Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

"Ne féljetek cigányok, itt vannak a magyarok!"
2009-05-18 23:21
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
"Ne féljetek cigányok, itt vannak a magyarok!"A Szent István parkban tartott antirasszista nagygyűlésen sok MSZP-s és SZDSZ-es politikus is részt vett. Horváth Aladár azonban úgy érzi: először a konzervatívok, majd a liberálisok és a szocialisták is cserbenhagyták a jogvédő mozgalmat. A bal- és jobboldalt egyaránt felelősnek tartja azért, hogy az országra rászabadult a szélsőjobb.

 

 

 

Mutassuk meg, hogy Magyarország a demokratikusan gondolkodó, az emberi jogokat tiszteletben tartó többség országa! - hívott tüntetni a Magyar Demokratikus Charta és a Roma Polgárjogi Mozgalom. Részvételre buzdított a miniszterelnök, a főpolgármester és több más politikus is, de a "csendes többség", ahogyan szokta, e szombat délutánon is más elfoglaltságot választott. Hömpölygő, a környező utcákat is ellepő emberáradat helyett néhány ezren gyűltek össze a Szent István parkban.

 

"Ne féljetek cigányok, itt vannak a magyarok!"

Foghíjas sorok a Szent István parkban 

 

A színpadon piros-fehér-zöld zászlóerdő és egy sor, szerényen megbújó uniós lobogó fogadja a résztvevőket. Az egyik fánál aláírásokat gyűjtenek a holokauszt tagadásának büntethetőségéért, fiatal szocialisták egy rasszizmus elleni konferenciáról tudósító kiadványt osztogatnak. A kivetítőn művészek, újságírók, közéleti személyiségek videoüzenetei peregnek. A látvány vidám majálishangulatot idéz. A valóságra gyászruhát viselő romák emlékeztetnek: transzparenseiken a Tiszalökön meggyilkolt Kóka Jenőről és családjáról készült fényképek láthatók.

 

Marosvásárhelyen 1990 márciusában felheccelt románok rontottak magyarokra. Cigányok siettek a megmentésükre, közben egyikük azt kiabálta: "Ne féljetek, magyarok, megjöttek a cigányok!" Most egy középkorú nő sétál a tüntetők közt. Papírt tart maga előtt, rajta a kézzel írt szöveg: "Ne féljetek cigányok, itt vannak a magyarok!" 

 

Iványi Gábor metodista lelkész lép a mikrofonhoz. Azért jöttünk ma ide - mondja -, hogy mindenki számára egyértelművé tegyük: sem tetteinkkel, sem szavainkkal, sem gondolatainkkal, sem hallgatásunkkal nem állunk azok közé, akik kirekesztenek másokat. Végrehajtható és számonkérhető programokat, pártatlanul és szakszerűen működő rendvédelmet követel. Mert "mégiscsak szégyen volna, ha az Egyesült Nemzetek kék sisakos békefenntartóit volnánk kénytelenek felkérni a faluszéli házakban rettegő honfitársaink megvédésére".

 

A Nagycsécsen, Tatárszentgyörgyön és Tiszalökön elkövetett gyilkosságokra utalva a lelkész megköszöni a cigányságnak a "felelős erőszaknélküliséget", hogy hisznek az igazságszolgáltatásban, és nem nyúltak a személyes bosszú "érthető, de hibás" eszközéhez.

 

A tömegben kormánytagok, ismert MSZP-s és SZDSZ-es politikusok is feltűnnek, de Horváth Aladár beszéde alaposan rácáfol azokra, akik hajlamosak szocialista-liberális kampányrendezvénynek minősíteni a demonstrációt.

 

"Ne féljetek cigányok, itt vannak a magyarok!"

Színes ernyők jelképezték az egységet a sokféleségben 

 

A roma jogvédő szerint véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy hiteltelen, hozzá nem értő pártfunkcionáriusok szabotálják el a romák maradék esélyeit. Nem a jogkövetelő roma közélet veszélyezteti a nemzet biztonságát, hanem a faji-szociális elnyomás, a közöny és az újjáéledő rasszizmus - teszi hozzá. Lajstromba veszi azokat a fontosabb javaslatokat, amelyeket a polgárjogi mozgalom tett az elmúlt húsz évben, és amelyekből alig-alig valósult meg valami. "Ki voltunk rekesztve a demokratikus egyeztetés lehetőségéből is" - állapítja meg. "Először a konzervatív oldalon lévő barátaink távolodtak el, majd a liberális és baloldali politikusok hagytak cserben minket. Közben a romák válságos helyzete tovább mélyült." "A hatalommal bírók nem védenek meg bennünket. Magunkra maradtunk, védtelenül."

 

Horváth Aladár szerint le kell számolni az illúziókkal és a vágyálmokkal: "Mára oda jutottunk, hogy a cigányellenességben nagykoalíció van." Úgy látja, a társadalom mintegy háromnegyede lényegében ugyanazt gondolja a romákról, amit a szélsőjobboldal egyre erősödő és aktív szavazórétege. A társadalmi lecsúszás és kirekesztődés a sorsukra hagyott emberek egy részénél erősödő aszociális magatartáshoz vezetett.

 

A deviancia és a bűnözés - mondja - joggal okoz felháborodást az adófizető, becsületes polgárok körében. Közben viszont sem a bal-, sem a jobboldal nem adott tisztességes választ a tartós munkanélküliségben és kirekesztettségben élők problémáira. Engedték, hogy a szegénység etnicizálódjon, a bűnnek "cigány arca" legyen: "Így szabadították ránk a szélsőjobboldalt." Nagy a veszélye annak, hogy a gazdasági és morális tartalékait felélt országban az újnácik a hatalom megragadására törjenek, és nagy a veszélye annak is, hogy megismétlődjön a "két világháború közötti kurzus önsorsrontó és önpusztító politikája".

 

Több szónoklat nincs, a színpad ismét a zenészeké. Dés László, Snétberger Ferenc és - többek között - Oláh Ibolya lép fel. A rendezvény végén az emberek színes ernyőket tartanak a magasba, hogy legalább jelképesen létrehozzák azt, amit Iványi Gábor is kért: "egységet a sokféleségben".

 

C-PRESS - Népszabadság Online

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 27-től február 2-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-01-27
  Ma figyelmetlenek leszünk. Fontos elintéznivalókat felejthetünk el, - használjuk a határidőnaplónkat! Így talán elkerülhetjük, hogy kínos helyzetbe keveredjünk. Ma jól tesszük, ha friss levegőt biztosítunk magunknak. Tehetünk egy sétát a természetben, vagy szellőztessünk ki jó alaposan. Ha cigarettázunk, akkor csökkentsük a cigik számát. A mai napot használhatjuk a leszokás megkezdésére is.
 • Heti Tarot: a szórakozás hete következik
  A Tarot kártya misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. A lapokon található képek mindegyike egy-egy archetípus, azaz ősi kép, mely a tudatalattira hat. Grace lapjai vegyes energiákat ígérnek az előttünk álló hétre.
  image
 • Döntés a Chacrys Kristályágy mellett
  Valaki egyszer azt mondta: egyetlen döntés választ el egy teljesen más élettől. Mondani persze könnyű. Pedig sokan képesek arra, hogy elinduljanak az ismeretlenbe, ami néha nem is annyira ismeretlen, mint inkább felfedezésre váró. Hozzám hasonlóan régi barátnőm is ilyen volt, amikor évekkel ezelőtt rátalált egy fantasztikus fiatalemberre, aki megismertette a Chacrys kristályággyal, így Magyarországon az elsők között találkozhattam vele én is.
  image
 • Heti wellness horoszkóp 2020.január 26-tól február 1-ig
  Most megtudhatja mely táplálkozási formák, mozgásformák illenek az ön születési jegyéhez.
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek