Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigány zenész vagyok, nem cigányzenész
2009-05-24 09:55
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Cigány zenész vagyok, nem cigányzenészBalogh Kálmán "különlegessége", hogy amellett, hogy hangszerének világszerte elismert és keresett művésze, úgy képes beszélni a cimbalom történetéről és a hangszer megszólaltatásának fortélyiról, hogy azt azok is megértik, akik soha életükben nem ültek még ehhez a furcsa "asztalhoz", vagy, ahogy nevezni szokták, ehhez az "össze-vissza verészeti lábnyomatékos hangtartályhoz".

 

 

 

Balogh Kálmán eredetileg mérnöknek készült, amíg nagybátyja, Balogh Elemér meg nem mutatta neki, hogy hogy szól a cimbalom, és a fiú azonnal le nem játszotta azt, amit a nagybácsi megmutatott neki. Bár Kálmán apai és anyai ágon is muzsikuscsaládból származik, a zene, mint lehetséges hivatás, addig nem érdekelte, eszébe se jutott.

„Apám se lett zenész, mert nem tetszett neki az ezzel járó élet, az, ahogy az ő apja is élt, ezért inkább vízvezeték szerelőnek állt. Tizenegy éves koromig én is azt gondoltam, hogy valami rendes szakmát tanulok, mérnök leszek - emlékszik vissza Balogh Kálmán. - Ám akkor jött Elemér bácsi, akinél egyszerre sírt és nevetett a cimbalom, és ez mindent eldöntött." Olyannyira, hogy Kálmán tizenhárom évesen már a miskolci Avas Táncegyüttes zenekarában muzsikált, huszonegy évesen pedig átvehette tanári diplomáját a Zeneakadémián. (A konzervatóriumot szülővárosában, Miskolcon végezte, ahol kifejezetten a nővére és az ő kedvéért nyitották meg a cimbalom tanszakot.)

 

Cigány zenész vagyok, nem cigányzenész

 

Noha Balogh Kálmán többek között játszott komolyzenét a Budapest Fesztiválzenekarral, készített dzsesszlemezt David Murrayvel, elsősroban mégis a kelet-európai és balkáni - magyar, zsidó és cigány - népzenék avatott előadójaként tartják számon. Már gyerekkorában is a tiszta, egyszerű, ritmikus falusi népzenét szerette, később pedig örömmel csatlakozott az összes, autentikus népzenét játszó együtteshez, formációhoz. „Cigány zenész vagyok, de nem cigányzenész" - mondja, jelezve ezzel, hogy az utóbbi kifejezés, egybeírva, azt a zenészt jelöli, aki éttermekben, vendéglátó helyeken muzsikál. Ő viszont népzenésznek tartja magát, aki a táncházak és a falvak folklórkincsét játssza és adja tovább.

Tizenöt éve működő saját zenekara, a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band ugyanakkor éppolyan nyitott a kelet-európai és a balkáni vokális és hangszeres cigányzenékre, mint a dzsesszre és a vendéglátó-ipari cigányzenei hagyományra. Ahogy ő fogalmaz: „Hídnak érzem magam az emberek, a zenék és a műfajok között." Jelenleg azonban leginkább az éneklés foglalkoztatja Balogh Kálmánt. Saját bevallása szerint azért kezdett el énekelni tanulni, mert úgy tartja, hogy minden jó hangszeres az éneket utánozza, és hogy ez tökéletes lehessen, nem árt megismerni a technikát és az éneklés mechanizmusát.

Ennek a rendkívül gazdag népzenei kínálatnak az esszenciáját kapja május 23-án, szombaton este fél nyolctól a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem közönsége, a világhírű cimbalmos ötvenedik születésnapja alkalmából rendezendő hangversenyen. Balogh Kálmán műsorának első részében népzenét ad elő, annak számos kiválóságával együtt, a másodikban pedig cimbalomzenekara és nemzetközi sztárvendégei társaságában görög, bolgár, román és zsidó népzenei egyveleget hallhatunk tőle.

 

C-PRESS - Heti Válasz

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-01-21
  Ma akkor is energikusnak érezhetjük magunkat, ha hosszúra nyúlt az előző este. A sok alkohol hatása is könnyebben elmúlik. Jól tesszük, ha a mai napon többet pihenünk. Sétáljunk egy nagyot és együnk könnyű ételeket! Ma fontos lesz, hogy megkíméljük magunkat a méreganyagoktól. A káros anyagok elsősorban a cellulitis nevű zsírlerakódás képében raktározódnak el. Az ünnepek után egyébként is nehezebbek lehetünk néhány kilóval. Igyekezzünk megszabadulni a feleslegtől!
 • Heti általános horoszkóp 2020.január 21-től 27-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-01-20
  Ma türelmetlenebbek leszünk, nehezebben mennek az aprólékos feladatok. Meg vagyunk győződve arról, hogy kizárólag nekünk lehet igazunk, így könnyen keveredünk vitába. Sajnos erőszakosan akarjuk meggyőzni egymást. Ma fogyasszunk több gyümölcsöt, rendkívül jót tesz szervezetünknek! Akik hajlamosak a savasodásra, bánjanak kicsit óvatosabban a gyümölccsel, éppen a savtartalma miatt. Jó ötlet, ha egyúttal néhány darab kekszet is elropogtatunk.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 20-tól 26-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Heti Tarot, Vigyázat: a csalás hete következik
  A Tarot kártya ősi misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Nem csoda, hiszen egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. Grace lapjai csalás lehetőségét sejtetik, ugyanakkor pozitív energiákra is számíthatunk.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek