Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Totális munkanélküliség szélén a cigányság?
2009-05-29 10:11
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Totális munkanélküliség szélén a cigányság?A munkaképes cigányok körében 85-90 százalékos a munkanélküliség, de vannak térségek, ahol már százszázalékos, s a cigányság közel áll a totális munkanélküliséghez - mondta Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke.

 

 

 

A fideszes parlamenti képviselő szerint a kormány Út a munkához programja sikertelennek bizonyult, mint mondta, ő nem ismer olyan cigányt, aki e program révén jutott volna munkához. Farkas Flórián megfogalmazása szerint közel állunk a "szociális robbanáshoz" is. 

A Lungo Drom vezetője szerint június 7-én akkor lesz megrendítő veresége a kormánypárti listának, ha a cigányok nagy többséggel elmennek szavazni. Mint mondta: országjárása során azt tapasztalja, hogy soha nem látott létszámban fognak elmenni a cigányok szavazni, s a változás reményében a Fidesz-KDNP listát részesítik majd előnyben. 

Akik eddig dolgozni tudtak, azok jórészt cigány vállalkozóknál kaptak munkát, de már tömegével szűnnek meg a cigányok vállalkozásai is - mondta a Lungo Drom elnöke, hozzátéve: most már a párezer forintos gyedet és gyest is elveszik a cigány anyáktól, s ezért "súlyos felelősség terheli a regnáló kormányt". 

Hol vannak a "cigány pénzek"?

Farkas Flórián a sajtótájékoztatót követően a Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség közép-dunántúli regionális tanácskozásán mondott beszédet, ahol azt hangsúlyozta, hogy a június 7-ei voksolás igenis a belpolitikai helyzetről szól, sőt szerinte "ha úgy tetszik, ez egy előválasztás" lesz. A kérdés az, hogy hagyjuk ellopni a pénzt továbbra is, vagy megakadályozzuk - mondta a roma politikus. Szerinte nem elfogadható az, hogy a "cigány pénzek" az unión belül nincsenek nevesítve, hanem azokat belerakták egy nagy szociálpolitikai csomagba. 

Soha ilyen drámai helyzetben a cigányság még nem volt, mint amilyenben most van - vélekedett az ellenzéki roma politikus, megjegyezve: reális esélyét látja annak is, hogy "újratermelődik az analfabétizmus". 

Rámutatott: a cigányság 90 százaléka vidéken él, ahol bezárták a kisiskolák kétharmadát, az óvodák felét, s ezzel a cigányság "legnagyobb integrációs terepét szüntették meg". Közlése szerint a cigány ember nem tudja utaztatni a gyermekét távolabbi községek iskolájába, mert nincs rá pénze. Elmondta: elvonták az ösztöndíjalap ötven százalékát is, így "nem lesznek kiművelt cigányfőink" sem. 

"Jön a kilakoltatási hullám"

Farkas Flórián szerint teljes hajléktalanságba is sodródnak a cigányok, mert egyre erőteljesebben jön a "kilakoltatási hullám". A cigányokat és a nem cigányokat is százával, ezrével fogják kitenni az otthonaikból - mondta, hozzátéve: szó nincs a cigánytelepek felszámolásáról, sőt inkább szaporodtak a nyomornegyedek. 

A cigány ember nem csak munkanélküli és analfabéta lesz, hanem hajléktalanná is válik - mondta Farkas Flórián. Hangsúlyozta: mindemellett meg kell említeni a hasonló sorsban élő körülbelül hárommillió nem cigány helyzetét. Mint mondta: nem lehet úgy jó cigány politikát csinálni, hogy közben hárommillió embert meg - akik nem cigányok - "ott hagyunk". A cigány integrációt "úgy kell csinálni", hogy közben hárommillió hasonló sorsban, nyomorban élő nem cigány embernek az életén is segíteni kell - hangsúlyozta. 

Egy nagy szociálpolitikai csomagnak döntően a tanulás, a lakhatás és a munkalehetőség biztosításáról kell szólnia, s legalább hárommillió ember számára - vélekedett a Lungo Drom elnöke. Szerinte ugyanis ha a több százezres létszámú cigányságon belül a "totális szociális robbanás" bekövetkezik, "az lesz a társadalmi robbanás". "Ennek még most elébe lehet menni", s szerinte ha uniós választásról beszélünk, akkor a cigányság sorsáról van szó. 

Farkas Flórián szerint a "lehető legrövidebb időn belül" előrehozott választásokra van szükség, s "ebben a cigányságnak meghatározó szerepe és felelőssége kell, hogy legyen".

 

C-PRESS - Hírszerző

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-01-21
  Ma akkor is energikusnak érezhetjük magunkat, ha hosszúra nyúlt az előző este. A sok alkohol hatása is könnyebben elmúlik. Jól tesszük, ha a mai napon többet pihenünk. Sétáljunk egy nagyot és együnk könnyű ételeket! Ma fontos lesz, hogy megkíméljük magunkat a méreganyagoktól. A káros anyagok elsősorban a cellulitis nevű zsírlerakódás képében raktározódnak el. Az ünnepek után egyébként is nehezebbek lehetünk néhány kilóval. Igyekezzünk megszabadulni a feleslegtől!
 • Heti általános horoszkóp 2020.január 21-től 27-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-01-20
  Ma türelmetlenebbek leszünk, nehezebben mennek az aprólékos feladatok. Meg vagyunk győződve arról, hogy kizárólag nekünk lehet igazunk, így könnyen keveredünk vitába. Sajnos erőszakosan akarjuk meggyőzni egymást. Ma fogyasszunk több gyümölcsöt, rendkívül jót tesz szervezetünknek! Akik hajlamosak a savasodásra, bánjanak kicsit óvatosabban a gyümölccsel, éppen a savtartalma miatt. Jó ötlet, ha egyúttal néhány darab kekszet is elropogtatunk.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 20-tól 26-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Heti Tarot, Vigyázat: a csalás hete következik
  A Tarot kártya ősi misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Nem csoda, hiszen egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. Grace lapjai csalás lehetőségét sejtetik, ugyanakkor pozitív energiákra is számíthatunk.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek