Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

A kiskunlacházi polgármester már unja a vihart, amit keltett
2009-05-21 08:47
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
A kiskunlacházi polgármester már unja a vihart, amit keltettA településen romák és nem romák egyetértenek abban, hogy pár, történetesen roma családot jó lenne eltávolítani. A segélyezés megváltoztatása viszont azokat a családokat is érinteni fogja, akik betartják az együttélés szabályait. A polgármester tervei homályosak, és már nem is hajlandó újságírói kérdésekre válaszolni.

 

 

 

Kiskunlacházán körülbelül fél óra tartózkodás alatt ki lehet deríteni, hogy nem "a romákkal" van probléma, hanem néhány pontosan azonosítható családdal - főleg kamaszkorba lépett gyerekeikkel -, akik a közigazgatásilag Kiskunlacházához tartozó Peregen laknak a telepen. Bent Lacházán romák és nem romák egyformán utálják őket, mégis általános cigányozás lett belőle.

De kezdjük az elején!

2008. november végén megerőszakoltak és megfojtottak egy 14 éves kislányt. A faluban sokan a peregi romákat gyanúsították, de ők önként DNS-mintát adtak, és tisztázták magukat. A bűncselekménynek jelenleg nincs gyanúsítottja.

Április végén több roma fiú rátámadt az iskolából hazafelé tartó K. Nórára, és azzal fenyegették, hogy megerőszakolják. A támadók egy részét elkapták, de nem lehetett velük mit tenni, mivel fiatalkorúak. Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat elnöke az esetet gyerekcsínynek nevezte, amivel nagy felháborodást keltett. 

 

A kiskunlacházi polgármester már unja a vihart, amit keltett

Emlékhely a gyilkosság helyszínén

 

A támadás után két héttel a településen lakossági fórumot hívott össze Répás József polgármester, és bejelentette, hogy nincs többé helyük a faluban azoknak a romáknak, akik veszélyt jelentenek, és nem tartják be az együttélés normáit. Az utóbbi hónapokban ugyanis több, cigányok által elkövetett erőszakos cselekmény is történt a nagyközségben.

A sajtóbeszámolók szerint a fórumon elhangzott a kilakoltatás, kitiltás kifejezés is, de később a polgármester pontosított. Arra gondolt, reméli, hogy a közösség kiveti magából ezeket az embereket, mondta pár nappal később a Hírszerzőnek.

A polgármester közölte, akár a segélyt is megvonja ezektől a lakosoktól. Később már azt nyilatkozta, nem akarja a segélyezés szociális törvényben rögzített szabályait módosítani, az úgynevezett egyéb jellegű juttatásoknál viszont van erre lehetősége.

A művelődési házban rendezett fórumon 500 ember vett rész, roma alig volt közöttük. Megjelentek viszont a Gój Motorosok, és beszóltak - az ügyben egyébként egyértelműen tájékozatlan - Kolompár Orbánnak. Emellett némi riadalmat okoztak a lacházai romák között, pedig mehettek volna Peregre is, ahol akár edzőmérkőzést is vívhattak volna az ügyben illetékes roma családokkal.

Több évtizedes történet

"Kiszolgálom őket, de ha szemtelenkednek, akkor kapnak két sallert, és rögtön tudják, merre hány méter" - mondja a peregi roma kölykökről a lacházai főutca egyik vendéglátóipari egységében az amazon termetű pultoslány.

 

A kiskunlacházi polgármester már unja a vihart, amit keltett

Ebbe a kocsmába nem engedik be a balhés cigányokat 

 

A "cigánykocsmában" keményebb fogadtatásban részesülnek. "Ez a kocsma is roma tulajdonban van, és akik benne voltak ezekben az ügyekben, ide nem jöhetnek be - mondja egy 35 körüli vendég. - Ez a korosztály most érte el a 16-20 éves kort, amikor kezdenek megvadulni."

De nem egyszerűen a hormonokkal van baj, hanem a nevelésükkel is. "Nekik az apjuk, nagyapjuk is bűnöző életmódot folytatott. Az egyik srác, akitől DNS-mintát vettek, na, annak az apja ült is emberölés miatt. Már öngyilkos lett. Látszik, az alma nem esik messze a fájától. A faluban a normális, becsületes családok nem tartják a kapcsolatot velük, sőt vannak olyanok is, akik rokonságban állnak velük, és nevet változtattak."

A helyzet szerinte egyébként nem olyan durva, mint az ő gyerekkorában.
"Régen volt lakásmaffia meg minden. Van, aki még mindig azért ül. Amikor ők szabadlábon voltak, akkor sötétedés után senki nem mert a peregi telepnek még csak a közelébe se menni."

Szerinte a polgármester biztosan nem általánosított. De ő személy szerint attól tart, "ha megvonnak tőlük minden támogatást, de jogi úton nem tudják eltávolítani őket, akkor kénytelenek lesznek valami megélhetés után menni, és akkor lehet, hogy még rosszabb lesz a helyzet".

 

A kiskunlacházi polgármester már unja a vihart, amit keltett

Ez a kisfiú édesapjának segít: lovaskocsival fémhulladékot szállítanak a helyi MÉH-telepre 

 

Szexre éhes kannibálok

A polgármester a fórumon kijelentette, a településen vannak olyan roma családok, akiknél a rengeteg gyerek azt a célt szolgálja, hogy szociális segélyekből megéljenek, viszont semmilyen nevelésben nem részesítik a gyerekeiket.

Ugyanezt gondolják a szóban forgó peregi roma családokról azok a lacházai romák, akikkel beszélgettünk.

"Ezek úgy nőttek fel, mint a kannibálok" - mondja egy roma asszony, aki szerint el kellene vinni őket javítóba vagy fiatalkorúak börtönébe, hogy megtanuljanak viselkedni.

Az anyák ezekből a családokból a faluban néha panaszkodnak is, hogy nem bírnak a gyerekeikkel, drogoznak, nekimennek a szülőknek, de sajnálatot nem kapnak, meg kellett volna nevelni őket, gondolják róluk.

Ez az agresszív, kötekedő társaság egyébként a serdülő cigány lányokat is zaklatja. Egy kis ízelítő a stílusból: "Szétterpesztlek, aztán szétbaszom a picsád meg a szádat!" - tetézve egy kis fenyegetéssel, hogy "elvágom a torkodat".

A roma szülők viszont nem mernek elmenni a rendőrségre, mert attól félnek, a rendőrök nem tudnák megvédeni őket, ha bosszúból a családjukra támadnának.

"Akármilyen hülye az elméjük, ezt nem szabadna csinálniuk, pláne egy ilyen gyilkosság után. Mindenki fél tőlük évek óta. Húsz éve mindig volt velük probléma. Ezek gyilkosok. Azért nem merünk semmit tenni."

A polgármester már unja


A polgármester törekvésével, hogy el kellene távolítani ezt a pár roma családot a településről, a romák is egyetértenek. "Annyit a nyugalom megérne, hogy az önkormányzat megvásárolja a házaikat" - mondják.

A segélyezés megvonásáról terjengő pletykák viszont aggasztják őket. "Na mostan mindenkire kihatolnak, vagy csak azokra a családokra irányulnak, akikkel gond volt?" - kérdezi például az egyik cigány asszony.

Mi is ezt szerettük volna megtudni a polgármestertől, de nem tudott időt szakítani ránk, amikor falujában töltöttünk egy napot. Ismételt telefonos érdeklődésünkre pedig azt válaszolta végül, hogy ő már nem akar erről az egészről beszélni.

A fórumon állítólag vastaps fogadta a polgármester bejelentését, hogy a segélyezésre és munkahelyteremtésre szánt pénzből vesznek el 31 millió forintot, és azt a közbiztonság javítására fordítják.

A tetszésnyilvánítás annak szólhatott, hogy végre valaki fellép a dolgozni lusta, segélyekből élő romák ellen. Arra viszont mintha nem figyeltek volna fel, hogy a munkahelyteremtésre szánt összeg megkurtítása éppen ezzel ellentétes hatású.

Bár a 31 millió forint megoszlása nem ismert, az összeg nagyságából gyanítható, hogy az együttélés normáit megsértő, konkrétan azonosítható családokon túl más romákat is érinteni fog a helyi segélyezés megváltoztatása.

 

C-PRESS - Hírszerző

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.január 25-től 31-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-01-25
  Ma sokkal több szabadságra tartunk igényt. Ma tartsuk szem előtt az aranyigazságot, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha nagyon kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő baleseteket.
 • Lehet könnyebb az élet?
  Senki nem ígérte, hogy könnyű lesz. Hiába is ígérné, mi magunk teremtünk és vonzunk be mindent az életünkbe. Tőlünk lesz könnyű vagy nehéz. Hajlamosak vagyunk felelőst keresni a saját boldogtalanságunkért, és ki tudja miért, mindig másokon kezdjük. Látjuk, tudjuk, hogy ez nem működik, tapasztaljuk, hogy a másik a kedvünkért nem változik meg. És ennél jobbat nem is tehet!
  image
 • Heti szexhoroszkóp 2020.január 24-től 30-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-01-24
  Ma örülünk a munkának, hasznossá szeretnénk tenni magunkat. Sokkal többet dolgozunk, és ráadásul pontosan. Annyira a munkára koncentrálunk, hogy közben elfelejtkezünk a szükségleteinkről. Ma a zöldségek napja van, sikerrel biztosíthatjuk szervezetünk ásványi anyag, vitamin utánpótlását. Ez azért fontos, mert szervezetünk nem tudja a vitaminokat önállóan előállítani. A nyers zöldségfélék azonban bővelkednek bennük, valamint rostokban is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek