Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Bangó Margit nem lett maffiafőnök
2009-05-26 09:06
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Bangó Margit nem lett maffiafőnökA hangját magyar örökségként tartják számon, a szakma a cigányzene királynőjévé koronázta. Bejárta az egész világot, szinte mindenütt megkérték a kezét. Vásárosnaményban a város leghíresebb szülötteként tartják számon. Bangó Margit negyven éve kezdte pályafutását, jubileumi koncertjére vendégségbe hívja az országot.

 

 

 

– Milyen címet adna eddigi életének?
– A viharos életű asszony.

– A kívülálló inkább szellőket emlegetne önnel kapcsolatban, de vihart!?
– Igaza van, nem sok gond volt a pályámmal, de Pély Tamás mégsem véletlenül festett rólam képet ezzel a címmel: egy tengeri vihar hátterével készítette el fejkendős portrémat. A vihar a sok betegséget jelenti, meg a sikertelen házasságot.

– Gondolom, azért sikereket is bezsebelhetett a magánéletében.
– Van egy gyönyörű lányom, aki az utódom is: négy éves kora óta velem nőtt fel a színpadon, tehetséges, tüzes, igazi Bangó-lány. Siker az öt szépséges unokám, s a rózsakertem, melyet Velencén így emlegetnek: a Gül-mama kertje mivel szerintük Gül Babának voltak ilyen szép rózsái.

– Gül-mama talán még külföldön beszerzett rózsatöveket is dédelget, hiszen sokfelé járt a világban.
– Japántól Guetamaláig, Amerikától Oroszországig beutaztam a világot. Talán az első cigány- és magyarnóta-énekes voltam, aki berepülhetett Izraelbe. Ez az ország közel áll a szívemhez, szülővárosomban, Vásárosnaményban nagyon jól ismertem és szerettem a zsidó embereket.

– Említette szülővárosát. A helytörténészek és a prospektusok a város egyik leghíresebb szülötteként tartják számon Bangó Margitot.
– Megkaptam a város díszpolgára címet is. Valahányszor hazamegyek, mondják, „Itthon van a mi Margitunk!” Csak így emlegetnek: Margitunk.

 

– Mondják, hogy legszívesebben a dúsgazdag olajsejkek is így neveznék. Igaz, hogy bolondultak önért, és már több házassági ajánlatot kapott tőlük?
– Tajpejbe hívtak a világ leggazdagabb embereinek üzleti találkozójára. Sting és Michael Jackson is szerepelt ugyanitt, de a záróbulin én léptem fel a zenekarommal. A koncert előtt odajött egy olajsejk, hogy cédéje van tőlem, és megkéri a kezemet. Jóképű volt, kicsit bandzsított, de ez belefért az olajvagyonba… Nem árulta el, hányadik feleségének szánt, annyit mondott, addig nem mehetek fel a színpadra, amíg igent nem mondok neki. Megnyugtattam, ha ilyen felkéréseknek mindig igent mondanék, minden országban férjhez mehettem volna. A zenekarom persze nógatott: mondjál már igent, mondjál már igent!

– Itthon eleinte nem nagyon mondtak önre igent. Panaszkodott is, hogy külföldön jobban ismerik és becsülik.
– Ez így történt. Indiai, japán, olasz magyar hetek, magyar napok szereplője voltam, a müncheni olimpiai faluban is felléptem. A szakma őstehetségnek nevezett, a cigányzene nagyasszonyának hívtak. A közönség szeretett, csupán a hivatalos elismeréseket hiányoltam. Tizenegy évvel az indulásom után még nem volt lemezem, és amikor a közönség nagyon kereste, gyorsan kiadták a rádiófelvételeimet. Külföldön istennőként bálványoztak, a Benelux államokban úgy hirdettek: „Vulkán a jégen”. Itthon viszont kifúrtak az ORI-haknikból is. Ne tűnjék nagyképűségnek, de amikor Bangó Margit felment a színpadra, mindenkit lesöpört, és ez sok nótaénekes művésznek nem tetszett. A Kossuth-díj után is csak a fiatal pályatársak hívtak fel, hogy gratuláljanak.

– A Kossuth-díj átvétele után azt mondta: történelmet írtak Boross Lajos prímással. Mit értett ezen?
– Pontosan negyven éve, 1966-ban, tizenhat évesen jelentkeztem a Magyar Rádió tehetségkutató versenyére. Anyám levelet írt nekik: muzsikuscsaládból származunk, a kislánya szépen énekel, ajánl a figyelmükbe. A meghallgatáson szólítottak: „Szabó Margit, álljon a mikrofon elé!” Megszeppenve láttam, hogy ott áll Boross Lajos és zenekara: őket hallgattuk gyakran a Jó ebédhez szól a nóta című műsorban... Ettől még jobban remegni kezdtem, megkukultam. Ekkor Lajos bácsi odajött és átölelt: „Édes csillagom, te vagy az egyetlen roma lány a jelentkezők között, ne hozz ránk szégyent!” Énekelni kezdtem, és láttam, hogy mindenkinek fülig ér a szája. Majd jött az értesítés: felvételeket készítenének velem. Évek múlva a szakma a műfaj koronázatlan királynőjének nevezett, és elhatározta, hogy megkoronáznak. Ki tette a fejemre a koronát? Boross Lajos bácsi. És mit ad Isten: együtt kaptuk meg a Kossuth-díjat. Meg is jegyezte: végre elismerték a cigányzenét, a cigány művészeket is. Talán ezért írtunk történelmet mi ketten. A koronám ékszere lett így a Kossuth-díj.

– Amit már Bangó Margitként vehetett át. Hogyan lett Szabóból Bangó, ez utóbbi talán jobban mutatott a plakátokon?
– Így van. Ráadásul a Szabó nem romanév, apai Szabó nagyapám magyar volt. A Rádióban közölték, nem jól hangzik a Szabó Margit név, a népzenei osztály vezetője, Grabócz Miklós azt mondta: legyek Bangó, mert ez olyan jól hangzó, cigányos név. Mellesleg azt jelenti: sánta. Feleki Kamill bácsinak is tetszett, ő csak Kisbangónak hívott. Életem egy rossz pillanatában panaszkodtam neki: abbahagyom, visszamegyek a varrónői szakmámba. Kamill bácsi megölelt: „Kisbangó, ne keseredj el, te nemzeti kincs vagy! Isten tehetséget adott neked, a tehetség pedig olyan, mint a labda: ha vízre dobják, az egyik ember itt lugyan lenyomja, de felbukkan ott, s a színen marad. Meglátod, előbb-utóbb nagy karrier vár rád!”

– Ön az első Kossuth-díjas celeb. Főzőműsorokban, talk-show-kban szerepelt, némelyikben le is nézték.
– Nem vagyok celeb, kikérem magamnak! Művész vagyok. Az emberek kíváncsiak rám. Amikor a főzőműsorom ment, a nézettség az egekbe szökött. Ez a szeretet jele. Az utcán, az autókból rám szólnak, „Imádjuk, művésznő!”, csókokat dobnak. A műsorban szereplő néhány celebről bebizonyosodott, hogy a tehetséget nem mindenkinek adja meg a Jóisten. Ez a néhány celeb nem más, mint üres fejű búzakalász. Én nem szeretek villogni, fogadásokra járni, s nem szeretem, ha szembe dicsérnek, de azt sem, ha ilyen kis tacskók bántanak.

 

– A közelmúlt magyarországi romatörténéseit illetően miért nem „villogott”? Miért nem kamatoztatja ilyenkor az önt övező népszerűséget, szeretetet?
– Amit a színpadról a hangommal és a szívemmel elérek, arra egyetlen roma politikus sem képes. Így többet tehetek, mintha politikai rendezvényen kiállnék és a cigányság érdekében szónokolnék. Megfelelő és hatásos fórumon, tévéműsorban szívesen elmondanám a véleményemet. Két hete Pozsonyban léptem fel, ott az Európa Parlament egyik képviselőjétől kaptam kitüntetést a nemzetközi romakapcsolatok ápolásáért.

– A szegényebb sorsú magyarországi cigányok számára Bangó Margit ikon és példakép?
– Ezt szinte naponta érzem a bőrömön. Romagyerekek közé járok az iskolákba előadást tartani arról, hogyan lehet kitörni tanulással, az egymás iránti tisztelettel ledönteni a falakat. S tudom, hogy sok magyar fiatalnak is a példaképe vagyok.

– Már csak ezért is szerencse, hogy nem lett önből maffiafőnök…
– Évekkel ezelőtt Szőke András felajánlotta, hogy maffianő legyek az egyik filmjében. Mivel szerepeltem más filmekben is, tudták, hogy értem a dolgomat, s még a ruhákat, a zenekart is én adtam volna. Azt mondták, visszahívnak. Azóta is egyfolytában csöng a telefonom…

– Ha ezért nem is, de a készülődő jubileumi nagykoncertje miatt biztosan. Életmű összegzésére, jutalomjátékra készül, mely után kezdődhet a következő negyven év?
– Én mindig az leszek, aki most vagyok, s ezt igyekszem bizonyítani december 29-én, a Papp László Budapest Sportarénában is, ahol negyven év után szeretném megvendégelni az országot. Ez a koncert ugyanolyan nagy lesz, mint a szívem, amelyben az egész ország elfér. A pályám negyven éve és az életem is megjelenik majd a színpadon. S talán annak a megmutatása a legfontosabb, hogy a színpadon nem számít, ki hová született, milyen a bőrszíne. Remélem, addig csinálhatom, amíg meg nem halok a színpadon...

 

C-PRESS - Szabad Föld

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 27-től február 2-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-01-27
  Ma figyelmetlenek leszünk. Fontos elintéznivalókat felejthetünk el, - használjuk a határidőnaplónkat! Így talán elkerülhetjük, hogy kínos helyzetbe keveredjünk. Ma jól tesszük, ha friss levegőt biztosítunk magunknak. Tehetünk egy sétát a természetben, vagy szellőztessünk ki jó alaposan. Ha cigarettázunk, akkor csökkentsük a cigik számát. A mai napot használhatjuk a leszokás megkezdésére is.
 • Heti Tarot: a szórakozás hete következik
  A Tarot kártya misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat. Grace lapjai vegyes energiákat ígérnek az előttünk álló hétre.
  image
 • Döntés a Chacrys Kristályágy mellett
  Valaki egyszer azt mondta: egyetlen döntés választ el egy teljesen más élettől. Mondani persze könnyű. Pedig sokan képesek arra, hogy elinduljanak az ismeretlenbe, ami néha nem is annyira ismeretlen, mint inkább felfedezésre váró. Hozzám hasonlóan régi barátnőm is ilyen volt, amikor évekkel ezelőtt rátalált egy fantasztikus fiatalemberre, aki megismertette a Chacrys kristályággyal, így Magyarországon az elsők között találkozhattam vele én is.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2020.január 26-tól február 1-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek