Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Védeni az ellenséget
2009-05-21 19:26
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Védeni az ellenségetA(z egyik) Magyar Gárda demonstrációján holokauszttagadó kijelentések hangzottak el. A politikai elit példás gyorsasággal reagált: azonnali jogszabály-módosítást javasolt, miszerint a holokauszttagadást bűncselekménnyé nyilvánítanák.

 

 

 

Már az Országgyűlés előtt van az alkotmánymódosítás. Az is kérdés, miért az alkotmányban lenne ennek a helye, a fő kérdés azonban az, mit várunk az államtól annak érdekében, hogy a holokauszttagadás, a kirekesztő nézetek, előítéletek hatóereje csökkenjen.

 

A szerző a Társaság a Szabadságjogokért programvezetője

 

Nem vitás, a honfoglalást tagadni más, mint a holokausztot. A holokauszt tagadása több millió ember szervezett halálának kétségbe vonása, a túlélők megalázása, antiszemitizmus. A tiltás támogatói szerint azonban nemcsak ennyi, hanem gyűlöletre uszítás, a tettlegességhez vezető első lépés is. A tiltás ellenzői szerint viszont önmagában még nem az. Ha viszont nem önmagában áll, hanem egyben gyűlöletre uszító beszéd keretezi, akkor az már ma is büntetendő cselekmény. Aki uszít, bűncselekményt követ el. A holokauszttagadás tiltását ellenzők tehát nem az uszítás egyes formáit próbálják a szólásszabadság magasztos eszméje mögé elrejteni és szabaddá tenni.

 

A probléma nem a holokauszttagadás maga, hanem az antiszemitizmus, a rasszizmus. A holokauszttagadás tiltása egyszerű és olcsó látszatmegoldás. A társadalmi párbeszéd, a kisebbségek iránti tolerancia növelésése és a társadalmi felelősséggel való szembenézés helyett büntetőjogi tényállást kreálunk. Ehelyett szembe kellene nézni azzal, hogy a második világháborúban a magyar társadalom mennyiben volt részese a magyar zsidóság majdnem teljes megsemmisítésének, romák elhurcolásának. Azzal kellene foglalkozni, hogy ma a romákkal szembeni diszkrimináció, előítélet és gyűlölet miként csökkenthető. Komolyan gondolja bárki, hogy ha a holokauszt-tagadásért börtön jár, akkor majd kevesebb antiszemita lesz, vagy megszűnik a romákat érő diszkrimináció?

 

A tiltás csak ahhoz elég, hogy a politikai elit elégedetten hátradőljön, hiszen szimbolikus eszközökkel kifejezte: a náci bűnök bagatellizálása elfogadhatatlan. Csakhogy a jogszabályok nem szimbolikus eszközként funkcionálnak a demokráciában, hanem normatív erejű rendelkezések. Látszatmegoldások helyett a társadalmi változásokhoz szükséges lépéseket kell tenni. Ez a folyamat hosszú és nehéz. De csak ez vezethet valami eredményre. A közhatalom gyakorlóinak kötelessége egyértelművé tenni, hogy elfogadhatatlanok a kirekesztő, raszszista nézetek. Az állam feladata az oktatási rendszerben a tolerancia és az antidiszkriminációs tananyagok bevezetése. A hatóságok feladata pedig, hogy ha uszítás gyanúja merül fel, akkor a megfelelő eljárást lefolytassák. Erre persze lehet azt válaszolni, hogy a tiltás csak az egyik lépés, ami nem zárja ki a többit. De ettől még nem jó lépés.

 

A holokauszttagadás büntetőjogi tiltása szempontjából Európa megoszlik. Az EU 11 országában, valamint Svájcban és Izraelben tilos a holokauszt tagadása. A strasbourgi Emberi Jogi Bíróság érdemi vizsgálat nélkül utasítja el azokat, akik a holokauszt-tagadás büntethetősége miatt fordulnak a testülethez. A holokauszttagadást nem védi az emberi jogok és alapvető szabadságok védelméről szóló egyezménynek a véleménynyilvánításról szóló 10. cikke. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az európai államok kötelesek lennének büntetőjogi úton fellépni a holokauszttagadókkal szemben.

 

A kérdés az, van-e értelme börtönnel fenyegetni azokat, akik nem uszítanak, hanem a holokauszt megtörténtét tagadják? Vajon jobb-e a társadalomnak, ha bizonyos állításokat, téveszméket, antiszemitizmusból táplálkozó hazugságokat nem lehet kimondani? Attól tartok nem, mert ezzel elveszítjük annak a lehetőségét, hogy cáfoljuk a valótlanságot, miközben a büntetőjogi tiltással a tiltott eszmék hirdetői és hívei nem tűnnek el. A tiltásnak mindig az az üzenete, hogy a hatalmon lévők érvei nem elég meggyőzőek. A börtönbe zárt holokauszttagadók pedig a hatalom áldozataiként tetszeleghetnek követőik körében. Emellett pontosan tudjuk azt is, ha egyes szavak és jelképek tiltva vannak, akkor jönnek majd újak, amelyeket mindenki ért, csak éppen nem lehet büntetni érte senkit.

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.január 25-től 31-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-01-25
  Ma sokkal több szabadságra tartunk igényt. Ma tartsuk szem előtt az aranyigazságot, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha nagyon kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő baleseteket.
 • Lehet könnyebb az élet?
  Senki nem ígérte, hogy könnyű lesz. Hiába is ígérné, mi magunk teremtünk és vonzunk be mindent az életünkbe. Tőlünk lesz könnyű vagy nehéz. Hajlamosak vagyunk felelőst keresni a saját boldogtalanságunkért, és ki tudja miért, mindig másokon kezdjük. Látjuk, tudjuk, hogy ez nem működik, tapasztaljuk, hogy a másik a kedvünkért nem változik meg. És ennél jobbat nem is tehet!
  image
 • Heti szexhoroszkóp 2020.január 24-től 30-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-01-24
  Ma örülünk a munkának, hasznossá szeretnénk tenni magunkat. Sokkal többet dolgozunk, és ráadásul pontosan. Annyira a munkára koncentrálunk, hogy közben elfelejtkezünk a szükségleteinkről. Ma a zöldségek napja van, sikerrel biztosíthatjuk szervezetünk ásványi anyag, vitamin utánpótlását. Ez azért fontos, mert szervezetünk nem tudja a vitaminokat önállóan előállítani. A nyers zöldségfélék azonban bővelkednek bennük, valamint rostokban is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek