Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A Jobbik sikere: bonyolult kérdések egyszerű jelszavakban
2009-05-21 19:25
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A Jobbik sikere: bonyolult kérdések egyszerű jelszavakbanA Jobbik 10-11 százalékra számít 2010-ben - A neonácizmus vádját vállrándítással intézik el
Az a kulcsa a Jobbik népszerűségének, hogy a bonyolult társadalmi rendszereket végtelenül egyszerű, már-már katonás rövidséggel artikulálják.

 

 

 

A Jobbik Magyarországért Mozgalom támogatottságát a biztos pártválasztók körében közvélemény-kutatók 7 százalék körülire teszik, és ha ez igaz, az európai parlamenti választáson - alacsony részvétel mellett - akár két mandátumot is szerezhet a szélsőséges pártalakulat. Az ennél jobb eredmény akár azt is eredményezhetné, hogy a listavezető Morvai Krisztina és a második helyen jelölt Balczó Zoltán mellett egy harmadik jelölt is áttehetné állomáshelyét Brüsszelbe. Miután a Jobbik itt a párt alelnökét, a 26 éves Szegedi Csanádot szerepelteti, aki nem valószínű, hogy Brüsszelbe utazna, a Tettrekész rendőrszakszervezet vezetője, Szima Judit előtt is megcsillanhat a lehetőség. 

 

A Jobbik sikere: bonyolult kérdések egyszerű jelszavakban

Morvai Krisztina és Vona Gábor akcióban

 

 A Jobbik 2010-ben a 10-11 százalék elérését tűzte ki célul. Mindezt az elmúlt hónapok időközi választásain elért eredményekre alapozzák. Tavaly decemberben Kartalon a polgármester-választáson 10 százalékot értek el, úgy, hogy a komplett Fidelitas átállt a Jobbik zászlaja alá. A ferencvárosi időközi választáson Szegedi Csanád 8,5 százalékot kapott, Ajkán egy önkormányzati képviselő-választáson Ferenczi Gábor tanár úgy kapott 105 szavazatot, hogy a fideszes győztes 291 voksot gyűjtött be. Egy csepeli időközin a párt jelöltje 7,9, Pécsett, a polgármester-választással együtt tartott képviselő-választáson 10,1 százalékot ért el.

 

Kik is a Jobbik támogatói? Elsősorban a MIÉP és a parlamentből 2002-ben kipenderült Kisgazdapárt csalódott, főként értelmiségi tábora. Több példa is van arra, hogy a Jobbik felé nyitott a Fidesz radikálisan gondolkodó széle, például a párt ifjúsági szervezete, a Fidelitas. A Jobbik az utóbbi években sikerrel szólította meg az MSZP vidéken élő, nehéz helyzetű szavazóit is. Borsodban vagy Ózd térségében például látványosan növekedett a párt támogatottsága. A Jobbik nem titkoltan célozza az MSZP "lehulló" szavazóit; arra számít, hogy 5-6 éven belül már nem lesz "magyar kézen" nemzeti vagyontárgy, a vidéki nyomor tovább mélyül, és így a párt tovább tudja növelni a szavazóbázisát.

 

A negatív jövővízió része, hogy egyes megyékben a cigány népesség meghaladja a "magyar" lakosság számarányát, ezért olyan munkahelyteremtő kezdeményezésekre van szükség, mint az útépítés vagy az ároktisztítás. Mindezt egy államilag finanszírozott szociális műhely-rendszeren belül képzelik el, a cél az, hogy "munkalehetőséget biztosítsanak minden magyar állampolgár számára", majd megszüntethessék a szociális segélyrendszert. A pártprogram legalábbis azt hangoztatja, hogy a cigányokat "integrálni kell a munka világába".

 

A Jobbik sikere: bonyolult kérdések egyszerű jelszavakban

Morvai Krisztina rajongói körében beszél a Jobbik majálisán. Röviden, egyszerűen 

 

Ez a kulcsa a Jobbik népszerűségének. A bonyolult társadalmi rendszereket végtelenül egyszerű, már-már katonás rövidséggel artikulálják. A romakonfliktusokra az a válaszuk, hogy a büntethetőség korhatárát a Btk.-ban le kell szállítani 14-ről 12 évre. A tömör megfogalmazás mindenki számára érthető. A jobbikos frazeológia e tekintetben így hangzik: a cél, hogy a "cigány bűnözőket" (akár 12 évesen is!) felelősségre lehessen vonni; a megélhetési bűnözés kategória nem létezik.

A Jobbikot a MIÉP, az FKGP és a történelmi vallások törekvéseit támogató diákmozgalomként hívták életre 2001-ben. Az első összejöveteleket a Károli Gáspár Református Egyetemen és az ELTE Bölcsészettudományi Karán tartották. 2002-ben nagy csalódás volt a MIÉP és a kisgazdák leszereplése, a "radikális" fiatalok a Fidesz "ambivalens politikája" helyett választották a saját pártot. Emlegetnek a pártban egy 2002-es Szabadság téri tüntetést, amelyen Kerényi Imre volt a főszereplő, s arra próbálta rávenni a "D-209-es ügy miatt" Medgyessy Péter ellen ágáló hallgatóságot, hogy megvetésük jeléül üljenek rá a Népszabadság egy-egy példányára.

 

Ezt az ős-jobbikosok nevetségesnek tartották, s "a fizetett fideszes bohóckodásban" való részvétel helyett pártot alapítottak 2003-ban. A MIÉP-pel szövetségben buktak el kettős állampolgárságról szóló népszavazáson. Ez újabb csalódás a "nemzeti gondolkodású" fiatalok számára. Miként a 2006-os parlamenti választáson elért 2,2 százalékos eredmény is.

 

Ezután menesztették a vezérkart, új elnökséget választottak, az alapító Kovács Dávid, Nagy Ervin és Tasnádi András "besokallt", ma egyikük sem politizál a Jobbikban. Az 1976-os születésű Kovácsot a '78-as Vona Gábor követte, aki 2002-ben ott van a vesztes Orbán Viktor Szövetség a Nemzetért Polgári Körének alapítói között. 2006 őszén radikális mozgalomként pozicionálja a Jobbikot, s felvállalja az árpád-sávos zászló használatát, majd megalapítják a Magyar Gárdát. Morvai Krisztina, az ELTE büntetőjogtanára meggy a tortán.

 

A Jobbiknak jelenleg országszerte 400 alapszervezete van. Csak ebben az évben 70 újat hoztak létre.

 

A Jobbiknál nem kell cifra ideológiai magyarázatokra számítani. Amikor Vona Gábort próbálták szembesíteni a nyíltan neonáci Kuruc.info szellemiségével, elmondta, olykor nincs ínyére a portál egy-egy cikke (az anyák napi Hitler-versről volt szó!), de azt elfelejtette említeni, hogy a Jobbik.net portálról közvetlenül el lehet jutni fajvédő, neonáci oldalakra. A Jobbikot ért legsúlyosabb vádat - neonácik - vezetői vállrándítással intézik el: voltak már "MSZP-kreatúra", összehozták őket a titkosszolgálatokkal, a fideszes Balog Zoltán pedig úgy vélte: az SZDSZ hívta őket életre.

 

"Az elmúlt száz évben itt egy rendszer működött: Horthy Miklós kormányzóé. Mert az nem a hazugságra, nem a kamatrabszolgaságra és nem a korrupcióra, hanem a magyar emberek szorgalmára, tisztességére és a rendre építkezett. Az országnak egy Szent Korona-tan alapján álló alkotmányra van szüksége, az ország élén pedig egy kormányzóra." (Vona Gábor)

 

"A MAGUKFAJTÁK ideje lejárt. Nem garázdálkodhatnak tovább a MI HAZÁNKBAN, ugyanis MI ITT ITTHON VAGYUNK - és felemeljük a fejünket. Ébredjenek fel! Visszavesszük a MAGUKFAJTÁKTÓL Magyarországot, MERT NEKÜNK CSAK EZ AZ EGY HAZÁNK VAN!" (Dr. Morvai Krisztina)

 

"Csakhogy minket már ez a hányásszagú fröcsögés nem érdekel... Minket csak és kizárólag a nemzetünk és hazánk sorsa érdekel. Ha ez azzal jár, hogy kígyót-békát kiabálnak az emberre, tegyék. Ameddig tehetik..."

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.január 25-től 31-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-01-25
  Ma sokkal több szabadságra tartunk igényt. Ma tartsuk szem előtt az aranyigazságot, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha nagyon kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő baleseteket.
 • Lehet könnyebb az élet?
  Senki nem ígérte, hogy könnyű lesz. Hiába is ígérné, mi magunk teremtünk és vonzunk be mindent az életünkbe. Tőlünk lesz könnyű vagy nehéz. Hajlamosak vagyunk felelőst keresni a saját boldogtalanságunkért, és ki tudja miért, mindig másokon kezdjük. Látjuk, tudjuk, hogy ez nem működik, tapasztaljuk, hogy a másik a kedvünkért nem változik meg. És ennél jobbat nem is tehet!
  image
 • Heti szexhoroszkóp 2020.január 24-től 30-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-01-24
  Ma örülünk a munkának, hasznossá szeretnénk tenni magunkat. Sokkal többet dolgozunk, és ráadásul pontosan. Annyira a munkára koncentrálunk, hogy közben elfelejtkezünk a szükségleteinkről. Ma a zöldségek napja van, sikerrel biztosíthatjuk szervezetünk ásványi anyag, vitamin utánpótlását. Ez azért fontos, mert szervezetünk nem tudja a vitaminokat önállóan előállítani. A nyers zöldségfélék azonban bővelkednek bennük, valamint rostokban is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek