Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

De miért "szúrták szíven" az országot?
2009-05-26 08:52
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
De miért "szúrták szíven" az országot?Három hónap leforgása alatt film készült Marian Cozma kézilabdázó februári meggyilkolásáról. Kálomista Gábor producer Szíven szúrt ország című alkotása számos szereplőt megszólaltat, és egyszerre próbál beszélni a sportoló emlékéről, a gyilkosság részleteiről, az igazságszolgáltatásról és a cigánykérdésről.

 

Sajnos azonban a próbálkozásnál nem jut messzebb. A filmben különféle nézőpontok sablonválaszai hangzanak el, de hogy miért is történhetett meg mindez, arra ne várjunk választ.

 

 Minden bizonnyal az elmúlt időszak egyik legsokkolóbb bűnesete történt 2009. február 9-én, mikor Veszprémben az egyik szórakozóhely előtt ismert bűnözők meggyilkolták a náluk sokkal ismertebb huszonhat éves Marian Cozma román kézilabdást, a városban nagy népszerűségnek örvendő MKB Veszprém játékosát. A brutális gyilkosság elkövetőről hamar kiderült, hogy cigányok, és az is, hogy maffiózók, és nem kevés bűncselekmény áll a hátuk mögött. Bárkinek bármit jelentsen ez, mindez csak még jobban bonyolította a történetet.

 

Nem telt bele egy hónap, és Kálomista Gábor producer forgatócsoportjával együtt már Veszprémben volt, hogy feldolgozza a bűncselekményt. Újabb két hónap múlva pedig már a mozikban is látható e munka eredménye, a Szíven szúrt ország című dokumentumfilm, számos megszólalóval, és a gyilkosság ismert magyar színészek által újrajátszott jeleneteivel.

 

"Az alkotók szándéka szerint a mű fő ereje az objektivitás" - írja az Est.hu a filmről. Ha a megszólalók mennyiségét, és milyenségét vesszük, akkor ez minden bizonnyal teljesül is. Rengetegen nyilatkoznak a filmben, megszólal számos csapattárs, Petre Cozma, a meggyilkolt sportoló apja, a kézilabdacsapat különféle rendű-rangú vezetői, a főszurkoló, Bencze József országos rendőrfőkapitány, ügyvédek, bírók, Kállai Csaba országos cigányvajda és Mohácsi Viktória EP-képviselő.

 

Beszéljünk a miről is?

 

Csak éppen az nem derül ki, hogy pontosan miről is akar szólni a film. Van benne egy szál, ami Marian Cozma emlékének szól. Részleteket láthatunk a búcsúztatásból, zokogó kézilabdásokkal, Cozmára emlékező szavak hangzanak el, és a film bemutatja hogy Veszprémben mennyire rajongtak a kézilabdacsapatért és annak játékosaiért.

 

Az alkotás azonban ennél továbbmegy. Megpróbálja rekonstruálni a végzetes éjszaka eseményeit, körüljárni a rendvédelem, igazságszolgáltatás és büntetés-végrehajtás kapcsolódó szálait, sőt, a cigánykérdés vékony jegére is bátran rámerészkedik.

 

Ez mind szép és jó, csakhogy ez nem egy történet, hanem mindjárt négy, és mindegyik igen csak komplikált. Két hónap alatt mindegyikbe alaposan belemerülni szerény filmművészeti ismereteink alapján lehetetlen, de az biztos, hogy Kálomista Gábornak nem sikerült. Sikerült ellenben mind a négy témában megkapargatni a felszínt. Főleg a három igazán nehéz kérdésben, abban hogy mi történt pontosan aznap éjjel, mit és mit nem csinált eddig az igazságszolgáltatás, és mit fog, illetve hogy van-e jelentősége az elkövetők cigány származásának.

 

Image

Gyász, értetlenség, felháborodás: a film sem ad rá választ, miért halt meg Marian Cozma (Fotó: MTI) 

 

Marian Cozma emlékének megidézése rendben van. Néhol ugyan felesleges jelenetek részletezik, hogy hány és milyen győzelmet ért el a csapat, ugyanakkor a visszaemlékező csapattársak, sportvezetők és az apa szavaiból szépen körvonalazódik egyrészt Marian Cozma figurája, másrészt hiányának nehezen emészthető érzése, és a halálának, "az ilyen megtörténhet" brutalitásának felfoghatatlansága.

A hős apa

Dokumentumfilmről beszélünk, mégis van pozitív főhős. Az apa, Petre Cozma az, aki nem omlik össze a gyilkosság után, hanem még ő tartja az erőt a csapattagokban, és csak olyanokat nyilatkozik, ami a helyzet rontása, a magyarok, románok, cigányok közötti ellentétek még tovább szítása helyett éppen ez ellen hat. "Ha a fiamat ismerték volna, biztos, hogy nem gyilkolják meg" - mondja az apa, aki azóta is a csapat "apja", és megígérte, hogy ha az unokája felnő, őt is Veszprémbe hozza majd kézilabdázni.

Ezen túl azonban a film ugyanazt a felszínt kapargatja, amit már megtettek az ügyről író lapok, publicisták, hozzászóló politikusok. Az objektivitás abban nyilvánul meg, hogy ellentétes vélemények is elhangzanak egymás mellé vágva, de ebből valahogyan mégsem keveredik ki valamifajta egységes mondanivalója a filmnek.

A gyilkosság történéseit rekonstruálni kívánó szálból éppen csak az nem derül ki, hogy pontosan mi is történt. Igaz, hogy a film készítésekor még a nyomozás is épp ezt próbálta kideríteni. Elhangzik egy csomó másodkézből származó információ, és mindenki utalgat a biztonsági kamerák felvételeire, amelyekből viszont csak egy jelentéktelen részlet látható. Eközben a színészekkel újrajátszatott, videografikával dúsított rekonstrukció mintha egy saját értelmezést tárna a közönség elé.

Most akkor mi van a cigányokkal?

A film legnagyobb hibája a cigánykérdésbe való belegyaloglás. Itt aztán visszakapjuk az összes pro és kontra sablonszöveget, ami mostanában elhangzott a témában, miközben éppen az nem derül ki, hogy van-e jelentősége, és ha igen miért, hogy a támadók mindnyájan cigányok voltak.

Ezt a tényt ugyanis már az elejétől nyilvánvalóvá teszi a film, miközben látszik, hogy visszafogott szeretne maradni, a bűnözőket például "sötét oldalnak" nevezi. Mohácsi Viktória a cigánybűnözés szó használatának büntethetősége mellett kampányol, Bárándy Péter kilátástalan helyzetben lévők bűnözéséről értekezik, miközben a kérdéses bűnözők éppenséggel igen csak jól éltek, az egyik csapatvezető pedig a cigánybűnözés szó létjogosultságát bizonygatja kriminológiai szakmunkák alapján, ami önmagában még nem lenne probléma, csak erről nem neki kellene beszélnie, hanem egy igazi szakértőnek.

Igazi szakértő pedig nem szólal meg, sem a bűncselekmény elkövetésével, sem azzal kapcsolatban, hogy a cigánykérdés szempontjából a gyilkosság, és az elkövető bűnbanda etnikuma hogyan értelmezhető. A film véget ér, mi pedig pontosan azt érezzük, amit akkor, amikor a film közepe táján Bencze József azt nyilatkozza, hogy a bűnelkövetők tevékenysége a rendőrség előtt addig is ismert volt: Kösz szépen, most aztán közelebb vagyunk a megoldáshoz.

 

C-PRESS - Hírszerző

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-01-21
  Ma akkor is energikusnak érezhetjük magunkat, ha hosszúra nyúlt az előző este. A sok alkohol hatása is könnyebben elmúlik. Jól tesszük, ha a mai napon többet pihenünk. Sétáljunk egy nagyot és együnk könnyű ételeket! Ma fontos lesz, hogy megkíméljük magunkat a méreganyagoktól. A káros anyagok elsősorban a cellulitis nevű zsírlerakódás képében raktározódnak el. Az ünnepek után egyébként is nehezebbek lehetünk néhány kilóval. Igyekezzünk megszabadulni a feleslegtől!
 • Heti általános horoszkóp 2020.január 21-től 27-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-01-20
  Ma türelmetlenebbek leszünk, nehezebben mennek az aprólékos feladatok. Meg vagyunk győződve arról, hogy kizárólag nekünk lehet igazunk, így könnyen keveredünk vitába. Sajnos erőszakosan akarjuk meggyőzni egymást. Ma fogyasszunk több gyümölcsöt, rendkívül jót tesz szervezetünknek! Akik hajlamosak a savasodásra, bánjanak kicsit óvatosabban a gyümölccsel, éppen a savtartalma miatt. Jó ötlet, ha egyúttal néhány darab kekszet is elropogtatunk.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 20-tól 26-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Heti Tarot, Vigyázat: a csalás hete következik
  A Tarot kártya ősi misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Nem csoda, hiszen egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. Grace lapjai csalás lehetőségét sejtetik, ugyanakkor pozitív energiákra is számíthatunk.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek