza lezárult. Ennek köszönhetően már látható a fény az alagút végén.

 

- Felhatalmazásuk arra szólt, hogy szakértőkre cserélik a kormánytagok többségét, mint ahogy a rászorultsági elv érvényesítése is mintha a megállapodás része lett volna... Továbbra is érvényes a kormánynak adott felhatalmazás?

 

- A válságkezelést érintő miniszteri posztokon ma szakértő miniszterek vannak, gondoljon csak a pénzügyminiszterre, a gazdasági miniszterre vagy a közlekedési és energiaügyi miniszterre, ezek voltak a legfontosabb feltételeink. Támogatásunk továbbra is érvényes, a válságkezelés ugyanis nem ért véget, csak a rohammunka. A következő fázisban már tervezettebb lépéseket kell tennie a kormánynak a társadalmi válságra is koncentrálva, és a jóléti rendszerek átalakításánál kiemelt figyelmet fordítva a rászorultsági elvre.

 

- Korábban több alkalommal beszélt arról, hogy nem engedik felpuhítani a válságkezelési csomagot. Mit gondol ebből a szempontból a vagyonadóról?

 

- Ezzel kapcsolatban szerencsétlen vita alakult ki, mert még nem kiforrott koncepciók szivárogtak ki. Mi kezdettől fogva azt mondtuk, hogy támogatjuk a vagyoni és forgalmi típusú adók növelését, de csak akkor, ha ezzel együtt jelentősen csökkennek az élőmunka terhei, illetve, ha az átalakítások a közteherviselés igazságosabbá tételét, a gazdaság fehérítését szolgálják...

 

- Szolgálják?

 

- Csak részben, éppen ezért tartunk szükségesnek további egyeztetéseket a kormányzattal.

 

- Igazságosnak tartaná, ha mondjuk tíz darab 29 millió forintot érő lakás után nem kell adózni, egy 30 milliósért viszont igen?

 

- Nem tartom igazságosnak, miként azt sem, hogy a bevezetni szándékozott vagyonadó nem írható le a személyi jövedelemadóból. Éppen ezek a változtatások szolgálnák a fehérítést és az igazságosságot.

 

- Amikor kedden a parlamentben tárgyalt Bajnai Gordonnal, jelezte ezeket a fenntartásokat, a társadalmi válságot a gazdaságinál is fontosabbnak nevezve. Vehetjük úgy, hogy új prioritásokkal készülnek a következő egy évre? Említette például a cigánytelepek felszámolását.

 

- Három területet említettem a miniszterelnökkel folytatott megbeszélésünk után: a cigányság társadalmi integrációját, a demokrácia és az alkotmányosság védelmét, illetve a környezettudatosság elmélyítését. És igen, ha úgy tetszik, e három prioritás mentén mozog a társadalmi válság kezelésére irányuló programunk.

 

- A cigányságot egy év alatt integrálni?

 

- Természetesen hosszabb folyamatról van szó, de számos intézkedés rövid távon is szolgálhatja ezt a célt. Csak egy példát említenék: kezdeményeztem a kormányfőnél, hogy csoportosítsunk át uniós forrásokat a foglalkoztatottság növelésére a roma kisebbség körében.

 

- Összességében tehát nem változik a viszonyuk a kormányhoz?

 

- Ez elsősorban a kormány magatartásán múlik. Ha következetesen kitart a válságkezelés mellett, az SZDSZ stabil és megbízható támogatója lesz a kormánynak, ha jelentős engedményekre kényszerülne a választások közeledtével, azt katasztrófának gondolnánk. Akkor az összes mögöttünk álló fájdalmas és nehéz intézkedés értelmét vesztené, és elvesztenénk azt az esélyt is, hogy az ország konszolidált körülmények között forduljon rá a parlamenti választásokra. Egyelőre azonban jó irányba haladnak a folyamatok, látni kell, hogy az utóbbi bő egy hónap alatt többet tett a kormány, mint a kisebbségi kabinet egy év alatt!

 

- Ezt az SZDSZ-ben is így látják? Lecsillapodtak már az indulatok?

 

- Igen, bár tudjuk, hogy néhányan más véleményen voltak, de tiszteletben tartottuk a véleményüket, és többségi döntést hoztunk, aminek a helyességét az élet igazolta.

 

- Nyakukon az EP-választás. Mennyiben szól Európáról a kampányuk? Főleg az árpádsávos plakátjaikra gondolunk...

 

- Az európai parlamenti választásnak kettős tétje van. Az EP párttömörülései közül a liberálisok családja a harmadik legerősebb a maga tizennégy százalékával. Ez azt jelenti, hogy a liberálisok nélkül semmilyen fontos döntést nem hozhat az EP-ben egyik oldal sem, ha úgy tetszik, a liberálisok a mérleg nyelve. Magyarország nem mondhat le arról, hogy mindegyik meghatározó politikai blokkban legyen képviselője. A belpolitikában is arra törekszünk, hogy a harmadik erő pozícióját megerősítsük. Magyarországon is megjelent ugyanis a szélsőjobboldal, és fennáll a veszélye, hogy a Haider-féle Ausztria sorsára jussunk, márpedig a nemzetközi kiközösítés óriási károkat okozna hazánknak. Ezért még erőteljesebben, öntudatosabban kell fellépnünk a befogadás és az együttműködés mellett, a kirekesztéssel és a gyűlöletkeltéssel szemben.

 

- Jó ötlet a kampányukat a Jobbikra építeni?

 

- Nem a Jobbikra építettük, hanem az európai értékekre, amelyeket az SZDSZ mindig következetesen képviselt. Az árpádsávosok ezeknek az értékeknek az ellenpólusaként jelentek meg, egyértelművé akarjuk tenni, ma még van választás.

 

- Nem tudunk más árpádsávos indulóról az EP-választáson...

 

- A szélsőség térnyerése általános jelenség, nem szűkíthető le egyetlen pártra. Mára sajnos a szélsőjobboldal professzionális infrastruktúrát épített ki, honlapokkal, magánhadsereggel, civil mozgalommal. Nem lehet szó nélkül elmenni emellett, mert ha sokáig hallgatunk, azon kaphatjuk magunkat, már nincs erőnk tenni ellene.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.január 25-től 31-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-01-25
  Ma sokkal több szabadságra tartunk igényt. Ma tartsuk szem előtt az aranyigazságot, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha nagyon kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő baleseteket.
 • Lehet könnyebb az élet?
  Senki nem ígérte, hogy könnyű lesz. Hiába is ígérné, mi magunk teremtünk és vonzunk be mindent az életünkbe. Tőlünk lesz könnyű vagy nehéz. Hajlamosak vagyunk felelőst keresni a saját boldogtalanságunkért, és ki tudja miért, mindig másokon kezdjük. Látjuk, tudjuk, hogy ez nem működik, tapasztaljuk, hogy a másik a kedvünkért nem változik meg. És ennél jobbat nem is tehet!
  image
 • Heti szexhoroszkóp 2020.január 24-től 30-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-01-24
  Ma örülünk a munkának, hasznossá szeretnénk tenni magunkat. Sokkal többet dolgozunk, és ráadásul pontosan. Annyira a munkára koncentrálunk, hogy közben elfelejtkezünk a szükségleteinkről. Ma a zöldségek napja van, sikerrel biztosíthatjuk szervezetünk ásványi anyag, vitamin utánpótlását. Ez azért fontos, mert szervezetünk nem tudja a vitaminokat önállóan előállítani. A nyers zöldségfélék azonban bővelkednek bennük, valamint rostokban is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek