Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Roma remények: van esély a diplomára
2009-05-19 17:45
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Roma remények: van esély a diplomáraEgy szociálpolitikus, egy szobrász és egy orvostanhallgató - mindhárman romák, és mindhárman a mélyszegénységből jutottak el az egyetemig. Egyikük szülőfaluja egyetlen diplomás romájaként doktori disszertációját írja, más művészeti elismeréssel a zsebében külföldön építi jövőjét. Mindannyiuknak a Romaversitas segített.

 

 

 

„Soha, még kislányként sem voltak olyan álmaim, hogy színésznő vagy énekesnő leszek. Már óvodás koromtól orvos szerettem volna lenni, mindig is gyógyítani akartam. Kardiológusként vagy baleseti sebészként dolgoznék a legszívesebben” – mondja Tóth Éva, a Semmelweis Egyetem ötödéves orvostanhallgatója. A huszonnégy éves roma lány Budapesten nőtt fel, mint mondja, olyan családban, ahol mindig is érték volt a tudás. Édesapja víz-, gáz- és fűtésszerelőként, állami gondozásban felnőtt édesanyja szabászként dolgozott. Ugyan egyikük sem tanult tovább, azt szerették volna, ha gyerekeik érettségiznek és egyetemre mennek. 

 

„Nekem szerencsém volt, mert otthon jó példát láttam. A szüleim nagyon sokat foglalkoztak velem, általános iskolás koromban együtt tanultunk. De nemcsak emiatt vagyok szerencsés, hanem a tanáraim miatt is. Az általános iskolában mindenki tudta rólam, hogy roma családból származom, mégsem bántottak, soha nem beszéltek velem durván. A tanáraimtól csak segítséget és biztatást kaptam. Nyolcadikban kiválasztották nekem a legjobb gimnáziumot, a biológiatanárom még különórákat is tartott, hogy ne legyen gond a középiskolai felvételin” – emlékszik vissza Éva, akiről – mint mondja – a gimnáziumban és az egyetem első éveiben a legtöbben nem is sejtették, hogy roma, így soha nem is érték atrocitások. „Nem látszik rajtam, hogy roma vagyok.

 

Az egyetemi évfolyamtársaim számára akkor derült ki a származásom, amikor másodéves koromban meghalt az édesanyám. Mivel az édesapámtól anyagi segítségre nem számíthattam, egy ideig úgy tűnt, hogy egyszerűen nem tudom folytatni a tanulmányaimat. Aztán elkezdtem támogatásokra, köztük romák számára meghirdetett ösztöndíjakra pályázni. Sok ismerősöm ekkor jött rá, hogy a szüleim romák. Négy éve kapom  a Romaversitas-ösztöndíjat, és járok az ottani foglalkozásokra, képzésekre. Sokat jelent számomra az anyagi támogatás mellett maga a közösség is, saját értékeimmel is jobban tisztába kerülök” – teszi hozzá.

Túl kevés roma fiatal jut el az egyetemig

Bár pontos adatok nincsenek arról, hogy pontosan hány roma fiatal jut el az egyetemig, főiskoláig, az arányuk valószínűleg az egy százalékot sem éri el – állítják a szakemberek. „Az összes hallgatónak egy-két százaléka lehet cigány származású, ahogy a teljes roma közösségen belül is mélyen egy százalék alatti az egyetemet, főiskolát végzettek, végzők aránya” – mondta el az [origo] kérdésére Daróczi Gábor, a Romaversitas Alapítvány igazgatója. Az alapítvány 1996 óta működik, a felsőoktatásban tanuló roma fiataloknak biztosít ösztöndíjat, ingyenes nyelvi-, képességfejlesztő- és számítástechnikai képzéseket, illetve közösségi programokat. Olyan lehetőségeket, melyeket a tehetséges roma fiatal otthonról sokszor nem kaphat meg, így hátránnyal indul – már ha egyáltalán elindul – a felsőoktatásban. A Romaversitas az ösztöndíjat tanulmányi eredményhez köti, tanévenként körülbelül ötven diákot tud anyagilag is segíteni. A felszabaduló helyekre rendszeresen nyolc-tízszeres a túljelentkezés.

Eddig több mint kétszázan vettek részt a Romaversitas programban, köztük Csányi Sándor színész, a rendező Bogdán Árpád és Kállai András szobrászművész. Akinek – mint mondja – nehéz dolga volt, ugyanis diákkorában jóval kevesebben biztatták a továbbtanulásra. „Az édesanyám egyedül nevelt fel minket, hárman voltunk testvérek, sokat nélkülöztünk. De a művészet már gyerekkorom óta fontos volt számomra, mindig ez adott erőt. A bátyám festőművész, ő követendő példaként ott állt előttem. Bár tehetséges voltam, a tanáraim egy része azt mondta, elég nekem a szakiskola is” – emlékszik vissza Kállai András, aki mégsem hagyta magát. 2006-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetemen, és alkotásai már a Velencei Biennálén is láthatóak voltak.

 

Roma remények: van esély a diplomára

Kállai András műveit a Velencei Biennálén is kiállították 

 

„Nem mondom, hogy könnyű volt idáig eljutni, de a családomtól mindig is sok segítséget kaptam” – mondja a fiatal képzőművész, aki jelenleg Londonban él. „Látni akartam a világot. Itt sem könnyebb érvényesülni, mint Magyarországon, de pár évig még biztos külföldön maradok. Itt még soha nem bántottak azért, mert roma vagyok, a londoniak többsége azt sem tudja, hogy néz ki egy roma ember. Itt annyiféle náció él, hogy fel sem tűnik, ha valakinek kicsit sötétebb a bőrszíne” – magyarázza.

Tolna-Mözsről az akadémiai ösztöndíjig

Boros Julianna szociálpolitikus, a Pécsi Tudományegyetem oktatója. 2006-ban a Magyar Tudományos Akadémia cigány származású fiatalok számára meghirdetett ösztöndíjpályázatának nyertese, amelynek az a célja, hogy támogassa a doktori képzésben részt vevő roma kutatókat a tudományos fokozat megszerzésében.

„Zenészcsaládba születtem, de a szüleim a nyolcvanas években már nem tudtak megélni a muzsikából, ezért vályogvetéssel kezdtek el foglalkozni, majd gyári munkásként dolgoztak. Az általános iskolában a nem cigány osztálytársaim között kívülállónak éreztem magam, ezért a tanulásba menekültem. Szerencsére felső tagozatban volt egy tanárom, aki arra biztatott, hogy Pécsre jelentkezzek gimnáziumba. Az első középiskolai év folyamatos harc volt a pénztelenséggel , szüleim kölcsönkértek, hogy ki tudják fizetni a kollégiumot és az útiköltséget. Volt olyan pillanat, amikor úgy tűnt, hogy haza kell költöznöm” – mondja a szociálpolitikus, aki egy Soros-ösztöndíjnak és az azóta megszűnt mánfai kollégium támogatásának segítségével le tudott érettségizni, majd 2005-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen diplomát is szerzett.

 

Roma remények: van esély a diplomára

Boros Julianna jelenleg doktori disszertációját írja 

 

„Nehéz volt, a családom az egyetem évei alatt sem tudott anyagilag támogatni, ezért ösztöndíjakra pályáztam, legnagyobb támogatást, segítséget a Romaversitas Alapítványtól kaptam mint ösztöndíjas, emellett alapítványoknak dolgoztam, szociológiai kutatásokban segédkeztem” – meséli. Szülőfalujában, Tolna-Mözsön jelenleg ő az egyetlen roma származású, aki diplomát szerzett.

Család és iskola – kiből lesz sikeres ember?

A három sikeres roma fiatal szerint másnak is sikerülhet az, ami nekik sikerült. Ugyanakkor abban is egyetértenek, hogy a roma fiatalok előtt nincs sok pozitív példa. Hogy máshogy is lehet élni, előre lehet jutni, csak tanulni és dolgozni kell. „Egyszer elhívtak egy gimnáziumba, hogy tartsak a roma diákoknak egy rövid előadást. Az egyik gimnazista roma fiú azt kérdezte tőlem, nem féltem-e az orvostudományi egyetemre jelentkezni. Honnan gondoltam, hogy elég jó vagyok?” – mondja az orvostanhallgató Tóth Éva, hozzátéve: „A roma fiatalok nem is gondolják, hogy cigányként be lehet jutni a legjobb egyetemekre. Pedig igen, csak nagyon sok kitartás, biztatás és segítség kell hozzá”.

 

C-PRESS - Origo.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti Style-Art-Party horoszkóp 2020.január 25-től 31-ig
  Művészet, szórakozás, látásmód. A 12 csillagjegyre (élet) - művészeknek .
 • Szombati HarmoNet horoszkóp 2020-01-25
  Ma sokkal több szabadságra tartunk igényt. Ma tartsuk szem előtt az aranyigazságot, miszerint: "lassan járj, tovább érsz". Ha nagyon kapkodunk, vagy túlságosan rohanunk, akkor könnyen idézünk elő baleseteket.
 • Lehet könnyebb az élet?
  Senki nem ígérte, hogy könnyű lesz. Hiába is ígérné, mi magunk teremtünk és vonzunk be mindent az életünkbe. Tőlünk lesz könnyű vagy nehéz. Hajlamosak vagyunk felelőst keresni a saját boldogtalanságunkért, és ki tudja miért, mindig másokon kezdjük. Látjuk, tudjuk, hogy ez nem működik, tapasztaljuk, hogy a másik a kedvünkért nem változik meg. És ennél jobbat nem is tehet!
  image
 • Heti szexhoroszkóp 2020.január 24-től 30-ig
  Hódítás, csábítás, szakítás és szerelem. Erotika, és minden ami a randevúk és forró éjszakák világába belefér.
 • Pénteki HarmoNet horoszkóp 2020-01-24
  Ma örülünk a munkának, hasznossá szeretnénk tenni magunkat. Sokkal többet dolgozunk, és ráadásul pontosan. Annyira a munkára koncentrálunk, hogy közben elfelejtkezünk a szükségleteinkről. Ma a zöldségek napja van, sikerrel biztosíthatjuk szervezetünk ásványi anyag, vitamin utánpótlását. Ez azért fontos, mert szervezetünk nem tudja a vitaminokat önállóan előállítani. A nyers zöldségfélék azonban bővelkednek bennük, valamint rostokban is.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek