Üdvözöljük a C-PRESS weboldalán! *** Magyarország és az Európai Unió a cigányokkal együtt egységes, értékes egész! *** O Ungriko Them thaj e Evroputni Unia e rromença kethane si ando jekhipo, thaj e rromença si barvali thaj intrego! *** A szólásszabadság és a véleménynyilvánítás alkotmányos jog! *** A magyarországi cigányoknak is! *** C-PRESS *** Le manusa slobodes te den duma thaj slobodes te phenen so gindinen konstituto hakaj phenel avri! *** Vi le Rromenqe ando Ungriko Them! *** C-PRESS
C-Press
Eltüntették Farkas Flórián elnöki keretét *** Politikai nyomás alatt *** Vádat emeltek a Betyársereg roma családot fenyegető tagjai ellen *** NOVÁK KATALIN: HÁROM INTÉZKEDÉSSEL SEGÍTI A KORMÁNY JÖVŐRE A NAGYCSALÁDOSOKAT *** A gyerekek egy év jóságot, az anyukák két hét türelmet kaptak a csomag mellé a roma önkormányzat kar *** Rostás Winnetou, így cigányozott a jobbikos képviselő *** Drá­mai ti­tokra de­rült fény a 100 Tagú Ci­gány­ze­ne­kar múlt­já­ból *** Jogtalanul vegzálta a cigányokat az önkormányzat *** LMP: Kiállunk a Fálun Gong követői mellett *** Vádat emeltek az EU-pénzből házat építő polgármester ellen *** Rémhírterjesztés miatt a Jobbik feljelenti a nemzeti konzultáció hangadóit *** Már Bristolban is gecizik Orbánt *** A zsi­dó­tör­vé­nyek vissza­ál­lí­tá­sát kö­ve­teli a Job­bik ve­zető po­li­ti­kusa. Vona ma­gá­hoz *** Kihátrálás? - Fidesz: nincs bajunk Soros Györggyel *** Lemondathatják a Jobbik nyugdíjas tagozatának egyik vezetőjét rasszista megjegyzései miatt *** Farkas Flórián megszólalt, és nem szakadt rá a plafon *** Buszoztatott tömeggel mutatná meg erejét Farkas Flórián *** Csalók hitegettek kárpótlással idős embereket *** Tényleg 500 forint belépőjegyet kérnek a cigányoktól egy játszótéren? *** Összeálltak Váradiék ***
Advertisement
fbconnect_user6.jpg
donatehu2.png

Európai Roma Liga

euromaliga.jpg

GYEA

gyea.jpg

Economic Forum

forum_137.jpg

Partnereink

Webriport

Advertisement

Roma Tájház

tajhaz_137.jpg

Kethano Drom


kethanodromlogo.jpg

Hírszolgáltatás

feed image

Több ezren demonstráltak a rasszizmus ellen
2009-05-18 09:38
Betűméret:   Kicsi: Betűméret csökkentése  Nagy: Betűméret növelése
Több ezren demonstráltak a rasszizmus ellenMintegy háromezer ember részvételével tartottak tiltakozó megmozdulást a kirekesztés és a gyűlölet ellen szombat délután Budapest XIII. kerületében, a Szent István parkban. Iványi Gábor metodista lelkész szerint a világ Overdose-ra figyel és sorozatos cigányellenes támadásokra, Horváth Aladár a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke úgy véli cigányellenes nagykoalíció van Magyarországon, Snétberger Ferenc gitározott.

 

 

 

A Magyar Demokratikus Charta és a Roma Polgárjogi Mozgalom közös rendezvényének kezdetén Hegedűs D. Géza színművész köszöntötte az ország különböző pontjairól érkezett résztvevőket, köztük több parlamenti politikust és kormánytagot.

A romák elleni támadások és a kirekesztő, antiszemita megnyilvánulások elleni tiltakozás kezdetén óriáskivetítőn video-összeállítást mutattak be a nagycsécsi, a tatárszentgyörgyi és a tiszalöki gyilkosságról, az áldozatok temetéséről.

 

Több ezren demonstráltak a rasszizmus ellen

 

Iványi Gábor metodista lelkész, a demonstrációt rendező szervezetek alapítója beszédében úgy fogalmazott: Magyarország helyzete már régóta nem belügy, és szégyen lenne, ha az ENSZ kéksisakos békefenntartóit kellene felkérni, védjék meg a faluvégi cigánytelepeket. Hisszük, hogy Magyarország közös hazánk, hisszük, hogy nem kirekesztő ország, mert közös a sorsunk, azonosak a jogainak - fogalmazott.

"Magyarországon nincs közös megegyezés a szélsőjobboldal fizikai és szellemi vandalizmusával szemben" - fogalmazott a megmozdulás főszervezője, hozzátéve, közös gondunkat, a gazdasági válságot kihasználva újnyilas, holokauszttagadó, a legsötétebb korszakot idéző, masírozó bandák tartják rettegésben a vidéki cigányságot.

Iványi Gábor azt mondta, ma a világ két okból figyel Magyarországra: Overdose, a csodaló tündöklése miatt, illetve, hogy sorozattámadások történnek a cigányság ellen. Véleménye szerint: "Nagyobb nemzeti gyász törne ránk a versenyló halála esetén, mint amit a meggyilkolt roma honfitársak vesztesége felett éreztünk."

Mint megjegyezte: a XX. században Magyarországon születtek először zsidótörvények, és ebben a földrajzi térségben „a rasszizmus embergyilkos formái" egyedül Magyarországon jelentkeznek. A volt SZDSZ-es országgyűlési képviselő félelem és kirekesztés nélküli Magyarországot, igaz vezetőket és méltóságukat megőrizni képes polgárokat követelt.

Cigányellenes nagykoalíció?

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke azt mondta: „a cigányellenességben nagykoalíció van", a baloldal és a liberális párt egyaránt cserbenhagyta a cigányságot, és minden veszély megvan arra, hogy megismétlődjön Magyarországon a két világháború közötti önpusztító politika.

A roma jogvédő szerint sem a bal-, sem a jobboldal nem adott tisztességes választ a romák társadalmi integrációjának kérdéseire, hagyták, hogy a szegénység etnicizálódjon, majd engedték, hogy összekössék a bűnözéssel, így rászabadították az országra a szélsőjobboldalt.

Roma évtizedről szóló "blablák" helyett komplex programok indítását követelte Horváth Aladár. Azt mondta, a hatalomnak szakítania kell azzal, hogy "hiteltelen, hozzá nem értő pártfunkcionáriusok szabotálják el a cigányság integrációját", és elősegítsék a faji és szociális elnyomást. Meggyőződése szerint a nemzet biztonságát nem a cigányság, hanem a cigányellenesség veszélyezteti.

"A hatalommal bírók nem védenek meg bennünket, magunkra maradtunk védtelenül" - jelentette ki Horváth Aladár, felszólítva a kormányt és a parlamenti politikusokat, hogy ne a cigánygyűlölet és a kirekesztettek sorsa iránti közömbösség legyen az egyetlen dolog, amiben egyetértenek, hanem fogjanak össze a jogállami normák visszaállításáért, a társadalomból kiszorult százezrek visszaillesztésének érdekében, különben Magyarország eltűnik az európai demokratikus országok térképéről.

 

Több ezren demonstráltak a rasszizmus ellen

 

Három csapással az antirasszizmusért?

Az antirasszista tüntetés részvevőihez több művész és közéleti személyiség videoüzenetben szólt, és levélben üdvözölte a kezdeményezést Bajnai Gordon miniszterelnök is. A rendezvényen megjelent Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke, Hiller István, oktatási miniszter, több parlamenti politikus és közéleti személyiség.

A megmozdulás előtt a Fidesz XIII. kerületi vezetői sajtótájékoztatót tartottak az antirasszista rendezvény helyszíne előtt, azt hangoztatva, hogy elutasítják a rasszizmust és a politikai haszonszerzést.

Spaller Endre XIII. kerületi Fidesz-frakcióvezető szerint, aki tenni akar a rasszizmus ellen, annak támogatnia kell a rendőrség megerősítését és a "három csapás" törvény bevezetését. Aki tenni akar a rasszizmus ellen az tegyen azért, hogy ebben az országban megszorító csomagok helyett gazdasági növekedés és munkahelyteremtés legyen - hangsúlyozta.

Snétberger Ferenc gitározott

Teleki László, a romaügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a helyszínen az MTI-nek azt mondta: Navracsics Tibor fideszes frakcióvezetőnek és más ellenzéki politikusnak is meg kellett volna jelennie a demonstráción, ha valóban elutasítják a cigányellenes megnyilvánulásokat.

Az összetartozás jegyében a résztvevők piros, fehér, zöld és kékszínű ernyőket emeltek a magasba, majd megfogták egymás kezét.

Az antirasszista demonstráción több roma művész, köztük a világhírű Snétberger Ferenc is fellépett. A gitárvirtuóz az MTI-nek azt mondta, hogy azért jött haza Magyarországra, mert szeretné kifejezni tiltakozását a cigányság elleni támadások miatt, és jelenlétével demonstrálni, hogy nem lehet a bűnt összekötni a cigánysággal.

 

C-PRESS - fn.hu

 

 

 

 

AUTOBUS.HU

AUTOBUS.HU

Magic Team Kft hirdetései

magicteam.jpg

Szentandrássy István Kossuth-díjas festőművész

almoskonyv_250px.jpg
 

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat

Értéktér - Infovideó

Get Flash to see this player.

 

 

Témajavaslata van?
Küldje el nekünk!

Tovább

Riportot rendelne?
Kattintson a részletekért!

Tovább

Szívesen lenne riporter?
Velünk kipróbálhatja magát!

Tovább

 

Pannónia Biztosító

Horoszkóp

Harmonet horoszkópok
Mindenkinek akinek lelke van
 • Keddi HarmoNet horoszkóp 2020-01-21
  Ma akkor is energikusnak érezhetjük magunkat, ha hosszúra nyúlt az előző este. A sok alkohol hatása is könnyebben elmúlik. Jól tesszük, ha a mai napon többet pihenünk. Sétáljunk egy nagyot és együnk könnyű ételeket! Ma fontos lesz, hogy megkíméljük magunkat a méreganyagoktól. A káros anyagok elsősorban a cellulitis nevű zsírlerakódás képében raktározódnak el. Az ünnepek után egyébként is nehezebbek lehetünk néhány kilóval. Igyekezzünk megszabadulni a feleslegtől!
 • Heti általános horoszkóp 2020.január 21-től 27-ig
  Heti általános horoszkóp a 12 csillagjegyre és általános jellemzők.
 • Hétfői HarmoNet horoszkóp 2020-01-20
  Ma türelmetlenebbek leszünk, nehezebben mennek az aprólékos feladatok. Meg vagyunk győződve arról, hogy kizárólag nekünk lehet igazunk, így könnyen keveredünk vitába. Sajnos erőszakosan akarjuk meggyőzni egymást. Ma fogyasszunk több gyümölcsöt, rendkívül jót tesz szervezetünknek! Akik hajlamosak a savasodásra, bánjanak kicsit óvatosabban a gyümölccsel, éppen a savtartalma miatt. Jó ötlet, ha egyúttal néhány darab kekszet is elropogtatunk.
 • Heti munkahoroszkóp 2020.január 20-tól 26-ig
  Beosztottak, főnökök, munkaalkalmassági tippek a 12 csillagjegyben.
 • Heti Tarot, Vigyázat: a csalás hete következik
  A Tarot kártya ősi misztikussága évszázadok óta vonzza az embereket. Nem csoda, hiszen egy rendkívül precíz és sokoldalú önismereti és sorselemző eszköz. Grace lapjai csalás lehetőségét sejtetik, ugyanakkor pozitív energiákra is számíthatunk.
  image
 

Bulvár hírek

Összeálltak Váradiék

2017. October 12.

article thumbnailTöbb mint négy év kihagyás után, néhány hete újra összeállt a Váradi Roma Café. Egyik legnagyobb slágerük klipjében gyermekek szerepeltek. Azóta sok idő telt el, a szereplők felcseperedtek, egyikük már...
Teljes cikk

Pápai Joci megszólalt a cigányozós címlapról

2017. May 19.

article thumbnailEzt egy újság nem engedheti meg magának - mondta Pápai Joci arról, hogy a Ripost propagandalap az eurovíziós döntő előtt a címlapon azzal biztatta, Hajrá cigány!
Teljes cikk

További hírek

Sport hírek

Magyarország felkészült a nyári sportesemények biztosítására

2017. July 05.

article thumbnailMintegy másfél éves munkával mostanra felkészültek a hazai szervek az idei nyár három nagy hazai sporteseményének biztosítására - mondta Csampa Zsolt, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára...
Teljes cikk

Szellő Imre nyerte a főmeccset a profi bokszgálán

2017. April 23.

article thumbnailSzellő Imre szerezte meg a Boksz Világszervezet (WBO) nemzetközi cirkálósúlyú bajnoki övét és a magyar bajnoki címet a székesfehérvári Magyar Ring Gálán, miután technikai KO-val győzött Tóth...
Teljes cikk

További hírek