Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Húros ember
2009-05-27 09:45
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Húros emberNéhány éve a Zeneakadémián tartott koncertje után, amikor elcsendesedett a vastaps, és a közönség szállingózni kezdett hazafelé, egy néző fellépett a színpadra, majd a gitárművész lábára bökve azt mondta: ez a cipő gyönyörű!

 

 

 

Más zenész talán kikérte volna magának, hogy művészi teljesítménye helyett századfordulós hangulatú, magasszárú cipőjét dicsérik, ráadásul akkor, amikor még épp csak kiemelte fejét a hangok óceánjából, hogy visszazökkenjen a valóságba. Snétberger Ferenc azonban elmosolyodott, és halkan azt mondta: Szeretem a szép, régimódi cipőket.

 

És nemcsak a szép, régimódi cipőket szereti, de a szép, régimódi tárgyakat is. Családjával Berlinben él, régi típusú lakásban, nem drága, de patinás bútorok között. Minden hétvégén kiballag a helyi bolhapiacra, és vadássza kedvenc tárgyait: az öreg szakácskellékeket, a kivénhedt elemlámpákat, játékokat. Vett a fiának indiánfelszerelést, magának karikás ostort. A felesége szerint nem régiségeket gyűjt, hanem gyermekkort. És a feleségének alighanem igaza is van.

 

Snétberger Ferenc ma a világ egyik legjobb, legelismertebb gitárművésze, kissé szakszerűtlenül leegyszerűsítve: akusztikus dzsesszgitárosa. Olyan sztárokkal is játszott, mint James Moody, Trilok Gurtu, Markus Stockhausen, Dhaffer Youssef, Richard Bona vagy Bobby McFerrin, hogy csak néhányat említsünk a dzsessz és a világzene csillagai közül. Akik közé ma már Snétberger is tartozik. A csúcson van, ahová a salgótarjáni, hétgyermekes, roma családból hosszú út vezetett. Ez az út egy játékfilm sűrű alapanyaga is lehetne, de érzékeny rendező kellene ahhoz, hogy ne hatásvadász, szipogtató történet kerekedjen belőle.

 

Snétberger Ferenc szüleivel, hét testvérével és nagyszüleivel egy negyvenöt négyzetméteres salgótarjáni lakásban szorongta végig gyerekkorát. Ahol ugyan bőségesen mérték a szeretetet, de annak legfőbb ünnepét, a karácsonyt például egyszerű kis ajándékok jelentették, a fenyőfán a díszeket meg ezüstpapírba göngyölt diószemek. Úgy emlékszik, a szűk lakásban akkor áradt szét valami különös fény, amikor a nappal földmérőként dolgozó, esténként muzsikálásból élő édesapa gitárja megszólalt, és Django Reinhard muzsikája vagy a messzi világok boldogságát hirdető rumba lüktetése töltötte be a szobát. Megtapasztalta, milyen érzés toporogva várni arra, hogy két idősebb bátyja is letegye végre a család egyetlen hangszerét, és ő kézbe vehesse. Milyen érzés az apukájához gitárórákra érkező gyerekektől néhány pillanatra elkuncsorogni a hangszert, kérlelvén őket, legalább hadd hangolja be azt. És megtapasztalta azt is, milyen érzés játékok nélkül felnőni, kölcsönkért biciklin tekerni a salgótarjáni vásártéren, és átélni azt a pillanatot, amikor a gyerekkori barát először marad el a térről, arra hivatkozván: most mondták a szüleim, hogy ti romák vagytok.

 

Klasszikus gitárjátékot tanult a salgótarjáni zeneiskolában, majd elindult Pestre szerencsét próbálni. Zenélt éttermekben, vidám rumbát kevert a húsleves illata fölé. Legtöbbet Szentendrén játszott, ahogy mondja: nagy HÉV-vel indult mindennap muzsikálni...

 

Huszonéves volt, amikor a Fészek Klubban rendezett gitárkiállításon kipróbált egy hangszert. Egyre többen hallgatták, mások mellett Babos Gyula is, aki hívta, jelentkezzen a konzervatórium éppen akkor induló gitár tanszakára.

 

A konzi elvégzése után először itthon muzsikált különféle dzsesszformációkban, főképp a Trio Stendhalban, aztán kiment Berlinbe. Egyetlen előadásra hívták, húsz éve ott él. Pedig 1988-ban csak azt kérték, játsszon egy kicsit Al Di Meola előtt. Rövid időre küldték fel a színpadra, az eleinte tartózkodó közönség kerek egy óra múlva engedte el. A koncertet maga Di Meola is végighallgatta, és talán ő sem lepődött meg, amikor másnap az újságok nem csak őt dicsérték, de a csehszlovák(!) Snétberger Ferencet is.

 

Berlinben ragadt. Járta a dzsesszklubokat, néha beszállt zenélni. Bekéredzkedett például egy amerikai csapat örömzenélésére. Beállt néhány percre - velük maradt egy turné idejére. Egyre több helyre hívták. Mind több menedzsert érdekelt az a melankóliával ölelkező belső tűz, ami a zenéjéből áradt. Amelyben éppúgy benne van a dzsessz, a különféle kultúrák találkozása és az általa minden muzsika atyjának tekintett Bach szeretete, mint roma származása.

 

Utóbbit fontosnak tartja, egyik legszebb szerzeménye az In Memory of My People című darab, amelyet egy régi, nagymamája által énekelgetett dallam hívott elő belőle, és amelyet a vendégként közreműködő Markus Stockhausennel, valamint a Liszt Ferenc Kamarazenekarral adott elő a holokauszt 50. évfordulóján, Magyarországon és külföldön.

 

Roma származása amúgy nem csak akkor forog a lelkében igen intenzíven, amikor népéről, múltjáról gondolkodik. Akkor is, amikor a jelent éli. Amikor - csak, mert máshogy néz ki - még nyitottabb országokban is igazoltatják a rendőrök. Azt mondja, nincs mit tenni, ilyen az ember. Ezt mondja, de azért pontosan tudja, hogy van mit tenni, és azt is tudja, neki mit kell tennie. Berlinben nemzetközi zeneiskolát gründolt a szegény sorsú, főképp roma gyerekeknek. Most Magyarországon indít hasonlót, egykori balatoni úttörőtáborban. Romáknak és olyanoknak, akiknek másképpen nem volna lehetőségük arra, hogy zenét tanuljanak. Akikkel másképpen kell foglalkozni. Föllép rasszizmus elleni koncerteken, egyszer még egy rasszizmus elleni, nemzetközi konferencián is fölszólalt. Jobban izgult, mint bármelyik hangversenyén. Így kezdte: inkább gitároznék most...

 

Szerencsére gitározik is. Két éve volt ötvenéves, sok mindent átgondolt akkor. Végigfutott benne egy film, amely a pici, salgótarjáni lakásban kezdődik, zeneiskolákban folytatódik, és lemezfelvételeken, gyönyörű koncertekben teljesedik ki. Eszébe jutottak azok a muzsikusok, akikkel összesodorta az élet. Hirtelen fölfogta, hogy egy mesterhangszer-sorozatot neveztek el róla. Eszébe jutott, amikor 2002-ben szülővárosa díszpolgára lett, amikor a Magyar Köztársaság Érdemrendjével tüntették ki, vagy amikor Liszt-díjat kapott. És örült, hogy rendben van az élete, néha együtt zenélhet huszonöt éves fiával, aki színész, de dobol is.

 

Snétberger hangszeréből ma már a világ bármilyen muzsikája kiszökik, a dzsessz is. Azt mondja, ezt a műfajt életben kell tartani, mert ha a dzsessz meghal, akkor a szabadság is meghal. Márpedig a szabadság nem halhat meg, még akkor sem, ha manapság rendszeresen rátámad valami ostoba, vak indulat. Snétberger szerint a zene képes megfékezni még a gyűlöletet is. Pedig az mostanában igyekszik. Nagyon igyekszik.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.január 25-től 31-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-01-25
  Ma sokkal több szabadságra tartunk igényt. Ma tartsuk szem előtt az aranyigazságot, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha nagyon kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő baleseteket.
 • Lehet könnyebb az élet?
  Senki nem ígérte, hogy könnyű lesz. Hiába is ígérné, mi magunk teremtünk és vonzunk be mindent az életünkbe. Tőlünk lesz könnyű vagy nehéz. Hajlamosak vagyunk felelőst keresni a saját boldogtalanságunkért, és ki tudja miért, mindig másokon kezdjük. Látjuk, tudjuk, hogy ez nem működik, tapasztaljuk, hogy a másik a kedvünkért nem változik meg. És ennél jobbat nem is tehet!
  image
 • Heti szexhoroszkóp 2020.január 24-től 30-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-01-24
  Ma örülünk a munkának, hasznossá szeretnénk tenni magunkat. Sokkal többet dolgozunk, és ráadásul pontosan. Annyira a munkára koncentrálunk, hogy közben elfelejtkezünk a szükségleteinkről. Ma a zöldségek napja van, sikerrel biztosíthatjuk szervezetünk ásványi anyag, vitamin utánpótlását. Ez azért fontos, mert szervezetünk nem tudja a vitaminokat önállóan előállítani. A nyers zöldségfélék azonban bővelkednek bennük, valamint rostokban is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek