Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Kiút a putriból a nyomorban élő családoknak
2009-05-19 17:52
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Kiút a putriból a nyomorban élő családoknakSirok | Nyomorúságos barlanglakásokból, életveszélyes putrikból menekülhetnek meg nehéz sorsú siroki családok. Egy pályázatnak köszönhetően többüknek emberhez méltó lakás, s munkalehetőség is juthat.

 

 

 

Bangó András és felesége, Anita négy kiskorú gyermeket nevel egy lakhatásra alig alkalmas házban. A fiatal szülők évekig nem találtak munkát a környéken, így esélyét sem látták, hogy valaha is saját erejükből kikapaszkodjanak a nyomorból. A mostani nyertes pályázat azonban esélyt ad nekik és gyermekeiknek egy élhetőbb életre. Mint Anita mondja, nagyon bíznak a program sikerében, ami számukra a putriból való szabadulást jelentené, s azt, hogy Karcagra költöznek, ahol reményeik szerint munka és egy lakható házikó várja őket.

 

A nyomorból való kitörés lehetőségét Bangóék és több más helyi család számára a „Tarnai kőlyukak” című pályázati program teremti meg, amelyről dr. Farkas Zsuzsanna, a projekt vezetője, a Szegényeket Támogató Alap (SZETA) Egri Alapítvány kuratóriumi elnöke szolgált felvilágosítással.


– Az elmúlt időszakban több településen is lezárultak a telepfelszámolási programok. A települési cigány kisebbségi önkormányzat vezetése kereste meg az alapítványunkat azzal a kéréssel, hogy Sirokban is próbáljunk meg elindítani egy ilyen projektet - mondta a szakember.

 

Kiút a putriból a nyomorban élő családoknak

Bangó Pálné családjában generációk nőttek fel barlanglakások mélyén.

Most abban bízik, hogy beköltözhetnek egy rendes házba a faluba.

 

- A községi önkormányzat vezetése szintén az ügy mellé állt, s ha anyagi segítséget nem is tudtak ígérni, mindenben támogatták az elképzelésünket - folytatta dr. Farkas Zsuzsanna. - Így jöhetett létre a helyi cigány kisebbségi önkormányzat, a Siroki Roma–Magyar Egyesület, valamint a települési önkormányzat alkotta konzorcium, amely segítségünkkel sikeresen pályázott a Szociális és Munkaügyi Minisztérium (SZMM), valamint az Országos Foglalkoztatási Közalapítvány (OFA) által kiírt pályázatra. Tavaly decemberben kaptunk értesítést arról, hogy zöld utat kapott a program, azaz a különböző forrásokból több mint 111 millió forintot fordíthatunk a megvalósításra. Idén márciusban a tényleges munkához is hozzáláthattunk.

 

A konzorcium vállalta, hogy elősegíti a községben élő halmozottan hátrányos helyzetű, szegénységben élő emberek, családok sorsának javítását, társadalmi integrációját. Kiemelt feladatnak tekintik a nyomorszintű cigánytelepi putrik és a barlanglakások végleges megszűntetését. Elsődleges cél, hogy a gyermekek és felnőttek kikerüljenek az embertelen lakhatási körülmények közül.
A másik fontos célkitűzés, hogy a munkaerőpiacról kirekesztődött felnőttek munkához jutásának feltételei támogatott foglalkoztatással és képzéssel javuljanak.

 

A putrik kiváltása lakásvásárlással történik, amelynek előkészítése most zajlik. Néhány család helyben szeretne boldogulni, mások olyan településre kívánnak költözni, ahol több munkalehetőség kínálkozik számukra. A vásárlandó ingatlanok zöme az alapítvány tulajdonába kerül, és szociális bérlakásként funkcionál majd. A programban érintett munkanélküli felnőttek számára foglalkoztatási és képzési lehetőséget is biztosítanak.

 

A témával részletesen foglalkozik a Heves Megyei Hírlap keddi száma.

 

C-PRESS - heol.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 27-től február 2-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-01-27
  Ma figyelmetlenek leszünk. Fontos elintéznivalókat felejthetünk el, - használjuk a határidőnaplónkat! Így talán elkerülhetjük, hogy kínos helyzetbe keveredjünk. Ma jól tesszük, ha friss levegőt biztosítunk magunknak. Tehetünk egy sétát a természetben, vagy szellőztessünk ki jó alaposan. Ha cigarettázunk, akkor csökkentsük a cigik számát. A mai napot használhatjuk a leszokás megkezdésére is.
 • Heti Tarot: a szórakozás hete következik
  A Tarot kártya misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat. Grace lapjai vegyes energiákat ígérnek az előttünk álló hétre.
  image
 • Döntés a Chacrys Kristályágy mellett
  Valaki egyszer azt mondta: egyetlen döntés választ el egy teljesen más élettől. Mondani persze könnyű. Pedig sokan képesek arra, hogy elinduljanak az ismeretlenbe, ami néha nem is annyira ismeretlen, mint inkább felfedezésre váró. Hozzám hasonlóan régi barátnőm is ilyen volt, amikor évekkel ezelőtt rátalált egy fantasztikus fiatalemberre, aki megismertette a Chacrys kristályággyal, így Magyarországon az elsők között találkozhattam vele én is.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2020.január 26-tól február 1-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek