Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A sokszínű munkahelyekért
2009-05-29 13:06
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A sokszínű munkahelyekért(A fotó illusztráció)Történt egyszer, hogy a reptéri út egyik felüljárója alá beszorult egy kamion. Szakemberek hada vette körül, naphosszat azon tanakodva, hogyan szabadíthatnák ki. Lerakodták, alkatrészeket szereltek le a tetejéről, húzták és tolták, de néhány centi még mindig hiányzott; a jármű nem mozdult.

 

 

 

Estefelé már ott tartottak, hogy talán a hidat kell megbontani, hogy a kamion visszatolathasson, amikor egy tébláboló kisfiú szólította meg a mentés vezetőjét: "Bácsi, kérem, miért nem eresztik le a kerekeket? Akkor talán kiférne. "A megoldás bevált, bizonyítva, hogy a szokásostól eltérő, más nézőpont jót tehet a közös teljesítménynek. Ez a sokszínűség lényege.

 

Munkáltatóként, illetve egy munkáltató képviselőjeként a munkahelyi sokszínűség gyakorlati megvalósításához szükséges, hogy ismerjük, felismerjük és félelem nélkül kezelni tudjuk a köztünk lévő különbségeket. Manapság egyre erősebb a törekvés a vállalatokban erre: a sokszínűségi és társadalmilag felelős gyakorlatok a humánerőforrás kezelésében is egyre inkább teret hódítanak. Ezek a gyakorlatok azonban sokszor rendszerezetlenek, ösztönösek.

A jövő szakembereit célozza

Ezért fontos, hogy a jövő HR szakemberei már a képzés ideje alatt megismerkedjenek a fenntartható fejlődés és a társadalmi felelősség szempontjaival - elsősorban, mint a munkáltatókkal szemben támasztott követelményekkel. Ehhez nyújt segítséget az a tananyag, amelyet Szociális és Munkaügyi Minisztérium Munka és Magánélet Munkacsoportja dolgozott ki, a Pécsi Tudományegyetemmel és a gödöllői Szent István Egyetemmel együttműködésben.

Az egy féléves tantárgy keretében a hallgatók ismereteket szerezhetnek a fenntartható fejlődés és társadalmi felelősség kapcsolatáról, megismerkednek a munkahelyi sokszínűség legfontosabb fogalmaival. A képzés résztvevői tájékoztatást kapnak az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség törvényi szabályozásáról, hazai és nemzetközi jó gyakorlatairól. A tananyag célja, hogy a leendő HR szakemberek legyőzzék a védett tulajdonságokkal rendelkező, például cigány, fogyatékos vagy meleg személyekkel kapcsolatos előítéleteiket. A hallgatók ezáltal felkészültté válnak a különféle kisebbségi és hátrányos helyzetű csoportokhoz tartozó munkavállalók, így a nők, nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozó, fogyatékos vagy eltérő kulturális közegből származó dolgozók speciális szükségleteinek kezelésére.

Átfogó tematika

A négy egyetemen bevezetett humán erőforrás tanácsadó mesterképzés hallgatói egy átfogó előadássorozaton vesznek részt, amely három alapvető területet érint. A modul elején az olyan alapfogalmakkal ismerkednek meg, mint a fenntartható fejlődés, az esélyegyenlőség, az egyenlő bánásmód követelménye, illetve mindezek összefüggései és hazai jogi intézményrendszere. Ezt követi a védett tulajdonságokkal rendelkező célcsoportokról szóló blokk. Szóba kerülnek a nők, a nemzeti és etnikai kisebbségek, a fogyatékos és megváltozott munkaképességű személyek, a kulturális, vallási és szexuális kisebbségekhez tartozók munkaerőpiaci jellemzői, valamint az egyéb, például a generációs különbségek. A harmadik témacsoport gyakorlati ismeretekkel szolgál: módszereket, támogatásokat, jó gyakorlatokat mutat be, amelyek a munka és magánélet egyensúlyának kialakítását segítik, illetve a munkahelyi sokszínűséget támogatják. A hallgatók naprakész tájékoztatást kapnak a foglalkoztatás állami támogatásáról, illetve a jó gyakorlatokat minősítő hazai díjakról és értékelési rendszerekről.

Gyakorlatorientált képzés

A tananyag kialakításakor szempont volt, hogy a tanultak a gyakorlatban is alkalmazhatóak legyenek. Így a leendő HR szakemberek hozzájárulhatnak a fenntartható, fejlődőképes és társadalmilag felelős vállalati magatartás kialakításához. Ezért az ajánlott jó gyakorlatok nemcsak a humán (szociális) szempontokra koncentrálnak, de figyelembe veszik azok gazdasági hatásait is. A felelős gyakorlatok kialakítására tett javaslatok között legfontosabb, hogy a vállalat a fenntarthatóság érdekében az érintettekre, azaz a megrendelők és partnerek mellett a dolgozókra is támaszkodjon. Így a társadalmi felelősség és a fenntartható fejlődés koncepciója az egész vállalatot áthatja és megmozgatja: minden dolgozó saját érdekének tartja a vállalat jólétét, mert az valóban hozzájárul az ő személyes jólétéhez.

A fenntarthatósághoz és fejlődéshez pedig szükséges a rendszeres visszacsatolás. Ezért a tananyag a társadalmilag felelős gyakorlatokat értékelő díjak, jelentéstételi rendszerek mellett megismerteti a hallgatókat egy innovatív kezdeményezéssel: a magyarországi social label - társadalmilag felelős minősítési rendszer munkáltatói dimenziójával is.

Azért, hogy a hallgatók a képzésen megszerzett tudást később, a munkájuk során is hasznosíthassák, a gyakorlati foglalkozásokon és szemináriumokon a hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatásának hasznát működő vállalkozásokon keresztül is áttekintik. Ezzel olyan módszereket, technikákat és támpontokat is kapnak, amelyek segítségével a sokszínűséget támogató munkahelyi stratégia és eszközrendszer kialakítható.

Széles körben oktatható

A tantárgyhoz a munkacsoport szöveggyűjteményt és módszertani segédletet is készített, az egyetemi kurzust tartó oktatók számára pedig train the trainer képzést dolgozott ki. A tananyagot egy 90 perces esélyegyenlőségi előadás is kiegészíti, amely segítségével a más szakokon hallgatók is tájékozódhatnak az esélyegyenlőséggel kapcsolatos alapvető kérdésekről.

A képzési modul próbaoktatása a 2009-es tavaszi szemeszterben zajlott, a humán erőforrás tanácsadó mesterképzés keretében. Ez a mesterszak tavaly indult először, és a jelentkezők körében igen nagy népszerűségnek örvend. A Pécsi Egyetem kurzusára például háromszoros túljelentkezésből választották ki azt a háromszáz hallgatót, akik a levelező képzésben részt vesznek. Az egyetem idén nappali tagozatos képzés elindítását is tervezi.

Az esélyegyenlőségi modul oktatásának első tapasztalatairól Dr. Nemeskéri Zsolt, a Pécsi Tudományegyetem docense nyilatkozik: " Az órákon egyetemünk százhúsz, humán erőforrás tanácsadó szakos, levelező tagozatos hallgatója vett részt. A hallgatók nagyjából azonos előzetes ismertekkel és tapasztalatokkal érkeztek. Nagyon lelkesen fogadták a tantárgyat, mert sokan a szakmában dolgoznak, így munkájuk során nagy hasznát veszik a képzésen tanultaknak."

A tananyagot a HR szakma a májusi OHE konferencián ismerhette meg, a próbaképzést követően pedig a tananyag kidolgozói, oktatói és hallgatói egy sajtónyilvános szakmai fórumon összegezték tapasztalataikat.

A Foglalkozás speciális helyzetű csoportokkal, egyénekkel című képzési modul a kidolgozásban együttműködő intézményeken kívül ősztől a Debreceni Egyetem és a Nyugat-magyarországi Egyetem humán erőforrás tanácsadó mesterképzésének is kötelező tantárgya lesz. A képzést kidolgozó Munka és Magánélet Munkacsoport javasolja a tananyag beillesztését az egészségügyi, oktatási és szociális szakemberek oktatásába is.
 
C-PRESS - Népszava Online
 
 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.január 25-től 31-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-01-25
  Ma sokkal több szabadságra tartunk igényt. Ma tartsuk szem előtt az aranyigazságot, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha nagyon kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő baleseteket.
 • Lehet könnyebb az élet?
  Senki nem ígérte, hogy könnyű lesz. Hiába is ígérné, mi magunk teremtünk és vonzunk be mindent az életünkbe. Tőlünk lesz könnyű vagy nehéz. Hajlamosak vagyunk felelőst keresni a saját boldogtalanságunkért, és ki tudja miért, mindig másokon kezdjük. Látjuk, tudjuk, hogy ez nem működik, tapasztaljuk, hogy a másik a kedvünkért nem változik meg. És ennél jobbat nem is tehet!
  image
 • Heti szexhoroszkóp 2020.január 24-től 30-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-01-24
  Ma örülünk a munkának, hasznossá szeretnénk tenni magunkat. Sokkal többet dolgozunk, és ráadásul pontosan. Annyira a munkára koncentrálunk, hogy közben elfelejtkezünk a szükségleteinkről. Ma a zöldségek napja van, sikerrel biztosíthatjuk szervezetünk ásványi anyag, vitamin utánpótlását. Ez azért fontos, mert szervezetünk nem tudja a vitaminokat önállóan előállítani. A nyers zöldségfélék azonban bővelkednek bennük, valamint rostokban is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek