Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kirekesztést érez a romák többsége
2009-05-21 19:18
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kirekesztést érez a romák többségeA franciák negyede, a magyar romáknak viszont a 90 százaléka érezte már úgy, hogy nem egyenlő eséllyel indul a munkaerőpiacon. Míg az előbbieket az életkor és a származás, az utóbbiakat szinte kizárólag etnikai alapon diszkriminálják.

 

 

 

Egy friss kutatás szerint a magyar romák fele szenvedett már el hátrányos megkülönböztetést. A helyzetük európai összehasonlításban is kimagaslóan rossz: 90 százalékuk szerint ugyanis az országban széles körben elterjedt az etnikai alapú diszkrimináció, amelynél magasabb arányt csak Olaszországban az észak-afrikaiak körében mértek a kutatók.

A franciák a kor alapján válogatnak

A francia kormány rasszizmus elleni hivatalának (Halde) és a Nemzetközi Munkaügyi Szervezetnek (International Labour Office – ILO) a közös kutatása szerint a versenyszférában dolgozó munkavállalók 28 százalékát érte hátrányos megkülönböztetés a munkahelyén. A diszkrimináltak aránya valamelyest növekedett a tavalyi évhez képest, amikor a munkavállalóknak pontosan a negyede számolt be erről. A felmérés szerint a közszférában valamivel alacsonyabb azok aránya, akikkel diszkriminatívan bánnak, ott dolgozók 22 százalékos az arány – írja a France24.com cikke alapján az ELTE-TÁTK hírlevele.

A kutatás arra is rámutatott, hogy különböző okai lehetnek a diszkriminációnak. Amíg a magánszférában a származás (35 százalék), a kor (32 százalék) és a testi megjelenés (30 százalék) miatt szenvednek legtöbbször hátrányt a munkavállalók, addig a közszférában az etnikai származás miatti diszkriminációról jóval kevesebben számolnak be.

Itthon nem csak etnikai alapú diszkrimináció van

„Magyarországra vonatkozóan még nem állnak rendelkezésre ugyanolyan részletes adatok, mint amelyek a francia kutatásban olvashatók, de a közeljövőben biztos találkozhatunk hasonló részletességű felméréssel” – ismertette a helyzetet Sik Endre, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának tanára.

 

Egy friss kutatás, a European Union Minorities and Discrimination Survey minden uniós tagország jellemző kisebbségeinek helyzetére kérdezett rá. Magyarországon a roma kisebbség körében végeztek felmérést. Az eredmények szerint ők európai összehasonlításban is rossz helyzetben vannak: a 90 százalékuk érzi ugyanis úgy, hogy az országban széles körben elterjedt az etnikai alapú diszkrimináció. Ennél rosszabb véleménnyel országukról csak az Olaszországban élő észak-afrikaiak vannak, akiknek 94 százaléka vélekedik így. A kutatásban sok más mellett a romák munkaerő-piaci helyzetére is rákérdeztek. Az eredmények azt mutatják: a romák fele érezte már úgy, hogy az álláslehetőségek betöltésekor roma mivolta miatt hátrányos megkülönböztetés érte.

 
Sik szerint szintén sokat elárul a magyar helyzetről egy 2007-es Eurobarometer-kutatás, amelyben arról kérdezték az embereket, hogy szerintük milyen típusú hátrányos megkülönböztetések jellemzők az országukra. Ebből a kutatásból az derül ki: a magyarok 66 százaléka szerint elterjedt idehaza az etnikai alapú diszkrimináció. Ugyanilyen nagy arányban gondolják az emberek azt, hogy a kor alapján is diszkriminálnak Magyarországon, amivel listavezetők vagyunk az Európai Unióban. A magyarok 45 százaléka szerint a nem, míg a válaszadók 36 százaléka szerint szexuális orientáció is okot ad Magyarországon a hátrányos megkülönböztetésre.

 

C-PRESS - fn.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 27-től február 2-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-01-27
  Ma figyelmetlenek leszünk. Fontos elintéznivalókat felejthetünk el, - használjuk a határidőnaplónkat! Így talán elkerülhetjük, hogy kínos helyzetbe keveredjünk. Ma jól tesszük, ha friss levegőt biztosítunk magunknak. Tehetünk egy sétát a természetben, vagy szellőztessünk ki jó alaposan. Ha cigarettázunk, akkor csökkentsük a cigik számát. A mai napot használhatjuk a leszokás megkezdésére is.
 • Heti Tarot: a szórakozás hete következik
  A Tarot kártya misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat. Grace lapjai vegyes energiákat ígérnek az előttünk álló hétre.
  image
 • Döntés a Chacrys Kristályágy mellett
  Valaki egyszer azt mondta: egyetlen döntés választ el egy teljesen más élettől. Mondani persze könnyű. Pedig sokan képesek arra, hogy elinduljanak az ismeretlenbe, ami néha nem is annyira ismeretlen, mint inkább felfedezésre váró. Hozzám hasonlóan régi barátnőm is ilyen volt, amikor évekkel ezelőtt rátalált egy fantasztikus fiatalemberre, aki megismertette a Chacrys kristályággyal, így Magyarországon az elsők között találkozhattam vele én is.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2020.január 26-tól február 1-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek