Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigány állam Spiró víziójában
2009-05-26 09:04
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigány állam Spiró víziójábanMagyarországon bevezetik a kamatyadót, majd polgárháború tör ki, elszakad az országtól Békés megye, ahol megalakítják a cigány államot, a parlamentáris anarchiát felváltja a kommunista királyság - Spiró György új regényében ez a közeljövőnk. Interjú az érettségi kapcsán újra „magyargyalázással" vádolt íróval.

 

 

 

Amikor az interjút megbeszéltük, azt mondta, hogy a kutyát nem érdekelte volna az új regénye, ha nincs az érettségi botrány. Fura ezt hallani egy ismert, Kossuth-díjas írótól, akinek például nemrég a Fogság című regénye sokáig vezette a sikerlistákat. Miért gondolja, hogy botrány nélkül nem érdekelte volna az embereket az új Spiró-regény?

Tapasztalat. Tavalyelőtt megjelent egy regényem, a Messiások, nem tudnak róla az emberek, hogy egyáltalán létezik. Holott már a Fogság után adták ki.

 

Cigány állam Spiró víziójában

"Ilyen botrányokat lehet szítani" (fotó: Gáti András - FN) 

 

Az érettségi botrány arról szólt, hogy a választható tételek közé bekerült egy interjúrészlet öntől az olvasási szokásokról. Egyes jobboldali lapok és a Jobbik szerint ön „évtizedes rutinnal gyalázza a magyarságot". Nem az interjúrészlettel volt a legnagyobb bajuk, hanem a személyével, gondolkodásmódjával. Főleg egy nyolcvanas években megjelent verséért kritizálták. Az új regényének marketing szempontból biztos jól jött a hírverés, de ezeket a támadásokat nyilván kezelnie kellett. Hogy fogadta mindezt?

Nem vágytam ilyen hírverésre, és nem a kiadó tervezte be. Mindegy, meg szoktam kapni. Ez már 23 éve megy, azóta gyaláznak bizonyos körök. Nem én gyalázkodom, hanem ők gyaláznak engem, valóban évtizedek óta. Nem a verssel kezdték, hanem Az Ikszek című regényemmel. 86-ban lettem száműzve az irodalomból és a magyarságomból, azóta rendszeres időközönként felújítják a támadást.

Viszont nincs egyedül. Bíró Zoltán az önt bíráló írásában Esterházy Pétert, Kertész Imrét, Nádas Pétert is megnevezi, mint olyanokat, akiknek a „lényeg az, hogy ne legyen közük ahhoz a néphez, amelynek a kenyerét eszik"… 

 

Jelenleg négy mai magyar tárgyú és egy történelmi darabom fut csak Budapesten egyszerre, három mai tárgyú fut vidéken, ezek közül három darabom jóval túljár a századik előadáson. Sok-sok tízezer ember vesz jegyet a mai magyar társadalomból vett történeteimre, az általam megírt mai magyar karakterekre. Az a sok-sok tízezer ember nem a nép része? Miért nem? A könyveimet sok tízezren veszik meg, az egyik könyvemben csak mai tárgyú novellák olvashatók. Az tartozik a néphez, aki nem jár színházba, és nem olvas könyvet? Miért? Rengeteg író-olvasó találkozóra hívnak az ország minden sarkába, tele vannak a termek. Ugyan kikkel vannak tele? Nem a néppel? Élősködöm, én, aki 1978 óta nem kaptam magyar ösztöndíjat, sőt nem is folyamodtam érte?
Egyelőre nem tiltanak be, az éppen nem dívik, de ilyen botrányokat lehet szítani. Ha meggondolom, hogy miket írtak a magyar írók, mondjuk Babits, Móricz Zsigmond, Kosztolányi… Az akkori társadalom legégetőbb problémáiról beszéltek. Ők is megkapták a magukét.

Az új könyv, a Feleségregény 2030 körül, Magyarországon játszódik. Miközben részleteiben nevetünk a szatirikus, groteszk jeleneteken, párbeszédeken, összességében nagyon nyomasztó az a negatív utópia, amit leír. Nekem úgy tűnt, hogy ez egy dühös regény. Dühből írta?

Nem éreztem magam dühösebbnek a könyv írása alatt, mint máskor. Amint újra nekikezdtem naponta, minden magánérzelem automatikusan kiment belőlem. Ez ugyanis munka és szakma. Dühből semmit sem lehet írni, különösen nem lehet megformálni egy regényt. Azt strukturálni kell, át kell gondolni, hosszú és nehéz alkotómunka az ilyen, és mindvégig minden pillanatban észnél kell lenni. Ha valaki dühös, akkor biztosan nem tudja az egész ívet végigvinni, és csupa hülyeséget körmöl.

Az írási folyamatban tehát nem volt dühös, de mint a jelent vizsgáló értelmiségi, azért sokszor hallatja hangját más formában – tévében, újságokban – arról, hogy rossz felé mennek a dolgok az országban. Nem erről szól a regény is?

Amikor megkérdeznek a tévében, állampolgárként fejtem ki a véleményemet, magánemberként őrjönghetek, rajonghatok, magánügy. Műalkotás létrehozása közben azonban soha nem voltam dühös, ugyanis elvileg lehetetlen. Az érettségi kapcsán most ismét, sokadszor előráncigált versemben sem düh munkál, dehogy. A forma: az Ady-hangulat, az Ady-motívum, az igen. A regényekben, a drámákban soha nem a szerző a dühös, hanem az egyes szereplők, a szerző az ő érzelmeiket köteles formába önteni. Az a mesélő például, aki 20 év múlva meséli el a Feleségverseny történetét, nem én vagyok, nem is lehetek én, aki akkor már nem fogok élni, az ő szempontja nem lehet az enyém. Ő egy kommunisztikus királyságból beszél vissza, és ráadásul erősen cenzúrázták, neki kötelessége a demokráciát pocskondiázni. Ezt hívják egy mű narratívájának. A mulatságosnak szánt víziók formába öntéséért keményen meg kell dolgozni, és munka közben az ember nem dühöng, hanem arra koncentrál, hogy létre kell hoznia a szereplőket, a cselekményt, a látomásokat. Dühből az ember cikket ír, amely ráadásul egy regénynél, drámánál vagy versnél sokkal több emberhez eljut. Minél dühösebb a szerző, annál inkább rezonálnak rá. Csakhogy én ezt a műfajt rendkívül ritkán műveltem.

 

Cigány állam Spiró víziójában

"A szegénység elleni harc átalakult a szegények elleni harccá"

(fotó: Gáti András - FN) 

 

A regény mégiscsak a mai magyar állapotok görbe tükre, nem?

Ebben egyetértünk, nagyon görbe tükör. Az ember abból indul ki, amit a saját bőrén érzékel, csak aztán felnagyítja, eltorzítja, hogy láthatóbb legyen. Ez a művészi cél.

A Feleségversenyben az ország túl van egy polgárháborún, amelyhez a cigánykérdés vezetett, s amelynek a végén elcsatolnak egy részt az országból Romanisztánnak. Nemrégiben a tévében, a mai Magyarország realitásáról beszélve, szintén polgárháborút vizionált a cigány-magyar együttélés kapcsán. Lehet, hogy nem is olyan nagy túlzásokkal élt írás közben?

Azt mondtam, hogy nagyon nem jó, ami itt folyik. Az, amit a magyar szegényekkel, köztük a cigányokkal művelnek, az katasztrófa. Nem lehet milliókat kirekeszteni egy nemzetállamból, csak azért, mert szegények. A regényben azt írja az elbeszélő, hogy a szegénység elleni harc átalakult a szegények elleni harccá. Igen, már ma is látjuk ennek jeleit, és kénytelen voltam ezt a mondatot a magam mondataként elmondani a tévében. A szegénységből fakadó elégedetlenség eltussolására etnicizálják a feszültséget, ezt nem mondtam el a tévében. Ez az, amit nem szabad megengedni. Azért írtam a regénybeli víziót, azért túloztam el mindent, hogy figyelmeztessek: ha nem vigyázunk, még nagyobb bajba jutunk. Féltem a magyarságot, féltem a békét és mindazokat, akik magyarként élnek és élni fognak. Nem szabad eljutni odáig, ameddig a volt Jugoszláviában eljutottak. Egy kicsi nemzetállam, amelyet nem túl barátságos szomszédok vesznek körül, nem engedhet meg magának etnikai és mély társadalmi ellentéteket.

Mint mondta, azért választotta ezt a formát, a jövőben játszódó szatírát, hogy véletlenül se legyen aktuálpolitikai áthallás a regényben. Én mégis egyfolytában ezt éreztem. A regénybéli Kossuth téri tüntetők alig különböznek a 2006-os Kossuth-tériektől. Járt kint, onnan mintázta ezeket a figurákat?

 

Nem voltam kint, a tüntetéseket kitaláltam. Ha elolvassa a sokkal régebben írt regényeimet, ugyanilyen tüntetéseket írtam le bennük, például a XIX. századi Párizsban, ahol ugye nem járhattam... A Feleségversenyben az is benne van, hogy a gyerekkocsiért külön fizetnek egy tüntetés szervezői. A múlt héten azt látom a híradókban, hogy babakocsival tüntetnek valakik. Azt hittem, megüt a guta, én ezt már két éve kitaláltam. Amikor a regényen dolgoztam, még nem volt szó arról, hogy leállhat a metróépítés… Nem jó, ha egy-egy abszurd ötletem bejön, nagyon nem örülök. Azért vannak benne az igen furcsa víziók, mert nem realista műnek szántam. Egyébként – nem két éve, jóval korábban – voltam már tüntetéseken, és tudom, milyenek. Mind ugyanolyan. A regény főszereplője, családja például pénzt kap a tüntetésen való részvételért. Képzelje, a XIX. században is kaptak pénzt a tüntetők, amikor korteskedés folyt, remek drámát írt éppen erről Nagy Ignác és Nusic, Caragiale és Chalupka, ez magyar és kelet-európai hagyomány egyszerre.

Az is magyar hagyomány, hogy jönnek emberek, akik elmagyarázzák, hogy Jézus miért volt magyar?

Ilyesmit is állandóan hirdetnek egész Kelet-Európában, sőt Nyugaton és Amerikában is. Jelentős irodalma van annak, hogy Jézus perzsa volt, ugor volt, iráni volt, spanyol volt... Legutóbb egy horvát hölgytől hallottam, hogy szláv volt. Gondolnak mindenfélét az emberek, nem csoda, ha a szereplőim is gondolnak ilyeneket.

 

C-PRESS - FN.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 27-től február 2-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-01-27
  Ma figyelmetlenek leszünk. Fontos elintéznivalókat felejthetünk el, - használjuk a határidőnaplónkat! Így talán elkerülhetjük, hogy kínos helyzetbe keveredjünk. Ma jól tesszük, ha friss levegőt biztosítunk magunknak. Tehetünk egy sétát a természetben, vagy szellőztessünk ki jó alaposan. Ha cigarettázunk, akkor csökkentsük a cigik számát. A mai napot használhatjuk a leszokás megkezdésére is.
 • Heti Tarot: a szórakozás hete következik
  A Tarot kártya misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat. Grace lapjai vegyes energiákat ígérnek az előttünk álló hétre.
  image
 • Döntés a Chacrys Kristályágy mellett
  Valaki egyszer azt mondta: egyetlen döntés választ el egy teljesen más élettől. Mondani persze könnyű. Pedig sokan képesek arra, hogy elinduljanak az ismeretlenbe, ami néha nem is annyira ismeretlen, mint inkább felfedezésre váró. Hozzám hasonlóan régi barátnőm is ilyen volt, amikor évekkel ezelőtt rátalált egy fantasztikus fiatalemberre, aki megismertette a Chacrys kristályággyal, így Magyarországon az elsők között találkozhattam vele én is.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2020.január 26-tól február 1-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek