Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Cigánygyűlölés
2009-05-18 09:55
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
CigánygyűlölésJólesett Romano Rácz Sándor őszinte és objektív gondolatait olvasni e lapban a múlt héten. Jólesett látni - de leginkább: tudni -, hogy vannak mások is, akik bátran kimondanak olyan gondolatokat, amelyektől a liberálisnak mondott hazai gondolkodókat kirázza a hideg.

 

 

 

Amelyeket olvasva a budapesti értelmiség egyszerűen nem érti, miért is nem éli meg valaki a kisebbségi létét úgy, ahogy azt tőle ezekben a vészterhes időszakokban elvárnák. Például rettegve, félve, üldöztetésnek kitéve. Merthogy ezt valahogy így kellene megélnie több százezer cigány embernek. Legalábbis szerintük.

Az a tény, hogy immár Romano Rácz Sándor szemléletéről is beszélhetünk, jó arra, hogy segítsen tisztázni, leleplezni néhány félreértést, félremagyarázást és szemfényvesztést. És ahhoz, hogy érdemi párbeszédben építő jellegű felismerések kristályosodjanak ki, majd életképes megoldási javaslatok szülessenek, ezeket meg kell ismerni.

Az egyik legfontosabb, hogy Magyarországon a cigányokkal szembeni előítéletesség, a negatív, elutasító magatartás nem csak a jobboldal sajátja - még ha sokan mindent elkövetnek is itthon és külföldön, hogy ezt evidensnek vegye a világ. Nem igaz, hogy csak a politikai mező jobboldala néz gyűlölettel a cigányokra. Ha így lenne, a jobboldali pártoknak legalább 74-82 százalékos lenne a támogatottságuk, ami azért nonszensz. Egy viszonylag friss felmérés szerint (amit a Publicus Intézet rendelt az MSZP közeli Progresszív Intézettől) körülbelül ennyien vannak, akik támogatnák a magyarországi romák erőszakos asszimilációját, illetve akik elutasítják pozitív diszkriminációval történő felzárkóztatásukat. A kutatásban a válaszadók magas százaléka teszi felelőssé elsősorban a romákat a problémáikért (mondván: ha elmennének dolgozni, az kisegítené őket nehéz helyzetükből).

Persze nem kell ilyen áttételesen ráébrednünk, hogy miként viszonyul a magyar társadalom bal- vagy jobboldala a roma kérdéskörhöz; elég felnézni a hírportálok fórumaira. A "leghangosabb" hozzászólók szerint - legyenek balosok vagy jobbosok - a cigányok többnyire mocskosak, elüldözendők és semmirekellők. Van-e értelme tehát szélsőjobboldali, illetve náciveszélyről értekezni? És ha bárki erről beszél, hozzáfűzheti-e, hogy mindezért a politikai mező jobb oldalán elhelyezkedő X párt és szimpatizánsai a felelősek? Aki tud, próbáljon meg hideg fejjel, legalább magában választ adni ezekre a kérdésekre.

Ha innen nézzük a nagy egészet, már sokkal árnyaltabb a kép azzal kapcsolatosan, hogy kik és hogyan is gyűlölik, utasítják el a hazai cigány közösségeket. Szomorú kimondani, de majdnem mindenki. Politikai elkötelezettségtől függetlenül. A pártszimpátia mindössze azért fontos ebben a kontextusban, mert minden szavazó az ellentétes és elutasítandó másik párttal szemben tudja pozicionálni magát, és hangosan kimondani baráti társaságban - vagy éppen egy május elsejei majálison -, hogy "azok ott mind nácik". És ezért (is) kell küzdenünk ellenük. Miközben benne, a hallgatóságában és a környezetében ugyanaz - a cigányokkal kapcsolatos - elutasítás él, illetve erősödik évek óta.

Az elmúlt hetekben - hazai sugallatra - több külföldi médium is megbélyegző szöveget fogalmazott: a szélsőjobboldal tartja a markában Magyarországot. Holott egyértelmű, hogy ma a cigányokkal szembeni elutasítás a legkevésbé sem a pártszimpátián alapul. Emiatt nem kell szégyellnie magát az egész országnak vagy egyik-másik pártnak. Egyénenként kellene mindenkinek önkritikát tartania.

Mindemellett érdemes leszögezni, hogy a hazai cigányközösségek nem alkotnak egységes nemzetet, nincs olyan, hogy "cigányság". Közösségek vannak - rengeteg hasonló és még több különböző jellemzővel. Ebből adódóan nem lehet az ő egységes álláspontjukat képviselni. Nem tudhatjuk, mi az, ami mindenkinek igény, illetve mi lehet, ami mindenki számára megoldást vagy segítséget jelent. És ugyanígy nem lehet országos szintre "srófolni" azokat a sokak által megélt aggodalmakat, kételyeket, félelmeket sem, amelyek az utóbbi hónapokat jellemzik. Nem mondhatjuk, hogy a hazai cigányság egységesen retteg, és a nyakában érzi a náciveszélyt. Arra viszont vannak jelek, hogy sokaknak ez - politikai célból - fontos lenne.

Érthető persze, hogy azokon a településeken, ahol a romákkal szemben erőszakos támadások történtek, ma rettegnek, napokon át nem alszanak a cigányok. Hogy értetlenül szemlélik, ami körülöttük történik. És közben teljes joggal várják el, hogy álljon melléjük az igazságszolgáltatás, álljanak ki értük a helyi döntéshozók, a roma és nem roma politikusok. Ha ez megtörténik, csakis üdvözölni lehet. Viszont arról is beszélni illene, hogy a többi településen szintén rettegnek a cigányok - ám elsősorban azért, mert nem tudják, hogy a jelenlegi gazdaságpolitikai folyamatok és döntések miként befolyásolják majd az életüket. Hogy mennyivel lesz kevesebb a segély, mennyi lesz a családi pótlék, és hogy miből építenek majd házat - ha nem lehet a szocpolra támaszkodni. És ők is ugyanúgy elvárnák, hogy melléjük álljanak a helyi döntéshozók, a roma és nem roma politikusok (nekik az igazságszolgáltatásra még nincs szükségük).

 

Az a legszomorúbb, hogy az aktuálpolitika számára a cigánykérdés jobbára eszköz; a magyar romaközösségek úgy lesznek a választási programok szereplői, hogy szinte egyetlen párt sem kérdezte meg, mire is lenne szükségük. Ellenben büszkén védi vagy támadja őket szinte bárki, aki azt gondolja, hogy szélesítheti a szavazótáborát, ha megfogalmaz cigányokhoz kapcsolódó gondolatokat. Érdemi párbeszédre senki nem hajlandó.

Most tehát valóban eljött a roma politikusok ideje. Itt lenne az alkalom, hogy lépjenek túl a nácizáson, a szélsőjobboldaltól való félelmükön. Kérjék meg végre a nagypolitikusokat, hogy vegyék ki a magyarországi cigányközösségeket a kampányküzdelmekből, ne használják ki valós és vélt félelmeiket demagóg beszédekben, olcsó közhelyekben. Pláne ne olyan politikusok, akiknek már tényleg csak ennyi mondanivalójuk maradt. Vagy kérjék azt, hogy vonják be végre a romákat az érdemi párbeszédbe, legyen minden pártnak számos roma képviselője, elnökségi tagja, integrációs stratégiája. Esetleg a női mellett roma kvótája is - ha már "muszáj" kvótázni. A kopogtatócédula-beszerzésért és szavazatvásárlásért felelős aktivistákat cseréljék le hiteles és meggyőző roma politikusokra - így legalább az esélye meglenne, hogy a cigány voksok is kellő tudatossággal kerüljenek majd a szavazólapokra.

Talán nem túlzás: enélkül elveszik az ország.

 

C-PRESS - Heti Válasz

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-01-21
  Ma akkor is energikusnak érezhetjük magunkat, ha hosszúra nyúlt az előző este. A sok alkohol hatása is könnyebben elmúlik. Jól tesszük, ha a mai napon többet pihenünk. Sétáljunk egy nagyot és együnk könnyű ételeket! Ma fontos lesz, hogy megkíméljük magunkat a méreganyagoktól. A káros anyagok elsősorban a cellulitis nevű zsírlerakódás képében raktározódnak el. Az ünnepek után egyébként is nehezebbek lehetünk néhány kilóval. Igyekezzünk megszabadulni a feleslegtől!
 • Heti általános horoszkóp 2020.január 21-től 27-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-01-20
  Ma türelmetlenebbek leszünk, nehezebben mennek az aprólékos feladatok. Meg vagyunk győződve arról, hogy kizárólag nekünk lehet igazunk, így könnyen keveredünk vitába. Sajnos erőszakosan akarjuk meggyőzni egymást. Ma fogyasszunk több gyümölcsöt, rendkívül jót tesz szervezetünknek! Akik hajlamosak a savasodásra, bánjanak kicsit óvatosabban a gyümölccsel, éppen a savtartalma miatt. Jó ötlet, ha egyúttal néhány darab kekszet is elropogtatunk.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 20-tól 26-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Heti Tarot, Vigyázat: a csalás hete következik
  A Tarot kártya ősi misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Nem csoda, hiszen egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. Grace lapjai csalás lehetőségét sejtetik, ugyanakkor pozitív energiákra is számíthatunk.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek