Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Erdőtűz gyufaszálból
2009-05-19 17:50
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Erdőtűz gyufaszálbólMagunkfajták: ne mondjátok, hogy késő. Ne mondjátok, hogy hiábavaló. Sose késő, és sosincs hiába. Mi ugyan (magunkfajták) szóltunk, hogy ötvenhat gárdista épp ötvenhattal több, mint ami elviselhető. Rajtunk nem múlt. Mi ott voltunk pár száz méterrel alább, a Dózsa téren. Csak néhány ezren voltunk, de mégis legalább tízszer annyian, mint akik a Dísz téren a gárdát éljenezték. Érdemes lett volna odafigyelni ránk.

 

 

 

Azt mondták: farkast kiáltunk. Hát igen. Kiáltottunk, mert láttuk a farkast. Nem ártana olykor odafigyelni venni azoknak a jelzéseire, akiknek látását nem homályosítja el sem az esetleges nemzetközi visszhang, sem a következő választás. Nézetem szerint (lehet, hogy tévedek), ötvenhat gárdista és egy ex-hadügyminiszter sokkal rútabb látvány, és sokkal inkább szennyezi a környezetet, mint egy lokátor a Mecsekben. Lehet, hogy a baloldal választási esélyeit inkább javították volna, ha elhiszik, hogy látjuk a farkast.

 

Most látják azok is, akik nem hittek nekünk. Kissé elkéstek. Mondjuk nem kellett volna megdicsőíteni a gyilkost, aki veteménye védelmében megölt egy uborkatolvajt. (És kórházba juttatott még néhány embert.) Talán most már a rendőrség is tudhatná, hogy minden faluszéli házban a térkép különböző helyein mégse élhet csupa eladósodott roma. Hogy mégsem egymás közt vérengzenek a romák ugyanolyan módszerrel, ugyanolyan fegyverrel különböző falvakban. Kíváncsi vagyok, akkor is ilyen közönyösen fogadták volna-e a véleményvezérek apa és kisfia halálát, ha egy "keresztény magyar" családban kellett volna egy kislánynak végignéznie, mielőtt ő maga is összeesik. De hát tudjuk, mit szólnak. A szerencsétlen tanár meglincselése óta minden gyilkosságot helyénvalónak tartanak a cigánygyilkosok. Cigánygyilkos, aki cigányokat gyilkol, aki cigányokat fenyeget, bántalmaz. Tiszta sor.

Kedves magunkfajták! Ne mondjátok, hogy mindig ugyanazok jönnek, amióta a Hollán utcában Molotov-koktélos támadás ért egy boltost: öreg, meggyötört emberek. Nem. Mindig többen vagyunk. És egyre fiatalabbak. Már az Élet Menetén is sok volt a fiatal, sok volt a gyerek. A rasszizmus elleni tüntetésen, a Szent István parkban már többségben voltak a fiatalok. És milyen szép, hosszúhajú fekete lányok! Mintha Gauguin festményeiről léptek volna le. Kegyelettel emlékeztünk, mégis elpusztíthatatlan életörömmel ünnepeltek a kerepesi, kiskunlacházi, miskolci, tatárszentgyörgyi romák. A következő kérdés az szokott lenni: ki fizette a buszt? Ezeknek a bőrük alatt is pénz van! Nem tudom egészen pontosan, kinek mi van a bőre alatt, de az útiköltséget mi fizettük. Elég volt egy számlaszám a Roma Polgárjogi Mozgalom honlapján: a romáknak gondot okoz az útiköltség Budapestre, segítsünk. Ennyi.

Iványi Gábor és Horváth Aladár. Egy pap és egy jogvédő. Egy "fehér" és egy "fekete". Ha esetleg csodalovunkkal "történne valami" - mondja Iványi Gábor -, az jobban megrendítené Magyarországot, mint Csorba Róbert, Csorba Robi, Kóka Jenő meggyilkolása. Bűnösök ők is, akár a többi nép. Hegedüs D. Gézával együtt mondjuk Radnóti hazaszeretetről szóló versét. Mert nem is csupán arról van szó, hogy ne bántsák a kisebbségeket. Arról, hogy megleljék honjukat e hazában.

Roma gyerekek ülnek körben a füvön, nem messze a színpadtól. Parizeres zsemlét majszolnak. Oláh Ibolya énekel Magyarországról. Ahogy ismétli, egyre többen énekeljük vele. Mégis a gyerekeket kellene fényképezni. Tudják, miért van olyan sok gyerekük a romáknak? Sose találják ki. Mert szeretik a gyerekeket. Fiatal apuka veszi le nyakából a "purdét", megszomjazott, előkeresi neki a teás cumisüveget.

Van itt parlamenti és helyi képviselő, művész és tudós, és mi, akik mindig eljövünk, és mindig félünk, hogy nem vagyunk elegen, mindig félünk, hogy szavunk nem hallatszik elég messzire, hiszen mi nem üvöltözünk. Hogy nem vagyunk elég izgalmasak a tévéhíradóknak, hiszen mi nem gyújtogatunk. Most megint az ernyőt nyitottuk ki a "barna eső", a fasizmus ellen, mint tavaly ősszel a Charta Kossuth Lajos téri tüntetésén. Félünk, nem elég korán, nem elég gyakran szóltunk. A gyújtogatóktól nem félünk. Olyanok, mint a megvadított kutyák. Ha megérzik a félelem szagát, rögtön támadnak. (Ezzel nem akartam megsérteni a kutyákat. Többségük barátságos, gyermek- és emberszerető. És sokkal intelligensebb, mint ádáz ellenségeink, de ezzel nem mondtam sokat.)

Rég halott apámmal beszélgetek. Kamaszként nyaggattam ilyen kérdésekkel: Miért nem szöktetek? "Nem volt hová." Hát legyen hová. "Nem voltál még abban a helyzetben. Nem tudhatod, mit tettél volna akkor." Lehet, de azt tudjuk, mit kell tenni most. Ezt. Együtt lenni. Az összecsukott ernyőt odaadom egy romának. Vigye el emlékbe. Mutassa meg szomszédainak otthon, a faluszélen.

Tudjuk, hogyan fajultak idáig a dolgok. Látván láttuk, hogy közeledik a farkas, mégse hittünk a szemünknek. Pontosabban: azok nem hittek, akiknek hatalmuk lett volna idejében megállítani. Akiket arra képeztek ki, hogy a bűnt, akár fegyverrel is, megelőzzék. Akik kiszabhatnák a méltó büntetést, hogy legalább ne járkáljanak közöttünk szabadlábon a gyilkosok. Most már tudjuk, miért kapott lángra az erdő. Attól a bizonyos első gyufától. "Mert amikor ledobtad, / el nem tiportad." (Illyés Gyula: Egy mondtat a zsarnokságról, 1955.)

 

C-PRESS - Népszava Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Küldetés teljesítve?
  A küldetésünkhöz mindannyiunknak el kell jutnia. Be kell töltenünk, szolgálnunk kell, mert addig nem találhatjuk meg a helyünket, amíg céltalanul, a napi rutint ismételve tengetjük az életünket. A küldetés az, amiért a Földön vagyunk. Nem pedig azért, hogy felkeljünk, elmenjünk robotolni, kifizessük számláinkat, a boldogtalanságunkért másokat okoljunk, majd békétlen éjszakai álmunkban is a félelmeinkkel harcoljunk.
  image
 • 2020. A JANG FÉM PATKÁNY ÉVE
  ÉRTELEM ÉS ÉRZELEM A Gergely naptár szerint már tart a 2020-as év, január 1-jén ünnepeltük az Újévet, a kínai asztrológiában azonban február 4-én, budapesti idő szerint 10:04 órakor veszi kezdetét a jang Fém Patkány éve.
  image
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-01-28
  Szeretnénk a saját elképzeléseink szerint intézni az ügyeinket, de többször is akadályokkal találhatjuk magunkat szemben. Ma érzékenyek leszünk, egy rosszul megfogalmazott mondattal is könnyen megbánthatjuk egymást. Lehet, hogy kedvesünk egyáltalán nem akar megsérteni, csak éppen helytelenül hangsúlyozott egy szót. A szex csak akkor lesz fontos, ha érzelmekkel párosul.
 • Heti általános horoszkóp 2020.január 28-tól február 3-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 27-től február 2-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek