Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Roma összefogás az Európai Parlamenti választási kampányban
2009-05-21 11:11
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Roma összefogás az Európai Parlamenti választási kampánybanVendég: Kolompár Orbán az MCF Roma Összefogás Párt elnöke

 

 

 

 

 

Get Flash to see this player.

 

 

A műsorvezető: MÉSZÁROS ANTÓNIA


Mv.: - Európai választási kampánysorozatunkban minden este vendégünk lesz egy-egy listát állító párt, illetve pártszövetség listavezetője. A beszélgetéseken minden esetben, minden vendégnek 10 perce van. A meghívások sorrendjét közjegyző és a pártok képviselőinek jelenlétében sorsoltuk ki. Az Este mai vendége Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke, az MCF-Roma Összefogás Párt képviseletében, jó estét kívánok!


Kolompár Orbán: - Jó estét kívánok!


Mv.: - Akkor rögtön meg is kérdezném, hogy a többi párttal ellentétben önöktől miért nem a listavezetőt köszönthetjük itt?

 

K.O.: - Gyakorlatilag a listavezető egy hétvégi versenyre készül, hiszen magyar válogatott lovasbajnok, ugróbajnok, akinek fel kell készülni a hétvégére, hiszen ezen a versenyen Magyarország érdekeit fogja képviselni, és bízom benne, hogy sikeresen fogja lovával, kedvenc lovával venni az akadályokat. És ezért képviselem én a pártot.

 

Mv.: - Ez nyilván nagyon jó, ha egy kiváló lovast köszönthetünk talán a magyar európai parlamenti képviselők sorában, de így önnek kell feltennem azt a kérdést, hogy miért egy 21 éves fiatalembert választottak erre a megtiszteltetésre, egy olyat, akit ön egyébként a magyar jövendő Obamának nevezett, de jelenleg még az egyetemi tanulmányait sem fejezte be. 2010-en fogja.

 

K.O.: - Nézze, az MCF-Roma Összefogás Párt listáján 20 roma értelmiségi, köztük kettő nem roma, tehát magyar származású. Az egyik alkotmányjogász, a másik ügyvéd, foglal helyet. Nyilvánvalóan a 20-ból bárki vezethette volna a listát, hiszen a 20 fős csapat, amit a listavezetővel sikerült összeállítanunk, az alkalmas arra, hogy a Magyarországon élő cigányság és azon belül is annak a 3 millió magyar szegény embernek az érdekeit meg tudja személyesíteni vagy képviselni az Európai Parlamentben. Én azt gondolom, hogy nem a kor, hanem a gyakorlat és a szakmaiság teszi a mestert, hiszen az elmúlt 20 évben, ahogy nézzük a parlamenti pártok tekintetében, ha csak a 2004 és 2009 év közötti európai parlamenti képviselőket nézzük, akkor én furcsán éreztem magam, amikor az Európai Parlamentben politizáló pártok képviselői nem tudták megmondani, hogy mekkora összeget hívott le Magyarország az EU-s támogatásból. Nem volt semmi rálátásuk az Európai Unió Magyarországra vonatkozó munkájával, tehát ebből adódóan én azt hiszem, hogy ez a 21 éves közgazdász, tanult, német és angol nyelvet beszélő fiatal roma ember, akár kenterbe is verheti a pártok képviselőit az Európai Parlamentben. És én ebben biztos vagyok.

 

Mv.: - Miért gondolják egyébként, hogy mindenképpen egy párt keretein belül kell érvényesíteniük a romák érdekeit és, hogy ezt nem tudják a létező politikai pártok, mind a jobb- mind a baloldalon megtenni?

 

K.O.: - Hát nézze, az elmúlt 20 évben a rendszerváltás hajnalán a roma társadalom lett ugye a legnagyobb vesztese a rendszerváltásnak. Ma már az elmúlt 20 év kaotikus, szakmaiatlan és felelőtlen politizálásból adódóan a 3 millió szegény ember és azon belül is a roma társadalmat a politikai pártok egy egyfajta skatulyába zárták, fallal vették körbe, és ebből adódóan gondoljuk azt, hogy a roma társadalom és azon belül az a 1,5 millió szegény ember át fogja tudni törni azt a falat, amelyet a pártok körülöttünk építettek.

 

Mv.: - De, ne haragudjon, hogy közbevágok, eddig is voltak roma képviselők az Európai Parlamentben, Járóka Lívia, a FIDESZ-nél most is biztos befutó, az SZDSZ-nél Mohácsi Viktória.

 

K.O.: - Természetesen, minden elismerésem a hölgyeké, de én azt hiszem, hogy más roma érdekeket képviselni úgy, hogy valaki pártkatona vagy más az, aki romaként, roma érdekeket képvisel. Én azt hiszem, hogy a roma társadalomnak és inkább úgy mondanám, a magára hagyott magyarországi 3 millió embernek az MCF, mint összefogás párt, meg fogja tudni teremteni azt a képviseletet, amire nem volt példa az elmúlt 20 év tekintetében. Én azt hiszem, hogy ma roma érdekeket csak roma értékrend, roma ideológia alapján tudnak képviselni. Ma, ha csak a magyar parlament nézzük, vagy az Európai Parlamentet is, a pártoknak voltak roma képviselőik és nem a romáknak voltak parlamenti, illetve EU-s képviselői, úgy is mondhatnám egyszóval, hogy a pártok lízingelték ezeket a képviselőket a roma társadalomtól. Csak egyvalamit felejtettek el a roma társadalomnak kifizetni, a lízingdíjat.

 

Mv.: - Az is kérdés viszont, hogy önök mekkora részét képviselik ennek a roma társadalomnak, ami ugyanolyan rétegzett pl. politikai szempontból, mint a magyar társadalom egésze.

 

K.O.: - Hát azért nem.

 

Mv.: - És, hogy nem lehet-e, hogy az önök összefogása is megtörik azért pártpolitikai vonalak mentén és mondjuk például a jobboldali érzelmű roma embereket meg önök képviselik kevésbé.

 

K.O.: - Hát én azt hiszem, hogy a romák körében nincs jobb- és baloldali roma, nem is lenne szabad. Bár mondom, a lízingelt romák, akik bérlése kapcsán nem fizették ki a lízingdíjat ma is megvezetik és ezek után is megvezetik a hazai roma társadalmat egyrészt a saját megélhetésük tekintetében. Én úgy gondolom, hogy ma a hazai cigányság érzi a saját bőrén az elmúlt 20 év történéseit, ma pontosan látnia kell, hogy a országban kialakult gazdasági és politikai káoszért a legkevésbé az a társadalmi státuszát is elvesztő roma ember tehet, akit a rendszerváltás hajnalán egyik napról a másikra a 20 éves munkájából elküldtek az akkori felelőtlen politikusok. ÉN úgy gondolom, ma már a roma társadalom pontosan látja, hogy gyermekei és unokái jövőjének a záloga az felelős roma politikusoknak a kezében kell, hogy legyen. És azért mondtam az előbb, hogy a fiatal generáció például Kiss Zsolt, ki közgazdászként végez majd az egyetemen, bízom benne, hogy megfelelő szakmai és politikai keretek között fogja tudni a roma érdekeket képviselni. Nem volt olyan még a roma politika történetében, ha egyáltalán a 20 évben beszélhettünk roma politikáról, amikor az idősebb generáció maga elé engedett diplomás roma értelmiséget, aki megfelelő keretek között, ahogy mondtam az előbb, akár a magyar Országgyűlésben is tud érdekeket képviselni. És én azt hiszem, hogy ez a fiatal generáció, pl. a listavezető az igen, 8-10 éven belül lehet akármi, Magyarország miniszterelnöke, hiszen szakmailag, politikailag fel lesz készülve. És, ha az ország átveszi, vagy át tudja érezni Amerikában a történéseket, ami Obama, az Amerikai Egyesült Államok elnökével történt, akkor miért ne lehetne 8-10 éven belül Magyarország miniszterelnök egy roma származású, roma értelmiségi.
Mv.: - Kozák János az önök pártjának az alelnöke azt mondta, mikor bejelentette, hogy listát fognak állítani, hogy nem is annyira az Európai Parlamentbe való bejutás a legfontosabb, hanem az, hogy a belpolitikai színtéren megjelenjenek. Na most, ha ez így van, akkor miért küldjük önöket Strasbourgba és Brüsszelbe?

 

K.O.: - Azért, mert ahogy látjuk, ugye az országban dúl a romaellenes hangulat, amit a szélsőségek generálnak a romákkal szemben. És azt is látjuk, hogy a szélsőségeket éltető, illetve erősítő egyes felelőtlen médiumok generálják ezt a hangulatot. Az biztos, hogy a szélsőséges eszme az kint lesz az Európai Unió falai között és nem bízunk már a magyar parlamenti pártokban a tekintetben, hogy fogják megfelelő keretek között ellensúlyozni a szélsőséges eszmét kint az Európai Parlamentben.

 

Mv.: - Önök mit fognak tudni tenni?

 

K.O.: - Gyakorlatilag mi minden esetben fel fogjuk emelni a hangunkat, ugyanis az egy mandátumot, amennyiben nyerünk, akkor 9 másik roma fiatal szakértő fog az Európai Unióban vele együtt dolgozni. És nem egy, hanem 10 ember, hát, mi meg itthon több millióan fogunk ordítani azért, hogy az Európai Parlament jöjjön Magyarországra és segítsen a tekintetben, hogy az a beteges ámokfutás megszűnjön, ami ma gyakorlatilag velünk kapcsolatban megfogalmazódik De miért beszélek én beteges ideológiáról? És miért beszélek romaellenes hangulatról az országban, éppen ma kaptam egy e-mailt, amelyből hadd idézzek egy mondatot "és miért van szükség önálló roma érdekképviseletre? Amit Kolompár Orbán - már én - beteges ideológiának nevez a cigánysággal kapcsolatban, az a magyar nép ébredése. Ébredés a cigánybűnözőkkel szemben." És itt elnézést fogok kérni, de, mert rosszul írja az illető, de azt mondja, "miattatok tart az ország ott, ahol tart. 1 millió léhűtő szegény romákat kell eltartanunk becsületes magyar embereknek. De ennek hamarosan vége, a Jobbik jön, lát és győz. Azzal nektek satu. Majd csak akkor zabáltok, ha megdolgoztok érte, gázkamrát nektek. Bűnözők vagytok, szellemi toprongyok, koszosak, büdösek és nemcsak ebben az országban, hanem az egész világon. Be vagytok - bocs a szóért - szarva a Jobbiktól, meg a Gárdától. Hát be is lehettek, pedig ők még nem gyilkoltak meg senkit alattomosan. A nagy cigányságotok még egy szerencsétlen ikszet sem tud odatenni a szavazólap aljára, mert nemhogy a tollat, de még a papírt sem ismeri." Ez az a hangulatkeltés, amelyet meg kell állítani. És én úgy gondolom, hogy az Európai Unió tud velünk közösen tenni azért, hogy ez a beteges ámokfutás ebben az országban nyugvópontra kerüljön.

 

Ugyanis kérdezek én valamit, öntől és az egész ország lakosságától, az a 9 éves magyar kislány és 9 éves cigány kislány, aki ma az óvodában együtt ül egymás mellett, vagy az iskolában, egy osztályba járnak, ha eme szellemiség mellett nőnek fel, milyen, hogy mondjam, felnőtt korban hogyan fognak ezek szembesülni egymással? Nyilvánvalóan már gyerekként beléjük nevelik azt, hogy félni kell a másiktól. Ez nem fog eredményre vezetni ebben az országban, és én azt hiszem ma senkinek nem kell és nem is szabad félnie egymástól. És én azt hiszem, hogy szegény magyar ember, szegény cigányember nem lehet ellensége egymásnak. Hiszen nincs mit elvenniük egymástól. Szolidáris országot kell teremteni, és én úgy gondolom, hogy az általunk képviselt MCF, mint összefogás párt képes megteremteni azt a társadalmi békét, amilyen ezt az országot kell, hogy jellemezze. Itt Magyarország és Európa kellős közepén.

 

Mv.: - Kevesebb mint egy perce maradt, viszont még szívesen megadnám a lehetőséget, hogy elmondja, hogy miért tekintik magukat a szegény magyarok pártjának is? Hiszen azt mondják, hogy nemcsak romák szavazatát várják.

 

K.O.: - Azért, mert az elmúlt 20 évben a szegény embert mindenki magára hagyta. Ma már a Parlamentben és az Európai Parlamentben mindenki a középosztályt és a felső tízezer érdekeit képviselte. Magára maradt több millió ember. Több millió ember csak választáskor számít, több millió embert csak választáskor szólítanak meg a parlamenti pártok. Ebből adódóan úgy gondoljuk, hogy ezeknek az érdekeit én magam, a kollégáim, ahogy a cigányság érdekeit is markánsan felvállaljuk, úgy mind a 3 millió szegény magyar ember érdekeit kívánjuk képviselni az Európai Parlamentben és itthon egyaránt.

 

Mv.: - Köszönöm szépen, a 10 perc lejárt, de köszönöm a beszélgetést.

 

K.O.: - Köszönöm szépen. 

 

C-PRESS - mtv

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-01-21
  Ma akkor is energikusnak érezhetjük magunkat, ha hosszúra nyúlt az előző este. A sok alkohol hatása is könnyebben elmúlik. Jól tesszük, ha a mai napon többet pihenünk. Sétáljunk egy nagyot és együnk könnyű ételeket! Ma fontos lesz, hogy megkíméljük magunkat a méreganyagoktól. A káros anyagok elsősorban a cellulitis nevű zsírlerakódás képében raktározódnak el. Az ünnepek után egyébként is nehezebbek lehetünk néhány kilóval. Igyekezzünk megszabadulni a feleslegtől!
 • Heti általános horoszkóp 2020.január 21-től 27-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-01-20
  Ma türelmetlenebbek leszünk, nehezebben mennek az aprólékos feladatok. Meg vagyunk győződve arról, hogy kizárólag nekünk lehet igazunk, így könnyen keveredünk vitába. Sajnos erőszakosan akarjuk meggyőzni egymást. Ma fogyasszunk több gyümölcsöt, rendkívül jót tesz szervezetünknek! Akik hajlamosak a savasodásra, bánjanak kicsit óvatosabban a gyümölccsel, éppen a savtartalma miatt. Jó ötlet, ha egyúttal néhány darab kekszet is elropogtatunk.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 20-tól 26-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Heti Tarot, Vigyázat: a csalás hete következik
  A Tarot kártya ősi misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Nem csoda, hiszen egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. Grace lapjai csalás lehetőségét sejtetik, ugyanakkor pozitív energiákra is számíthatunk.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek