Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Drámai Amnesty-jelentés Magyarországról
2009-05-29 10:13
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Drámai Amnesty-jelentés MagyarországrólMagyarországon változatlanul megkülönböztetést szenved a roma lakosság, különösen a nők, ráadásul a szexuális bűncselekmények esetében néha igen nehéz a jogorvoslat - áll az Amnesty International (AI) szerdán Londonban kiadott idei világjelentésben.

 

 

 

A 380 oldalas összefoglaló Magyarországgal foglalkozó fejezete szerint egyebek mellett a politikai akarat hiánya, a széleskörű előítéletesség és "a nem rokonszenvező" büntetőjogi rendszer miatt nem érvényesül a nők jogainak védelme. 

Az AI szerint Magyarországon a szexuális bűncselekmények kétharmadát az áldozatok ismerősei követik el, mégis kevés tettes kerül bíróság elé. 

Nők elleni erőszak

A jelentés felidézi, hogy az ENSZ illetékes bizottsága (CEDAW), amely a nők elleni diszkrimináció valamennyi formájának leküzdését szolgáló egyezmény betartását ellenőrzi, aggályokat fogalmazott meg a nőkkel szembeni erőszakcselekmények magyarországi elterjedtsége miatt, beleértve a családon belüli erőszakot. 

Az ENSZ-bizottság ugyancsak kifejezte aggodalmát a nők elleni, családon belüli erőszakról szóló külön törvény hiánya miatt, és megismételte aggályait azért is, mert a nemi erőszak meghatározása az erő alkalmazásán, és nem a beleegyezés hiányán alapul - áll az Amnesty International szerdai londoni jelentésében. 

 

Drámai Amnesty-jelentés Magyarországról

Romatelep Szolnokon: állandósult szegregáció (Fotó: Járdány Bence) 

 

A magyarországi fejezet külön megemlíti E. Zsanett esetét. Az ismertetés szerint a 21 éves nőt "állítólag öt rendőr megtámadta", és jóllehet a rendőrség "állítólag kezdetben elkente az ügyet", az öt rendőrt előzetes letartóztatásba helyezték, de néhány hét múlva elengedték. 

Decemberben az ügyészség megszüntette a vizsgálatot a rendőrök ellen, E. Zsanett ügyvédje azonban fellebbezett a döntés ellen - áll az AI ismertetésében. 

Megkülönböztetett romák

A jelentés a romák helyzetével kapcsolatban felidézi, hogy egy éve az ENSZ Gazdasági, Szociális és Kulturális Jogi Bizottsága aggályosnak nevezte a roma lakosság folytatódó diszkriminációját. A romákat megkülönböztetés érte a foglalkoztatásban, a lakásügyben; ez utóbbi kérdésben a nem megfelelő körülményeket, a mind gyakoribb kényszer-kilakoltatásokat, és a szociális lakáskiutaláshoz jutás diszkriminatív akadályait említi a jelentés. 

Az ismertetés szerint a diszkrimináció formái között van az egészségügyi ellátási hozzáférés megtagadása, a kórházi elkülönítés és a nyújtott egészségügyi ellátás "alacsonyabb színvonala". 

Az oktatásban meglévő diszkriminációt tanúsítja az elkülönített iskolákba járó roma gyerekek magas száma - áll az AI jelentésében. 

Az emberi jogi szervezet szerint a rendőrség nem tudta megvédeni az ellentüntetők támadásaitól a tavaly júliusi budapesti büszkeség-felvonulás résztvevőit, akiket tojásokkal, üvegekkel, Molotov-koktélokkal dobáltak meg, és többen megsérültek.
A rendőrség jelen volt, de "beszámolók szerint gyakorlatilag tétlen maradt" - áll az Amnesty International szerdai jelentésében. 

Végül nyolc feltételezett elkövető ellen indult büntetőeljárás, de az ügyek a tavalyi év végén még folyamatban voltak. 

A rendőrség tétlen

Az Amnesty International éppen e hónap közepén adott ki külön felhívást arról, hogy az európai kormányoknak biztosítaniuk kell a leszbikus, homoszexuális, biszexuális és transznemű embereknek a jogot önazonosságuk ünnepléséhez a büszkeség-felvonulások áprilistól novemberig tartó időszakában és más nyilvános rendezvényeken. 

A szervezet szerint a melegjogi aktivisták a törvény előtti diszkriminációmentes egyenlőség üzenetét viszik ki az utcára. Mégis "gyakrabban akadályozzák meg őket abban, hogy ezt biztonsággal megtehessék, mint ahányszor nem", és sok országban, mindenekelőtt Kelet-Európában, a büszkeség-rendezvények részvevői túlságosan sokszor szembesülnek fenyegetésekkel és a hatóságok ellenséges hozzáállásával. 

A résztvevőket szidalmazzák, leköpdösik, üvegekkel, tojásokkal, ürülékkel dobálják, sőt ököllel bántalmazzák, és ezt esetenként a rendőrség tétlenül nézi - állt az AI minapi felhívásában.  

 

C-PRESS - Hírszerző

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 27-től február 2-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-01-27
  Ma figyelmetlenek leszünk. Fontos elintéznivalókat felejthetünk el, - használjuk a határidőnaplónkat! Így talán elkerülhetjük, hogy kínos helyzetbe keveredjünk. Ma jól tesszük, ha friss levegőt biztosítunk magunknak. Tehetünk egy sétát a természetben, vagy szellőztessünk ki jó alaposan. Ha cigarettázunk, akkor csökkentsük a cigik számát. A mai napot használhatjuk a leszokás megkezdésére is.
 • Heti Tarot: a szórakozás hete következik
  A Tarot kártya misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat. Grace lapjai vegyes energiákat ígérnek az előttünk álló hétre.
  image
 • Döntés a Chacrys Kristályágy mellett
  Valaki egyszer azt mondta: egyetlen döntés választ el egy teljesen más élettől. Mondani persze könnyű. Pedig sokan képesek arra, hogy elinduljanak az ismeretlenbe, ami néha nem is annyira ismeretlen, mint inkább felfedezésre váró. Hozzám hasonlóan régi barátnőm is ilyen volt, amikor évekkel ezelőtt rátalált egy fantasztikus fiatalemberre, aki megismertette a Chacrys kristályággyal, így Magyarországon az elsők között találkozhattam vele én is.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2020.január 26-tól február 1-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek